FAP to jest oznaczenie stosowane przez franuzików w pugach grupa vw używa określenia DPF
Rozkminiamy jak działa FAP w praktyce
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez Bazyli76FAP to jest oznaczenie stosowane przez franuzików w pugach grupa vw używa określenia DPF
DPF jak napisał Mikrus - z niem. Diesel Partikel Filter, po ang. Diesel Particulate Filter
dobra, dość tych lingwistycznych zabaw :lol:Garret
-----------
Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)
Komentarz
-
-
MiKruS, potwierdzam wszystko co napisaleś, jestem już pewny po testach paliwa i stylu jazdy, że te dwie zmienne w stosunku do zapełniania DPFa są do pominięcia, nie ma to żadnego znaczenia.
Do czasu zapełnienia DPF się rzeczywiście nie oczyszcza, dopiero po osiągnięciu 45% przystepuje do samooczyszczenia. Fatkycznie dźwięk silnika jest zdecydowanie inny, na biegu jałowym pojawiają się obrty równe 1000 rpm. Po tym można poznać, że rozpoczęła się procedura oczyszczania. Wystarczy przjechać parę km i wszystko wraca do normy!
Z tym ,że jeden minus tego dla mnie jest taki, że ja w tygodniu robię kilkadziesiąt km dziennie na trasach od odpoalenia do odpalenia nie dłuższych niż 10 km
I z tego też powodu muszę robić mojej RSce dodatkowe przejażdżkiMarcin
Octavia 1,9TDi 140KM
Octavia RS TDi 170KM
Komentarz
-
-
a co jesli w trakcie oczyszczania wylaczymy silnik (powiedzmy ze poziom spadnie do ok.20%), po ponownym odpaleniu kontynuowane jest oczyszczanie/regeneracja czy nie?nasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Jabar1975a co jesli w trakcie oczyszczania wylaczymy silnik (powiedzmy ze poziom spadnie do ok.20%), po ponownym odpaleniu kontynuowane jest oczyszczanie/regeneracja czy nie?
I IMO, brak jakiegokolwiek ostrzezenia dla laika, na tablicy instrumentow, ze w tej chwili trwa regeneracja FAP i nie nalezy jeszcze wylaczac silnika, jest duzym niedopatrzeniem ze strony producenta. :?"...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
Purchawa, ale czy np Masters nie może dopisać takiego komunikatu tak sie zastanawiam bo w autach z fapem jest przeważnie maxi dot wiem że można zmienić komunikaty na wyświetlaczu ale czy można dopisać nowy np jak uruchamia sie procedura to jest gdzieś tam zapisane i podłączyć to pod to tak myślę nie wiem czy dobrze
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez djczasPurchawa, ale czy np Masters nie może dopisać takiego komunikatu tak sie zastanawiam bo w autach z fapem jest przeważnie maxi dot wiem że można zmienić komunikaty na wyświetlaczu ale czy można dopisać nowy np jak uruchamia sie procedura to jest gdzieś tam zapisane i podłączyć to pod to tak myślę nie wiem czy dobrze
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Purchawabrak jakiegokolwiek ostrzezenia dla laika, na tablicy instrumentow, ze w tej chwili trwa regeneracja FAP i nie nalezy jeszcze wylaczac silnika, jest duzym niedopatrzeniem ze strony producenta. :?
Komentarz
-
-
Cześć,
Panowie, u mnie w Captivie samo wyłączenie silnika nie powoduje przerwania procesu. Po ponownym uruchomieniu mam znów 1000rpm inny gang i włączone wentylatory. Nie wiem co będzie jak silnik zupełnie wystygnie, tego nie trenowałem, ale godzinna przerwa w jeździe była.Po 10 latach zdradziłem Octavię, ale sentyment został
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mieczNp. podjeżdżasz na stację benz, a tu ci się włączyło wypalanie i co?"...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mieczTo marketing. Krytycy zorali by ich na równo, gdyby dowiedzieli się, że wyprodukowano samochód, którego nie można wyłączyć kiedy się chce
Mam inne pytanie czy podczas "wypalania" daje sie zaobserwowac obnizenie mocy silnika w jezdzie, czy jest to tak niewielkie obciazenie ze jest niezauwazalne?nasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Jabar1975Mam inne pytanie czy podczas "wypalania" daje sie zaobserwowac obnizenie mocy silnika w jezdzie, czy jest to tak niewielkie obciazenie ze jest niezauwazalne?saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Jabar1975Mam inne pytanie czy podczas "wypalania" daje sie zaobserwowac obnizenie mocy silnika w jezdzie, czy jest to tak niewielkie obciazenie ze jest niezauwazalne?
Zeby zrozumiec zasade dzialania tego silnika i programu nim sterujacego, trzeba posiedziec godzine u Marka. Popatrzec w logi i w mapy programu.
Tu wszystko jest inaczej! Program sam ustawia moment obrotowy co do jednego Nm."...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
MiKruS, regenreuje się w ruchu miejskim pod warunkiem, że nie zgaszę mu silnika do zgaszenia kontrolki. Ale jak to zrboie to wiadomo, ze kicha. Wczorja mi się zapaliła, jechałem w sznurze samochodów koło 40km/h na "czwórce" i zgasł nawet nie wiem kiedy...
Staram się po prostu nie gasić silnika do czasu jej zgaścnięcia, czasem jest to upierdliwe, ale co zrobić... Od czasu Twojego pierwszego posta w tym temacie zapaliła mi się wczoraj 1 raz, ale zgasła po niecałym kilometrze...Marcin
Octavia 1,9TDi 140KM
Octavia RS TDi 170KM
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jedrzejmMiKruS, regenreuje się w ruchu miejskim pod warunkiem, że nie zgaszę mu silnika do zgaszenia kontrolki. Ale jak to zrboie to wiadomo, ze kicha. Wczorja mi się zapaliła, jechałem w sznurze samochodów koło 40km/h na "czwórce" i zgasł nawet nie wiem kiedy...
Staram się po prostu nie gasić silnika do czasu jej zgaścnięcia, czasem jest to upierdliwe, ale co zrobić... Od czasu Twojego pierwszego posta w tym temacie zapaliła mi się wczoraj 1 raz, ale zgasła po niecałym kilometrze...Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
http://www.disi-tune.pl
Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-
-
MisiekWAW, mylisz się - czasem jeżdzę do czerwonego pola non-stop, spalanie wychodzi mi powyżej 12l/100km, a to gówno się też zapycha. Po moich testach wychodzi, że styl jazdy nie ma wpływu na szybkość zpychania się filtra. Jeździłem z VAGiem i się to potwierdza...Marcin
Octavia 1,9TDi 140KM
Octavia RS TDi 170KM
Komentarz
-
Komentarz