stukanie na luzie co to jest???

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bouli
    Rider
    S_OCP Member
    • 2006
    • 739

RT, Wygluszysz przednie drzwi, to zaczniesz slyszec szum z tylnych Sam to przecwiczylem i bardziej mnie to denerwowalo niz szum ze wszystkich drzwi
    Bouli
    Była: Czarna perła 1.6BFQ Ice
    Perfect service by DobryGrześWawa :kciukgora
    Jest: Opel Vectra Estate Sportline 1.9 CDTI Zdrowa seria :twisted: (miało być 150KM/320Nm a jest 164.9KM/362.3Nm)
  • mlody
    Ambiente
    • 2005
    • 117

witam
    dziwne stuki podczas postoju na luzie co to może być jak wcisne sprzęgło to stukanie znika!!!
    co to może być pomocy

Komentarz

• daneczek76
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 3642
      • Toyota

Zamieszczone przez mlody
      dziwne stuki podczas postoju na luzie
      to znaczy jak silnik pracuje na biegu jałowym czyli na wolnych obrotach to masz stuki?
      Moze to łożysko oporowe.
      [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

Zamieszczone przez daneczek76
        Moze to łożysko oporowe.
        całkiem mozliwe

Komentarz

• jaro4444
          Rider
          • 2006
          • 508

Zamieszczone przez daneczek76
          to znaczy jak silnik pracuje na biegu jałowym czyli na wolnych obrotach to masz stuki?
          Moze to łożysko oporowe.
          Daneczek nie siej dezinformacji :szeroki_usmiech Jakby się rozsypywało łożysko oporowe to wciśnięcie sprzęgła poowduje szuranie, piszczenie, jękli i inne dziwne odgłosy. Jak zdejmujesz nogę z pedału to jest cicho.

Młody jaki masz silnik? Czy oprócz stukania silnik chwilami wibruje i trzęsie się?

Jeśli masz Diesla albo 20VT to może umiera Ci koło dwumasowe.

Jeśli to benzyna 1,6 lub 2,0 i takie jaja się dzieją to może oznaczać początek końca skrzyni biegów (przeważnie w 1,6). Jak wciskasz sprzęgło to rozłączasz dopływ strumienia mocy na wałek sprzęgłowy skrzyni. Ja obstawiam albo łożyska tego wałka albo któreś z łożysk kół zębatych.
          Był czarny Leon jest Superb 2.0 CFGB+

Komentarz

• mlody
            Ambiente
            • 2005
            • 117

tzn mam 1.9 TDI ALH po odpaleniu delikatne drgania silnik dziwnie pracuje psez pare sekund i po chwilo ok.
            a pozatym jak odpalam silnik to słysze takie kchhhh taki dzwięk dziwny po odpaleniu tylko.
            i ciężko mi pali muszę potszymac pokrecic zeby zapalił i jak odpali to dymek poleci???
            co to może wszysko znacyc

Komentarz

• jaro4444
              Rider
              • 2006
              • 508

To, że masz najprawdopodobniej spiepszony czujnik temperatury ten co podaje na komputer albo świece żarowe. To co do cięzkiego palenia.

Co to hałasów to mogę tylko wróżyć z fusów i już napisałem co myślę.

Komentarz

• Arek
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 3143

Zamieszczone przez jaro4444
                albo świece żarowe
                czy da jakoś VAG-iem sie sprawdzic ich stan :?:
                -----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM

Komentarz

• jaro4444
                  Rider
                  • 2006
                  • 508

Zamieszczone przez Arek
                  czy da jakoś VAG-iem sie sprawdzic ich stan
                  Najlepiej to je wyjąć i podłączyć do zasilania. Jak piknie świcą znaczy GUT. Jak kijowo to won i załozyć nowe. Tak najpewniej.
                  P.S. Jak ktoś wymienia wtryski to można sprawdzić świece przez dziurę po wtrysku - widać jak świecą. Radzę to zawsze zrobić przy okazji.

Komentarz

• salvado
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 314

Zamieszczone przez mlody
                    jak odpalam silnik to słysze takie kchhhh taki dzwięk dziwny po odpaleniu tylko.
                    bendiks???
                    Staram się pisać poprawnie po polsku.

Komentarz

• mad_mark
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 413

ehm.. witam jako nowy i od razu przyłączam sie do pytania.

u mnie zauwazylem chwilowe wibracje (delikatne) jak np. dojezdzam do skrzyzowania i wrzucam jalowy bieg (bez znaczenia czy hamuje czy nie). Przewaznie jak juz dojade do swiatel to wibracje zanikaja...

Komentarz

• mlody
                        Ambiente
                        • 2005
                        • 117

swiece żarowe są stosunkowo tanie więc chyba je wymienie.
                        a ten bendiks co to jest bo jestem troche zielony to przez to mam taki dziwny dziwięk po odpaleniu???

Komentarz

• daneczek76
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 3642
                          • Toyota

Zamieszczone przez jaro4444
                          Daneczek nie siej dezinformacji Jakby się rozsypywało łożysko oporowe to wciśnięcie sprzęgła poowduje szuranie, piszczenie, jękli i inne dziwne odgłosy.
                          Ja miałem wywalone i na luzie szumiało a jak wcisłem było spoko po wymianie jest ok. Ale to bez wizualnej i słuchowej obdukcji trudno coś powiedzieć.
                          [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• b-bar01
                            Elegance
                            • 2007
                            • 985
                            • Octavia I (1U2)
                            • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez mlody
                            a ten bendiks co to jest
                            bendiks to takie sprzęgło kierunkowe na rozruszniku ( łapie tylko w jedną stronę) które zapobiega uszkodzeniu rozrusznika jak zaskoczy silnik
                            stukanie na wolnych obrotach może powodować jeszcze wybita poduszka pod skrzynią biegów lub wyrobiona tarcza sprzęgła raczej nie łóżysko oporowe, przecież na luzie łożysko oporowe nie pracuje, dopiero jak się naciśnie sprzęgło.
                            *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• tompol
                              Rider
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 410

Zamieszczone przez mad_mark
                              u mnie zauwazylem chwilowe wibracje (delikatne) jak np. dojezdzam do skrzyzowania i wrzucam jalowy bieg (bez znaczenia czy hamuje czy nie). Przewaznie jak juz dojade do swiatel to wibracje zanikaja...
                              Też tak mam od czasu do czasu. Z tego co się zorientowałem, to jest to problem z nastawnikiem pompy wtryskowej. Potrzebne czyszczenie lub regulacja (tego nie jestem na 100% pewien). Najlepiej wybrać się do jakiegoś dobrego fachowca od pomp wtryskowych. Dobrym sposobem weryfikacji, czy to wina nastawnika jest odpięcie wiązki od czujnika prędkości umieszczonego w skrzyni biegów. Jeśli problem znika, to znaczy, że nastawnik.
                              srebrna O2 1.9 TDI BXE Ambiente, '06

Komentarz

• mad_mark
                                Rider
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 413

Z tego co się zorientowałem, to jest to problem z nastawnikiem pompy wtryskowej. Potrzebne czyszczenie lub regulacja
                                ok. dzisiaj zmienili mi rozrzad - i mam nadzieje ze kat tez wyregulowali.

nie mialem jeszcze okazji potestowac, ale jak narazie to wydaje sie ok. przed zmiana rozrzadu mialem jeszcze taki symptom ze pedal gazu maksymalnie wduszony nie dawal pelnej mocy, musialem go lekko odpuscic zeby samochod lepiej szedl. teraz wydaje sie jakby ten problem zniknal ale czy na pewno to powiem za 2-3 dni jak wiecej pojezdze i zwroce uwage czy te drgania caly czas wystepuja.

Komentarz

Pracuję...