czujnik parkowania w O2 samemu - może firmowy?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • WuPe
    Classic
    • 2005
    • 13

faktycznie jest to słuszna rada. mam nadzieję, że na mojego staruszka nikt się nie połasi. na szczęście parkuję głównie w miejscach strzeżonych, ale jak wiadomo, to nie gwarantuje pełnej ochrony...
    Pozdr,
    BP
  • Tytus
    Drive
    • 2005
    • 93

Hej,

z uwagi na cenę olałem firmowy czujnik parkowania, 300 euro to ja wolę na co innego wydać,
    tym niemniej muszę coś założyć, bo dupa tego autka jest całkowicie poza moim zasięgiem

nasuwają się wzw z tym trzy pytania

1. czy da się zdobyć gdzieś po rozsądnej cenie zestaw firmowy (moje zainteresowanie nim wynika z chęci skorzystania z wyswietlacza radia)
    2. jeżeli nie firmowy to jaki?
    3. tu już kwestia techniczna, wiem jak mniej więcej to cudo założyć, pytanie tylko brzmi, JAK przeciągnąć przewody do bagażnika z zewnątrz??? (może jest jakieś w miarę łatwe dojście od strony świateł???

wszelkie rady mile widziane

Komentarz

• wasyl
      L&K
      • 2005
      • 1084

Ja też się przymierzałem do założenia czujnika i trafiłem na bardzo tani zamiennik zaproponowany mi w salonie Skody za 450 zł z założeniem (4x czujnik). Niestety uszkodziłem mój zderzak i kupno czujników musze przełożyć na później... Fakt oryginalny jest potwornie drogi, ale sam kiero zaopatrzenia w ASO zapewniał mnie że nie ma żadnej różnicy.
      ASV + Aligator MT K-ce 150 KM 320Nm
      www.wasilewski-foto.pl
      KIA 2,2 d (245KM i 523Nm)

Komentarz

• Tytus
        Drive
        • 2005
        • 93

Zamieszczone przez wasyl
        Ja też się przymierzałem do założenia czujnika i trafiłem na bardzo tani zamiennik zaproponowany mi w salonie Skody za 450 zł z założeniem (4x czujnik). Niestety uszkodziłem mój zderzak i kupno czujników musze przełożyć na później... Fakt oryginalny jest potwornie drogi, ale sam kiero zaopatrzenia w ASO zapewniał mnie że nie ma żadnej różnicy.
        No! jeżeli da się go podłączyć do radia to za 450 zł to całkiem przystępna cena!, to może nawet ze 200 zł bym dołozył i od razu przód podłączył?

Dzieki k

Komentarz

• _tm_
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 2333
          • Superb III (3V3)
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
          • CDAA 1.8 TSI 160 KM
          • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez Tytus
          No! jeżeli da się go podłączyć do radia
          A na czym polega podlaczenie czujnika parkowania do radia ? Jak to niby dziala ?
          S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
          Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
          -------------------------------------------------------------------------
          O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
          O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
          O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• Tytus
            Drive
            • 2005
            • 93

Zamieszczone przez _tm_
            A na czym polega podlaczenie czujnika parkowania do radia ? Jak to niby dziala ?
            jeżeli czujnik jest zintegrowany z radiem firmowym
            widać na nim w momencie włączenia czujnika taki śliczny widok

zamiast diodek na jakimś wyświetlaczu dodatkowym masz śliczny widok na wyświetlaczu radia k
            kumpel się szarpnął, wydał coś 600 euro i ma z przodu i z tyłu firmowe czujniki

ja wolałem wydać tę kasę w inny sposób, więc kombinuje jak tę cenę obejść

Komentarz

• _tm_
              RS
              S_OCP Member
              • 2004
              • 2333
              • Superb III (3V3)
              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
              • CDAA 1.8 TSI 160 KM
              • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez Tytus
              Zamieszczone przez _tm_
              jeżeli czujnik jest zintegrowany z radiem firmowym
              widać na nim w momencie włączenia czujnika taki śliczny widok

Obrazek
              zamiast diodek na jakimś wyświetlaczu dodatkowym masz śliczny widok na wyświetlaczu radia k
              kumpel się szarpnął, wydał coś 600 euro i ma z przodu i z tyłu firmowe czujniki

ja wolałem wydać tę kasę w inny sposób, więc kombinuje jak tę cenę obejść
              Fajny bajer, ale chyba przedatny tylko przy przednich czujkach, bo jak cofasz to i tak patrzysz do tylu, a nie na radio

Komentarz

• Rnest
                Drive
                • 2005
                • 68

Swego czasu też zastanawiałem się nad czujnikami do obecnego auta. Ostatecznie jeżdżę bez. Nigdy nie ma czasu żeby zostawić auto w jakimś warsztacie, samemu dłubać też mi się nie chce ani czasu nie ma, ewentualnie wchodziłoby w grę zrobienie tego przy okazji przeglądu/wymian etc. Na allegro jest spory przekrój różnego rodzaju urządzeń, ale szczerze mówiąc, Skoda w O2 zaoferowała tak eleganckie rozwiązanie, że żal byłoby nie skorzystać i montować jakieś dziwactwo wyświetlające przekolorowe cudeńka. IMHO - montuj od ręki u dealera przed odbiorem auta, jeśli jest w stanie za akceptowalną kasę zaproponować Ci osprzęt wraz z podłączeniem do wyświetlacza radiowego. W razie czego, przy okazji odwiedzin ojczyzny, tutaj u jakiegoś dealera zamontujesz

--
                E
                --
                sen supermarketu: szanowni klienci, jestescie jeb...

Komentarz

• Mery 1,9 TDI
                  Drive
                  • 2004
                  • 68

Fajny bajer, ale chyba przedatny tylko przy przednich czujkach, bo jak cofasz to i tak patrzysz do tylu, a nie na radio

Otóż zapewniam Cie, że niekoniecznie. Mam czujniki - co prawda nie w standardzie O2- ale pozwalają wykonywać manewr cofania przy korzystaniu wyłącznie z lusterek wstecznych. Poza tym, jak jesteś blisko "przeszkody" to patrzenie do tyłu (przy takim kufrze jaki ma octa) zdaje się na nic. Wiele razy widziałem zdziwione oczy innych kierowników kiedy na parkingu cofałem im pod sam zderzak. Odkąd korzystam z tego dobrodziejstwa nie wyobrażam sobie jak można bez szczególnie na zatłoczonych parkingach, bądź przy parkowaniu tyłem w garażu. Przyznam, że wersja O2 czujników powala ceną jednak "bajer" wart jest rozważenia zakupu.
                  Octa ASV 119/261(fabryka) 136/328(Masters)

Komentarz

• Tytus
                    Drive
                    • 2005
                    • 93

Zamieszczone przez Mery 1,9 TDI
                    Otóż zapewniam Cie, że niekoniecznie. Mam czujniki - co prawda nie w standardzie O2- ale pozwalają wykonywać manewr cofania przy korzystaniu wyłącznie z lusterek wstecznych. Poza tym, jak jesteś blisko "przeszkody" to patrzenie do tyłu (przy takim kufrze jaki ma octa) zdaje się na nic. Wiele razy widziałem zdziwione oczy innych kierowników kiedy na parkingu cofałem im pod sam zderzak. Odkąd korzystam z tego dobrodziejstwa nie wyobrażam sobie jak można bez szczególnie na zatłoczonych parkingach, bądź przy parkowaniu tyłem w garażu. Przyznam, że wersja O2 czujników powala ceną jednak "bajer" wart jest rozważenia zakupu.
                    DOKŁADNIE, dlatego choć zrezygnowałem z firmowych nie omieszkam zainstalować tańszych

Komentarz

• _tm_
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2004
                      • 2333
                      • Superb III (3V3)
                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                      • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                      • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez Mery 1,9 TDI
                      Odkąd korzystam z tego dobrodziejstwa nie wyobrażam sobie jak można bez szczególnie na zatłoczonych parkingach
                      Alez ja nie twierdze nic innego. Tez mam czujniki z tylu i uwazam, ze to super sprawa, ale jakos nie do konca mnie przekonuje ten wyswietlacz w radiu. Nie wyobrazam sobie, ze cofam i nie patrze do tylu lub w lusterka tylko w dol na radio. Ale patent mi sie podoba, bo fajnie to wyglada

Komentarz

ale nie musisz na wyswietlacz kukac bo napewno tez jest sygnal dzwiekowy

ja wlasnie mam taki z dzwiekiem i starcza w zupelnosci bo lewym uchem slucham a oczy na lusterkach

ale bajerek fajny w tym wyswietlaczu k

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

Ja tez uwazam ze majac czujniki do tylu juz nie ma na co patrzec. Ja nie umie patrzec do tylu bo i tak nic nie widac co jest za autem. Cofam zawsze na czujniki i lusterka ew jak czegos nie jestem pewny to patrze do tylu. A wyswietlacz to zabawka jak dla mnie. Przod i tyl na glosowy w zupelnosci wystarczy. A po glosowym tez mozna nauczyc sie odlegosci. Wystarczy pomierzyc sobie mniej wiecej odleglosci. Stanac 2m od sciany i potem zmniejszac odlegosc. Jak bedzie 20cm bedzie piszczal stalym dzwiekiem. I zadne obrazki nie sa potrzebne.

Jest tylko jeden problem o ktorym pisalem. Jak zmieniamy auto to trzeba sobie to uswiadomic w glowie rowniez. Jak cofamy nic nie bedzie piszczec !!! i mozna sie zdziwic.
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• Zoltar
                            Rider
                            • 2005
                            • 722

1.60 metra - Zaczyna wychwytywać przeszkodę

Od 30 cm sygnał ciągły.

Ja tylko patrzę po lusterkach... Parkuję z dokładnością do 10 cm tyłem
                            www.soft-car.pl
                            www.chiptuning-gdansk.pl

- Chiptuning silników benzynowych oraz diesla
                            - Wyłączanie DPF
                            - Hamownia Obciążeniowa

Komentarz

• Mach
                              Rider
                              • 2004
                              • 349

Ja poskapilem na czujniki i teraz zaluje... przy najblizszym przegladzie dowiem sie czy mozna dolozyc czujniki tak zeby dzialy z wyswietlaczem od radia (zeby wygladalo jak fabrycznie). Jesli dokladane beda dzialaly z wyswietlaczem od radia to biore :-)
                              Teraz w rocznikach 2005 czujniki przod/tyl sa w cenie w Elegance :evil:
                              A4 B7 TFSI Quattro S-Line by MT | O2 2.0TDI by MT | Jeep XJ 4.0L | PF 125p 1971

Komentarz

• Tytus
                                Drive
                                • 2005
                                • 93

Zamieszczone przez Mach
                                Ja poskapilem na czujniki i teraz zaluje... przy najblizszym przegladzie dowiem sie czy mozna dolozyc czujniki tak zeby dzialy z wyswietlaczem od radia (zeby wygladalo jak fabrycznie). Jesli dokladane beda dzialaly z wyswietlaczem od radia to biore :-)
                                Teraz w rocznikach 2005 czujniki przod/tyl sa w cenie w Elegance :evil:
                                Warszawskie ASO montuja tylko firmowe, tył 1100-1350 zł

więc zakładam Steel Mate za 330 + własnoręczny montaż...

Komentarz

• Mach
                                  Rider
                                  • 2004
                                  • 349

Zamieszczone przez Tytus
                                  Warszawskie ASO montuja tylko firmowe, tył 1100-1350 zł

więc zakładam Steel Mate za 330 + własnoręczny montaż...
                                  jesli bym sie decydowal to jednak firmowe bo chcialbym zeby to dzialalo z wyswietlaczen radia... fajny bajerek ;-)

dowiem sie i zdecyduje jak bede na pierwszym przegladzie !
                                  A4 B7 TFSI Quattro S-Line by MT | O2 2.0TDI by MT | Jeep XJ 4.0L | PF 125p 1971

Komentarz

• Tytus
                                    Drive
                                    • 2005
                                    • 93

Zamieszczone przez Mach
                                    jesli bym sie decydowal to jednak firmowe bo chcialbym zeby to dzialalo z wyswietlaczen radia... fajny bajerek ;-)

dowiem sie i zdecyduje jak bede na pierwszym przegladzie !
                                    Nooo tyle kasy to ja na wodotrysk nie wydam :lol: mowy nie ma!

działać będzie tak samo, resztę wolę na piwo wydać, lub kobiety :diabelski_usmiech

Komentarz

Pracuję...