ekonomiczna jazda w warunkach miejskich

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jabar1975
    RS
    • 2006
    • 3331

Zamieszczone przez MisiekWAW
    że ludzie dostali pierdolca na widok deszczu
    nie dziwilbym sie na saharze gdyby sie korki robily jak spadnie deszcz i nikt nie wie co to jest ale u nas jak przez 3 miesiace w roku pada, albo sie zanosi na deszcz...
    nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• KzaM
      Drive
      S_OCP Member
      • 2007
      • 56

Wrocław tak zabity ze ponizej 9l/100 nie ma opcji zejsc..sukcesem jest wbic 2-bieg a pełnia spełnienia 3-ke choc na chwile..

Komentarz

• misiek^wro
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 8321

KzaM, kolego, mocno przesadzasz. Dzis od 7 do 14 jezdzilem po centrum, takze w okolicach srodmiescia, troche gaju itd, spalanie spokojnie trzymalem na 7.2/100

Nie jest tak tragicznie, tylko trzeba czasem odpuscic wciskanie gazu do oporu i pokazywanie kazdemu ze sie go nie wpusci :P
        Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
        Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
        ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• michal77
          Ambiente
          • 2006
          • 113

...u mnie średnie spalanie pokazuje w okolicach 12 a nawet 17 l/100 km jak w większości stoję w korkach na zimnym silniku - mieszkam w centrum. Później spalanie maleje w zależności od drogi: jak dalej jeżdżę po mieście to ustala się na ~7,5 l/100, jak wyjadę w traskę to ~5 - 6 l/100. Nie jeżdżę bardzo ostro ale też staram się nie uprawiać PSJ .

Komentarz

• MiKruS
            RS
            S_OCP Member
            • 2004
            • 7976

po drodze nie było ŻADNEJ stłuczki, cały ten sajgon to wynik powrotu z wakacji i tego że ludzie dostali pierdolca na widok deszczu :evil: :evil: :evil:
            Za to dziś jest kompletna pustka...

A wczoraj rzeczywiscie byla masakra. Z Saskiej Kępy do Nadarzyna jechalem 2h!!! :| :|

[ Dodano: Czw 06 Wrz, 07 10:12 ]
            BTW: Widze Misiek, ze spalanie przy podobnych srednich predkosciach masz nawet odrobine wyzsze od mojego... Czyli nie jest zle...
            TDI 205PS

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

Zamieszczone przez MiKruS
              po drodze nie było ŻADNEJ stłuczki, cały ten sajgon to wynik powrotu z wakacji i tego że ludzie dostali pierdolca na widok deszczu :evil: :evil: :evil:
              Za to dziś jest kompletna pustka...

A wczoraj rzeczywiscie byla masakra. Z Saskiej Kępy do Nadarzyna jechalem 2h!!! :| :|

[ Dodano: Czw 06 Wrz, 07 10:12 ]
              BTW: Widze Misiek, ze spalanie przy podobnych srednich predkosciach masz nawet odrobine wyzsze od mojego... Czyli nie jest zle...
              dokładnie :shock:
              przy okazji widzę, że podróżowalismy wczoraj w tym samym kierunku
              saport techniczny baj DGW
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm
              no i nie ma :-)

Komentarz

• MiKruS
                RS
                S_OCP Member
                • 2004
                • 7976

dokładnie :shock:
                przy okazji widzę, że podróżowalismy wczoraj w tym samym kierunku
                No ja wlasnie przez te korki tam jechalem. Lecielismy z Martinezem do Poznania i potem za Zieloną Górę. Stwierdzilismy, ze na Sochaczew po prostu sie nie przebijemy chyba do wieczora... Wiec do Strykowa na A2 jechalismy przez Rawę Mazowiecką... Paranoja...
                TDI 205PS

Komentarz

• tommi
                  Drive
                  • 2007
                  • 40

Rzeczywiście, po kilku tysiącach km spalanie trochę spadło: ok. 1-1,5 l na 100 km. Teraz auto pali w mieście wyraźnie mniej, wyraźnie, tzn. przy spokojnym natężeniu ok. 7.0 (a może to teź za dużo???), w korkach bywa różnie (nawet 10, a w lecie pewnie będzie jeszcze gorzej). Ale czuć różnicę.
                  Jutro to też dziś, tyle że jutro...

Komentarz

• mirek_mazury
                    Ambiente
                    • 2006
                    • 125

w mojej oktavce średnie spalania w mieście wychodzi w granicach 9l/100, i nie stoję w korkach ; :evil:

Komentarz

• mdo1
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 441

w mojej 6,26 na 60 kkm, przy czym klima wlaczona zawsze na auto, na codzien 120 dziennie, z czego ze 20 po W-wce + korki po trasie rano i po poludniu w miejscowosciach pod w-wa,
                      czasem jakas dluzsza trasa, ostatnio zdarza sie z boxem na dachu

co do predkosci, pow 120, 130 spalane zaczyna rosnac, dosc zauwazalnie
                      jakby nie bylo, opory powietrza rosna w kwadracie predkosci z tego co kojarze, wiec cudow nie ma

czytajac posty kolegow jedna mysl mi przychodzi do glowy, wydaje mi sie, ze moze w niektorych przypadkach duze znaczenie miec "technologia" pomiaru

Komentarz

• Salvatore
                        Rider
                        • 2008
                        • 282

We Wrocku przy względnie małym natężeniu (np. dzisiaj, jak ludzie przestali dzieci do szkoły odwozić) to mam katalogowe 6.4, a w korkach i przy nagrzanym aucie (po całym dniu na słoneczku) z włączoną klimą to mam 8.5, a nawet i więcej. Średnio we Wrocku wychodzi mi koło 7.0. Na trasie katalogowe 4.2 - 4.4, przy dynamicznej, aczkolwiek w miarę przepisowej jeździe (jestem dziwny i staram się jeździć przepisowo :-P). Na autostradzie 5.0 - 6.0, a nawet trochę więcej, w zależności od buta. Na początku miałem wyższe wyniki, jest to pewnie kwestia dotarcia i obserwacji komputera pokładowego :-D
                        Generalnie przy wzorcowych warunkach (przepisowa jazda w trasie, średnio zatłoczone miasto) wychodzi spalanie katalogowe, natomiast rzadko kiedy występują wzorcowe warunki.
                        Wyniki wg komputera, z tego co ostatnio liczyłem to zaniża tak o 0.1 - 0.2.

Komentarz

• misiek^wro
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 8321

hehe to przy jezdzie non top 160-180 po wyzerowaniu licznika spalanie wyszlo 10.3 litra
                          Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                          Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                          ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• Jacomelli
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2008
                            • 501

Może nie jazda miejska, ale:
                            Trasa W-wa - Wrocław średnie wyszło mi 7,2 (noc, bez korków, prawie pusta drga)
                            Powrót czyli Wrocław - W-wa 5,4 (łapiąc sie na popołudniowe korki warszawskie)
                            Była: O1 2003 .19 TDI ASV
                            Jest Vectra 1.9CDTI 2008

Komentarz

• paradygma
                              Classic
                              • 2008
                              • 22

A mi w 02 1,9 105KM ze skrzynią DSG komputer pokazuje w mieście 6-6,2.

Komentarz

• grzegorzg
                                Classic
                                • 2007
                                • 14
                                • Octavia I (1U2)
                                • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Kraków cykl mieszany (1.9 90KM ALH) średnia 30km/h komputer pokazuje 5,8 rzeczywistość po zatankowaniu 6,4
                                Rider

Komentarz

• KrisMil
                                  Classic
                                  • 2007
                                  • 27

Średnie spalanie wg komputera to 5,0-6,0l/100km. Do tego trzeba dodać 0,5l.
                                  Rekord spalanie 3,8l trasa Rzeszów-Katowice.
                                  Max. dystans na 1 baku: 1080km (cykl mieszany)
                                  Jak ktoś chce zaoszczędzić na paliwie to proponuję technikę jazdy:
                                  Gaz na 3/4 i po osiągnięciu 2000 szybka zmiana biegów. Następnie utrzymywanie stałej prędkości. Hamowanie w miarę możliwości na silniku.

Komentarz

• Skodio_
                                    Rider
                                    • 2008
                                    • 324

ja przejezdzam do pracy cała warszawe z łomianek na poleczki, 33km i mi auto pali w zaleznośćm od korków (wyjeżdzam z domu albo 6:30 albo 7:00max) od 5.2l -6.2l a jak wylece o 6:30 to jeszcze jakos sie tocze jade 50min do pracy jak wyjade o 7to 1,5h wiec stoje i czekam i czekam a spalanie wtedy 6.2 wiec da rade zyc wiec ten AXR napewno coś nie halllo jest zeby 9.5 nawet w mega korkach pali do przesady .... moze gubisz paliwo ;p

Komentarz

• pskosz
                                      Rider
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 703

Trasa Jastarnia-Zielonka/k.W-wy wyjazd okolo 18 dojazd na miejsce okolo 24.
                                      Średnie spalanie wg komp. wyszło mi 4,6l. Jakoś mało
                                      pozdrowienia

Komentarz

• KonKor
                                        Drive
                                        • 2008
                                        • 90

witam. mój rekord padł wczoraj - Kołbiel-Warszawa 3,6l/100km. połowa trasy po warszawie (późny wieczór). maks prędkość 100, no moze 110km/h. najlepsze jest to że jechałem tylko kilka minut dłużej niż zwykle a spaliłem prawie o połowę mniej niż zwykle (do tej pory zawsze między 5 a 6l/100km na tej trasie i ściganie wszystkiego co przede mną) :wink:

Komentarz

• Mettler
                                          Drive
                                          • 2008
                                          • 42

W takim razie i ja się pochwalę Konstancin-Gdańsk sobota - 5,2l ( wskazanie kompa ) prędkość ok 120km/h. Powrót 7.3l winny kolega w mondziaku :diabelski_usmiech
                                          Piszę poprawnie po polsku. - A przynajmniej się staram

Już nie Octavka niestety

Komentarz

• koja86
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 3178

A ja jestem ciekaw jak długo wasze turbinki ze zmienną geometrią wytrzymają taką jazdę :lol:
                                            Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• Maicroft
                                              Moderator
                                              S_OCP MemberModeratorr
                                              • 2004
                                              • 25757
                                              • Audi

koja86, Nie mam takich problemow Pompuje tyle co ma, nawet z pewnym zapasem jak sie nacisnie gaz, wiec jej nic nie grozi :twisted:
                                              Spritmonitor.de

Komentarz

• mateo
                                                Ambiente
                                                • 2007
                                                • 172

Re: ekonomiczna jazda w warunkach miejskich

Zamieszczone przez tommi
                                                Witam, po przeczytaniu ostatniego postu z odpowiedziami (nt. właściwych obrotów w dieslach) zacząłem się zastanawiać nad techniką jazdy dieslem w mieście. Od niedawna jeżdżę OI 1.9 TDI AXR z salonu (wcześniej benz+gaz) i wydaje mi się, że silnik ma dobre spalanie na trasie ale trochę za wysokie w mieście (w granicach 9.5-10/100km) - co powiedzą na to zwłaszcza właściciele takich aut z dużych miast (korki, krzyżówki ze światłami itp.)? Czy macie własne doświadczenia i możecie mi udzielić jakiejś porady dot. ekonomiczności? Pozdrawiam
                                                policzylem troszke od "kufra" strony
                                                jak stoje w korku z klima to komputerek pokazuje 0,6 do 0.8l/h

wiec jesli jade godzine i mam 10 km to nawet stojac spale okolo litra na 10 km
                                                (jade to odwazne stwierdzenie, kwitne w korku)

czyli pod 10l/100km

trzeba by pytanie zadac co zrobic zeby nie palic tyle w korku
                                                rozwiazaniem moze byc smart-start taki jak w BMW - stajesz -> silnik gasnie
                                                Mateo
                                                chip'ed

Komentarz

• speedy1953
                                                  Ambiente
                                                  • 2008
                                                  • 105

Zamieszczone przez koja86
                                                  A ja jestem ciekaw jak długo wasze turbinki ze zmienną geometrią wytrzymają taką jazdę :lol:
                                                  Ja swoją O1 1,9 TDI ASV Combi z Dzierżoniowa do Poznania i z powrotem przez Wrocław średnia 5,2 . W obie strony koło Leszna na 2 i 3 biegu do 4500 obr . Prędkość poza miastem do 120 .
                                                  Myślę , że to jest nieźle .
                                                  0 mandatów za prędkość

Komentarz

• Lashlo
                                                    L&K
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 1455

Wrocilem z Chorwacji 2 dni temu-przebieg 4250km Od drzwi domu poprzez czechy,austrie,slowenie,chorwacje z wypadem do wloch i powrot do Olsztyna-spalanie na calosci trasy 5,7 l/100km. Jazda rozna i miasta i autostrady i korki. Klima non stop. Obciazenie auta-2 osoby + bagaz.
                                                    Mysle,ze spisalo sie autko na medal z takim wynikiem ;-)
                                                    Pozdrawiam
                                                    Lashlo

Komentarz

Pracuję...