Pytanie o opinie o Octavi z 2003r z silnikiem 1.6 (102KM)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • DjCichy
    Classic
    S_OCP Member
    • 2008
    • 6

===Tomy===, popieram ..
  • dawidb
    Classic
    • 2007
    • 4

Witam!!!
    Chce zakupic Octavie z 2003 roku z silnikiem 1.6 (102KM) z przebiegiem 80kkm.
    Co mozecie powiedziec o tym autku z tym silnikiem.
    Warto kupic???
    Pozdrawiam
    Dawid

Komentarz

• ewa.saganowska
      Ambiente
      • 2006
      • 165

Zależy za ile. Silnik fajny, no i przebieg też. Przed zakupem sprawdziłabym dokładnie samochód pod komputerem. Pozdrawiam i życzę udanej transakcji

Komentarz

• paf
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 3140

dawidb, widzę że jesteś nowy zatem spokojnie Ci napiszę że musisz podać nam więcej danych o tym aucie: cena, gdzie był użytkowany, czy przebieg udokumentowany, wyposażenie i jeszcze wiele innych rzeczy bo choć bardzo chcemy nie jesteśmy jasnowidzami , dodaj coś do tego opisu....

Komentarz

• karmel
          L&K
          S_OCP Member
          • 2006
          • 1363

Silnik BFQ? Jeśli tak to oki fajnie się kręci a poza tym jest wyczymały pod warunkiem że o niego dbasz przy większ szaleństwach lubi zabrać troszkę oleju ale jest dobry
          TURBO ŻYJE - TURBO PIJE

Zobacz fotoblog

Komentarz

• rezon
            RS
            • 2006
            • 1894
            • Volvo
            • AKL 1.6 MPI 101 KM
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

miałem podobny silnik AKL, i jak widzisz w opisie zamieniłem na prawie taki sam. Do normalnej codziennej jazdy jest OK, demonem przyspieszeń trudno go nazwać, co bywa denerwujące na wąskich drogach z dużą ilością TIR-ów, ale daje się przeżyć. Mnie przez 135kkm nie sprawiał problemów. Jedyne usterki O1 to mechanizm wycieraczek (wymiana), podnośniki szyb z prawej strony (pękniete plastikowe spinki i też wymiana całych mechanizmów), gumowe poduszki stabilizatora (wymiana), sonda lambda na początku (17kkm). Odnośnie silnika to zużycie paliwa zgodne mniej więcej z instrukcją, oleju prawie żadne czyli od serwisu do serwisu bez dolewek chyba że trasa 2000km ze średnią powyżej 120 to wtedy 0,5l/1000. Dobrze współpracuje z inst. LPG (ja przejechałem 115kkm). A samochód - mile widziana klima, ba lata cosik gorące teraz

Komentarz

• ewa.saganowska
              Ambiente
              • 2006
              • 165

Witam!
              Z szybami nie ma takiego problemu, żeby zaraz wymieniać całe mechanizmy. Mam dojście do taniego rozwiązania. A co do stabilizatorów to warto się tym zainteresować, bo w Polsce nie trudno je wyrobić. Pozdrawiam

Komentarz

• nosferatus
                Rider
                S_OCP Member
                • 2006
                • 601

ja mam właśnie ten silnik i nic złego nie mogę o nim powiedzieć.
                Do normalnej jazdy w singla jest dość dobry - w zakresie obrotów od 2500 do 4700 dość sprawnie przyspiesza - polecam do jazdy w mieście. z gazem też swietnie współpracuje - jeśli instalacja jest dobrze zamontowana i skonfigurowana pod ten typ silnika.
                zużycie paliwa zgodne z instrukcja czyli ok. 10 - 11 litrów w mieście i około 7-8 na trasie.
                polecam go.
                :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
                Silnik BFQ + sekwencja KME
                CB President Johnny II ASC+President HAWAII

Kenwood KDC-BT92SD
                Hertz HSK 165
                Hertz DBX 250
                KICX Kap 45
                KICKER ZX 200.2
                Kable - Dietz, Caliber
                Kondzio 1F
                wygłuszenie drzwi

Komentarz

• rezon
                  RS
                  • 2006
                  • 1894
                  • Volvo
                  • AKL 1.6 MPI 101 KM
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez ewa.saganowska
                  Z szybami nie ma takiego problemu, żeby zaraz wymieniać całe mechanizmy
                  jak będziesz w stanie rozplątać linkę :evil: Niestety nie zawsze się to udaje i pozostaej wymiana całego mechanizmu. Dojście, o którym piszesz to komplety naprawcze po 99zł na Allegro?

Komentarz

• ewa.saganowska
                    Ambiente
                    • 2006
                    • 165

Nie. Mialam ten problem i za 70 pln kupilam nowe trzymaki z plastikami, ktore sa juz tak zrobione, ze nie pekaja. Te zestawy naprawcze z Allegro to tak jak isc przez pole minowe bez detektora:-)

Komentarz

• harnas75
                      Ambiente
                      • 2006
                      • 102

Spalanie książkowe, tak jak koledzy pisali demon szybkości to to nie jest ale da się jeździć, prawdę powiedziawszy to przydałby się w niej gaz, bo wskazówka z paliwem szybko zmierza do zera, po każdym tankowaniu. ( Skoda teraz będzie sprzedawać samochodu z niby dedykowaną instalacją czyt. nie tracisz gwarankcji). Szkoda, że dopiero teraz

Komentarz

• Bouli
                        Rider
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 739

Ja mam taki silnik z 2003r i jest BARDZO zadowolony Porzucilem juz co prawda marzenia o sciganiu sie ze wszystkimi furami ale z maluchami jeszcze daje rade :lol:
                        A tak serio to uwazam ze jest to spoko silnik. Mi pali okolo 7-7.5 przy jezdzie mieszanej (mysle ze doslownie 50/50). Nie mam gazu i na pewno nie bede nigdy mial!!! Ale to po prostu tylko moje taki skrzywienie Przyspieszenie mi wystarcza, po prostu " nie wpycham paluchow miedzy drzwi a framuge"
                        Pozostaje tylko kwestia wyposazenia i ceny. Ice w dobrej cenie i bedziesz raczej zadowolony
                        Bouli
                        Była: Czarna perła 1.6BFQ Ice
                        Perfect service by DobryGrześWawa :kciukgora
                        Jest: Opel Vectra Estate Sportline 1.9 CDTI Zdrowa seria :twisted: (miało być 150KM/320Nm a jest 164.9KM/362.3Nm)

Komentarz

• splawik
                          L&K
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 1292

Rzeczywiście w trasie troszke brak mu powera przy wyprzedzaniu, ale w końcu to nie diesel. Do miasta wystarczająco.

Zamieszczone przez nosferatus
                          zużycie paliwa zgodne z instrukcja czyli ok. 10 - 11 litrów w mieście i około 7-8 na trasie.
                          Dla mnie w mieście latem pali max 9l, zimą max 11l (krótkie odległości śmigam). Na trasie dynamicznie 6.5-7, spokojnie 6l.
                          A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
                          AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
                          O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
                          -------------------------------------------------
                          Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG

Komentarz

• Listek
                            Drive
                            • 2005
                            • 81
                            • Octavia II (1Z3)

Ja równiez zdecydowanie polecam, spalanie "zimową" porą 8,5l. przy mieszanej jeżdzie, odczyt z kompa (na długim dystansie) tyle, że mój komp zawyża 0,5l, . Wersja elegance jest wystarczająca 8)
                            OCP o/Jaworzno

Komentarz

• dawidb
                              Classic
                              • 2007
                              • 4

A wiec tak. Jest do kupienia za 32 tys. zł, koncówka roku 2003 modelowy 2004.
                              Teraz jezdze Clio z 1997 roku a zona Fabia 1.4MPI (60KM) z 2001 roku.
                              Clio jesli chodzi o spalanie jest super a Fabia potrafi pociagnac ) ze zbiornika w miescie potrafi nawet 9-10 literków, na trasie raz udalo sie zejsc do 5,5 a normalnie 6-6.5.
                              Octawia jezdzila po Niemczech, przebieg udokumentowany, bylem na jezdzie i czuc ze ma przejechane 80kkm a nie 280kkm. Auto jest dobrze wyposazone:
                              - 4 poduszki, klima, ABS, ESP, pelna elektryka.
                              Jest nawet kopia zakupu z Niemiec z zawieszenia nic nie slychac.
                              Wydaje sie byc o'k.
                              Mam nadzieje ze te informacje wystarcza.
                              Pozdrawiam
                              Dawid

Komentarz

• ewa.saganowska
                                Ambiente
                                • 2006
                                • 165

Sprawdź wygląd samochodu od środka. Często o przebiegu świadczy zużycie elementów wnętrza. Zobacz czy kierownica nie jest zbytnio przytarta czy klamki chodza w miare dobrze. Ale nigdy nie można na tym polegać. Ja mam 80k i kierownica jest juz wytarta. A skoro jeździła w Niemczech to powinna być dobrze utrzymana.
                                Pozdrawiam, Ewa

Komentarz

• Highspeed
                                  Rider
                                  • 2006
                                  • 298

Ja podobnież jak Bouli - choć na dojazdach do pracy wychodzi mi z kompa ok 8-8,5 litra. Miałem beznyne AEE i kupiłem benzyne. Howgh !
                                  nawigację mam - ram pa pa pa pam

Komentarz

• dawidb
                                    Classic
                                    • 2007
                                    • 4

No to prawie tyle co Fabia 1.4 MPI czasami zdarza sie ze w miescie potrafi spalic dobrze powyzej 9 litrow.
                                    Co do srodka to jest dobrze utrzymane, dzis nia jezdzilem. nie czuc ze sciaga wiec widac ze zawieszenie z przodu jest jeszcze w miare.
                                    Pozdrawiam
                                    Dawid

Komentarz

• rezon
                                      RS
                                      • 2006
                                      • 1894
                                      • Volvo
                                      • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Sprawdź opony czy są ori czy już wymienione? Jeżeli tak to kiedy?
                                      Niemcy też "regulują" liczniki.
                                      Zamieszczone przez dawidb
                                      prawie tyle co Fabia 1.4 MPI czasami zdarza sie ze w miescie potrafi spalic dobrze powyzej 9 litrow
                                      w O1 1,6 możesz czasami zobaczyć znacznie wyższe wskazania (np. 12l), zależy głównie od ciężkości nogi. Popatrz w komorze silnika na wszelkie nierówności blach. Jeżeli autko miało dzwona to najczęściej tam widać na różnych elementach, bo zewnętrzne się prostuje, szpachluje itd. Za 10kkm czeka Cię wymiana paska rozrządu czyli parę stówek wydatku, ale nadmierna oszczędność może kosztować znacznie więcej.

Komentarz

• -Piotr-
                                        L&K
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 1018
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Jeśli samochód z tym silnikiem spełnia oczekiwania, jest z pewnego źródła do można zaryzykować. Atmosferyczny silnik bez sporych nakładów finansowych mało podatny na próby podniesienia mocy.
                                        O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
                                        KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
                                        O III czarna liftback - reaktywacja

Komentarz

• Bouli
                                          Rider
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 739

Cena tez wydaje sie spoko. Ja mam model z pazdziernika 2003 i jak ubezpieczalem go wlasnie w pazdzierniku 2006 to wycienili mi go na 36500. Ja mam wersje Ice wiec chyba to samo co proponuja Tobie (ew Ice+ jesli jesli climatronic).
                                          A co do wiekszego spalania to zalezy jak jezdzisz. Jak czasami bardzo depne po miescie i smigam miedzy samochodami i non stop swiatla to potrafi na tym odcinku spalic nawe i 13 tak wiec reguly nie ma. Tak jak mowie wszystko zalezy od tego jak ciezka masz noge, ale w jezdzie mieszanej wydaje mi sie ze nie powinno wyjsc wiecej niz 8-8.5
                                          Bouli
                                          Była: Czarna perła 1.6BFQ Ice
                                          Perfect service by DobryGrześWawa :kciukgora
                                          Jest: Opel Vectra Estate Sportline 1.9 CDTI Zdrowa seria :twisted: (miało być 150KM/320Nm a jest 164.9KM/362.3Nm)

Komentarz

• Paweł T
                                            Elegance
                                            • 2006
                                            • 784

Zamieszczone przez ewa.saganowska
                                            Ja mam 80k i kierownica jest juz wytarta
                                            pewnie trzeba zdjąć pierścionki
                                            TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

Pracuję...