Przedłużona gwarancja - Skoda Life Time - czy warto ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Dzanas
    Drive
    • 2008
    • 45

jlupino, jakie masz radio, ktore tym steruje??
    => NO BASS NO FUN <=
  • elektor
    Ambiente
    S_OCP Member
    • 2007
    • 135

Witam,
    Już za m-c stanę sie posiadaczem nowiutkiej Octavii 1.9TDI.
    Dealer namawia mnie na przedłużoną pięcio-letnią gwarancję tzn +3lata do 2 standardowych
    Jest to gwarancja obejmująca wszystkie zespoły mechaniczne i elektryczne z pominięciem elementów ulegających naturalnemu zużyciu (klocki, tarcze, amortyzatory, żarówki, filtry) oraz car audio, wydechu, pasków napędowych, lakieru i reflektorów..

Jak myślicie ? Czy warto za to dać 3k zł. ? Czy jest duża szansa że to mi sie zwróci ? Z tego wynika że wchodzi w to remont zawieszenia, ale czy przy typowych przebiegach 15k-20k będzie zużyte ?

Z góry dzięki za wszelkie uwagi i spostrzeżenia

Komentarz

• Bouli
      Rider
      S_OCP Member
      • 2006
      • 739

elektor, zawieszenia przeciez nie masz na gwarancji.
      Ja patrzac na swoja octavke to bym nie polecal, zwlaszcza za 3kola. Co prawda moja ma dopiero niecale 4 lata ale do tej pory (po gwarancja, ale wczesniej tez nic nie bylo) zepsul mi sie tylko wylacznik swiatel stopu za ktory zaplacilem 145pln raze z wymiana w ASO. Nic wiecej sie nie sypie (odpukac) :szeroki_usmiech
      Bouli
      Była: Czarna perła 1.6BFQ Ice
      Perfect service by DobryGrześWawa :kciukgora
      Jest: Opel Vectra Estate Sportline 1.9 CDTI Zdrowa seria :twisted: (miało być 150KM/320Nm a jest 164.9KM/362.3Nm)

Komentarz

• uwe
        Ambiente
        • 2007
        • 120

elektor, z tego, co wiem docyzję o wykupie przedłużonej gwarancji mozna podjąć do 18 miesiąca od zakupu a niekoniecznie przed zakupem. Ja odbierałem autko pod koniec lutego i też mnie namawiali, a jak podrążyłem temat to stwierdziłem, że poczekam z tą decyzją 1,5 roku. Ponadto trzeba być świadomym, że taka "przedłużona" gwarancja jest wydana nie przez SAP a po prostu przez firmę ubezpieczeniową (chyba ALLIANZ) i dziś nikt z nas nie wie czy firma ubezpieczeniowa jak to firma ubezpieczeniowa nie będzie potem szukała dziur w całym i czepiać się byle czego, żeby tylko nie zapłacić za naprawę.
        OII COMBI 2.0 TDI

Komentarz

• szkoda
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 22543

Zamieszczone przez uwe
          elektor, z tego, co wiem docyzję o wykupie przedłużonej gwarancji mozna podjąć do 18 miesiąca od zakupu a niekoniecznie przed zakupem
          mi powiedziano, że w ogóle nie ma czegos takiego jak przedłużona gwarancja :lol:

ale nie wiem czy bym sie decydował, raz, że program a dwa, że im częściej mam z nimi do czynienia chociażby podczas przeglądów, tym mniejsze zaufanie niestety :? :roll:
          saport techniczny baj DGW
          była BKD+DSG '05 120kkm
          była BXE '08 190kkm
          no i nie ma :-)

Komentarz

• Ziomal
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 5841
            • Octavia I (1U2)
            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez szkoda
            mi powiedziano, że w ogóle nie ma czegos takiego jak przedłużona gwarancja
            nam też :szeroki_usmiech

elektor, Jeżeli zamierzasz robić takiego rzeczy jak chiptuning czy dobre nagłośnienie to nie polecam branie takiej gwarancji , bo zawsze znajdą się tacy co udowodnią , że akurat to jest z Twojej winy , a tak wydasz 3 tys mniej :wink:
            Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• uwe
              Ambiente
              • 2007
              • 120

szkoda, może to po prostu tak jak w innych sprawach zależy od kompetencji, rozeznania i dobrych chęci kolesiów z salonów. Mi zaproponowano przedłużenie gwarancji na 3 rok za 1380zł; na 3i4 rok za 2390zł ; oraz na maxa czyli aż do 5 roku za 3480zł. W sumie to jest faktycznie trochę kasy, więc na starcie zrezygnowałem. Teraz mam jeszcze 16 mies. na decyzje, ale raczej se opuszcze, tym bardziej, jak w międzyczasie zrobię jakiegoś chipa
              OII COMBI 2.0 TDI

Komentarz

• Adrian
                Rider
                S_OCP Member
                • 2005
                • 662
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BKD 2.0 TDI 140 KM

elektor, myślę że wykupienie takiej gwarancji to strata kasy, i tak będziesz miał te dwa latka na wyszukanie wszystkiego co jest nie tak i powinno zostać poprawione. Swoją drogą moja ma już 6 lat i 140tyś przebiegu i nic złego się z nią nie dzieje. Wymiana tylko właśnie elementów eksploatacyjnych których przedłużona gwarancja nie dotyczy. Lepiej zostawić sobie te 3tyś zł i wydać je na przeglądy niż na coś z czego i tak pewnie nie będziesz korzystał.
                PerfectService by DGW
                Skoda Octavia 2FL Combi L&K 2.0 TDI BKD+
                Skoda Octavia 1 Combi 1.9 TDI AHF
                Skoda Fabia RS 1.9 TDI ASZ+

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

Adrian, A widzisz, a mi sie przydalo. Po gwarancji poszedl wyszprzeglik, a potem turbina miala zapieczone kierownice, wymienili bez gadania i generalnie zwrocilo sie z nawiazka. Cos tam jeszcze tez bylo robione. No ale to bylo OI.

A OII duzo przejechane nie ma, ale jak narazie psuc sie nie chce i chyba szybko sie nie zepsuje. Ale wlasnie tak sie zastanawiam, czy wysyp awarii nie nastapi wlasnie po gwarancji w 3 i 4 roku uzytkownia.
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• Adrian
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 662
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Maicroft, mi Turbo dopiero teraz mówi papa więc już nawet po ewentualnie wykupionej gwarancji. I wcale nie ukrywam że to całkowicie moja wina :cry:
                    PerfectService by DGW
                    Skoda Octavia 2FL Combi L&K 2.0 TDI BKD+
                    Skoda Octavia 1 Combi 1.9 TDI AHF
                    Skoda Fabia RS 1.9 TDI ASZ+

Komentarz

• elektor
                      Ambiente
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 135

Zamieszczone przez Bouli
                      elektor, zawieszenia przeciez nie masz na gwarancji.
                      Ja patrzac na swoja octavke to bym nie polecal, zwlaszcza za 3kola. Co prawda moja ma dopiero niecale 4 lata ale do tej pory (po gwarancja, ale wczesniej tez nic nie bylo) zepsul mi sie tylko wylacznik swiatel stopu za ktory zaplacilem 145pln raze z wymiana w ASO. Nic wiecej sie nie sypie (odpukac) :szeroki_usmiech
                      Wspominasz że na zawieszenie nie ma gwaracji ..ale chyba ta przedłużona właśnie je obejmuje ...
                      poniżej opis z OWU tej gwarancji :

Wariant Pełny
                      l) Ochroną ubezpieczeniową są objęte wszystkie
                      mechaniczne i elektryczne elementy i zespoły pojazdu, wchodzące w skład Oryginalnego wyposażenia fabrycznego, lub części zamienne za&not;twierdzone przez producenta, z wyjątkiem:
                      a) części, które wymagają okresowej wymiany, takich jak: koła i opony, świece zapłonowe, pióra i ramiona wycieraczek, szczęki i klocki

hamulcowe, bębny i tarcze hamulcowe, amortyzatory, akumulatory, żarówki, bezpieczniki i filtry: paliwa, powietrza, oleju i przeciwpyłowy;
                      b) następujących akcesoriów i elementów wyposażenia pojazdu: sprzętu audio-wideo, systemów nawigacji satelitarnej, lokalizacji i zabezpieczenia pojazdu przed kradzieżą (chyba że jest to urządzenie montowane fabrycznie), anten radiowych i zasilających je silniczków, nadwozia, powłoki lakierniczej, systemu odprowadzającego wodę z nadwozia, uszczelek drzwiowych i okiennych, klamek, zawiasów, ograniczników otwarcia drzwi, wszystkich szyb, tapicerki, reflektorów, lamp, układu wydechowego wraz z katalizatorem (z wyłączeniem sondy lambda), mocowania kolumny McPhersona, elementów ozdobnych, uszczelek i uszczelniaczy, pasków napędowych osprzętu silnika, elementów sprzęgła zniszczonych w wyniku normalnej eksploatacji i wypalonych łub odkształconych, instalacji gazowych.
                      2) Paski napędowe rozrządu są objęte ubezpieczeniem, jeśli ich ostatnia wymagana wymiana nastąpiła zgodnie z zaleceniami producenta pojazdu, została dokonana przez partnera serwisowego SKODA (wymagane udokumentowanie wymiany dokonanej przez partnera serwisowego SKODA).

IMO... Po przeczytaniu tego forum i problemów z lakierem ..szkoda że nie obejmuje lakieru i uszczelek :evil:

Komentarz

• Bouli
                        Rider
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 739

Zamieszczone przez elektor
                        z wyjątkiem:
                        a) części, które wymagają okresowej wymiany, takich jak: koła i opony, świece zapłonowe, pióra i ramiona wycieraczek, szczęki i klocki

hamulcowe, bębny i tarcze hamulcowe, amortyzatory, akumulatory, żarówki, bezpieczniki i filtry: paliwa, powietrza, oleju i przeciwpyłowy;
                        no masz sam napisales sworznie i inne IMO tak samo. To jest czesc ktora sama ulega zuzyciu. Chyba ze masz cos innego na mysli mowiac o zawieszeniu :?:
                        Bouli
                        Była: Czarna perła 1.6BFQ Ice
                        Perfect service by DobryGrześWawa :kciukgora
                        Jest: Opel Vectra Estate Sportline 1.9 CDTI Zdrowa seria :twisted: (miało być 150KM/320Nm a jest 164.9KM/362.3Nm)

Komentarz

• elektor
                          Ambiente
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 135

Niestety chyba masz rację...
                          Z tego co się przekonałem, jak nie jest coś jasno napisane, należy to interpretować na swoją niekorzyść w tego typu dokumentach ops:

Dzięki za odpowiedzi...

Widzę że wszyscy zgodni ... NIE WARTO..

Komentarz

Pracuję...