Gdzie znajde info o silnikach TDI czyli który np lepszy ?

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MiKruS
    RS
    S_OCP Member
    • 2004
    • 7976

Zamieszczone przez chester121
    jak najbardziej ale zauwaz ze ten sprzet jest juz wyprodukowany i to ze VW z niego juz tylko korzysta to raczej nie zmiania kosztow bo maszyny sa trzeba je serwisowac i dostarcza material i koniec inne firmy musza inwestowac setki mln E w nowy sprzet i nowa technologie a VW ma to juz wszytko(dodatkowo sprawdzoen wiec nie trzeba przeznaczac nastepnych mln E na testy), wiec ekonomia to chyba drugozedna sprawa
    :?

Dzizas - Chodzi wlasnie o rozwoj, badania, itp. Ktos uznal, ze nie ma sensu inwestowac w technologie PD i ja unowoczesniac, bo taniej jest zrobic to z CR. Kapisz?

no to PD jest od okolo 6lat na rynku a ile jest sprawdzony VP (15-20 lat czy wiecej )
    wiec dla mnie 5 lat przy 20 to jest nie wiele :wink:
    Moze cofnij sie w ogole do I Wojny Swiatowej? :?
    Jesli juz mamy dyskutowac to ograniczmy sie moze chociaz do diesli z bezposrednim wtryskiem i wtedy juz Twoje porownanie jest z dupy wziete.

Poza tym nie bardzo wiem o co Ci chodzi. Jesli uznajesz, ze 6 czy 7 lat to za malo, zeby okreslic czy jakies rozwiazanie jest udane czy nie, to moze sprawdz, czy Ty aby napewno zyjesz w XXI wieku. :?
    TDI 205PS

Komentarz

• chester121
      L&K
      • 2005
      • 1053

MiKruS, zle mnie zrozumiales
      nie twierdze bron boze ze PD to nie jest sprawdzona technologia bo tak nie jest :diabelski_usmiech

twierdze natomiast ze silnik TDI byl stworzony okolo roku 85 i wtedy byla chyba tylko pojemnos 1.6 (nie jestem na 100% pewny ale tamte chyba tez byly VP)

wiec nie wiem czemu uwazasz ze to porownanie jest z dupy wziete
      wiec technologia ma juz ponad 20 lat technolgioa PD ma ponad 5 lat a technologia CR ma ponad rok czy dwa w grupie VW (bo takie silniki juz jezdza w phanteonie audicach itp)

chyba widac roznice? nie wiem co moge jeszcze napisac
      glownie chodzilo mi o twoje stwierdzenie

Zamieszczone przez MiKruS
      Jest to oczywista bzdura, bo TDI PD sa uznawane za jedne z najlepszych, najekonomiczniejszych i najbardziej niezawodnych turbodiesli made ever.
      bo takim silnikiem okrzyknieto wlasnie 1.9TDi VP (one sa najduzej na rynku i dzieki wlasnie tym silnikom VW stanal na najwyzszym podium!! PD to jest kontynuacja najbardziej niezawodnego silnika

sorki za OT juz koniec dyskusji z mojej strony 8)

Komentarz

• Ziomal
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 5841
        • Octavia I (1U2)
        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

a technologia CR ma ponad rok czy dwa
        chyba 5-6 jak nie lepiej :wink:
        EDIT:
        sorry zła interpretacja , chodziło mi ile lat juz jest CR na rynku u innych
        Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• MiKruS
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 7976

MiKruS, zle mnie zrozumiales
          nie twierdze bron boze ze PD to nie jest sprawdzona technologia bo tak nie jest :diabelski_usmiech
          Dobrze Cie zrozumialem. Chyba, ze to nie Ty napisales to zdanie:
          chyba miales na mysli VP bo PD sa od nie dawna :wink:
          Wiec napisze jeszcze raz. Mialem na mysli silnik PD, a nie VP, bo dyskusja nie jest o VP.

Kolejny topic schodzi na boczne tory, bo trzeba komus tlumaczyc co ten ktos sam napisal. :?
          TDI 205PS

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

chester121, TDI taki normalny pojawil sie w 93/94 roku pod nazwa 1Z w Golfie 3. Wszystkie wstecz, to byly rozwijane zwykle kible na pompie rotacyjnej z dolozonym turbo, a potem intercoolerem, ale tam zadnego komputera sterujacego praca silnika jeszcze nie bylo. Taki 1.6TDi ktory byl w starych passatach jezdzil o niebo lepiej niz pozniejszy TD o oznaczeniu AAZ w G3

A PD-ki to pierwsze mozna bylo kupic cos kolo roku 2000 (Passat) wiec juz 7 rok leci
            Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...