mam nadzieję, że QBA szybko coś nam tu pokaże zaraz :!:
Co wymienic po zakupie
Zwiń
X
-
Co wymienic po zakupie
Witam
Wczoraj ojciec kupił Skode Octavie 2000 r. 1.9 TDI 110 Km. Auto ma przejechane 139 tkm. Auto mialo ostatni przegląd w ASO w Francji przy 108 tys. (05.05.2005) Co wymienic :?:
Jaki olej :?: filtry :?: rozrząd :?:
I jeszcze jedno autko ma wszystkie szybki elektryczne. Tylko tylne nie działają (słychac ze siłownik chodzi ale nie drgną nawet, jakieś propozycje gdzie szukac :?:
Przeglądałem forum i z postu http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=238 probowałem rozszyfrować oznaczenie silnika, ale są 2 1.9 TDI 110 km. Jak sprawdzić który jest w moim aucie :?:
Z góry dzięki za pomoc
PozdrawiamDawniej: Audi 80 B3 87'rok 1.8 JN + LPG Tomasetto
Teraz: Opel Astra G 2.0 DTL 98 r. 82 KM
Kiedyś jak ojcu się znudzi: Skoda Octavia 1.9 TDI AHF 110 KM 2000 r.
-
-
Zamieszczone przez opiumekTylko tylne nie działają
Odnośnie silnika to Ci posiadacze TDI pewnie jeszcze napiszą, ale opcja Szukaj może Ci w tym znacznie pomóc.
Komentarz
-
-
nic nie piszesz czy był już wymieniany rozrząd jesli nie to najwyższy czas na to. Ogólnie jest taka zasada że jak kupujesz używane auto to rozrząd lepiej zrobic. Serwis olejowy (wymiana olejów+filtrów) też nalezałoby zrobic. Jaki olej?? Jakis do samochodów grupy VW na pompie roatcyjnej, u mnie np. jest Mobil 5W-40 doskonałe opinie ma też Motul. Twoje auto to albo ASV albo AHF. Kod ten powinien znajdowac sie pod wykładziną bagażnika.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ewa.saganowskaZ tym rozrządem to tez różnie, bo może poprzedni właściciel wymienił go wcześniej i nie ma takiej potrzeby.
dla bezpieczeństwa i dobrego samopoczucia lepiej wymienić.
oznaczenie silnika powinieneś znaleźć w bagażniku pod wykładziną - powinna tam być wlepa na podłodze, o ile się nie mylę to po lewej stronie.
przy tym przebiegu wiele nie powinno się dziać, ale warto po zakupie dokonać przeglądu : klocki, tarcze, zawias..... ogólny dla sprawdzenia kondycji auta.
co do szyby tak jak poprzednicy : pewnie poszedł plasticzek podtrzymujący szybkę w prowadnicy. do kupienia np.: na allegro. ale równie dobrze mogła zerwać się linka. i wtedy do wymiany podnośnik.Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra.masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez skalmar99szykuj się do regeneracji turbiny!!!!!!!!!!!! mnie to niestety spotkało
na żywotność turbiny to ma wiele rzeczy wpływ. ja mam 150 tys i jakoś nic mi się z nią nie dzieje- a ponoć jedna z najbardziej upierdliwych odnośnie zapiekających się kierownic: ALH.Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra.masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez huweprzy tym przebiegu wiele nie powinno się dziać, ale warto po zakupie dokonać przeglądu : klocki, tarcze, zawias..... ogólny dla sprawdzenia kondycji auta.
silnik 110km z 2000r to AHF, sprawdzisz w bagażniku, ciekawe dlaczego ostatni przegląd był 5,05,2005, przecież robi się je co 15kkm lub co roku.TDI ASV 140KM 300Nm
Komentarz
-
-
Proponuję również zdemontować i przesmarować mechanizm wycieraczek. Ja to olałem i musiałem kupić nowy.
Jeszcze jedno - jest zima (przynajmniej z nazwy) to może dobrze by było odgrzybić i uzupełnić czynnik w klimie. Całość powinna wynieść 150 - 180 PLN, za niedługo zacznie się sezon a wtedy pewnie, jak co roku, będą kolejki.90 KM i uważam, że wystarczy - czy coś mi dolega ?
Komentarz
-
-
Kuvel, ostatnio robiłem u kumpla - zapiekły się oczywiście ośki ( swoją drogą mocne te silniczki od wycieraczek :P ). udało mi się wpasować w obudowy nowe tulejki ślizgowe z .... rozrusznkia malucha :szeroki_usmiech . spasowało idealnie. poskładane, troszku smaru do środka, nowy oring na uszczelnieniu i bangla.Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra.masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc
Komentarz
-
-
Re: Co wymienic po zakupie
Zamieszczone przez opiumek
Przeglądałem forum i z postu http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=238 probowałem rozszyfrować oznaczenie silnika, ale są 2 1.9 TDI 110 km. Jak sprawdzić który jest w moim aucie :?:
Z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam
PozdrawiamAdam
Komentarz
-
-
Witam
Sorki ze chwile nie odpisywałem, nie miałem dostępu do netu. Jak narazie kupiłem wszystkie filtry (olej, paliwo, powietrza, wewnętrzny kabiny), olej 10W40 MOBIL Super S Turbo Diesel. Rozrząd też wymienię bo niby książka jest ale jakoś jej nie wierze. Ojciec autem zamierza jeździc kilka najbliższych lat wiec lepiej zainwestować niż później żalowac. Tylko w zestawach do wymiany rozrządu jest pasek, napinacz i trzy rolki. Pompę wody też wymienic ??
Zamieszczone przez rezonZamieszczone przez opiumekTylko tylne nie działają
Odnośnie silnika to Ci posiadacze TDI pewnie jeszcze napiszą, ale opcja Szukaj może Ci w tym znacznie pomóc.
Zamieszczone przez ewa.saganowskaW salonie kosztuje 6pln to Octy po lifcie. Czy ta bryczka jest przed czy po lifcie? Jeżeli przed zaproponują cały moduł za ok 300. Pozdrawiam
Zamieszczone przez KuvelProponuję również zdemontować i przesmarować mechanizm wycieraczek. Ja to olałem i musiałem kupić nowy.
Jeszcze jedno - jest zima (przynajmniej z nazwy) to może dobrze by było odgrzybić i uzupełnić czynnik w klimie. Całość powinna wynieść 150 - 180 PLN, za niedługo zacznie się sezon a wtedy pewnie, jak co roku, będą kolejki.A klima działa, ale może zrobi sie jej przegląd ale to już bliżej lata, na razie są ważniejsze wydatki.
I jeszcze jedno. Jak zapalam auto świeci się kontrolka płynu w chłodnicy i słychać sygnal. Nie wiem czy to oznacza ze płyny jest za mało czy też coś poważniejszego ?? później znikaDawniej: Audi 80 B3 87'rok 1.8 JN + LPG Tomasetto
Teraz: Opel Astra G 2.0 DTL 98 r. 82 KM
Kiedyś jak ojcu się znudzi: Skoda Octavia 1.9 TDI AHF 110 KM 2000 r.
Komentarz
-
Komentarz