Niskie zawieszenie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Masmo
    L&K
    • 2005
    • 1145

Zamieszczone przez krzynol
    Zamieszczone przez Masmo
    ...Ja mam chyba Octę z największym prześwitem w OCP
    To ja muszę to zobaczyć u Ciebie na żywo. Zresztą spota trzeba zrobić w 3mieście to się zobaczymy i poznamy osobiście. Tak na marginesie to Cię chyba wczoraj widziałem na Słowaku przy zjeździe nadół ja skręcałem na morenę, a Ty poleciałeś w korek na dół. Antena CB po lewej stronie dachu. To Ty?
    To sem Ja :szeroki_usmiech . Ze spotami stoję cieńko ops: Deficyt czasu :cry: , ale zawsze możesz podjechać do Gdyni późnym wieczorkiem. (PW).
    Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

• krzynol
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 10997
      • Superb II combi (3T5)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Masmo Przenieśmy tę dyskusję na wątek trójmiejski
      Może zrobimy mini spota wieczornego u Ciebie
      ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
      ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
      poprzednie modele:
      ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
      ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
      O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• Adrian
        Rider
        S_OCP Member
        • 2005
        • 662
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BKD 2.0 TDI 140 KM

czy po zamontowaniu tulejek potrzebne jest ustawienie geometrii??
        PerfectService by DGW
        Skoda Octavia 2FL Combi L&K 2.0 TDI BKD+
        Skoda Octavia 1 Combi 1.9 TDI AHF
        Skoda Fabia RS 1.9 TDI ASZ+

Komentarz

• jaro4444
          Rider
          • 2006
          • 508

Zamieszczone przez Maicroft
          Arek, Zaloz, sprawdz, zdecyduj. Zmiana sprezyn z tylu to jest 30minut pracy
          Maicroft jak pijesz browar przy tym :szeroki_usmiech Można w 10 min
          Był czarny Leon jest Superb 2.0 CFGB+

Komentarz

• ElBocheno
            Ambiente
            • 2006
            • 150

Właśnie, mi gość krzyknął 250 zyla za wstawienie tulejek przód + geometrię.
            Ciut drogo jak za same tulejki a tą geometrię to chyba tylko po to dodał, żeby mieć przykrywkę dla ceny :evil:

Komentarz

• Adrian
              Rider
              S_OCP Member
              • 2005
              • 662
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BKD 2.0 TDI 140 KM

ElBocheno, to w tej cenie to jest jeszcze geometria?? bo mi się wydaje że 250 to cena robocizny i części i do tego może jeszcze koszt geometrii.
              PerfectService by DGW
              Skoda Octavia 2FL Combi L&K 2.0 TDI BKD+
              Skoda Octavia 1 Combi 1.9 TDI AHF
              Skoda Fabia RS 1.9 TDI ASZ+

Komentarz

• Masmo
                L&K
                • 2005
                • 1145

Zamieszczone przez Adrian
                czy po zamontowaniu tulejek potrzebne jest ustawienie geometrii??
                Nie ustawiałem ale pewnie byłoby dobrze to zrobić. Później było zrobione.
                Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

• adam_was
                  Drive
                  • 2005
                  • 63

Mam podniesiony przód i tył.

Najpierw tył podkładkami pod sprężyny Wietec (chyba +2cm),bo było łatwo włozyć.
                  Potem przy jakiejś okazji (chyba wymiana sworznia) tulejki VW na przód.

Amorki SACHS Advantage.

Po samym tyle niewiele sie zmieniło, hakiem na zjezdzie do garazu przestalem przycierac.
                  Po podniesieniu przodu auto się jakby usztywniło i z dziurami generalnie nie mam problemów.

Na pusto wygląda z boku na lekko podniesione, ale jak 2-3 osoby wsiadą to juz sie w oczy nie rzuca.

Specjalnie szybko w zakrętach nie jeżdzę, to nie powiem czy w tej kwesti coś sie pogorszyło. Chociaz ostatnio trochę jeździłem A-klasą i mam wrażenie ze na rondzie z torami tramwajowymi mercedes mimo, że skacze jak piłka lepiej trzyma kurs. Octavia niby nie skacze, ale czasem mam wrażenie, że tył próbuje wyprzedzać przód.

Generalnie jak ktos ma do czynienia z dziurawymi drogami to bardzo polecam.
                  Łącznie zabawa nie była bardzo droga: tylne tulejki koło 200 zeta przednie 70. Geometria i reszta roboty zorganizowana "przy okazji".

Komentarz

• rafalus
                    L&K
                    • 2005
                    • 1140
                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

rafalus, Ale tu czesto nie chodzi o plywanie, czego wiele osob nie rozumie. Statyczny kat natarcia jest do dupy, co z tego ze auto bedzie deska na wysokosci 15cm, jak studzienka wystaje wyzej niz wszystkie :twisted:
                    .

Chodzi o to ,ze jedziesz np. po przecznych nierównościach natrafisz na jakąś górkę lub małą studzienkę podczas głębokich przynurkowań łatwo przydzwonić miską.
                    Tak samo jak zjeżdżasz z martwych Policjantów potrafi auto przynurkować i można przydzwonić. Kłopot jest tez przy awaryjnym hamowaniu wali sie lampami gościa.
                    A jak studzienka wystaje to się ją omija. Kąt natarcia przy zwykłym zderzaku jest dla mnie generalnie akurat na styk . Jak zjedziesz z galeri to wszędzie zjedziesz
                    A wydaje mi sie ,ze to fajne prowadzenie przy 180km/h to jest zasługa niższego zawieszenia
                    nowy cSIMC od Aliego
                    seryjne 110kM teraz ok ~170kM ARL ,230 wtryski.
                    Moc potwierdzona w tym roku na hamowni.

półosie seryjne przebieg 273 tyś

Komentarz

• jaro4444
                      Rider
                      • 2006
                      • 508

Zamieszczone przez ElBocheno
                      Właśnie, mi gość krzyknął 250 zyla za wstawienie tulejek przód + geometrię.
                      ElBocheno to dobra cena jeśli za tulejki trzeba dac ok 160 zł to 90 zł za wymianę + geometrię to uczciwa propozycja. Nie wybrzydaj tylko bierz. :szeroki_usmiech

Komentarz

• Maicroft
                        Moderator
                        S_OCP MemberModeratorr
                        • 2004
                        • 25757
                        • Audi

jaro4444, No mozna i szybciej, ja mowie przy zastosowaniu domowych narzedzi. Jak auto sobie dam na podnosnik, to jasne ze zrobie szybciej i ja to licze, jeszcze z wyjeciem narzedzi i potem ich poskladaniem

A w sumie po co geometrie?? Szczerze, to jak zalozylem te tulejki to nie robilem nic i przed zmiana zwrotnic pojechal sprawdzic cos innego i przy okazji tez geometria byla sprawdzona i bylo idealnie. IMO jesli odkreca sie tam tylko jedna srubke, a nie rozklada wszystko w drobny mak to nie trzeba nic ustawiac.

Ja od dawna mowie, ze Octavia to nie jest Siena, gdzie zawieszenie przewyzsza mozliwosci terenowe nawet Poloneza i tam nikt nigdy nie slyszal o rozwalonej misce :diabelski_usmiech

Jakie 160zl za tulejki. Za 160 to ja Wam je kupie i zamontuje

1J0 412 311 - 32,67ZL PR-G07, G40, G04
                        1J0 412 311 - 13,50ZL PR-G34, G39

Ja mam te pierwsze, nie wiem czym roznia sie od tych drugich.
                        Nie mam dostepu do jakis numerow PR w ETCE
                        Spritmonitor.de

Komentarz

• jaro4444
                          Rider
                          • 2006
                          • 508

1J0 412 311 - 32,67ZL PR-G07, G40, G04
                          ElBocheno jak tak to olej tego gościa, podnieś samochód z jednej strony, podeprzyj go klockiem albo kobyłką, zdejmij koło, odkręć nakrętkę na tłoczysku amora, opuść McPhersona, podłóż tulejkę, skręć wszystko do kupy w odwrotnej kolejności. Dla ułatwienia sprawy, jakby stabilizator przeszkadzał to odkręć śrubę przy łączniku stabilizatora tą co wchodzi w wahacz. Jeśli masz porządne podpory to można podnieść cały przód, odkręcić dwie nakrętki na tłoczysku amora na raz i nawet bez zdejmowania koła podłożyć te tulejki bo całe zawieszenie opadnie spokojnie w dół ile chcesz. Weź tylko kogoś do pomocy by Ci przyłapał nakrętki od tłoczyska jak będziesz składał to z powrotem i celował McPhersonem w gniazdo. Potrzymać też może przeciwległe koło na odpowiedniej wysokości kiedy będziesz zakładał tulejkę na tłoczysko amora. :szeroki_usmiech

Zwróć tylko uwagę jakie masz wewnątrz tłoczyska gniazdo - przeważnie jest to imbusowy klucz ok 8-10 mm a czasem torx. Przygotuj sobie taki i to dobrej jakości by Ci się tłoczysko nie obracało podczas odkręcania nakrętki!!!

Uwazaj też na przewód hamulcowy by go nie wyłamać jak za nisko opuścisz zawieszenie.

Komentarz

• ElBocheno
                            Ambiente
                            • 2006
                            • 150

Teść ma nawet gerdę (chyba tak to się nazywa), taki podnośnik, który całe auto bokiem ustawia i oba koła z jednej strony można dowolnie wysoko ustawić, więc teoretycznie miejsce i warunki są, tylko że... ja jestem straszliwym laikonikiem motoryzacyjno - mechanicznym i boję się, że nawet z tak precyzyjnym i wylewnym opisem procedury, nie odważę się sam za to zabrać ops:

Ale może jest ktoś z Wawy, kto pomógłby mi założyć tulejki, skoro to tylko 10 minut z piwem...
                            Piwo chetnie postawię

Komentarz

• jaro4444
                              Rider
                              • 2006
                              • 508

ElBocheno kup te tulejki i odezwij się to załatwimy to.

Komentarz

• Maicroft
                                Moderator
                                S_OCP MemberModeratorr
                                • 2004
                                • 25757
                                • Audi

jaro4444, Pewny jestes, ze to sie wklada pod tulejke gorna, gdzie skrecane jest tloczysko Ja to mam wlozone pod lozysko, bo inaczej to nie skrecisz tego, tak aby to nie wypadalo. I Twoja metoda tego nie wlozysz, bo jak Ci sprezyna przywali po palcach, to odechce Ci sie kiedykolwiek cos tam dotykac o ile bedziesz mial jeszcze palce To nie jest zawieszenie z tylu, gdzie taki trick da sie zrobic Tam nie da sie tego rozkrecic, bez zablokowania spezyny.

Obciely sie napisy, to tlumacze. Blacha potem podkladka, na to lozysko na to taka guma i to skreca sie nakretka. O ile lewa strone moze bedzie dalo sie na tyle opuscic, ze to zrobisz, to o prawej zapomnij, chyba ze masz nadcieta juz karoserie, aby półoś mogła opaść a nie zaczepić się o nadwozie
                                Spritmonitor.de

Komentarz

• jaro4444
                                  Rider
                                  • 2006
                                  • 508

Skoro podkładka idzie pod łożysko to zrobimy to w warsztacie z podnośnikiem i ściskiem do sprzężyn. W wcześniejszego opisu wynikało, że idzie na tłoczysko pomiędzy łożyskiem kielichem McPhersona. Nie zakładałem tej tulejki nigdy ale filozofia to żadna. Jak coś to odkręci się półosie, wypnie sworzenie wahacza i końcówkę drążka kierowniczego, odkręci przewód hamulcowy, czujniki ABS i zużycia klocków (jak są), odkręci srubę u góry McPhersona i całe kolumny wyciągnie na zewnątrz. Ścisk do spręzyn i jazda

Komentarz

• Maicroft
                                    Moderator
                                    S_OCP MemberModeratorr
                                    • 2004
                                    • 25757
                                    • Audi

jaro4444, Ograniczam sie z lewej strony do samej sruby ktora trzyma kolumne do zwrotnicy i cala kolumna wychodzi, a z prawej strony jest juz ciut wiecej zabawy.

W sumie cala operacja jak sam robie to max 3 godziny czasu bez zbednego pospiechu
                                    Spritmonitor.de

Komentarz

• jaro4444
                                      Rider
                                      • 2006
                                      • 508

Maicroft można jeszcze odkręcić od góry McPhersona i na dole dwie śruby pomiędzy zwrotnicą i amorem. Szybciej ale geometrię trzeba robić.

Dobra dość teorii idę powalczyć z żony wentylatorem w Cosiarce (corsa C 1.0 12V) bo piszczy jak potępiona dusza :evil:

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratorr
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

jaro4444, Ale tu nie ma dwoch - tu jest jedna i wlasnie tym sie to rozni od Golfa 2 i 3 gdzie po kazdym takim wyjeciu trzeba bylo robic geometrie
                                        Spritmonitor.de

Komentarz

• jaro4444
                                          Rider
                                          • 2006
                                          • 508

ups masz rację powaliło mi się z golfem III i cosiarką ops: Chyba przez to, że parę dni temu ojcu amory wymieniałem w Golfie III GT 1,8 :roll: Przecież w naszych amorach na dole jest nawet dospawana blacha z dziurą na jedną śrubę ta co wchodzi w zwrotnicę pomiędzy odlewy. Coś dziś czytam bez pojęcia tematu. Idę kawę walnę to się może obudzę. ops:

Więc problem jest naprawdę żaden - śruba na dole od zwrotnicy + śruba od góry od tłoczyska i mamy kolumne na zewnątrz. Zostaje ścisnąć sprężynę ściągaczem i odkręcić nakrętkę 21 z rysunku, zdjąć łożysko podłożyć tulejkę, poskręcać z powrotem do kupy i mamy z głowy :lol: Piszesz, że z drugiej strony to nie wystarcza? Jak pamiętam to amor wchodzi w zwrotnicę tak na ok 3-4 cm - nie opuścisz tyle wahacza ze zwrotnicą? Bo jak ostatnio rozbierałem połączenie zwrotnica - amor to nawiększym problemem było rozchylenie ramion zwrotnicy na tyle by wyjąć amor bez uszkodzenia. Ale od czego jest ostry przecinak i młotek - lekkie wbicie go jako klina rozchyliło je na tyle by spokojnie wyjąć amor. Jak się rozepnie to połączenie to kolumna powinna wyjść pod kątem w dół z prawej strony też.

P.S. Pokonałem wentylator - nie wiem jak ale dostała się do niego woda i zardzewiało łożysko. Ale już jest po bólu :szeroki_usmiech

A swoją drogą chcecie podkładać jakieś tulejki by podnieść wozy - nie będzie porządniej zastosować sprężyny z samochodów opartych o płytę golfa IV ale do innych kategorii wagowych z przodu (przeznaczenie sprężyny zakodowane jest w kolorach kropek na niej) a z tyłu twardsze, takie jak opcjonalnie można np dokupić w Biltemie do holowania przyczepy?? Ojcu z w Golfie III z tyłu założyłem takie właśnie i jest spokój - już nie wali podłogą w glebę - często ciąga przyczepy i ma butle z gazem w bagażniku więc na seryjnych spręzynach walił co chwila w coś.

Komentarz

• figurel
                                            Classic
                                            • 2005
                                            • 36

Zamieszczone przez jaro4444
                                            Więc problem jest naprawdę żaden - śruba na dole od zwrotnicy + śruba od góry od tłoczyska i mamy kolumne na zewnątrz. Zostaje ścisnąć sprężynę ściągaczem i odkręcić nakrętkę 21 z rysunku, zdjąć łożysko podłożyć tulejkę, poskręcać z powrotem do kupy i mamy z głowy :lol: Piszesz, że z drugiej strony to nie wystarcza? Jak pamiętam to amor wchodzi w zwrotnicę tak na ok 3-4 cm - nie opuścisz tyle wahacza ze zwrotnicą? Bo jak ostatnio rozbierałem połączenie zwrotnica - amor to nawiększym problemem było rozchylenie ramion zwrotnicy na tyle by wyjąć amor bez uszkodzenia. Ale od czego jest ostry przecinak i młotek - lekkie wbicie go jako klina rozchyliło je na tyle by spokojnie wyjąć amor. Jak się rozepnie to połączenie to kolumna powinna wyjść pod kątem w dół z prawej strony też.
                                            Jest tak jak piszesz z tym tylko, że aby zdjąć prawy amorek konieczne jest odkręcenie półosi od skrzyni przekładniowej. Próbowałem ominąć ten etap ale nie da rady; wahacza nie opuści się na dół na tyle na ile to konieczne aby amortyzator wyjąć. Dopiero opuszczenie półosi robi miejsce dla tej opracji.
                                            Golf IV ALH@ASV

Komentarz

• ElBocheno
                                              Ambiente
                                              • 2006
                                              • 150

kurcze, coraz trudnij się robi :?

Komentarz

• jaro4444
                                                Rider
                                                • 2006
                                                • 508

ElBocheno spokojnie powalczymy

Figurel zrobię dokumentację zdjęciową co i jak. Absolutnie ne neguje Twojego doświadczenia ale obejdzie się może bez odkręcania półosi od skrzyni :szeroki_usmiech

Komentarz

• figurel
                                                  Classic
                                                  • 2005
                                                  • 36

Zamieszczone przez jaro4444
                                                  Figurel zrobię dokumentację zdjęciową co i jak. Absolutnie ne neguje Twojego doświadczenia ale obejdzie się może bez odkręcania półosi od skrzyni :szeroki_usmiech
                                                  Ok, powodzenia, mnie zabrakło kilku milimetrów.
                                                  Golf IV ALH@ASV

Komentarz

• Maicroft
                                                    Moderator
                                                    S_OCP MemberModeratorr
                                                    • 2004
                                                    • 25757
                                                    • Audi

figurel, Zrobisz to, ale musisz dosc mocno scisnac sprezyny i wtedy tez wyjdzie. Jest to jednak lekki problem
                                                    Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...