[Majówka] Octavia 1.4 - cewka zapłonowa potrzebna na już.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Lukasz.g
    Classic
    • 2011
    • 2

Máme k dispozici fotografie celého nového škodováckého SUV, ne jenom detaily. Takto vypadá kodiaq bez maskování!

No nie wyszla ta bryła jednak skodzie. Moim zdaniem rozstaw jest zbyt mały dla tego auta. Przód ok, tył też ale linia boczna moim zdaniem wygląda słabo.
  • BobLapwing
    Classic
    • 2010
    • 12

Witam,

jadąc na majówkę moja octavia straciła moc. Po podpięciu do komputera okazało się, że jest problem z cewką. Rozkręciłem i potwierdziłem - jedna cewka przestała żyć. Poszukuję sklepu motoryzacyjnego lub osobę, która ma na stanie cewkę zapłonową do octavii I w okolicach Skalbmierza, Kazimierzy Wielkiej, Pińczowa, Jędrzejowa. Ogólnie województwo świętokrzyskie.
    Wolałbym nie wracać dzisiaj na śląsk z trzema sprawnymi cewkami - nie ma komfortu jazdy, a i katalizatora szkoda
    Może ktoś coś pomoże.

Pozdrawiam.

Komentarz

• paulob1
      Rider
      • 2008
      • 470
      • Octavia I (1U2)
      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

BobLapwing, nie wiem, czy coś pomogę, bo może to zabrzmieć, jak musztarda po obiedzie, ale z przykładu mojego znajomego, który miał Golfa 4 1,6 105KM wiem ,że te cewki mają jakąś wadę i zwyczajnie się przegrzewają, po czym następuje przebicie. Dodatkowo nie pomaga obudowanie ich górnym deklem na silniku (brak cyrkulacji powietrza). Spróbuj ściągnąć dekiel na silniku, może tylko się przegrzała.

Komentarz

• BobLapwing
        Classic
        • 2010
        • 12

Po kilku telefonach do lokalnych mechaników udało się jedną działającą używaną cewkę załatwić. Dojechałem na niej do domu (około 120 km) po czym znowu ten sam objaw, czyli brak mocy i drgania silnika.
        Albo używana cewka wyzionęła ducha, albo świece już uszkadzają cewki po kolei.
        Jutro wymieniam świece i na pewno używaną cewkę. Chyba, że poszła kolejna cewka, to już mam dwie do wymiany.

Komentarz

• paulob1
          Rider
          • 2008
          • 470
          • Octavia I (1U2)
          • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Te cewki to niestety urok tamtych lat. Kumpel w 1,6 woził jedną zapasową po każdej padniętej poprzedniej. Dopiero, gdy wymienił wszystkie cztery problem ustał. Jego golf był z 2001 roku.

Komentarz

Pracuję...