Dwumas do wymiany?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tomasz73
    Classic
    • 2017
    • 0
    • Volkswagen

Dwumas do wymiany?

sorrki, (no tak profil opony itp.) :lol: springi tylne zmienione tydzień temu ! jedna była pęknięta tzn nie było jej kawałek :lol: a amorki w listopadzie wym. Z pomiarów wychodzi mi że przód stoi wyżej niż tył a to chyba nie bardzo hehe. Przód Kolego nówka ! miesiąc temu mcperson a w listopadzie całe nowe wahacze poszły :lol:
    Czyli jeśli wymiary się zgadzają z Twoimi to wychodziło by że amor jest z zbyt krótkim skokiem, ale nie tłumaczyło by że przód jest wyżej jutro jadę do hurtowni mają mi pokazać springi z diesla i benzyny oraz znajdę stare żeby mieć porównanie, jest opcja że do pudełka złe wsadzili ale to muszę wyciągnąć mc..... żeby numery sczytać zobaczę co jutro będzie

[ Dodano: Sro 04 Mar, 15 21:48 ]
    [quote="zsolpyw"]billy66, wysokosc zawiasu mierzy sie od osi (srodek kolpaka) do rantu blotnika. Na oko masz 40-41cm, ja tez tyle mam i jest OK.

zmierzyłem mam ok 44 cm :lol: Panowie już chyba wiem w czym pies pogrzebany, byłem w hurtowni pooglądałem różne springi, to co mam założone wyglądają jak do żuka hehe
    jutro robię podmiankę, później śmigam na przegląd, porobię zdjęcia, mam 4 pary sprężyn
    stare, te co założone, do diesla i dużych benzyn polskiej firmy i noname do 1.6 postaram się jutro wszystko opisać, Pozdrawiam

[ Dodano: Pią 06 Mar, 15 10:37 ]
    Witam, autko zrobione, zaraz po wymianie sprężyn pojechałem na przegląd bo się kończył, przeszedł.
    Okazało się że spręzyny które kupiłem, firma robi grubsze mają 13 mm i mają więcej zwoji, co za tym idzie mniejszą odległość między nimi i mniej się uginają a bardziej wypychają stąd te problemy. Kupiłem polskie sprężyny dają 5 lat gwarancji, są identyczne z tymi co były wcześniej, kosztowały po 75 zł a te pierwsze po 50 zł. Auto zachowuje się normalnie i da się nim jeździć już Więc morał z tego że nawet w fabryce mogą się mylić i mieć złe formy więc bardzo trzeba uważać co się kupuje i porównywać !!!
    Na marginesie dodam jak ktoś chce podwyższyć oct to chętnie sprzedam springi za 50 % ceny :P tylko te amory się nie nadają chyba do nich.
    Oryginalna sprężyna jak i ta nowa mają grubość 12.4mm
    Poniżej zrobiłem fotki dla porównania
    I tak od lewej:
    ta co była org w aucie.
    ta z którą miałem problemy (50zł) (więcej zwoji).
    nowa polska (75 zł).
    nowa do benzyniaków 1.6 (42zł)

Mam jeszcze jedno pytanko , na tylniej belce sprężyna powinna mieć gumową podkładkę czy nie ??? ja mam tylko u góry sprężyny a u dołu nie.
  • Tomasz73
    Elegance
    • 2013
    • 800

Dwumas do wymiany?

Od kilku dni zauważyłem dziwne drgania na niskich biegach wyczuwalne poprzez drgania drzwi, dodatkowo na wstecznym ma wrażenie jakby sprzęgło się ślizgało.

Czy są to objawy zużytej dwumasy? a może zużyte sprzęgło?

Jaki jest koszt wymiany dwumasa w 1,9 TDI ALH 90km?
    Tomek

Sprzedam m3 40m w Częstochowie oś Trzech Wieszczów

Komentarz

• kamil90
      Ambiente
      • 2014
      • 113

Sprawdź czy sprzęgło ślizga się np na 4 biegu. Czyli ok 1800obrotów i gaz w podłogę. Jak obroty będą rosły a prędkość nie to się ślizga. Nie bardzo mogę sobie wyobrazić jak sprzęgło może się ślizgać na wstecznym?
      Zużytą dwumasę najlepiej zdiagnozować podczas gaszenia silnika - będzie stukać.

Możesz wymienić na komplet dwumasy lub jednomas. Oczywiście jeżeli masz skrzynię 5GANG.

Zamiast dwumasy wrzuć sobie jednomas ze sprzęgłem z G60
      Koszt ok 600zł za zestaw plus wymiana.

Różnica na komforcie praktycznie niezauważalna, lżejszy pedał sprzęgła czyli na plus podczas jazdy w korku. Miałem taki zestaw u siebie. Oszczędność kosztów bardzo duża w porównaniu z dwumasą.
      Gdybyś potrzebował mam taki zestaw na sprzedaż - pisz PW wszystko wyjaśnię.

Komentarz

• Tomasz73
        Elegance
        • 2013
        • 800

Faktycznie przy gaszeniu coś jakby stukało, masz może jakiś namiar na numer tego sprzęgła? może jakiś link?
        Tomek

Komentarz

• kamil90
          Ambiente
          • 2014
          • 113

Tutaj masz link z forum golfa, jak wiesz to silnik/skrzynia to samo co w OI

Na sprzedaż mam zestaw z G60 czyli nie występuje Ci problem drżących sprężynek w VR6 - chyba, że zamierzasz podnosić moc w aucie to wtedy polecam VR6 bo więcej momentu przeniesie.

Pozdro!

Komentarz

• samtech84
            Elegance
            • 2008
            • 988
            • Octavia I (1U2)
            • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Ja również polecę wrzucenie jednomasy

Komentarz

• Tomasz73
              Elegance
              • 2013
              • 800

Pytanie do kolegów ze Częstochowy i śląska, u kogo mogę dokonać przeszczepu jednomasy solidnie i w miarę tanio
              Tomek

Komentarz

• buldoggg
                Rider
                • 2014
                • 347
                • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

bardzo dobry pomysł i o wiele wiele tańszy.

Komentarz

• Sekundka
                  Rider
                  • 2012
                  • 251

ja jestem świeżo po wymianie z dwumasu na jednomas - odsyłam do mojego tematu u mnie były zupełnie inne objawy które nijak nie wskazywały zużycia samego dwumasu a tarczy sprzęgłowej która to po rozebraniu spokojnie by 100tysi jeszcze klepła ale wymiana mnie kosztowała ze wszystkimi nowiutkimi rzeczami (śrubki, lite koło, sprzęgło itp) 550zł bo robociznę miałem swoją, a efekty ? pedał leciutki, wszystko chodzi idealnie zero jakichkolwiek oznak drgań i nierównej pracy. Polecam tylko tyle mogę napisać

Komentarz

• Tomasz73
                    Elegance
                    • 2013
                    • 800

Ja niestety sam nie potrafię, dlatego szukam dobrego i taniego mechanika
                    Tomek

Komentarz

• Sekundka
                      Rider
                      • 2012
                      • 251

dobry i tani się wzajemnie wyklucza niestety , 100km to trochę za dużo bym Ci proponował przyjechać do nas na warsztat więc w tym temacie niestety nie pomogę

Komentarz

• Tomasz73
                        Elegance
                        • 2013
                        • 800

spoko jak dacie radę w jeden dzień to coś wymyślę, pytanie ile robocizna u was
                        Tomek

Komentarz

Pracuję...