Witam. Posiadam na Octavia I felgi 16 cali z oponami letnimi 205 55 r16 i chcę założyć 14 calowe stalowki z zimowymi 175 80 r14 moje pytanie czy zmiana z 16 na 14 calowe koła nie obniży mi auta za bardzo. Proszę o odp.
Pytanie podstawowe czy przednia tarcze hamulcowa masz 256mm czy 280mm. Jak ta pierwsza to felgi 14" wejda, jak 280mm to min 15"
Druga sprawa roznica w cenie miedzy nowa opona 175/80/14 a 195/65/15 to 15-20zl/szt, ja bym nie kombinowal.
A najlepszym zamiennikiem bylaby w rozmiarze 14" 185/75/14, tylko w tym rozmiarze opona kosztuje 50zl/szt wiecej niz 195/65/15
Witaj. Mam Octavia I poj 1.6 z 98 roku. Tarcze nie wiem jakie wymiary. Na wlewie paliwa napisane jest rozmiar dopuszczonych rozmiarów mianowicie
175/80 r14
195/65 r15
205/60 r15
205/55 r16
No niestety tak jest w 1.6, że bywa czasem (z rzadka) "parno" Choć z załadowaniem auta dramatyzm nie rośnie do kwadratu :lol: Większym problemem jest archaiczność układu i brak np BAS, bo są auta o podobnej wielkości tarczach a hamujące zdecydowanie lepiej. Jednak czy 75 czy 102 to nie ma znaczenia, bo masa do hamowania jest mw ta sama a prędkości osiągane nie wiele mniejsze.
kamkorder, auto będzie stało identycznie jak na 15kach, natomiast zastanów się dość poważnie nad obniżeniem się jakości trakcji samochodu z tak wysokim profilem.
Sam zastanawiałem się swego czasu nad założeniem 14tek (mam tarcze 256mm i ponoć by wlazły 14ki), ale po rozmowie z krawatem w ASO zrezygnowałem z takiego rozwiązania.
Jak twierdził spec, Octavią z 14kami kieruje się jak wozem drabiniastym.
Dodał jeszcze, ze nie bez powodu zrezygnowali z tego oszczędnościowego rozwiązania w najtańszych wersjach na rzecz 15tek 195/65R15 i takie też mam zimówki.
Kiedyś nawet widziałem Golfa 4kę z tym "obuwiem ekonomicznym", oczywiście golasa.
Odległość od nawierzchni do rantu felgi (przy osadzeniu opony)wynosi w tym przypadku około 8 cm. Nie twierdzę, że przy gwałtownym manewrze opona zleci z felgi, ale dochodzi jeszcze sprawa dostępności tego ogumienia. Tak wysokie profile są gorzej dostępne niż typowe.
Tak wyglądają te opony na obręczach. Zauważ, ile jest gumy w stosunku do felgi, na której ją osadzono.
[ Dodano: Czw 27 Lis, 14 09:59 ]
Indeks nośności tego rozmiaru jest dużo mniejszy od np. 195/65R15. Jesteś pewien na 100%, że w Kombi można założyć takie gumy?
Zapytaj w ASO np....
Przekonaliście mnie i poradziliście :-)
Zabieram się za szukanie 15 lub 16.
W jakim zakresie ET szukać wiem że ET38 jest ale czy też optymalne będą inne?
Nie znalazłem w końcu kół w tym czasie co chciałem kupić zimówki ze stalowkami. Moje pytanie bo pojawiła mi sie okazja zakupu za 150 pln felg stalowych sa to 16 5x100 lecz ET MAJA 45 i moje pytanie czy beda dobre?
Hej rafiki.
To jest felga stalowa 6,5Jx16H2 ET 45
Te co mam możliwość kupić. To czy bedzie bardziej schowana to małe zło ale wazne czy nie bedzie ta et45 obcierac o cos. Bo obecnie mam założone 6,5jx16h2 et42 alu
A nie bedzie nic o tylne bębny obcieralo lub o przednie szczęki chodzi mi czy felga tam nie bedzie przybierać. Bo różnica w ET miedzy moimi a tymi co che kupić jest tylko różnicy 2 ET. Ciekaw jestem ile ma 1 ET skali cm
Komentarz