opony letnie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • metrotest
    Rider
    • 2006
    • 506
    • Volkswagen
    • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
    • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Zamieszczone przez endryu
    zajrzyjcie do dzisiejszego AUTO ŚWIAT test 12 opon letnich 205/55/R16
    WZOROWE

Continental PremiumContact 2
    Bridgestone Turanza ER 300
    Dunlop SP Sport FastResponse
    Kumho Ecsta SPT Ku31
    Szczególnie Kumho wydają się ciekawe ze względu na istotnie niższą cenę od pozostałych w tej grupie. Szkoda że nie ma opon Kleber, które generalnie w testach rzadko goszczą.

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

klebery sa w AMS - pierwsze miejsce (testowali "17 nie pamietam jaki rozmiar dokladnie), co ciekawe swietnie wypadly matadory (hectorra zdaje sie)
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• QBA
        RS
        • 2004
        • 2646

Zamieszczone przez szkoda
        testowali "17 nie pamietam jaki rozmiar dokladnie
        225/45R17

Co dziwne, w AMS Fulda wypadla dobrze w przeciwienstwie do testu AŚ

Komentarz

• rafalbrand
          Classic
          • 2007
          • 10

Witam serdecznie, przepraszam za powrót do tematu ale mam pytanko odnośnie zakupu letnich.

Zastanawiam sie nad nowymi oponami.
          Mam skodowskie alu 15' czyli dokladniej 6Jx15 H2 ET 38

Pytanie jest następujące jak baloniasto wygladać będą na tej alu 15' oponki 205/60 R15 ?
          Jak to sie prezentuje ? Może jakieś fotki jezeli ktoś ma takie u siebie ? czy w ogóle polecacie czy pozostać przy 195/65 R15 ? Z góry serdeczne dzieki za odp.

Komentarz

• Janusz
            Rider
            S_OCP Member
            • 2007
            • 598

normalnie do rozmiaru felgi 15 zaklada sie opone o rozmiarze 195/65 a Ty zakladasz szersza i nizsza wiec az tak baloniasto nie bedzie to wygladalo , niestety nie dysponuje foto

Komentarz

• koja86
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 3178

rafalbrand, nie ma róznicy 205 troszkę bardziej przypominają balon ale na felgach 6 to raczej bez sensu na 7 calach to szło by się pokusić Przy standartowych rozmiarach felgi radzę kupić jednak 195
              Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• rafalbrand
                Classic
                • 2007
                • 10

Rozumiem 8) Może ktoś ma taką konfigurację i liczyłem na foto jak to w rzeczywistości wygląda.

Komentarz

• tomek
                  L&K
                  • 2005
                  • 1078

baloniastosc zalezy tez od modelu opony jaka chcesz zalozyc. Ja mialbym trudnosc z odroznieniem 195/65 i 205/60 bez postawienia obok siebie.
                  O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• jedrzejm
                    Drive
                    • 2005
                    • 83

koja86, masz rację, jeśli 205, to na felgach 7" i lepiej od razu 205/55/16. Tylko niestety trzeba zmienić felgi...
                    Marcin
                    Octavia 1,9TDi 140KM
                    Octavia RS TDi 170KM

Komentarz

• jaro4444
                      Rider
                      • 2006
                      • 508

Panowie sezon oponiarski w pełni. Więc dwa pytanka:
                      1. Czy cena 1200 zł/komplet Continentala PremiumContact2 205/55/16 H to dobra cena?
                      2. Czy znacie lepsze gumy w takiej cenie (jeśłi tak to jakie, za ile i gdzie do kupienia)? Zależy mi na cichych, miękkich i dobrych na mokrej nawierzchni gumach.

Będę wdzięczny za szybkie odpowiedzi.
                      Był czarny Leon jest Superb 2.0 CFGB+

Komentarz

• lisiaczek
                        Ambiente
                        • 2006
                        • 210

jaro4444, Michelin ENERGY poprstu super cena za sztuke okolo 300zl . poszukaj na stronie

[ Dodano: Sro 18 Kwi, 07 20:52 ]

Komentarz

• jaro4444
                          Rider
                          • 2006
                          • 508

Zamieszczone przez lisiaczek
                          jaro4444, Michelin ENERGY poprstu super cena za sztuke okolo 300zl . poszukaj na stronie
                          Tak dobrze to tylko w Erze :lol:

Najtańsze Energy 205/55/16:

Komentarz

• kubasek11
                            Rider
                            • 2007
                            • 483

A co powiecie o tej:

Właśnie je założyłem i jestem ciekaw co mnie czeka.
                            Jeździł ktoś na nich?
                            Czarna sztuka - Bixenon skrętny - Czerwona skóra - Pakiet SPORT
                            Było: 109KM 250Nm. Jest: 147KM 320Nm by TDI-RACING :-)

Biała sztuka - Zamówiona 06.08.2014
                            Wyprodukowana 07.10.2014
                            Odbiór 31.10.2014

Komentarz

• jedrzejm
                              Drive
                              • 2005
                              • 83

Goodriche super gumki, rewelacyjne na mokrej nawierzcni dzięki rzeźbie kierunkowej, lecz nieco głośne, ale mnie to nie przeszkadza. W aucie ma być: OGIEŃ, TRAKCJA i HEBLE!!!

Ja polecam ze względu na relację jakość/cena zdecydowanie oponę:

Linglong L688

Dostępne na stronce www.oponytanio.pl

205/55/16 230 zł sztuka, trakcja i zachowanie identyczne jak w Yokohama AVS Sport. Ludziska, beiżnik powala, zostawcie auto na skręconych kołach i patrzcie co ludziska wyprawiają, żeby dłużej móc na nie popatrzeć!!!

Tu fotka: http://www.teligumibolt.hu/autogumi/...1a07ff261d4c1d
                              Marcin
                              Octavia 1,9TDi 140KM
                              Octavia RS TDi 170KM

Komentarz

• yanooshiiik
                                Ambiente
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 172

Tak, ja!

Powiem tak, ciche to one nie sa (w zakresie 40-80 km/h), ale jedno jest pewne na wodzie nikt cie nie pobije na tych gumach.

Jezdzilem na nich 2 lata w Mondeo MkIII. Moim zdaniem rewelka.

Teraz sprzedaje:

bo mi zona arozwalila w marcu mondka na zimowych Michelinach.

Na suchym, tez fajnie. Ale na mokrym ..... u huhuhh

Pozatym ... sa glosne tylko w pewenym zakresie i raczej bez przesady, nie jest zle. Jazda po wodzie wynagradza wszystko

Komentarz

• misiek^wro
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 8321

Co do opon, ja kupilem uzywane Michelin PILOT SPORT 225/45R17.

Bieznik 5,5-6 mm. Opona bardzo cicha, rewelacyjnie sie spisuje na wodzie, generalnie nie narzekam. Jedyne na co narzekam, to ze teraz to te 90KM nie daje mi mozliwosci zabawy na takim kapciu i 17 calowej feldze. Na silnik jednak przyjdzie czas :diabelski_usmiech
                                  Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                  Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                  ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• jedrzejm
                                    Drive
                                    • 2005
                                    • 83

I pewnie dałeś więcej niż za nowe Linglong w tym rozmiarze... Koszt 250 PLN za sztukę 17", a opona... No sami zobaczcie i oceniajcie...
                                    Marcin
                                    Octavia 1,9TDi 140KM
                                    Octavia RS TDi 170KM

Komentarz

• DGW
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 2330

Zamieszczone przez jedrzejm
                                      Ludziska, beiżnik powala
                                      przecież to "podróba" GoodYera Eagle F1 GS-D2 :lol:

U mnie zawitały GoodYear Eagle F1 GS-D3 takie jak tu http://opony.com/opony/53248_goodyea...e_f1_gsd3.html
                                      choć cena inna bo płaciłem po 479zł za produkcje niemiecką (żadna tailandia czy chiny)
                                      i co z tego że bieżnik jeszcze bardziej lanserski jak już wiem że więcej tej opony nie kupie z powodu miękkich boków. Przy ciśnieniu 2,5-2,6 bara gdy komfort jeszcze jako-taki podczas wchodzenia w zakręt czuć odjechanie w bok na oponie. Zarówno na prostej jak i w zakręcie czy też mokro lub sucho przyczepność jest zaj..sta niestety ta mała przypadłość przekreśla tą opone u mnie 8)
                                      NFPNorth-West
                                      2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
                                      WARSZTAT www.dsize.pl
                                      ->
                                      CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
                                      spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]

Komentarz

• misiek^wro
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 8321

I pewnie dałeś więcej niż za nowe Linglong w tym rozmiarze... Koszt 250 PLN za sztukę 17", a opona... No sami zobaczcie i oceniajcie...
                                        Za to teraz kombinuje jak tu sie wkrecic w program Michelina :P A co do chinskich i innych opon, to nie mam jakos przekonania, po tym jak pare lat temu robili crasz testy tych "cudnych" jeepow i limuzyn z Chin, ktore powyzej 50tki konczyly sie destrukcja calego auta
                                        Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                        Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                        ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• koja86
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 3178

yanooshiiik, kubasek11, na profil 16 lepiej kupować gumy nie kierunkowe , kierunkowe szybciej wyząbkują :diabelski_usmiech
                                          Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• jedrzejm
                                            Drive
                                            • 2005
                                            • 83

dobrygrzeswawa, ja bym raczej powiedział, że rowki do złudzenia przypominają Yokohamę AVS Sport, tylko są inaczej ułożone...

misiek^wro, to są opony made in UK (nie Chiny) i poczytaj ich testy na niemieckich stronach o oponach! Mją dużo lepsze oceny niż Goodyear Eagle F1... O czymś to chyba świadczy. Zwłaszcza, że piszą właściciele takich aut jak Audi S8...
                                            Marcin
                                            Octavia 1,9TDi 140KM
                                            Octavia RS TDi 170KM

Komentarz

• DGW
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 2330

dobrygrzeswawa, ja bym raczej powiedział, że rowki do złudzenia przypominają Yokohamę AVS Sport, tylko są inaczej ułożone...
                                              popatrz na F1 GS-D2 ale ok są w równi podobne

jedrzejm, jeździłeś na tych oponach linglong bo swierdzenie że chwalą je posiadacze A8 to zupełnie chybiony argument. 95% posiadaczy A8 nie ma pojęcia gdzie w aucie płyn do spryskiwacza dolać :lol: Nie chce osądzać tych opon ale porównałeś dwie firmy: znanego na całym świecie goodyera i linglong o której to firmie nie słyszałem nic :?

pisząc o produkcji tailandzkiej lub chińskiej miałem na myśli np. wyprodukowane tam F1-ki lub inne znane opony. Znajomy wulkanizator próbował wyważyć coś takiego tam wyprodukowanego i mimo że felga była prosta nie stety nie mógł, (120-180g na felge 17-tke to trochę za dużo) :lol:
                                              NFPNorth-West
                                              WARSZTAT www.dsize.pl
                                              ->

Komentarz

• jedrzejm
                                                Drive
                                                • 2005
                                                • 83

dobrygrzeswawa, jesne, zdaję sobie z tego sprawę, kolega na nich jeździ, miał wcześniej Yoko AVS Sport i mówi, że jedyna różnica, to mniejsza podatność na ścieranie

Zobacz sobie na niemieckie reifentest i kolesie w Porsche też je mają, a to już raczej nie amatorzy płynu do spryskiwaczy , choć może czasem

A poza tym CENA, tego argumentu nie da się obalić Tak jak Skoda jest tańsza od Audi, a obaj dobrze wiemy, że gorsza nie jest...
                                                Marcin
                                                Octavia 1,9TDi 140KM
                                                Octavia RS TDi 170KM

Komentarz

• DGW
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 2330

Tak jak Skoda jest tańsza od Audi, a obaj dobrze wiemy, że gorsza nie jest...
                                                  :wink: :lol: :lol: :lol:
                                                  NFPNorth-West
                                                  WARSZTAT www.dsize.pl
                                                  ->

Komentarz

• jaro4444
                                                    Rider
                                                    • 2006
                                                    • 508

Ja polecam ze względu na relację jakość/cena zdecydowanie oponę:

Linglong L688

http://opony.money.pl/tes...ora_roku=letnie

Co do miejsca ich produkcji to jest oczywiste - Chiny a nie UK. Poza tym Linglong to koncern metalurgiczny i przemysłu ciężkiego.

Druga sprawa to jakość. Wyglądać to one sobie mogą. Kiedyś do swojego Peugeota 406 2.0 16V założyłem piekne, nowe gumy Federal. Przejechałem do Chorwacji i z powrotem po czym wypier.... te gumy :evil:
                                                    Po przejechaniu ok 5 kkm przy prędkościach autostrada (max 140 km/h bo w Austrii i Czechach) + lokalna droga osnowa normalnie się rozleciała a guma na promieniu miała ponad 8 mm bicia. :shock:
                                                    Znajomy wulkaniztor (ten u którego to kupiłem) przeprosił za szajsowatość towaru i załozył mi nowe Dunlopy 200E 195/65/15, zdjęte z fabrycznie nowej Hondy, bo gość zakładał sobie alumy 17". Na tych oponach jeździłem ponad rok aż sprzedałem wóz i złego słowa o nich nie powiem.
                                                    Dlatego nie wierzę w chińskie wynalazki. Przy masówce żółtki są mocni ale jak wchodzi w grę jakość to przeważnie odpadają.

Aha, ja podjąłem decyzję: Continental PremiumContact2 205/55/16 91 V komplet 1230 zł z przesyłką. 8)

Komentarz

Pracuję...