Mam oryginalny akumulator w swojej Octavii. Pytanie dotyczy poziomu elektrolitu. Na załączonym obrazku zaznaczyłem kolorem czerwonym taki kawałek plastikowego czegoś, który znajduje sie w każdej celi akumulatora. Czy ten plastik określa poziom, do którego powinno być zalane elektrolitem? U mnie jest jakieś 2-3mm. Czy powinienem uzupełnić wodą destylowaną do tego poziomu?
z boku akuma masz min i max. tego sie trzymaj. W stary aku lałem zawsze pod góre aż zakryło te wystające druty. Bo nie bardzo nie bardzo widziałem gdzie mam max a gdzie min.
jeżeli przez obudowę akumulatora widać stan elektrolitu pomiędzy min a max, to na lato wskazane jest max.
Jezeli nie widać zalej wodą destylowaną tak na równo z tą półeczką, którą zaznaczyłeś na zdjęciu.
O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
min i max tego się trzymaj ale co do wody to lepiej sprawdź gęstość elektrolitu bo maże się okazać że to właśnie jego powinieneś dolać a nie wodę redestylowaną
endryu, nie ucz ojca dzieci robić czasem należy zdzipko elektrolitu dolać to wszystko od gęstości zależy jak nalejesz redestylat bo destylatu nie leje się do akumulatorów do słabej gfęstości to zimą nie pojedziesz kolego chyba że do sklepu po nowy. PAMIETAJCIE DO AKUMULATORÓW LEJE SIĘ REDESTYLAT CZYLI DWUKROTNIE DESTYLOWANĄ WODĘ DESTYLOWANĄ
w takim razie twoja racja górą. Miałem na myśli normalną eksploatację aku i jego jeszcze rześki stan.
A czasem kierowcy zapominają o tym, że w aucie mają akumulator do czasu jego strajku.
O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
endryu, noo spox ale Tobie też radzę lać redestylat do akum. dłużej zdecydowanie będzie niezawodny można kupić a jak nie ma to na pw wyprodukuję ile trzeba :wink:
Czy powinienem uzupełnić wodą destylowaną do tego poziomu?
lolorama, ten cycek na zdjęciu oznacza max. poziom elektrolitu w aku.
poziom uzupełnia się wodą destylowaną lub demineralizowaną, ponieważ tylko woda paruje z elektrolitu a kwas siarkowy nie.
gęstość elektrolitu świadczy o stanie naładowania aku. i można ją sprawdzić areometrem. można go kupić w każdym sklepie z aku. areometr posiada barwną skalę po której łatwo się zorientujesz czy aku jest ok. we wszystkich celach gęstość powinna być taka sama lub zbliżona.
pzdr.
Komentarz