Witam.
Czy ktoś już z forumowiczów zamieniał gniazdo podłączenia przyczepki 13pinowe (oryginalne niemieckie) na gniazdo 7 pinowe. Ja właśnie tak zrobiłem tylko powstał jeden problem i dlatego się pytam. Przełożyłem tylko te kable które były potrzebne, oczywiście według schematu znalezionego w necie http://www.kablomedia.pulawy.pl/images/90-501Z.gif ale jest jeden problem z kierunkowskazami. Po prostu nie działają w przyczepie przy normalnym podłączeniu. Działają jedynie wtedy gdy kabel który jest odpowiedzialny za informację dla komputera o podłączeniu przyczepy jest podpięty do masy. Jednak po odłączeniu przyczepy ten kabelek trzeba odpinać od masy bo kierunkowskazy dostają szału i popierniczają jak szalone. Jest wyjście z sytuacji tylko nie bardzo praktyczne trzeba by zamontować na gnieżdzie jakiś wyłącznik który by ten obwód przerywał i załączało by się go tylko podczas podpinania przyczepy.
A może ma ktoś inne rozwiązanie.
Juhas
Octavia Combi 1,9 tdi 110 KM, 2000 rok
Suzuki RF 900 R, 145 KM, 1996 rok
Albo jak nie bedziesz uzywal tej 13 wtykowej, kupic samo gniazdo 7 pinowe do Octy. W tym tygodniu moze bede montowal, to bede wiedzial czy jest jakis problem z tym czy nie.
dariuspolo - 40 euro a 7,50 zł to jest różnica. Po co mi gniazdo 13 pin jak go nie będę używał. maicroft - obyś nie miał problemu marekz - wykorzystałem te 7 kabli i jest ten problem co opisałem. Gniazdo sprawdzałem i miernikiem i żarówą.
Juhas
Nikt cie nie zmusza, w Polsce pewnie bedzie taniej, jest to bardzo eleganckie rozwiazanie, zawsze mozna sprzedac lub przejac w nastepnym aucie,
sam to stosuje w aktualnym firmowym wozie.
Wole taka przejsciowke niz problemy z nieorginalnym skrecanym,
przelutowanym lub zaciskanym okablowaniem.
Ale kazdy ma prawo miec swoje zdanie
zapewne hak byl zamontowany fabrycznie i bedzie inna wiazka- jak masz podpieta przyczepe dasz mase na ten kabel z 12 to zapewne w licznikach zapala sie jeszcze taka kontrolka kierunkow w obrotomierzu ????
markezu - Nic mi sie nie zapala. Zakupiłem dziś taki mały wyłącznik zaraz go zamnyuje i wszytsko gra. dariuspolo - spoko pomyliłem się z tym euro. Ty masz tak ja teraz mam tak i wszystko gra.
Juhas
Komentarz