Układ wydechowy KAPUT!!!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Trojan
    Classic
    • 2017
    • 4
    • Octavia I (1U2)
    • AGU 1.8 20VT 150 KM

Układ wydechowy KAPUT!!!

Bezpieczeństwo 4x4 to mit, ilu z Was w sytuacjach kryzysowych wciska pedał gazu?

Hamują tak samo, może nawet jednoosiowe lepiej, bo lżejsze.
    Ci co piszą o bezpieczeństwie, z reguły mają wszystkie systemy włączone, więc gdy przesadzisz z pedałem gazu w zakręcie i stracisz przyczepność na osi/osiach napędowych to d... uratuje kontrola trakcji i stabilizacja, 4x4 przejedzie to tylko szybciej.
    Źle skalkulujesz prędkość wejścia w zakręt przy stałym gazie - wypadasz, nieważne czy 4x4.
    Omijanie przeszkody - tak samo, z małym wskazaniem na lżejszy pojazd.

4x4 jest dobre jak chcesz wyjechać z zasypanego parkingu, pościgać się na deszczu, śniegu, ewentualnie asfalcie (przy dużej mocy silnika). Czasem daje złudne poczucie przyczepności, usypia czujność, samochód niby dobrze przyspiesza, kontrola trakcji nie błyska, naciskasz na hamulec i lipa, zabrakło paru cm.

Trudno mi sobie wyobrazić realną sytuację, w której 4x4 poprawia bezpieczeństwo.
    Lepsza trakcja też czasem dyskusyjna, widziałem BMW x5 na kapciach chyba 275, które po pierwszym śniegu w październiku AD 2009 odbijało się od krawężnika do krawężnika a inne samochody jechały
  • Trojan
    Drive
    • 2014
    • 43

Układ wydechowy KAPUT!!!

Witam wszystkich. właśnie kończą mi się wszystkie tłumiki wraz z umarłym już katalizatorem,
    i mam pytanie.... wydech końcowy i środkowy
    jaki mogę wsadzić układ wydechowy do mojej Skodzinki 1.8 20v AGN ???

jedni mówią ze mogę śmiało wsadzić od diesla 1.9 będzie pasował (tylko ze TDI)
    a drudzy powiadają ze mogę założyć od 1.8 turbo bądź 2.3 i tez będzie dobrze bo to to samo,

nie chce zamienników bo już raz kupiłem i oddałem z powrotem bo to jakaś pomyłka była :evil: ciszej chodził na starych jak na nowym zamienniku, wiec wole ori, ale uzywany w dobrym stanie
    czy jest jakaś alternatywa do mojego autka ze któryś może pasować :?: bo od 1.8 prawie w ogóle nie ma :cry:

Komentarz

• zsolpyw
      Elegance
      • 2012
      • 897

z ciekawosci , ile kosztuje nowy zestaw ori ?
      Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył

Jeżdżę w blasku
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Tak dla ciekawskich AQY

Koncowy 1J5253609AF - 1369zl
        Koncowy eko :lol: JZW253609R - 593zl
        Spritmonitor.de

Komentarz

• Trojan
          Drive
          • 2014
          • 43

a tak dla ciekawostki dodam ze ori katalizator to tylko 4000 zł i

[ Dodano: Nie 20 Lip, 14 00:42 ]
          to brzęczenie to troszkę przeszkadza jak juz nie ma tłumików. trudno będę musiał coś wykombinować.
          podjade do volkswagena bo mam blisko może oni coś podpowiedza :lol:

Komentarz

• zsolpyw
            Elegance
            • 2012
            • 897

Maicroft, czym sie rozni eko ? to tez ori ?
            Trojan, zera ci sie nie rozmnozyly niekontrolowanie ? :shock:
            Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył

Jeżdżę w blasku
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092

Komentarz

• logan_x
              Rider
              • 2011
              • 401
              • Octavia I (1U2)
              • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez zsolpyw
              Maicroft, czym sie rozni eko ? to tez ori ?
              Trojan, zera ci sie nie rozmnozyly niekontrolowanie ? :shock:
              Około 400 złotych to koszt uniwersalnego katalizatora spełniającego normę EURO 3, więc całkiem możliwe że oryginał kosztuje 4000.

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Te eko to niby cos co sprzedaje producent. Pewnie to jest element ktory jest jakims zamiennikiem.
                Spritmonitor.de

Komentarz

• Trojan
                  Drive
                  • 2014
                  • 43

kupiłem ostatni tłumik nowy w zamienniku wygląd jak oryginał po zamontowaniu wybuchłem śmiechem :lol: jak można sprzedawać takie badziewie ryczał jak trabant a dźwięk metaliczny rozchodził się po całym aucie wiec go oddałem i założyłem stary bo był o wiele cichszy to samo ze środkowym leży na półce w garażu jak będę jechał na złom to na pewno o nim nie zapomnę :diabelski_usmiech

Komentarz

• bogdanan
                    Classic
                    • 2007
                    • 1

Zamieszczone przez Trojan
                    kupiłem ostatni tłumik nowy w zamienniku wygląd jak oryginał po zamontowaniu wybuchłem śmiechem :lol: jak można sprzedawać takie badziewie ryczał jak trabant a dźwięk metaliczny rozchodził się po całym aucie wiec go oddałem i założyłem stary bo był o wiele cichszy to samo ze środkowym leży na półce w garażu jak będę jechał na złom to na pewno o nim nie zapomnę :diabelski_usmiech
                    A gdzie kupiłeś, też muszę wymienić końcowy i nie chciałbym mieć podobnej sytuacji jak Ty

Komentarz

• Trojan
                      Drive
                      • 2014
                      • 43

Kupiłem go w motoryzacyjnym we Wrocławiu u PANA JASIA. fajne ceny ma na prawdę rozsądne, ja aktualnie szukam tłumików nadal...

[ Dodano: Pią 15 Sie, 14 12:17 ]
                      ale puki co nic rozsądnego nie znalazłem teraz zastanawiam sie nad bosalem

Komentarz

Pracuję...