problem z 1.8T

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MichalK
    Drive
    • 2004
    • 64

problem z 1.8T

W moim przypadku lampka zapalila sie po ok 9500. Dolalem 0,5 litra i jest oki.
  • leff
    Elegance
    • 2004
    • 862

problem z 1.8T

moze ktos z Was bedzie mial jakis pomysl co moze byc powodem objawow w mojej skodzinie. Kiedy odpalam silnik po nocy albo po bardzo dlugim postoju slychac dziwne "brzeczenie" jakby siadalo jakies lozysko ale dzwiek ten ustaje w momencie kiedy spadaja pierwsze, najwyzsze obroty i silnik zaczyna chodzic na nizszych a wiec po kilku sekundach. Ponadto przy wlaczonej klimie przez sekunde albo dwie zdarza sie, ze silnik przerywa. Ma ktos jakis pomysl? Czy w pierwszym momemncie po odpaleniu zimnego silnika cos sie dodatkowo zalacza?

czlowiek na ziemi jest tylko sekunde, nie zmieni nic a zostawi burdel

Komentarz

• Hanz2k
      Rider
      S_OCP Member
      • 2006
      • 522

A później co się dzieje z tym brzęczeniem? Pierwsze co mi przychodzi na myśl to napinacz paska klinowego. Co do klimy - ona pobiera dodatkowo parę kilowatów i silnik może nie wyrabiać z dostarczaniem mocy na zimno, aczkolwiek w moim 1,8T nie ma takich objawów. Kontrolne pytanie w tym przypadku: czy miałeś uzupełniany ostatnio czynnik chłodzący w klimatyzacji? Czasem taki objaw daje przepełniona klima.
      Hanz2k
      1,8 T by MT
      :admin: bo nie użyłem Szukaj

Komentarz

• leff
        Elegance
        • 2004
        • 862

Zamieszczone przez Hanz2k
        A później co się dzieje z tym brzęczeniem? Pierwsze co mi przychodzi na myśl to napinacz paska klinowego. Co do klimy - ona pobiera dodatkowo parę kilowatów i silnik może nie wyrabiać z dostarczaniem mocy na zimno, aczkolwiek w moim 1,8T nie ma takich objawów. Kontrolne pytanie w tym przypadku: czy miałeś uzupełniany ostatnio czynnik chłodzący w klimatyzacji? Czasem taki objaw daje przepełniona klima.

klima nie byla ostatnio ruszana a co do napinacza to wlasnie tez juz ktos mi to podsunal. Pytanie czy jest to droga impreza i ile z tym roboty i wreszcie : ktory to napinacz :szeroki_usmiech

Komentarz

• Hanz2k
          Rider
          S_OCP Member
          • 2006
          • 522

Hasło: Napinacz paska wielorowkowego !
          Hanz2k
          1,8 T by MT

Komentarz

• leff
            Elegance
            • 2004
            • 862

Hasło: Napinacz paska wielorowkowego !
            dziekowac gryzoniu hahahahaha

btw. ktos sie orientuje jaki jest koszt takiego zabiegu? w ASO krzykneli troche sporo za rolke

Komentarz

• Hanz2k
              Rider
              S_OCP Member
              • 2006
              • 522

Leff skontaktuj się z kimś dobrym np.: (http://www.autobodex.waw.pl/index.htm) i niech to ktoś obejrzy na wszelki wypadek. Diagnozowanie przez www to jednak nie najlepszy sposób diagnostyki.
              Hanz2k
              1,8 T by MT

Komentarz

• Piotr_T
                Rider
                S_OCP Member
                • 2006
                • 479

leff, to moze byc zwiazane z ukladem wstepnego podgrzewania katalizatora, jest w silniku taka mala pompka elektryczna i dmucha jak silnik zimny, potem przestaje dmuchac, mogla sie zepsuc. Jak kiedys pytalem na tym forum co tak buczy z rana to sie o tej pompce dowiedzialem, a potem ktos dodal, ze mu sie zepsula i teraz brzeczy.

Komentarz

• jlupino
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 362

Zamieszczone przez leff
                  btw. ktos sie orientuje jaki jest koszt takiego zabiegu? w ASO krzykneli troche sporo za rolke
                  Ostatnio na allegro widziałem po 120zeta.Zobacz tez w inter-carsie.Tam są po około 150 markowe z SKF-a.
                  Jaro

Komentarz

• yoschua
                    Rider
                    • 2006
                    • 339

Potwierdzam że rano bzyczu/buczy a czasem wydaje inne dzwięki pompka działająca tylko na zimnym silniku wdmuchująca powietrze do filtra powietrza. To jest takie coś ala suszarka do włosów na dość dużych obrotach i zamocowana jest w miejscu podatnym na wode, stąd się czasem psuje. U mnie też wydaje dziwne dzwięki, ale potem się wyłącza i spokój.
                    Octavia Combi 4x4 1,8T ARX 2001
                    HPI Baja 5B SS - nowa zabawka

Komentarz

• leff
                      Elegance
                      • 2004
                      • 862

Leff skontaktuj się z kimś dobrym np.: (http://www.autobodex.waw.pl/index.htm) i niech to ktoś obejrzy na wszelki wypadek. Diagnozowanie przez www to jednak nie najlepszy sposób diagnostyki.
                      udanie sie do serwisu nie ma zadnego sensu bo zanim zdaze zamknac garaz to objawy znikaja. A zeby je wywolac to trzeba go zostawic na cala noc. Widze, ze objawy kolegi yoshua sa takie same wiec prawdopodobnie to ta pompa, zobacze, jesli da sie ja odlaczyc to ja odlacze bo cena nowej zdaje sie, ze powala.

Komentarz

• mabo
                        Classic
                        • 2007
                        • 3

Mam to samo od nowego. Jest to związane z dopowietrzeniem i wstępnym rozpędzeniem turbiny tak aby zmiejszyć obciążenia związane z początkowo słabszym smarowaniem po rozruchu.
                        Octavia 1.8T 4x4

Komentarz

• djczas
                          RS
                          • 2005
                          • 9612

mabo, kto ci takie pierdoły na sadził

Zamieszczone przez mabo
                          Jest to związane z dopowietrzeniem i wstępnym rozpędzeniem turbiny
                          to znaczy ze co ze kazdy tłok ma wentylator

podjedź jutro na spota i pokaż mi to w samochodzie gdzie to jest spot jest o 20 pod kfc w krakowie przy makro na obok bp

Komentarz

• Piotr_T
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 479

Panowie, nie do konca - dawno temu znalazlem info, ze ta pompka sluzy _tylko_i_wylacznie_ do zmiany skladu spalin na tyle, zeby sie katalizator szybciej nagrzal. Nie rozpedza wstepnie turbiny, ani nic w tym guscie - czysta okrutna ekologia.

Komentarz

• djczas
                              RS
                              • 2005
                              • 9612

Piotr_T, jesli tak jest to gdzie jest wejście bo ja w wydechu nie mam czegoś takiego ale poszukam w etce jak znajdę czas

Komentarz

• Piotr_T
                                Rider
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 479

djczas, nie wiem czy to ETKA, ale mam taki link:
                                link
                                czesc numer 1

Komentarz

Pracuję...