ekonomiczna jazda w warunkach miejskich

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • misiekwaw
    RS
    S_OCP Member
    • 2004
    • 7715
    • Ford

wczorajsze tankowanie... srednie z dziennego i ilosci paliwa (nie ma komputera :zlosnik17l/100 :szeroki_usmiech V-Power Racing 100 :lol:
    Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
    http://www.disi-tune.pl
    Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
    Był WRX
    Była Octa

Komentarz

• Janusz
      Rider
      S_OCP Member
      • 2007
      • 598

hmm u mnie spalanie jest w granicach 10-11,5 l ( benzyny albo gazu , zalezy na czym jezdze ( i benzyny i gazu pali mi tyle samo ) ) w miescie... Ale prawde mowiac nie zwracam na to uwagi ile mi pali trzeba jechac to sie jedzie ( a ja mam ciezka noge i czesto mi sie spieszy , wiec i spalanie spore )

Komentarz

• aronO1
        Classic
        S_OCP Member
        • 2007
        • 24

Jeżdże głównie w Katowicach i ościennych miastach - najczęściej b.b.b. krótkie odcinki czasami DTŚ - Średnio 7.0-7.5 - na wychłodzonym silniku 8 i wiecej - mieszkam poza miastem i na dojazdach czasami poniżej 7.0 - na trasie zdaży sie poniżej 6.0 - ale co to za frajda z jazdy - przy ostrych odpałach nie patrze na zużycie - szkoda zdrowia, lepiej cenny czas kontrolować. też mam nowe AXR i wyleczyłem się z kontroli spalania - jak jestem wku.... to jest obłędne, jak jade po ciężkiej nocy to bajka, Jak patrze na spalanie kolegów to sie też zastanawiam o co chodzi - ale tylko przez chwile, ciężka noga to ciężka noga.

[ Dodano: Pią 08 Cze, 07 13:18 ]
        A propos docierania - u mnie nic nie spadło spalanie. jak było tak jest - tylko perpektywa u mnie już inna.

[ Dodano: Pią 08 Cze, 07 13:23 ]
        AHF tyle co w podpsie BKD generalnie 1-1,5l wiecej.
        Spalanie minimalne takie same ok 3,7l a max, no tyle ile sie da
        3,6 w drodze powrotnej z Zakopca :?

Koledzy!!! napiszcie średnią prędkość to sie wszystko wyjaśni - jak dla mnie 60km/h albo mniej, ale i tak u mnie nie do zrobienia, musiałbym chyba pedału gazu nie dotykać.

[ Dodano: Pią 08 Cze, 07 13:25 ]
        i apropos korków Ślązacy potwierdzą co sie u nas wyprawia, był moment, że nawet autostradą sie nie dało jechać
        "za mało mocy - na razie ....."
        a teraz mi wystarcza i nie oddam jej chyba, że po śmierci mojej lub jej.

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Zamieszczone przez aronO1
          Koledzy!!! napiszcie średnią prędkość to sie wszystko wyjaśni
          ~190km srednia 96km/h 5,3l, wiec zle chyba nie jest.

Mowimy o ekonomicznej jezdzie. Wiec w czym problem nie kazdy musi grzac ile sie da :|

Zeby nie bylo tydzien temu ten sam dystans, srednia cos kolo 85km/h 6,7l, do tego deszcz gdzie nie bylo widac nic przed maska
          Spritmonitor.de

Komentarz

• Andja
            Rider
            • 2006
            • 596

Zamieszczone przez Maicroft
            Zamieszczone przez aronO1
            Koledzy!!! napiszcie średnią prędkość to sie wszystko wyjaśni
            ~190km srednia 96km/h 5,3l, wiec zle chyba nie jest.

Mowimy o ekonomicznej jezdzie. Wiec w czym problem nie kazdy musi grzac ile sie da :|

Zeby nie bylo tydzien temu ten sam dystans, srednia cos kolo 85km/h 6,7l, do tego deszcz gdzie nie bylo widac nic przed maska
            rozumiem ze te 190km jechales autostrada?
            dlaczego przy mniejszej sredniej wyszlo Ci wieksze spalanie 1,4l?

Komentarz

• b-bar01
              Elegance
              • 2007
              • 985
              • Octavia I (1U2)
              • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez Maicroft
              srednia cos kolo 85km/h
              średnią sam liczyłeś czy tak pokazał komputer ?
              pzdr.
              *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Andja, Jaka autostrada. BB-Pyrzowice-BB i taka srednia wyszla, no nie ma tam jakis super warunkow zeby jechac rowno, bo do Pszczyny zawsze prawie stoje na kazdych swiatlach.

b-bar01, Komputer cos takiego pokazal i czas przejazdu tez by sie zgadzal, bo ciut ponad godzine tam jechalem, z tym ze Pszczyna-Bedzin lal deszcz taki ze wiecej niz 100 bylo ciezko jechac, a potem predkosc byla duzo wyzsza niz dozwolona w PL

A wlasnie kolo tych 6l to auto zawsze w trasie pali przy normalnej jezdzie, moze mniej, ale moze tez wiecej.
                Spritmonitor.de

Komentarz

• Andja
                  Rider
                  • 2006
                  • 596

Maicroft nie zebym sie czepial ale skoro na kazdych swiatlach do Pszczyny prawie stoich to zeby zrobic srednia 96km/h na odcinku ok. 190km to pozniej musisz leciec.....ze 200 paczki. a przy takiej predkosci spalanie jest duze :-)

i jeszcze mnie zastanawia dlaczego przy mniejszej sredniej wyszlo Ci wieksze spalanie 1,4l?

pozdrawiam

Komentarz

• kristo
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 266

Andja, a wbrew pozorom jest to możliwe bo trzeba brać pod uwagę częste hamowanie i rozpędzanie..... co ma olbrzymi wpływ na wyniki liczone w l/100....
                    Pink Floyd fan.

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

Andja, Tak, ale wystarczy jedziesz powiedzmy te 130km/h staniesz na swiatlach, srednia spada. Ruszasz dosc ostro i zanim wyrownasz znow predkosc do tych 130-140 to srednia spalania podskakuje i tak ciagle. Tak samo na odcinku do Mikolowa z BB potrafie spalic 3,8l wg kompa, ale w inny dzien 6,5l a tylko dlatego ze trasa przebiega w duzym upale, wiec klima idzie non stop, jedzie 5 osob + bagaz i stoisz w korku miedzy swiatlami, a potem dociskasz jak tylko sie zwalnia. Na spalanie wplyw ma bardzo wiele czynnikow. Pocieszam sie, ze gdybym chcial jezdzic o kropelce nie mialbym nigdy klimy, silnika o tej mocy, bo przeciez 90KM tez by styklo albo SDI, do tego oponki 175/75/14 i sadze ze Lupo 3L mialoby klopot :twisted:
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• Andja
                        Rider
                        • 2006
                        • 596

prawda jest taka ze te bestie :wink: i tak malo pala :-) w porownaniu do innych. do tego dochodzi ON po 2,5 i mnie 100km kosztuje 12,5PLN

pozdrawiam

Komentarz

• janusz_007
                          Rider
                          • 2007
                          • 473

nio a ja jak jade przewaznie tak do 110 to kompek pokazuje mi ok 4.9. w miescie przy przyspieszaniu srednie ok 6,5. teraz tankuje prawie caly czas do pelna wiec srednie spalanie nawet przy jezdzie 150km/h (na odcinkach ok 20km) wychodzi 5.1 wiec chyba nieźle oczywiscie jak sie butuje to spalanie zakreci sie i przy 12 ale w miare odległosci srednia wychodzi bardzo przyzwoita))))
                          VW Golf V black;DD ---> 1.9TDI BXF 08" DD

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

Andja, Z dzis BB-Gliwice-BB ponad 2,5godziny czas przejazdu, bo korek zaczal sie w Czechowicach skonczyl daleko za Pszczyna. Dystans to jest jakies 160km i spalanie 4,8l/100km. Wiec pomimo stania w korku spalanie nie podskoczylo jakos drastycznie.

Potem nie nadganialem i spalil normalnie jak na tak niska srednia, a jakbym pojechal normalnie to wyszloby ~6l
                            Spritmonitor.de

Komentarz

• WIELKIBONGO
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 1594
                              • Superb II (3T4)

Często jeżdżę W-wa-Bielsko-Biała i średnie spalanie to ok.5.5l/100.Mam na pokładzie dzieciaka więc klima nonstop,włączone światła i bez przegięć.Mój rekord ASZ-em to 4.9l/100 więc do się spalanie utrzymać na pewnym poziomie.Aha,czas przejazdu waha się pomiędzy 3.5 do 4 h a Katowice omijam "obwodnicą"
                              NajtFukinPatrol North-West

UNIDEN 510 XL + ML145

BYŁ ASZ
                              PÓŹNIEJ BYŁ BKD
                              BYŁA TEŻ CEGA
                              A TERAZ JEST SUPERB CBBB
                              MAMY NOWEGO KANDYTATA DO OCP,MA JUż JEDENAŚCIE LAT !!!!!!!!!!

Komentarz

• Maicroft
                                Moderator
                                S_OCP MemberModeratorr
                                • 2004
                                • 25757
                                • Audi

WIELKIBONGO, I to jest wynik bardzo normalny na ten czas przejazdu, te warunki tam itd. Ponizej tego jest trudno zejsc.
                                Spritmonitor.de

Komentarz

• WIELKIBONGO
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 1594
                                  • Superb II (3T4)

Maicroft, też tak uważam :lol:
                                  NajtFukinPatrol North-West

UNIDEN 510 XL + ML145

BYŁ ASZ
                                  PÓŹNIEJ BYŁ BKD
                                  BYŁA TEŻ CEGA
                                  A TERAZ JEST SUPERB CBBB
                                  MAMY NOWEGO KANDYTATA DO OCP,MA JUż JEDENAŚCIE LAT !!!!!!!!!!

Komentarz

• janusz_007
                                    Rider
                                    • 2007
                                    • 473

no ja tez uwazam ze nizej sie raczej chyba nie zejdzie. a czemu jest tak ze jak siejedzie np 100 km/h trzyma sie rowno gaz, i jak jest wzniesienie to spalanie chwilowe rosnie ? jest wiekszy opór, masa do wyciagniecia czy cO?
                                    jak przyspieszam i daje mu ognia, to komp na chwilowym pokazuje nawet 10-11 litrow, u was tez tak jest?
                                    VW Golf V black;DD ---> 1.9TDI BXF 08" DD

Komentarz

• szkoda
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 22543

Zamieszczone przez janusz_007
                                      a czemu jest tak ze jak siejedzie np 100 km/h trzyma sie rowno gaz, i jak jest wzniesienie to spalanie chwilowe rosnie ? jest wiekszy opór, masa do wyciagniecia czy cO?
                                      janusz_007, no proszę cię :!: :!: :!: :lol:

jak przyspieszam i daje mu ognia, to komp na chwilowym pokazuje nawet 10-11 litrow, u was tez tak jest?
                                      :shock:
                                      u mnie im bardziej cisnę tym mniej pokazuje :wink:
                                      saport techniczny baj DGW
                                      była BKD+DSG '05 120kkm
                                      była BXE '08 190kkm
                                      no i nie ma :-)

Komentarz

• mdo1
                                        Rider
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 441

Zamieszczone przez szkoda
                                        :shock:
                                        u mnie im bardziej cisnę tym mniej pokazuje :wink:

bo masz pewnie ustawione wyswietlanie zasiegu na tym co jeszcze zostalo w baku :wink:

Komentarz

• misiek^wro
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 8321

tommi, dobra rada --> zmien droge do pracy, bo na tej ktora jezdzisz za czesto stoisz

Jak ja jade czasem tak, ze tocze sie 5 metrow, stoje 2 minuty i znow to samo, to mam spalanie podobne

Obecnie na kapciu 225 ( niby mialo byc kolosalnie wieksze spalanie ) kopce w miescie na poziomie 7-8 bez korkasow, 8-12 w korkach i koreczkach, a jak jade noca po miescie, to swobodnie schodze ze spalaniem ponizej 6.5 - przewaznie 5.9 jak juz gasze auto, bo zawsze jakis kilometr od celu puszczam gaz, nie przekraczam 2k obrotow i zaczynam powoli studzic turbawe :diabelski_usmiech

[ Dodano: Wto 12 Cze, 07 13:01 ]

Ja jak na chwilowym depne, to komp pokazuje nawet 40-50 lytrow
                                          Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                          Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                          ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• bartoszkowalski
                                            Drive
                                            • 2007
                                            • 71

moja O 1 1.9 TDI AGR 90 km pali po miście tak:
                                            jezeli chodzi o komputer tpo pokazuje ze srednio 4.4 - 4.8 to jest taka norma ktora robie na codzie w lato przy jezdzie po bydgoszczy gdzie korkow tez jest nie malo.. jezeli wstepuje we mnie DEMON PRĘDKOŚCI to krece go do 4000 to tak 5.5-6.0 al;e nigdy moje auto neii przekroczylo 6.5 litra na 100 km..
                                            nawet gdy prz 140 km/h na trasie bydgoszcz-gdansk miesci sie w 5.0
                                            tylko tyle co udalo mi sie zauwazyc to roznica pomiedzy kompem, a moimi obliczeniami dot. spalania roznia sie o 0.5 l i to nie zmienia faktu ze w zyciu nie widzialem liczby 7!!!!!! nie wiem czy to zasluga mojej jazdy czy co, ale powiem ze te 4.4 idzie zrobic gdy sie jezdzi blisko stylu PSJ (pizdowaty styl jazdy) o ktorym byla mowa w rozmowach odnosnie turbo.. mialem nawet swego czasu problemy bo przez to szwankowalo mi T ale juz wszystko chodzi jak trzeba!!! co jeszcze moge powiedziec duzo dojezdzam na luzie czyli calkiem lamie prawa ktore posdobno obowiazuja w sztuce jazdy :P no nic ale jak jest sie uczniem to trzeba ekonomicznie jezdzic :diabelski_usmiech bo pieniedzy nie za duzo :|

Komentarz

• misiek^wro
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 8321

bartoszkowalski, to w takim razie masz naprawde zdrowego agr'a

Moj ostatnio sie wsciekl ... i pali po miescie te 8l. zas na trasie potrafi pochlaniac 6-7 jak cisne powyzej 130km/h ... po prostu tragedia. Najlepsze jest 7.5 litra przy predkosci wiekszej niz 150km/h

Komentarz

• Alberto
                                                Ambiente
                                                • 2006
                                                • 202

W te 2 ostatnie dni upałów nie udało mi się zejśc poniżej 6 litrów. W warunkach normalnych spalanie rzędu 4,7 litra to normalka.

Komentarz

• rafalus
                                                  L&K
                                                  • 2005
                                                  • 1140
                                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Kazdy do swoich wkazów spalania powinnien dopsiać jakie ma opony.
                                                  nowy cSIMC od Aliego
                                                  seryjne 110kM teraz ok ~170kM ARL ,230 wtryski.
                                                  Moc potwierdzona w tym roku na hamowni.

półosie seryjne przebieg 273 tyś

Komentarz

• misiek^wro
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 8321

rafalus, dokladnie ...

rozmiar felgi + masywnosc felgi + rozmiar kapcia :twisted:

Komentarz

Pracuję...