Jo się pisza
egr a turbo ?
Zwiń
X
-
egr a turbo ?
siema
mam pytanie
wiem pewnie było już pare razy ale jednak szukałem troche o egr i w żadnym temacie nie było odpowiedzi na moje pytania
myślę nad pozbyciem się egr'a
ale tak się nad tym zaczołem zastanawiać - w egr jak dobrze wiemy osadza się dużo "syfu"
czyli jak byśmy zaślepili egr'a to ten syf będzie trafiał gdzie zamiast ?
gdzieś pewnie musi się osadzić ? na katalizatorze ?
jest szansa ze w turbinie ? bo wtedy "mniej" czyste spaliny będą przleatywały/napędzały turbo więc jest szansa że tam będzie się więcej osadzać ?
a jak z mocą silnika ? zwiękrzy się ? bo zamiast części spalin do śilnika trafi więcej powietrza bogatrzego w tlen ? i turbina będzie bardziej/szybciej się rozpędzać ? bo więcej spalin przeleci przez nią ? (tyle co zawsze + tyle ile miało iść do egr'a)?
nie wiem czy dobrze rozumuje (wcześniej nigdy nie miałem auta z turbiną :twisted: )
z góry dzięki
-
-
d00lar, Zaślepiając egr zamykasz całkowicie dostęp spalinom do kolektora ssącego co za tym idzie do silnika.Dostaje on wtedy czyste powietrze bez spalin.Zaślepienie egr-a ma sens jak również wyczyścisz kolektor ssący.Po zaślepieniu w modelach od 2004r ASV musisz dodatkowo namieszać w sterowniku bo ci po 10 km.zaświeci sie kontrolka check.To tak ogólnie ci opisałem.http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
Pozdrawiam ANIOL
Komentarz
-
-
do psj myślę że mi tak daleko jak to tylko możliwe
narazie dziś przeczyściłem troszkę egr'a ale nie wywalałem
za to ustawiłem dawkowanie spalin na te absolutne minimum jakie się da vagiem
cos koło 5%
mówcie co chcecie aleodczuwalnie mocy jest więcej nie dużo ale napewno na tyle że da się to odczuć (jak ktoś dobrze zna swoje auto) !
Komentarz
-
-
Ja mam to zrobione u siebie w AFN.
Kupiłem specjalne blaszki z kwasówki na alle i zaslepiłem wylot z kolektora wydechowego i sam EGR.
Oczywiscie ma to sens jesli wyczyscisz kolektor ssący.
Ja widze same plusy.
PozdrawiamPrzemek
DIAGNOSTYKA GRUPA VAG
A6 C4 Avant 2.5 TDi AEL quattro
80 B3 Limo 1.6 TD SB
Komentarz
-
-
no ale panowie na chłopski rozum
w egr idzie sadza osadza się w strasznych ilościach
niema opcji żeby osadziła się przez to zamiast w dolocie/egr zaworze jak oryginalnie to w turbinie? bo do egr te spaliny nie wlatują ? i szybciej powodowała zapiekanie ?
czy źle myślę ?
ja mam asv 2004 więc z tego co czytałem nawet jak zaślepię to bez wizyty u magika się nie obejdzie ;/
Komentarz
-
-
d00lar, Jak masz zaślepiony egr to 100% spalin wali do układu wydechowego a silnik dostaje czyste powietrze.Ot cała filozofia i nie ma co mędrkować bo inaczej nie bedzie
Łopatki(kierownice)turbiny zapiekają sie jak uprawiasz PSJhttp://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
Pozdrawiam ANIOL
Komentarz
-
Komentarz