[O1] komputer w octavi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • margaj1
    Ambiente
    • 2007
    • 100

[O1] komputer w octavi

To ja sie dolacze, bo mam wiecej niz skaner, a vaga z obsluga CAN wiec rowniez jakby ktos chcial, to nie ma problemu, moge pomoc.
  • lisiaczek
    Ambiente
    • 2006
    • 210

[O1] komputer w octavi

Mam takie pytanie. Mam auto z 2000r AGR i ono ma komputer pokladowy zreszta jak kazda chyba octa, ale moje pytanie jst takie w jakich oktach w komputerach jest opcja na ile starczy jeszcze paliwa a w jakich tego nie ma? czy to od wersji jest uzaleznione? czy jakos rocznikowo? i czy to da sie jakos wlaczyc vagiem ?

Komentarz

• Alberto
      Ambiente
      • 2006
      • 202

2001 AGR i jest na ile km starczy paliwa (Ambiente)

Komentarz

• deespe
        L&K
        S_OCP Member
        • 2007
        • 1468

2003 AGR Ambiente ICE również
        :zlo: :zlo: South Side Madafaka Knight Rider's :zlo: :zlo:............................... prądownia ...

Komentarz

• lisiaczek
          Ambiente
          • 2006
          • 210

a ja mam 2000 i wesrja SLX ale przerobiona na elegance i nie ma na ile km starcza paliwa? od czgeo to jest bad zbylo uzaaleznione? moge to jakos wgrac? cos wymienic? ale co?

Komentarz

• Spike
            Drive
            • 2007
            • 55

ASV 2002 Elegane i jest opcja

Zamieszczone przez lisiaczek
            a ja mam 2000 i wesrja SLX ale przerobiona na elegance i nie ma na ile km starcza paliwa? od czgeo to jest bad zbylo uzaaleznione? moge to jakos wgrac? cos wymienic? ale co?
            Nie mam pojęcia Ale na czucie wydaje mi się że brak opcji wystarczy dograć bo wyliczane to jest z danych które ma chyba każdy z nas (spalanie/100 km).

W instrukcji pisze, że ta opcja działa jeżeli masz przejechane min 50 km od wyzerowania. Tak to rozumiem
            Jahrem
            :food

Komentarz

lisiaczek, od elektroniki sterujacej w aucie. Czyli sterownik + elektornika zegarów. 2000r to mozesz miec nawet jeszcze IMMO1. po faceliftingu zaczeli dodawac funkcje kompa ZTCW.

Najprosciej sprawdzic podlaczacjac inny licznik , jakikolwiek . Auto Ci nie odpali ale sprawdzisz czy funkcje beda dzialac. Trzeba bylo na spocie sie wczroaj pojawic, w 10 min bysmy wszystko wiedzieli. Mam liczniki zeby to u Ciebie podlaczyc i sprawdzic.

Komentarz

• lisiaczek
                Ambiente
                • 2006
                • 210

No kiedys na tego spota sie wybiore, lec, posluchaj co to mi da ze sprawdze ze winnym liczniku bedzie. czyli wnisokuje po twojej wypowiedzi ze wgrac sie tego nie wgra tylkowymiana licznika wchodzi w gre czy jak? bo juz nie rozumiem. Albo inaczej sprecyzuje pytanie : w swoim kompie nie mam takiej opcji jak "ile km przejade na pozostalym paliwie" jesli chcialbym ja miec u siebie co musze zrobic i ile takie cos moze kosztowac? oczywiscie w przyblizeniu czy 100zl czy 200 czy moze 1000. proszeo jakas wskazowke

Komentarz

wlasnie nie jeste pewien czy czasem nie wystarczy wymiana licznika. Mozemy to sprawdzic i nic to nie kosztuje. Tylko sie musisz pojawic.

Komentarz

• yoschua
                    Rider
                    • 2006
                    • 339

Zamieszczone przez lec
                    wlasnie nie jeste pewien czy czasem nie wystarczy wymiana licznika. Mozemy to sprawdzic i nic to nie kosztuje. Tylko sie musisz pojawic.
                    Tak naprawde to powinna wystarczyć zmiana zawartości eeprom. Ja w swoich zabawach przekładkowych na początku miałem, a teraz mi to znikneło. Dityczy to wersji z połową jak i z pełnym wyświetlaczem. Być może jest identycznie z normalnymi zegarami. Ponieważ niemam teraz czasu na dochodzenie gdzie to w eepromie zegarów jest zapisane odpuściłem temat, choć fajnie by było to mieć z powrotem
                    Octavia Combi 4x4 1,8T ARX 2001
                    HPI Baja 5B SS - nowa zabawka

Komentarz

yoschua, to kolejne "byc może", starsze liczniki nie mialy wszystkoi ch graficznych elementow na wyswietlach LCD i po prostu moze nie miec jak pokazac tych wskazan

Komentarz

• lisiaczek
                        Ambiente
                        • 2006
                        • 210

lec, aha no wlasnie ale napsiales wystarczy przelozenie licznika, i teraz mam pytanie co to da ze przeloze? czy wtedy bedzieinny stan nabicia km? czy jak?jesli zazlomy moje auto ma 210tys przjechane i ty podepniesz licznik z auta ktore mialo 120tys przejechane to co wtedy? ile bedzie pokazywac u mnie? I zalózmy ze jest tak jak mowisz, to co ile taka wymiana kosztuje? co zrobice ze starym licznikiem?> jest ktos kto sie wymini na moj stary?:-) wogole duzo roboty przy wyciaganiu jest takiego licznika?

[ Dodano: Czw 05 Kwi, 07 16:18 ]
                        Sluchajcie jeszcze cos. Bo wiem czytalem troche o roznycyh tych komputerach nawet jakies wyswietlacze maxdioty czy cus. Ale o co w tym chodzi? te maxdioty? to jakis standard czy co? z jakiego to modelu? czy to tez moge miec w swoje oktawi? czym to sie rozni? co to jest wogole dokladniej takiego!?

Komentarz

lisiaczek, przelozenie ma jedynie na celu weryfikacje czy u Ciebie taki trip computer bedzie dzialac. Liczniki ktore ja posiadam nie beda dzialac z reszta auta wiec mozemy tylko sprawdzic ta funckje i bedziesz wiedzial czy masz wogole z czym startowac. Jesli sie okaze ze tak to mozna poszukac licznika dla Ciebie.

Przebieg kilometrow na liczniku mozna zmienic.

Wymiana to 5 minut dla kogos kto wie jak to zrobic.

W sprawie maxi-dotów użyj szukarki na forum

Komentarz

• lisiaczek
                            Ambiente
                            • 2006
                            • 210

No tak ale nigdzie nie wycztyalem gdzie te max doty byly montowane seryjnie i czyms ei roznia tu kazdy sie wypowiada o nich jak by wszytko wiedzial a ja nie mam zielonego pojecia co to dokaldniej jest

Komentarz

• yoschua
                              Rider
                              • 2006
                              • 339

maxidot = FIS = pełny/duży wyświetlacz na środku licznika pomiędzy wskaźnikami

halfdot =1/2 FIS = pół na pół z kontrolkami wyświetlacz na środku licznika

Ty teraz w tym miejscu masz dwa rzędy kontrolek.
                              Na forum jest dużo, między innymi i zdjęć takich liczników. Montowane w lepsiejszych wersjach naszych autek, jak i w vw skąd są częsciej adaptowane. Najczęsciej też zmieniane jest im podświetlanie na inne - zgodnie z gustem urzytkownika.

Na tych wyświetlaczach jest pokazywane info komputera pokładowego które teraz widzisz na jednym z wyświetlaczy lcd, może tam też być wyświetlane info z radia - jeżeli oryginał, oraz info z navigacji jeżeli jest i też oryginał.
                              Octavia Combi 4x4 1,8T ARX 2001
                              HPI Baja 5B SS - nowa zabawka

Komentarz

• kros
                                Ambiente
                                • 2007
                                • 120

Zamieszczone przez lisiaczek
                                ja nie mam zielonego pojecia co to dokaldniej jest
                                Zamieszczone przez yoschua
                                maxidot = FIS = pełny/duży wyświetlacz na środku licznika pomiędzy wskaźnikami
                                Taki właśnie

Komentarz

• lisiaczek
                                  Ambiente
                                  • 2006
                                  • 210

No oki ale czy w standardzie w ktrejs z wersji octavi takie maxidot czy halfdot byly montowane? czy tylko jako opcja? Czy jesli takiego czegos nie posiadam to moge posiadac czy jest gdzies jakas przeszkoda? Czyli ja nie mam ani jednego ani drugiego tylko zwykly komputer tak?

Komentarz

Pracuję...