Mam dylemat ostatnio okazało sie że mój katalizator sie sypie nie trzyma parametrów no i cos w nim gruchocze auto ma przjechane 108 tys stoje przed perspektywa wymiany katalizatora nawy w ASO to spory wydatek czy ktoś ma doświadczenia z katalizatorami uniwersalnymi jeśli tak to prosze o porade zamieników do tego silnika 1.6 AEE nie produkuja znalazłęm gdzieś żę firma bosal produkuje kat uniwersalne do wspawania w miejsce starego co o tym sądzicie acha ndmieniam że to katalizator z otworem na sonde
Z moim katalizatorem jest to samo, wysypał sie cały i cała zawartość cofnęła się do tyłu czyli tłumik końcowy i środkowy również do wymiany --> w sobote jestem umówiony na wymiane katalizator zastąpiony będzie jakiś wynalazkiem strumienica w obudowie katalizatora + nowy środkowy i końcowy całość z robotą na gotowo ma mnie wynieść 350 zł co do sondy bedzie wspawana w rure....
znalazłem katalizator uniwersalny firmy Bosal do spawania z otworem na sonde w Intercarsie udało mi sie go zdobyć za 320 zł czy ktoś ma doswiadczenia zuniwersalnym katalizatorem jak zachowuje się silnik czy traci na mocy czy wszystko jest OK
Hmm powiem tak firma Bosal jest dobra ,ale katalizator powinien by dobrany do pojemnosci silnika wiec zapytaj o to przed kupnem. Kiedys mialem uniwersalny katalizator byl max do 2500ccm pojemnosci a mialem 2000ccm i wszystko bylo ok wiec powodzenia.A co do strumiennic to jestem przeciw czasami jest gorzej niz ze zwykla rura chyba ze ktos zaklada profesjonalny uklad wydechowy wlacznie z kolektorem ale to juz inna bajka. :szeroki_usmiech
zgadzam się sama firma to firma renomowana sam miałem silnik AEE w OI ale dzięki bogu nie miałem tego problemu co do usterki katalizatora najczęściej katalizator jak i sonda lambda ulegają uszkodzeniu od złej jakości paliwa lub jak autka są na gazie.PZDR
Radze tak jak pisż kaloedzy zobaczyć zakres pojemności katalizatora uniwersalnego co by ci mocy nie zabrał. PZDR
[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Ja w swoim 1.6 AEE mam wycięty katalizator i powiem szczerze ze nie zaluje KOSZTY W DUŁ Na początku byla rozkminka czy nie bedzie strasznie glosno chodził ale po w spawaniu prostej rurki jest całkiem cicho. Mocowanie sondy lambda mam przed katalizatorem ale podobno jest rożnie w niektórych wersjach mocowali sondy w Katalizatorze:::
witam, dla mnie ostatnio posypal sie katalizator, czy jak wstawie rurke zamiast katalizatora to czy spalanie wzrosnie ? mam auto na gaz jak go wstawialem to by ustawiany ze sparawnym katalizatorem , teraz ja go nie bede mial to sonda bedzie prawidlowo pracowac? czy nie bedzie podawac zlych danych do odczytu, a co za tym idzie zla dawka wieksze spalanie?
prosze wypowiedzcie sie na ten temat
oki dzieki to moge smialo wycinac katalizator i nie martwic sie o spalanie i o inne wlasciwosc, dzieki huwe :lol:
[ Dodano: Czw 30 Sie, 07 14:11 ]
wyciąłem kata i co sie stało? zaczął więcej palić, widzę po komputerze ze spalanie mi wzrosło w mieście palił mi 9l a teraz dochodzi do 12l w trasie gdzie spalanie mi wychodziło 7.5l przy 120km/h teraz mi spala 9l przy 120km/h
i teraz mam pytanie, czy można to przesterować przez komputer żeby wróciło wszystko do normy?
Komentarz