mają za małe prawa w stosunku co teraz się dzieje. Jak by parę razy łebek dostał pałą za obrazę policji jak na tym filmiku w usa to jak pisze sebastian7905 było by więcej szacunku i respektu.
obaj pamiętacie jeszcze Milicję... nie było pamiłuj, tylko kazda próba podskoczeni awładzy kończyła sie conajmniej kilkoma pałami. Może ich nie kochaliśmy, ale był respekt. A teraz mamy prawa obywatelskie....
Temat straży miejskiej pomijam, to to kompletna żenada i pomylenie pojęć.
Panowie, jak w temacie Zastanawiam się czy jak zamienię samą gałkę (bez mieszka) i do mojej OI wsadzę tą z OII to czy uzyskam krótszy drążek zmiany biegów? Nie mam możliwości porównania długości samych gałek powyżej mieszka, może ktoś pomoże
Rozumiem, że do mając 1.9tdi mogę robić takie zamiany bez przeróbek?
Czyli krótszy nie jest? No szkoda.. bo na pierwszy rzut oka (przez szybę) wydawał się krótszy.
No właśnie... niech ktoś mi jednoznacznie powie jakie drążki do mnie pasują mając 1.9 tdi. Czy wszystkie od diesli z OII czy jak to jest? Skodaczesci.pl "mówi", że niby pasują do diesli i benzyn... już zgłupiałem :/
Dla pewności chcę zamienić to:
Panowie, jak w temacie Zastanawiam się czy jak zamienię samą gałkę (bez mieszka) i do mojej OI wsadzę tą z OII to czy uzyskam krótszy drążek zmiany biegów? Nie mam możliwości porównania długości samych gałek powyżej mieszka, może ktoś pomoże
Rozumiem, że do mając 1.9tdi mogę robić takie zamiany bez przeróbek?
P.S. Szukajka nie pomogła
Polecam zmianę na gałkę z OII. Na forum już o tym dużo było. Zmiana idzie szybko i bezproblemowo, choć nie uzyskasz krótszej gałki. Ja wybrałem gałkę nr 1Z0 711 141 B 9B9. Oto jak u mnie to wygląda...
modoc, kurde fajnie tylko trzeba samą gałkę wymienić, bo z mieszkiem od OII okazuje się za krótka przy biegu 2 i 4? Niby się potem naciąga, ale po co kombinować A powiedz... dużo jest problemów z odłączeniem gałki od mieszka?
[ Dodano: Nie 29 Gru, 13 22:16 ]
No i muszę kupić całą gałkę wraz z mieszkiem? Bo tylko tak mi znajduje, jeśli chodzi o tą co Ty masz..
Mieszek powinien pasować bez problemu jak jest ori, no chyba że coś przyoszczędzili i teraz robią mniejsze, bo u mnie nic nie chaczy. Niestety, trzpień w 1.6 jest inny i trzeba kombinować, ale reszta wersji silnikowych jest
Black Pearl, Elegance & RS LOOK
@ by Tune-up Gdańsk
TDI VP++ i jeszcze rośnie
Antek
No to jest jakies rozwiazanie, a i tak ciezko kupic sama galkeod OII, zazwyczaj sa z mieszkiem wiec przekladka bedzie nieunikniona
Ja kupiłem samą gałkę od OII. W ASO zapłaciłem chyba coś ok. 62 zł jeżeli dobrze pamiętam, ale wolałem już to przełknąć i zmienić swoją gałkę, która od nowości straciła już trochę swego charakteru i przyczepności w dłoni.
Mieszek mam stary - ten od nowości, bo jeszcze w miarę porządnie wygląda.
Przełożenie samej gałki zajęło mi z 15 minut, bo nie robiąc tego wcześniej nie chciałem nic popsuć. Pozostaje tylko spasować mieszek (od lewej strony) z nową gałką za pomocą plastikowej obejmy, nałożyć tak całość na trzpień od skrzyni, skręcić malutką, odpowiednią obejmą, aby gałką nam nie wysuwała się do góry i opuścić potem mieszek, ramkę docisnąć na swoje miejsce i mamy nową gałkę.
Wszystko ładnie pasuje, niepożądanych luzów brak, wszystko sztywno siedzi i już jakiś czas znakomicie się sprawuje. A sama metalowa obejma nie wystaje spod mieszka i "kaleczy" materiału ani dłoni.
dodaj, że plastikową....i pewnie czarna bez chromu - sama nakładka chromowa w ASO to 41 zeta
Zgadza się, jest to miękki plastik ze srebrną wstawką, która zapewne jest również jest wykonana z plastiku. I taką właśnie gałkę chciałem kupić, bo płacić przeszło 100 zł za skórzaną to już dla mnie za dużo.
Wstawienie nowej gałki dodało nieco świeżego tchnienia w otoczeniu kierowcy i o to mi chodziło. A że gałkę mam w ręku tylko przy zmianie biegów to mi takowa wystarczy, bo fabryczna już była cała łysa :wink: a z kolei kierownicę to mam już obszytą skórą.
Ale ta gałka co wyżej pokazał modoc zacnie wygląda. Ja dziś całośc rozebrałem i dałem mieszek do wymiany do tapicera, bo skorka sie juz przetarła, więc z rozbiórką nie mam problemów teraz tylko gdzies upoluję w/w gałkę i zamienie
modoc, ale wrażenia poza wizualnymi ok? Nie narzekasz w dotyku i "machaniu" np w korkach?
Idzie się przyzwyczaić. Wiadomo jak to każda nowa rzecz na wyposażeniu to trzeba się chwilę przyzwyczaić. Gałka w porównaniu do starej jest nieco bardziej "kanciasta", ale kilka przejechanych km i nawet nie zwracasz uwagi.
Masz zdjęcia pudełka to może ułatwią poszukiwania danego modelu.
Komentarz