Program polski vag versja 2.9 - nie czyta zoctavi agr...

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • carfan
    Drive
    • 2008
    • 41
    • Opel

justynaaa_, jak na pierwsze spotkanie to bylo calkiem calkiem.
    Narazie 8go aktualne tylko nie wiadomo jeszcze na 100% kto pojedzie.
    piszesz sie na 8mego?

...kto jedzie?

Pozdrowinka
    Jest Vectra C Caravan 1,9 CDTI
    Był VW Sharan 1,8T AJH
    Była Octavia 2 Liftback 1,9 TDI BXE
    Była Octavia 1 Combi 1,9 TDI ASV
  • bikerserwis
    Classic
    • 2007
    • 36

Kupiłem interface polski vag i dostałem jeszcze program . Komunikuje się z autem, ale nie we wszystkich elementach - np imobilajzera nie wykrya, abs też nie. Brak mu też opisów bloków - podaje tyko vartości i rysuje wykres..ktoś doradzi jaki program byłby lepszy..próbowałem vag om, ale nie wykrywa mojego kabla

Komentarz

• team-am
      Classic
      • 2006
      • 33

Re: Program polski vag versja 2.9 - nie czyta zoctavi agr...

Zamieszczone przez bikerserwis
      nie wykrywa mojego kabla
      Masz pod USB czy Com'a?? Jezeli USB dodatkowo musisz skonfigurowac Vaga na ktorym porcie ma chodzic.
      VW Golf V 193KM 413NM

Komentarz

• mad_mark
        Rider
        S_OCP Member
        • 2007
        • 413

bikerserwis, mialem podobny problem ze VAG-COM nie wykrywal interfejsu pod RS232. Skonczylo sie na tym ze znalazlem plik .cfg ze starsze wersji oprogramowania (gdzie nie potrzeba bylo przejsc testu), wpisalem w notatniku pod ktorym com'em siedzi interfejs, podrzucilem plik do katalogu programu, odpalilem i od razu gada z silnikiem - mimo ze podczas testu na porcie com interfejsu nie wykrywa.

Komentarz

• bikerserwis
          Classic
          • 2007
          • 36

Zamieszczone przez mad_mark
          bikerserwis, mialem podobny problem ze VAG-COM nie wykrywal interfejsu pod RS232. Skonczylo sie na tym ze znalazlem plik .cfg ze starsze wersji oprogramowania (gdzie nie potrzeba bylo przejsc testu), wpisalem w notatniku pod ktorym com'em siedzi interfejs, podrzucilem plik do katalogu programu, odpalilem i od razu gada z silnikiem - mimo ze podczas testu na porcie com interfejsu nie wykrywa.
          mógłbyś mi podesłac instrukcję jak "zadziałać " mój interfejs w programie vag com - bo chyba ten program jest leszy niż "polski vag"

Komentarz

• mad_mark
            Rider
            S_OCP Member
            • 2007
            • 413

ok,

na początek wyjaśnienie, że poniższa procedura działa tylko z wersją VAG-COM 311.2-N (najstarsza wersja - dla interfejsów opartych na układach 'opto').

Podpinamy kabel. Odpalamy VAG'a i wchodzimy w OPTIONS. W lewym górnym rogu wybieramy port com pod ktory jest podłączony nasz interfejs i klikamy na TEST. Od razu zaznaczę, że u mnie testowałem to na 2 różnych intefejsach i żadn nie przeszedł testu pomyślnie. Mimo tego klikam następnie na SAVE i potem EXIT. Obydwa intefejsy po podłączeniu do samochodu działały poprawnie i zczytywały dane z silnika.

Wyższe wersje VAG-COM'a potrzebują poprawnie wykryć interfejs aby zapisać plik konfiguracyjny (potrzebny do dalszego działania programu). Ja obchodze to w ten sposób, że kopiuje plik konfiguracyjny ze starego VAG'a VAGCOM.CFG do katalogu gdzie zainstalowałem nowszą wersję. W ten sposób nowy VAG nie próbuje już testować intefejsu, można zapinać do samochodu i działać.

Jeżeli podepniesz juz interfejs do samochodu, odpalasz VAG'a, wybierasz SELECT, potem 01-ENGINE i po chwili w nowym oknie powinny pokazać się dane z slinika (kody). Jeżeli potrzebujesz dalszych instrukcji, zapraszam na PW.

pozdrawiam!

Komentarz

• bikerserwis
              Classic
              • 2007
              • 36

Mój interface to polski vag dokładnie ten:

Program dołączony do niego jest jakiś jakiś taki niegadający do konca z moim autem. Więc ściągnąłem sobie program Polski VAG-COM (wersja 607.3) - czyli program docelowo przeznaczony do innego interface....czy wobec tego Twoj sposób zadziała? Jesli możesz podeślij mi VAGCOM.CFG spróbuje powinienem sobie poradzić.

[ Dodano: Sob 19 Maj, 07 20:59 ]
              dodaje jeszcze ,że mój interface jest na USB

Komentarz

• mad_mark
                Rider
                S_OCP Member
                • 2007
                • 413

bikerserwis, z USB nie mam doswiadczenia. sprobuj wersje 409 - http://www.ross-tech.com/vag-com/download/archives.html

tą po prawej stronie 'TWIN-USB'.

Komentarz

• bikerserwis
                  Classic
                  • 2007
                  • 36

Zamieszczone przez mad_mark
                  bikerserwis, z USB nie mam doswiadczenia. sprobuj wersje 409 - http://www.ross-tech.com/vag-com/download/archives.html

tą po prawej stronie 'TWIN-USB'.
                  Niestety nie działa - próbowałem już wcześniej i nic- dioda mi świeci ale nie wykrywa , a bez wykryci nie da się zapisać więc nie wim czy gdyby "oszukac " wykrywanie dzialałoby z autem

Komentarz

• mad_mark
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 413

a bez wykryci nie da się zapisać więc nie wim czy gdyby "oszukac " wykrywanie dzialałoby z autem
                    sprobuj, ja wlasnie na takiej zasadzie uruchomilem interfejs na RS232.

bedzie niestety problem z plikiem konfiguracyjnym, bo zamiast portu COM trzeba bedzie w nim wpisac co innego, a nie za bardzo wiem co :?

moze jakis kolega forumowicz z interfejsem dzialajacym pod USB podesle Ci plik konfiguracyjny.

Komentarz

Pracuję...