koja86, bierzemy brzeszczoty i tniemy dach w Octavkach :szeroki_usmiech
[O1] Drgania kierownicy
Zwiń
X
-
[O1] Drgania kierownicy
Witam.
W mojej octavi mam drgania kierownicy podczas hamowania. Dzieje się to przy prędkości pomiędzy 100 a 120 i przy delikatnym hamowaniu. Jak docisnę mocniej pedał hamulca to wydaje sie jak by drgania ustawały. Gdzie jest problem i co wymienić lub zrobić aby drgań nie było.
Pozdrawiam i dzięki za pomoc.
JuhasJuhas
Octavia Combi 1,9 tdi 110 KM, 2000 rok
Suzuki RF 900 R, 145 KM, 1996 rok
-
-
Zacznij od wywazenia przednich kół. Zobacz czy nie masz tez drgan przy przyspieszaniu. Jesli wywazenie nie pomoze to tarcze do wymiany. Jesli masz alu to po zdjeciu kol zobacz jeszcze czy alufelga w miejscu gdzie styka sie z piasta (tarcza hamulcowa) nie zaczyna sie utleniac i nie ma jakis nierownosci.1,9 TDI Octavia II DSG
Komentarz
-
-
miałem taki sam problem - zwichrowane przednie tarcze. Sprawdź też najpierw wyważenie bo kiedyś przez to czułem wibracje, ale na 99 % beda to tarcze, przygotuj sie tez finansowo na nowe klocki, ja załozyłęm zamienniki w ASO i za komplet tarcz i klocków zapłaciłem o połowe mniej a auto hamuje tak samo. Miałem szczęscie że kocki i tak nadawały sie do wymiany tarcze jeszcze z 15 000 by wytrzymały
Komentarz
-
-
Niestety widzę, że wiele osób ma ten problem. Ja zmieniłem tarcze (i klocki) około 1500 km temu na oryginalne w ASO. Objawy były identyczne. Kilka dni temu znowu zaczęła mi bić kierownica przy lekkim hamowaniu przy około 120-100 km/h. Nie wiem czy reklamować tarcze, czy sprawdzać półosie (jak i gdzie to można sprawdzić ?). Koła były sprawdzane i doważane u gościa do którego mam zaufanie więc raczej je wykluczam.
Jak uda Ci się rozwiązać problem to daj znać.
PozdrawiamKonar
Była OI ASV- 143/327
powered by Master's
Jest Freetrack 170/350
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez konarNiestety widzę, że wiele osób ma ten problem. Ja zmieniłem tarcze (i klocki) około 1500 km temu na oryginalne w ASO. Objawy były identyczne. Kilka dni temu znowu zaczęła mi bić kierownica przy lekkim hamowaniu przy około 120-100 km/h. Nie wiem czy reklamować tarcze, czy sprawdzać półosie (jak i gdzie to można sprawdzić ?). Koła były sprawdzane i doważane u gościa do którego mam zaufanie więc raczej je wykluczam.
Przy pierd... rozwiązaniu FSIII :evil: , takim jakie mają słabsze Octavie często dochodzi do uszkodzenia gwintu na prowadnicy zacisku. Po tym prowadnica jest luźna albo traci równoległość. Zacisk nie odchodzi od tarczy, klocek ciągle obciera i diabli biorą tarcze po paru kkm.
Poza tym Octa jest dośc ciężka a Ty masz 143 KM a nie 110 więc rozpędzasz sie łatwiej a hamować nie ma czym. :diabelski_usmiech
Ogólnie jest bardzo wiele narzekań ludzi na tarcze 280 mm we wszystkich szybszych wozach z takim układem - gną się co chwila.Był czarny Leon jest Superb 2.0 CFGB+
Komentarz
-
-
Ja również przerabiałem ten temat.Zmieniłem dwa komplety tarcz w tym ostatni był nawet lekko przetaczany.Po każdej zmianie na ok.1000km spokój a póżniej drgania powracały.Po wykonaniu pomiarów okazało sie że to same piasty mają bicia(wcześniej żaden mechanik nie chciał wierzyć że coś może być z piastami nie teges).Tak więc czeka mnie wymiana piast,łożysk i jeszcze raz tarcz(w takim przypadku tak robią w ASO).Ja dałem tarczom ostatnią szanse i przetoczyłem je na aucie i odziwo od jakichś 2000km jak ręką odjął.PerfectService by
Komentarz
-
-
miałem podobno przypadek wymiana tarcz pomogła. Jeśli by ktoś chciał wymienić tanio cały komplet tarcze+klocki tył i przód to w okolicy Warszawy mogę polecić serwis w którym zrobiłem to za 900zł wszystkie części BOSCHAPerfectService by DGW
Skoda Octavia 2FL Combi L&K 2.0 TDI BKD+
Skoda Octavia 1 Combi 1.9 TDI AHF
Skoda Fabia RS 1.9 TDI ASZ+
Komentarz
-
-
u mnie jest jeszcze inaczej
jak przyspieszam na piątym biegu kierownica lekko drży, ale jak odpuszcze gaz to przestaje, dzieje się tak tylko przy przyspieszaniu i to gwałtownym bo jak przyspieszam spokojnie to jest ok,
w sumie to na 90% jestem przekonany, że to wina zimówek, jak zmienię na letnie to napisze czy pomogło
Komentarz
-
-
lec
vanguard, dwumasa CI drży i tylenei dusi sie ostro na 5-ce jesli nie jestes odpowiednio rozpedzony
do autora tematu: ma 100% masz przegrzane tarcze, albo przetoczyc albo nowe.
Komentarz
-
lec
-
Zamieszczone przez vanguardu mnie jest jeszcze inaczej
jak przyspieszam na piątym biegu kierownica lekko drży, ale jak odpuszcze gaz to przestaje, dzieje się tak tylko przy przyspieszaniu i to gwałtownym bo jak przyspieszam spokojnie to jest ok,Był czarny Leon jest Superb 2.0 CFGB+
Komentarz
-
Komentarz