NEOrADEk, mi sie wydaje ze te fotki Robert trzaska aparatem, kiedys na spocie robil aparatem i wlasnie pozniej na serverze taka sama jakosc jak tej byla :P
[O1] Alarm i centralny.
Zwiń
X
-
moge wam dodać jedną ciekawostkę, mam w Skodzie zamontowane radiopowiadomienie które pracuje na częstotliwości 433MHz czyli takiej jak system konfort i większość alarmów.
Byłam nie raz świadkim jak gość latał wkoło samochodu i nie móg otwożyć go :P , dopiero jak ja wyłączyłam swój alarm i w konsekwencji radiopowiadomienie cud auto się otwarło.
Fajnie, nie? :lol:
pozdrawiam
roberta
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez nico21roberta, moje ma już swoje latka Jak bys mogła cos wiecej o tym zabezpieczeniu napisac do wal na PW ( zasada dzialania, potrzebne rzeczy/elementy, czy da rade sie to samemu załozyc, i czy musi byc fabryczny alam czy domontowywany itp) ??
Na odbiorniku są cztery diody LED które to podają informacje z trzech punktów (np. czy są zamknięte drzwi, czy stacyjka jest wyłączona i czy światła są zgaszone) czwarta dioda to sygnalizacja zadziałania alarmu wraz z buzzerem ( jest ona podłączona do kierunkowskazu lub do syreny)
Do budowy tego urządzenia jest potrzebny odbiornik radiowy superheterodynowy 433MHz, nadajnik 433MHz, układy MC145027, MC145026,CD4081 i jeszcze pare elementów.
Najgorzej będzie z płytkami bo czasopismo Praktyczny elektronik nie istnieje.
Ja układ miałam zamontowany w poprzednim aucie od 2000 roku i układ się sprawdza dobrze oczywiście do Octavi musiałam wprowadzić pewne przeróbki.
Gdy dałam do serwisu zamontować radiopowiadomienie to tego samego dnia zadzwonili, że radiopowiadomienie nie działa :shock: , ale jak przyjechałam do servisu po odbiór auta to okazało się, że radiopowiadomienie działa tylko po prostu nie można było wyłączyć alarmu i otworzyć wszystkich drzwi :szeroki_usmiech stąd moja przeróbka i teraz wszysko działa okej.
Poniżej jest orginalny schemat bez przeróbek i adaptacji
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftNa jakiej zasadzie dziala to powiadomienie, gdzie jest odbiornik, bo nadajnik w aucie. Takie zestawy na tej czestotliwosci w pilotach maja zasieg od 10-200m, wiec tez nie jest jakos super, chyba ze mamy to polaczone via gsm
odbiornik znajduje się w domu, ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby odbiornik był przenośny (kieszonkowy w technologi smd)
Jak chcecie to mogę więcej opisać zasade działania układu, do czego służą poszczególne cześci.
djczas niestety nie mogę bo wyjeżdzam za granice ale może w kwietnu po Świętach
poadrawiam
roberta
Komentarz
-
Komentarz