Dziwny objaw przy ruszaniu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mushroom
    Classic
    • 2007
    • 29

Chyba spodobało wam się zajmowanie naszym Kubusiem
    dokładnie :wink:
    Zamieszczone przez djczas
    teraz żonie zapewnić wypoczynek na świeżym powietrzu i wszelkie wygody
    i niestety ale znacznie wolniejszą jazdę autem niż normalnie :?
    Jak sie nie ma co sie lubi, to sie lubi co sie ma
  • ElBocheno
    Ambiente
    • 2006
    • 150

Witam.

Mam następujący objaw wystepujący tylko na jedynce i tylko podczas ruszania: gdy powoli ruszam, jest taki krótki moment jakby auto na ułamek sekundy wyrwało się do przodu. Na szczęście jest to bardzo krótki moment i skok auta właściwie niezauważalny.
    Dzieje się to głównie w korkach, lub kiedy ruszając na zielonym mam przed sobą kogoś kto zagęszcza klimat i rusza baaaardzo powoli. Wtedy długo trzymam/puszczam sprzęgło i opisany objaw występuje.
    Zauważyłem, że jak daję więcej gazu, to ten objaw nigdy nie występuje. Nawet gdy bardzo powoli ruszam.

Moja laicka intuicja podszeptuje: sprzęgło. Słusznie?

Pozdrawiam!

Komentarz

• Adrian
      Rider
      S_OCP Member
      • 2005
      • 662
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BKD 2.0 TDI 140 KM

Wydaje mi się że wyrównuje obroty żeby nie zgasł...na 2 też tak powinno być, jak będziesz jechał bardzo powoli i zmienisz z 1 na 2 bez dodawania gazu to też powinien wyrwać sam do przodu.
      PerfectService by DGW
      Skoda Octavia 2FL Combi L&K 2.0 TDI BKD+
      Skoda Octavia 1 Combi 1.9 TDI AHF
      Skoda Fabia RS 1.9 TDI ASZ+

Komentarz

• ElBocheno
        Ambiente
        • 2006
        • 150

Oj, nie!
        To zdecydowanie nie to. To nie jest wyrównanie obrotów. Nigdy przy 2ce się to nie przytrafiło.

Komentarz

• Adrian
          Rider
          S_OCP Member
          • 2005
          • 662
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BKD 2.0 TDI 140 KM

ja tak mam np jak ruszę i zmieniam od razu bieg na 2 bez gazu to zaczyna mocno rwać do przodu. Wydaje mi się że to moment obrotowy i zawrotna moc naszych silników sprawia iż nie pozwalają im zgasnąć i tak rwą.
          PerfectService by DGW

Komentarz

• Iras75
            Classic
            • 2007
            • 34

Mam coś podobnego ale raczej jak jest wilgotno.
            Generalnie autko tak jakby rwało/skakało na jedynce do przodu no i czasem również na wstecznym też jest taki objaw. Jak sprzęgło się rozgrzeje to znika.
            Pytałem w wielu serwisach i tylko rozkładali ręce, dopiero w shellu jeden gość który pracował w VW powiedział, że jak się wymieni sprzęgło to powinno minąć.
            1,9TDI ALH Ambiente

Polska to chyba jedyny kraj, który posiada kopie zapasową prezydenta oraz rząd sterowany radiem.

Komentarz

• ElBocheno
              Ambiente
              • 2006
              • 150

Zamieszczone przez Iras75
              jak się wymieni sprzęgło to powinno minąć
              Hehe, wujek Dobra Rada. A gość z shella wie ile sprzęgło kosztuje??

Adrian, to nie silnik mnie ciągnie. To nie jets tak, ze odpuszczam sprzęgło nie dodając gazu i samochodzik sam idzie do przodu (w instrukcji octy piszą żeby w ogóle tak nie robić). Tak się można toczyć dowolnie długo i na każdym biegu.
              To co ja mam zdarza się tylko na jedynce, niezależnie od tego czy silnik jest zimny czy rozgrzany i czuję tak jakby się na ułamek sekundy coś zaślizgnęło (?!?) i momentalnie samo zaskoczyło spowrotem.

Komentarz

• Iras75
                Classic
                • 2007
                • 34

Hehe, wujek Dobra Rada. A gość z shella wie ile sprzęgło kosztuje??

Pewnie wie i chciał żebym to robił... tak więc pewności nie mam że akurat to pomoże.
                1,9TDI ALH Ambiente

Polska to chyba jedyny kraj, który posiada kopie zapasową prezydenta oraz rząd sterowany radiem.

Komentarz

• mdo1
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 441

Re: Dziwny objaw przy ruszaniu

Zamieszczone przez ElBocheno
                  Witam.

Mam następujący objaw wystepujący tylko na jedynce i tylko podczas ruszania: gdy powoli ruszam, jest taki krótki moment jakby auto na ułamek sekundy wyrwało się do przodu. Na szczęście jest to bardzo krótki moment i skok auta właściwie niezauważalny.

Pozdrawiam!
                  Hej,
                  mam tak na jedynce i dwojce, nowe auto, zakladam wiec ze to normalny objaw.

Komentarz

• ElBocheno
                    Ambiente
                    • 2006
                    • 150

Kurcze, to dziwne, że w nówce sztuce też tak jest.
                    Ja w żadnym poprzednim aucie tego nie zarejestrowałem a dodam, że już kiedyś miałem Octę i też nic takiego się nie działo.

Komentarz

• mdo1
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 441

Kurcze, to dziwne, że w nówce sztuce też tak jest.
                      Ja w żadnym poprzednim aucie tego nie zarejestrowałem a dodam, że już kiedyś miałem Octę i też nic takiego się nie działo.
                      nie znam sie na tym, ale tak jak napisal Adrian, jesli w jakis sposob elektronika jest zamieszana w monitorowanie wolnych obrotow, w sensie kontroluje, zeby byly "jakies" - powiedzmy te 900,
                      i robi to mierzac predkosc obrotowa walu i dobierajac stosowna dawke paliwa, a nie tylko dozujac stala dawke paliwa, jakas tam ustalona scisle dla wolnych obrotow - to efekt taki wlasnie powinien byc,
                      bo puszczasz sprzeglo obroty spadaja i zwiekszona zostaje dawka paliwa, zeby utrzymac zadana predkosc oborotowa - zwiekszona dawka powoduje ow "skok", elektronika ja zmniejsza i po chwili wszystko sie normuje

teraz by sie przydalo, zeby ktos kto sie zna napisal, jak naprawde z tymi wolnymi obrotami jest - stala dawka paliwa, czy sterowanie dawką?

Komentarz

• ElBocheno
                        Ambiente
                        • 2006
                        • 150

Hm, no może i tak...

Komentarz

• Adrian
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 662
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • BKD 2.0 TDI 140 KM

już kiedyś miałem Octę
                          no w sumie to dawno było i już nie prawda :wink:

"o czujniki zamontowałeś' :lol:
                          PerfectService by DGW

Komentarz

• Iras75
                            Classic
                            • 2007
                            • 34

Zamieszczone przez mdo1
                            Hej,
                            mam tak na jedynce i dwojce, nowe auto, zakladam wiec ze to normalny objaw.
                            W mojej pierwszej ślicznotce było pięknie i nie szarpało, w obecnej włąściwie od samego początku mam takie objawy - ale nie uważam że to jest normalny objaw.
                            1,9TDI ALH Ambiente

Komentarz

• Tomex
                              Classic
                              • 2007
                              • 37

Heja.
                              Octę mam od niedawna, jak kupiłem miała 141000 km, teraz ciut więcej. Mam ten sam objaw ale tylko na dwójce (z jedynki na dwójkę) i tylko jak muszę wolno ruszać (ruszanie za kimś wolnym na półsprzęgle albo wolna jazda po gruntowej dziurawej drodze). Octa ciągnie (rwie) chwilowo sama do przodu bez dodawania gazu a jak się całkiem puści sprzęgło to się uspokaja. Początkowo mnie to dziwiło ale widzę po waszych postach, że zjawisko to nie jest obce w innych "szkodnikach". A czy tak ma być czy jest coś nie tak to nie powiem bo się nie znam
                              Inna sprawa, że na dwójce (na innych biegach nie sprawdzałem) nawet jak nie dotykam gazu to auto i tak samo jedzie ze stałą predkością około 20 km/h - nie wiem czy to dobrze czy źle. Ja to uznałem za swoisty tempomat (nie ma znaczenia temperatura silnika).
                              Octavia Combi 2003 r. Ambiente 1.9 TDI 110 KM

Komentarz

• greku
                                Classic
                                • 2007
                                • 11

No i wniosek z tego taki że większość z nas ma podobne objawy. Ja się tym nie przejmuję zbytnio. Jak się zepsuje to ktoś da info co może być przyczyną a jak się nie zepsuje nic tzn, że tak ma być
                                Octavia 1.9 TDI

Komentarz

• zgucio
                                  Rider
                                  • 2007
                                  • 691

Witam

Miałem takie objawy w swojej OCTAVI 1.6 rok produkcji listopad 1997 nigdy się nad tym nie zastanawiałem dopóki nie musiałem zmienić sprzęgła. Zmiana nastąpiła przy 210 tyś km obecnie mam 240 tyś km i nic takiego na nowym sprzęgle nie obserwuje. Nie jestem pewny czy to to bo oprócz sprzęgła miałem regenerowaną skrzynie bo prawie się rozleciała więc albo jest to wina sprzęgła albo skrzyni. Mechanik mi powiedział, że i tak długo wytrzymała bo zazwyczaj miał przypadki że przy 170 tyś tak się działo ze skrzynią.
                                  ROCZNIK 98 PO LIFTINGU ;-) ---> fotki

JOHNNY II ASC + SIRIO AS-100

Komentarz

• atbrtr2
                                    Drive
                                    • 2007
                                    • 54

No to pieknie ja mam silnik 1,6 rok 99 przejechane 155 000km i wiem dokladnie o czym piszecie bo tez tak mam, jest taki moment przy ruszaniu ze rwiego do przodu, ja robie tak ze ruszam na pol sprzegle i daje troche wiecej gazu i tego problemu nie mam ale mam zle przeczucia ze jaram sprzeglo i skrzynia tez w tym momecie nie jest za sczesliwa.
                                    RTR
                                    Nic Tak Nie Boli Jak Zlamane Serece.

Komentarz

• hankasz7
                                      L&K
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 1097

Też miałam się juz zapytać o takie same objawy rwania na 1 i 2,i widzę że inni też mają taki problem. :|
                                      Piszę poprawnie po polsku.
                                      Parkujesz? Zdrapujesz!!!

Komentarz

• hubert78
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 1576

Mam i ja objawia się to tym że przy nie wciśniętym (lub lekkkko) pedale przyśpieszenia autko delikatnie się wyrywa, dodatkowo "ucieka" spod nogi gaz, tak więc wnioskuję że silnik "czując" obciążenie i spadek obrotów dodaje sam gazu.

PS moja żona cieszy się z tego bardzo ponieważ jej nie gaśnie :szeroki_usmiech

Komentarz

Pracuję...