Pisk podczas opuszczania szyby.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kasper
    Classic
    • 2007
    • 23

Zamieszczone przez blackspot
    A gdzie kupiłeś to kopytko? Dokładnie czegośtakiego szukam.
    to było od razu w salonie montowane... ale takie rozwiązanie miałem w Fordach i to bylo wtedy motowane przez firmę która montuje zestawy GSM - montaż i wygląd analogiczny tylko dokładnie dopasowane do konkretnego modelu auta.
  • ===Tomy===
    Rider
    • 2006
    • 552

Witam.

Od 2 dni mam dziwne piski podczas opuszczania szyby od strony kierowcy (elektryczne).
    Podczas opuszczania słyszę (i czuję na przycisku) jak coś przeskakuje na mechanizmie.
    Podczas zamykania wszystko jest w porządku.

ASO twierdzi, że pada linkowy mechanizm sterowania szybą.
    Koszt 300 zł + robocizna.

Pytanie do tęgich głów czy kupować nowy czy próbować reanimować obecny?
    Jeśli tak to co tam mogło ulec zużyciu/uszkodzeniu?
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
    Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
    Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• lisiaczek
      Ambiente
      • 2006
      • 210

Hmmmm u mnie bylo tak ze nie dalo sie regenerowac bo stary typ mialem kupilem sam nowy ale nie za 300zl:-) koszt chyba jakies 220zl w sklepie skodex w Poznaiu

Komentarz

• ===Tomy===
        Rider
        • 2006
        • 552

Zamieszczone przez lisiaczek
        Hmmmm u mnie bylo tak ze nie dalo sie regenerowac bo stary typ mialem kupilem sam nowy ale nie za 300zl:-) koszt chyba jakies 220zl w sklepie skodex w Poznaiu
        To, że ASO ma swoje ceny sprawa oczywista
        Jeśli dojdzie do wymiany część zakupię u siebie.
        Kontynuując wątek to jest szansa na naprawę w moim modelu rocznikowym (2003)?
        Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.

Komentarz

• Arek
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 3143

Kontynuując wątek to jest szansa na naprawę w moim modelu rocznikowym (2003)?
          ja mam 2004 i u mnie calkiem niedawno dzialo sie to samo aż wkoncu spadla szyba,niestety nie dało sie reanimować [linka poszarpana cała i polamane te plastiki w mechanizmie opuszczania szyby]i mysle ze u ciebie też sie nie da :? zrobilem w ASO i nie pamiętam dokladnie ale zaplacilem coś ok 250zł
          -----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM

Komentarz

• ===Tomy===
            Rider
            • 2006
            • 552

Zamieszczone przez Arek
            ja mam 2004 i u mnie calkiem niedawno dzialo sie to samo aż wkoncu spadla szyba,niestety nie dało sie reanimować [linka poszarpana cała i polamane te plastiki w mechanizmie opuszczania szyby]i mysle ze u ciebie też sie nie da :? zrobilem w ASO i nie pamiętam dokladnie ale zaplacilem coś ok 250zł
            Wszystko jasne - dzięki, pora odwiedzić ASO bo nie mam zamiaru czekać aż spadnie szyba.

Komentarz

• Ćwiarteczka
              Rider
              S_OCP Member
              • 2006
              • 605

Zamieszczone przez Arek
              :? zrobilem w ASO i nie pamiętam dokladnie ale zaplacilem coś ok 250zł
              Części org. + robocizna ?? A gdzie to robiłeś ?? U mnie też co się zaczyna pojawiać. :cry:
              Superb 2 FL Combi 2,0 TDI CFBG

PerfectService by DGW

Komentarz

• Arek
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 3143

Zamieszczone przez Ćwiarteczka
                Części org. + robocizna ?? A gdzie to robiłeś ??
                częsci ASO ,robiłem w Wimrze na alejach
                -----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM

Komentarz

• Paweł T
                  Elegance
                  • 2006
                  • 784

mechanizm kosztyje ok 220, robocizna w aso pewnie z 80. Radzę sprawdzić wcześniej i może spróbować wymienić poszarpaną linkę na nieoryginalną, będzie taniej.
                  TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• brudnyhary
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 616

poszukaj na allegro używanego ja kiedyś kupowałem to dałem za 4 szt 200pln i spisywały sie naprawde dobrze

Octavia Combi Tour Ice+ 1.9TDi AXR 115,2 kucy/265,8 niutonów

Komentarz

• ===Tomy===
                      Rider
                      • 2006
                      • 552

Re: Pisk podczas opuszczania szyby.

Postanowiłem odświeżyć temat ze względu na udany zabieg naprawy.
                      Obyło się bez konieczności wymiany mechanizmu.

Porządne smarowanie wszystkich ruchomych elementów włącznie z plastikami trzymającymi szybę oraz linką. Efekt - jest ciszej niż w fabryce

Trochę z tym pracy jest i dobrze mieć kogoś do pomocy ze względu na konieczność operowania mechanizmem szyby. Można wsadzić łapkę do wewnątrz i posmarować od drugiej strony uprzednio nabierając odpowiednią ilość mazidła na dłonie - bynajmniej w miejscach dokąd zmieścimy łapki. Po kilku zjazdach i podjazdach szybą hałas ustał ostatecznie.

Smarowałem szpec smarem Wurtha w aerozolu o podwyższonej wytrzymałości na temp.
                      Oryginalny smar dosłownie wyparował

Komentarz

• konos513
                        Ambiente
                        • 2006
                        • 129

Re: Pisk podczas opuszczania szyby.

przerobiłem ten temat rok temu.

W lince popękało kilka włókien i zgrzytały,a szyba ciężko się podnosiła.

Wyjąłem mech, zdjąłem bębenek na który nawinięta była linka. pojechałem do znajomego zrobił mi linkę nową za 45pln włożyłem i jest spokój. U sąsiada w Audi A6 ta sama historia i ta sama procedura naprawcza jego linka kosztował 60 pln bo był dłuższa i miała więcej ciężarków blokujących(zaczepów).
                        1.9 TDI ALH (seria) kombi 286 tys km i nabijam wiecej
                        www.samochodowy-warsztat.prv.pl/

Komentarz

Pracuję...