===Tomy===, popieram ..
Pytanie o opinie o Octavi z 2003r z silnikiem 1.6 (102KM)
Zwiń
X
-
miałem podobny silnik AKL, i jak widzisz w opisie zamieniłem na prawie taki sam. Do normalnej codziennej jazdy jest OK, demonem przyspieszeń trudno go nazwać, co bywa denerwujące na wąskich drogach z dużą ilością TIR-ów, ale daje się przeżyć. Mnie przez 135kkm nie sprawiał problemów. Jedyne usterki O1 to mechanizm wycieraczek (wymiana), podnośniki szyb z prawej strony (pękniete plastikowe spinki i też wymiana całych mechanizmów), gumowe poduszki stabilizatora (wymiana), sonda lambda na początku (17kkm). Odnośnie silnika to zużycie paliwa zgodne mniej więcej z instrukcją, oleju prawie żadne czyli od serwisu do serwisu bez dolewek chyba że trasa 2000km ze średnią powyżej 120 to wtedy 0,5l/1000. Dobrze współpracuje z inst. LPG (ja przejechałem 115kkm). A samochód - mile widziana klima, ba lata cosik gorące teraz
Komentarz
-
-
ja mam właśnie ten silnik i nic złego nie mogę o nim powiedzieć.
Do normalnej jazdy w singla jest dość dobry - w zakresie obrotów od 2500 do 4700 dość sprawnie przyspiesza - polecam do jazdy w mieście. z gazem też swietnie współpracuje - jeśli instalacja jest dobrze zamontowana i skonfigurowana pod ten typ silnika.
zużycie paliwa zgodne z instrukcja czyli ok. 10 - 11 litrów w mieście i około 7-8 na trasie.
polecam go.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:Silnik BFQ + sekwencja KME
CB President Johnny II ASC+President HAWAII
Kenwood KDC-BT92SD
Hertz HSK 165
Hertz DBX 250
KICX Kap 45
KICKER ZX 200.2
Kable - Dietz, Caliber
Kondzio 1F
wygłuszenie drzwi
Komentarz
-
-
Spalanie książkowe, tak jak koledzy pisali demon szybkości to to nie jest ale da się jeździć, prawdę powiedziawszy to przydałby się w niej gaz, bo wskazówka z paliwem szybko zmierza do zera, po każdym tankowaniu. ( Skoda teraz będzie sprzedawać samochodu z niby dedykowaną instalacją czyt. nie tracisz gwarankcji). Szkoda, że dopiero teraz
Komentarz
-
-
Ja mam taki silnik z 2003r i jest BARDZO zadowolony Porzucilem juz co prawda marzenia o sciganiu sie ze wszystkimi furami ale z maluchami jeszcze daje rade :lol:
A tak serio to uwazam ze jest to spoko silnik. Mi pali okolo 7-7.5 przy jezdzie mieszanej (mysle ze doslownie 50/50). Nie mam gazu i na pewno nie bede nigdy mial!!! Ale to po prostu tylko moje taki skrzywienie Przyspieszenie mi wystarcza, po prostu " nie wpycham paluchow miedzy drzwi a framuge"
Pozostaje tylko kwestia wyposazenia i ceny. Ice w dobrej cenie i bedziesz raczej zadowolonyBouli
Była: Czarna perła 1.6BFQ Ice
Perfect service by DobryGrześWawa :kciukgora
Jest: Opel Vectra Estate Sportline 1.9 CDTI Zdrowa seria :twisted: (miało być 150KM/320Nm a jest 164.9KM/362.3Nm)
Komentarz
-
-
Rzeczywiście w trasie troszke brak mu powera przy wyprzedzaniu, ale w końcu to nie diesel. Do miasta wystarczająco.
Zamieszczone przez nosferatuszużycie paliwa zgodne z instrukcja czyli ok. 10 - 11 litrów w mieście i około 7-8 na trasie.A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
-------------------------------------------------
Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG
Komentarz
-
-
A wiec tak. Jest do kupienia za 32 tys. zł, koncówka roku 2003 modelowy 2004.
Teraz jezdze Clio z 1997 roku a zona Fabia 1.4MPI (60KM) z 2001 roku.
Clio jesli chodzi o spalanie jest super a Fabia potrafi pociagnac ) ze zbiornika w miescie potrafi nawet 9-10 literków, na trasie raz udalo sie zejsc do 5,5 a normalnie 6-6.5.
Octawia jezdzila po Niemczech, przebieg udokumentowany, bylem na jezdzie i czuc ze ma przejechane 80kkm a nie 280kkm. Auto jest dobrze wyposazone:
- 4 poduszki, klima, ABS, ESP, pelna elektryka.
Jest nawet kopia zakupu z Niemiec z zawieszenia nic nie slychac.
Wydaje sie byc o'k.
Mam nadzieje ze te informacje wystarcza.
Pozdrawiam
Dawid
Komentarz
-
-
Sprawdź wygląd samochodu od środka. Często o przebiegu świadczy zużycie elementów wnętrza. Zobacz czy kierownica nie jest zbytnio przytarta czy klamki chodza w miare dobrze. Ale nigdy nie można na tym polegać. Ja mam 80k i kierownica jest juz wytarta. A skoro jeździła w Niemczech to powinna być dobrze utrzymana.
Pozdrawiam, Ewa
Komentarz
-
-
Sprawdź opony czy są ori czy już wymienione? Jeżeli tak to kiedy?
Niemcy też "regulują" liczniki.Zamieszczone przez dawidbprawie tyle co Fabia 1.4 MPI czasami zdarza sie ze w miescie potrafi spalic dobrze powyzej 9 litrow
Komentarz
-
-
Jeśli samochód z tym silnikiem spełnia oczekiwania, jest z pewnego źródła do można zaryzykować. Atmosferyczny silnik bez sporych nakładów finansowych mało podatny na próby podniesienia mocy.O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
O III czarna liftback - reaktywacja
Komentarz
-
-
Cena tez wydaje sie spoko. Ja mam model z pazdziernika 2003 i jak ubezpieczalem go wlasnie w pazdzierniku 2006 to wycienili mi go na 36500. Ja mam wersje Ice wiec chyba to samo co proponuja Tobie (ew Ice+ jesli jesli climatronic).
A co do wiekszego spalania to zalezy jak jezdzisz. Jak czasami bardzo depne po miescie i smigam miedzy samochodami i non stop swiatla to potrafi na tym odcinku spalic nawe i 13 tak wiec reguly nie ma. Tak jak mowie wszystko zalezy od tego jak ciezka masz noge, ale w jezdzie mieszanej wydaje mi sie ze nie powinno wyjsc wiecej niz 8-8.5Bouli
Była: Czarna perła 1.6BFQ Ice
Perfect service by DobryGrześWawa :kciukgora
Jest: Opel Vectra Estate Sportline 1.9 CDTI Zdrowa seria :twisted: (miało być 150KM/320Nm a jest 164.9KM/362.3Nm)
Komentarz
-
Komentarz