Zamieszczone przez salvado
[O2] Problem z silnikiem 1,6 FSI
Zwiń
X
-
CzesławTagi: Brak
-
-
Ostatnio silnik zaczął brać olej i sie martwię tym ponieważ jest to nowy silnik który ma przejechane około 14kkm i w ciągu ostatnich paru tysięcy zjadł około 2 litrów oleju. Co gorsza silnik zalany jest olejem do przedłużonych przebiegów między przeglądami i gdybym miał na nim przejechać więcej niż 15kkm w ASO powiedzieli mi ze to normalne ale ja tak nie sądzę.
Możecie mi powiedzieć co powinienem zrobić??
-
-
ja mam też ten silnik i powiem ci, że zaciekawiłeś mnie tym olejem i zszedłem sprawdzić do siebie samochód od 15 listopada przejechał 8000 km i z tego co widzę na bagnecie olej mam na polu C, a więc koniecznie muszę uzupełnić, choć jeszcze kontrolka nie pokazała problemu a silniczek nie zaczął się grzać.
Przyznam się, że nie wiem ile oleju wchodzi w nasz silnik (to pewnie wiedzą fachowcy z forum), ale 15 listopada miałem full, a w okolicach marca tak w normie tak więc trochę się maleństwo napiło tego oleju, a niestety ze mną nie ma lekko bo choć silnik jak w kosiarce do trawy to czasami duszę go niemiłosiernie
nie wiem czy coś wniosłem do problemu, ale z tego co wiem to większość zabawek na forum ma turbokosiarki więc nasze benzynowe silniczki to takie rodzynki (szczególnie z tą pojemnością ha ha
a jeżeli chodzi o zużycie to gwarancja mówi 0,5 l / 1000 km więc bardziej więc byłbym nieufny w stosunku do 50% zawyżenia tej normy
[ Dodano: Wto 03 Kwi, 07 17:07 ]
a z zupełnie innej beczki to zchipowałeś już swoją zabawkę ?
Komentarz
-
-
Re: Problem z silnikiem 1,6 FSI
Zamieszczone przez karmelOstatnio silnik zaczął brać olej i sie martwię tym ponieważ jest to nowy silnik który ma przejechane około 14kkm i w ciągu ostatnich paru tysięcy zjadł około 2 litrów oleju. Co gorsza silnik zalany jest olejem do przedłużonych przebiegów między przeglądami i gdybym miał na nim przejechać więcej niż 15kkm w ASO powiedzieli mi ze to normalne ale ja tak nie sądzę.
Możecie mi powiedzieć co powinienem zrobić??
bo ja już mam różne doświadczenia z różnumi ASO Skody
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez djczasoorsoo, w Krakowie sa inni niż na śląsku
czekam tylko na wiązkę do tempomatu od suberbmana i grzeję na kocmyrzowską założyć tempomacik i kierowniczkę
do tej pory tylko kontak telefoniczny ale porażająca wręcz wiedza przez telefon w porównaniu do śląska
a ciągnąc dalej temat problemu z silniczkiem to pytanko mam bo przyznam, że po przeczytaniu całego topicu o olejach mi się do końca nie rozjaśniło.
Potrzebuję super dobrego Motula do mojego FSI. Co wybrać ? czy poszaleć z jakimś racingowym, czy wystarczy standard ?
Komentarz
-
-
no dlatego masz bagnecik zeby sprawdzać
mnie na razie trudno ocenić jak sobie ten silnik radzi z olejem, bo na razie gdzie mogłem to darłem ile fabryka dała a przy takim użytkowaniu niestety zawsze silnik może brać olej. chyba muszę spróbowac jeździc jak piszą w instrukcji samochód wtedy nie zużywa oleju i pali poniżej 5l. benzyny
Komentarz
-
-
Ja nie zauwazylem wiekszego ubytku w oleju... Moze dlatego, ze jezdze tak "pomiedzy" instrukcja, a tym jakbym sam chcial. Znaczy w trasie 120-140, a po miescie staram sie przepisowo ale i tak wychodzi na prostych pow. 70. Zaznaczam, ze tam gdzie mozna na to sobie pozwolic :twisted: ... Do tej pory duzo nie mam przejechane, ok. 15000 km.LiStHoR
Komentarz
-
-
to gratuluję koledze ja przez 2 tygodnie robiłem testy "podręcznikowej jazdy", trasa: 80-90/h i byle nie przekroczyć 2,5-3,0k obrotów, w mieście eklastycznie, zmaiana biegów na 2k obrotów i powolutku 50/h. Na baku przejechałem blisko 900km, ale umordowałem się przytym strasznie
Od tamtego czasu... no cóż na baku przejeżdżam 500km no i może dlatego oleju w silniczku już niewiele
Komentarz
-
-
Tak jak pisales karmel, jezeli 0,5l na 1000 km jest norma, to jak sie do tego wlasnie maja przeglady longlife? Nawet nie tylko, przy przegladzie 15kkm wynikaloby zuzycie oleju na poz. 7,5l, a w silniku miesci sie chyba niecale 5l. To chociaz raz musialbym juz dolewac. Cos jakas dziwna ta norme maja. Chyba wychodza z zalozenia, ze silnik sie nie zatrze w przeciagu 2 lat gwarancyjnych, a pozniej to klient placi...LiStHoR
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez LiStHoRTak jak pisales karmel, jezeli 0,5l na 1000 km jest norma, to jak sie do tego wlasnie maja przeglady longlife? Nawet nie tylko, przy przegladzie 15kkm wynikaloby zuzycie oleju na poz. 7,5l, a w silniku miesci sie chyba niecale 5l. To chociaz raz musialbym juz dolewac. Cos jakas dziwna ta norme maja. Chyba wychodza z zalozenia, ze silnik sie nie zatrze w przeciagu 2 lat gwarancyjnych, a pozniej to klient placi...saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
Komentarz