Maxi - Dot

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kjedi
    Rider
    S_OCP Member
    • 2008
    • 282

Maxi - Dot

Kilka tygodni temu moja Octavia (moje kochanie prowadziło wtedy z Jej kochaną mamusią...) miała niestety dachowanie :x ...

Na szczęscie nic się nie stało - w nic nie uderzyły, ale w wyniku poślizgu na zakręcie na mokrej szosie Octavka wpadła w poślizg i dachowała w polu - po jeździe bokiem złapała pobocze i przekręciła się o 180 stopni no i w efekcie wylądowała na dachu... Nawet poduszki się nie otworzyły...

Żonie i teściowej nic się nie stało (praktycznie wyszły bez szwanku, tylko mocno wystraszone) - sztywna konstrukcja karoserii nie pozwoliła na zgniecienie samochodu

Jutro odbieram Octavke od blacharza (robiłem ją na AC - bezkosztowo) i zaczynam mieć pewne wąpliwości, bo różni"fachowcy" zaczynają mieszać mi w głowie:

1. Czy przy dachowaniu powinny zadziałać poduszki??? Ten samochód w nic nie uderzył - po prostu trochę go obróciło na szosie; jechał podobno praktycznie bokiem i po złapaniu drugiego pobocza bocznymi kołami wywrócił się bokiem na dach (miał zgnieciony cały bok i dach). Jedni mi mówią, że poduszki podzinny zadziałać tylko wtedy, gdy jest uderzenie z okolic przodu i w tym przypadku jest OK, drudzy mówią, że i tak powinny zadziałać... I w takim przypadku muszę to sprawdzić.... Tylko jak można sprawdzić prawidłowość działania systemu poduszek i gdzie to można zrobić??

2. Czy trzeba wymieniać pasy po tym wypadku??? Obie pasażerki był trzymane przez pasy - po dachowaniu "wisiały" na pasach - dopiero po odpięciu spadły na dół i wydostały się z samochodu... W sumie pasy faktycznie zadziałały i utrzymały ich, ale to był tylko obrót - bez żadnego uderzenia z żadnej ze stron - tyle tylko że pasy musiały pochłonąć tę energię przy wyhamowywaniu samochodu...

I teraz nie wiem,czy zacząć się upominać w serwisie jeszcze o te 2 dodatkowe rzeczy, czy też dać sobie spokój??? Z drugiej strony to elementy bezpieczeństwa samochodu...

Proszę o jakąś radę w tej sprawie bardziej doświadczonych kolegów...
  • stysiek
    Rider
    • 2007
    • 537

Maxi - Dot

Witam

Mam pytanko co faktycznie daje taki Maxi-dot.
    Co na nim można zobaczyć.

Bede miał cos takiego w OII,
    ale chciałbym poznać ten gadżet troche bliżej juz teraz.

Komentarz

• djczas
      RS
      • 2005
      • 9612

czytelny obraz i inne pierdoły jak spalanie które drzwi otwarte stacje radiową jaka jest aktualnie słuchana plus pokazuje nmuer tel przy fabrycznym zestawie gsm do tego cos z webasto i jak masz ori navi pokazuje kierunki

Komentarz

• greszczyn
        Elegance
        • 2005
        • 893
        • Nissan

W zależności od wybranego ustawienia tryb 1 lub 2 maxi -dot wyswietla różne info . W pierszym trybie ustawienia pokazuje : spalanie chwilowe , średnie spalanie , średnia predkość ,czas jaki jedziesz od momentu uruchomienia silnika ( kasuje się po 2 godzinach ) całkowity przebieg , przebieg tzw dzienny oraz temp.zewnetrzną .W drugim to samo tylko ustawienia są zapamiętywane i albo sam je skasujesz , albo po upływie , zdaje się 99 godzin jazdy , licznik sam sie zeruje . Pokazuje ,także iż należy dolac płynu do spryskiwacza , że jedziesz na rezerwie paliwa , że za ileś tam km zbliża się przegląd ,czy że należy sprawdzić poziom oleju w silniku . Wyświeltla ważne i mniej wazne informacje dotyczące auta . Taka zabaweczka , która absorbuje uwagę przez pierwsze dwa tygodnie uzytkowania auta z maxi dotem . Szczególnie przydatna jak ktoś lubi pizdowaty i oszczędny tryb jazdy :twisted: .

Poza tym dzięki maxi- dotowi , masz mozliwość programowania tzw. funkcji komfortowych " Coming i Leaving Home " o ile twoje auto będzie w takie wyposażone .

Komentarz

• Jabar1975
          RS
          • 2006
          • 3331

Zamieszczone przez djczas
          stacje radiową jaka jest aktualnie słuchana
          jesi wlaczysz ta opcje to zapomnij o innych funkcjach ktore opisal greszczyn, (to akurat jest bez sensu bo w O1 obie rzeczy mogly byc wyswietlane razem.
          nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• DJ MŁODY
            RS
            • 2007
            • 5908
            • Octavia II (1Z3)

witam
            jestem nowy i mam ogromą prośbe czy jest ktoś w stanie sprawdzić , powiedzieć mi czy
            zegary umieszczone na fotkach to MAXI DOT

gdzie i jak moge to sprawdzic

za wszelkie info z góry dzieki

pozdrawiam Adam
            Octavia 2 - Tour II - Kosiarka

Spontany Katowickie

Komentarz

• Big
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 6389

wygląda to na Maxi-Dot. Jak możesz sprawdzić?? Prosto wystrczy wziąć zegary do ręki i spojrzeć na wyświetlacz. Maxi-Dot to duży (wypełnia cały ekran pomiędzy szybkościomierzem a obrotomierzem) ciekłokrystaliczny wyświetlacz. Jesli jest tam mały wyświetlacz (do połowy tego prostokąta) a ponizej nigo widac piktogramy lampek kontrolnych to oznacza, że nie jest to Maxi-Dot.
              Czarny Elegance

Komentarz

• HEX
                Drive
                • 2007
                • 59

Proszę bardzo....

EDIT:
                Sprawdziłem to dokładniej. To są jednak maxi-dot.
                RS6

Komentarz

• DJ MŁODY
                  RS
                  • 2007
                  • 5908
                  • Octavia II (1Z3)

czyli ma rozumiec ze te zegary to Maxi-Dot

wisze ogromne :kufel
                  pozdrawiam Adam

Spontany Katowickie

Komentarz

• gima
                    Drive
                    • 2005
                    • 48

A skad kolega ma to zdjecie, jakies allegro, bo jestem zainteresowany nabyciem calych zegarow...
                    1,9 TDI Octavia II DSG

Komentarz

• DJ MŁODY
                      RS
                      • 2007
                      • 5908
                      • Octavia II (1Z3)

Zamieszczone przez gima
                      A skad kolega ma to zdjecie, jakies allegro, bo jestem zainteresowany nabyciem calych zegarow...
                      odezwij sie do mnie
                      pozdrawiam Adam

Spontany Katowickie

Komentarz

• marcinos80
                        Ambiente
                        • 2010
                        • 209

Zakładał ktoś maxi dot-a bo w salonie 700zł by mnie to kosztowało i zrezygnowałem :roll:
                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

Komentarz

• Big
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 6389

marcinos80, po co odgrzewasz stare kotlety ??? Ten temat ma już ponad 3 lata !!!
                          Poszukaj, uzyszj szukarki a znajdziesz !!! O Maxi-Dot było juz baaaaaardzo duzo na tym forum.
                          Czarny Elegance

Komentarz

• BaaartPL
                            Rider
                            • 2010
                            • 261

Zamieszczone przez marcinos80
                            Zakładał ktoś maxi dot-a bo w salonie 700zł by mnie to kosztowało i zrezygnowałem :roll:
                            Pierwsza zje... na forum.

Pozdro
                            Bartek
                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=644167#644167

Komentarz

• qmek
                              Classic
                              • 2012
                              • 20

Mam pytanie czy można zmienić wyświetlanie drugiej linii tj. temperatury na np spalanie?
                              Bo chciałbym mieć na raz wyświetlane spalanie chwilowe i na 100km.

Komentarz

Pracuję...