Przeglad 15kkm "nie zglasza sie"

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Piotr_Car
    Drive
    • 2007
    • 52

No ja właśnie mam do wymiany i gość w moim Piastowie powiedział mi 1600pln (uwzględniają części i robociznę wraz z pompą wody). Nie wiem jeszcze czy to dużo, bo jeszcze będę chciał sprawdzić konkurencję żeby się na jednym gościu nie wzorować.
  • Piotr_T
    Rider
    S_OCP Member
    • 2006
    • 479

Witam,
    Jak odbieralem auto to mily pan sprzedawca powiedzial mi, ze Octavia zglosi przy 13500km przebiegu, ze czas na przeglad. Dzis po drodze do roboty stuknelo 13500 i... nic. W papierach mam QG1 wiec niby jest ok, ale rzekomo w ASO (czy gdzies tam indziej) przestawili na staly interwal co 15kkm. Mial sie zaswiecic jakis kluczyk przy liczniku przebiegu, ale poza zaswieceniem sie kontrolki, ze malo mam paliwa nic innego mi sie dzis nie swiecilo Czy da sie jakos sprawdzic kodem climatronica lub w jakis inny sposob (ale bez podpinania czegokolwiek - nie mam zadnych testerow) ile zostalo mi do przegladu ? Dodam, ze przy 2000km wymienialem olej, ale mowili, ze nie kasowali kontrolki olejowej czy jak to sie tam nazywa.

Komentarz

• Bouli
      Rider
      S_OCP Member
      • 2006
      • 739

Piotr_T, kluczyk od inspekcji (albo komenda inspection, nie pamietam dokladnie) zaswieci Ci sie po przekreceniu kluczyka w stacyjce. Pomryga troche i zgasnie. Przynajmniej tak powinno byc jesli Ci nic wczesniej nie poprzestawiali
      Bouli
      Była: Czarna perła 1.6BFQ Ice
      Perfect service by DobryGrześWawa :kciukgora
      Jest: Opel Vectra Estate Sportline 1.9 CDTI Zdrowa seria :twisted: (miało być 150KM/320Nm a jest 164.9KM/362.3Nm)

Komentarz

• arci9
        RS
        • 2004
        • 2007

U mnie chyba zapala się jakieś 1tyś. km. przed przeglądem komunikat "service" na chwilę zaraz po przekręceniu kluczyka i zaraz po uruchomieniu gaśnie

Komentarz

• Piotr_T
          Rider
          S_OCP Member
          • 2006
          • 479

Bouli, nic nie ma, bylem teraz sprawdzic, przekrecilem kluczyk i zero jakichkolwiek znakow itp. itd.

Komentarz

• Bouli
            Rider
            S_OCP Member
            • 2006
            • 739

Piotr_T, nie boj nie boj Przypomni Ci jeszcze nie raz i pozniej bedziesz sie wkurzal ze caly czas Cie meczy a Ty nie masz czasu podjechac do ASO
            Bouli
            Była: Czarna perła 1.6BFQ Ice
            Perfect service by DobryGrześWawa :kciukgora
            Jest: Opel Vectra Estate Sportline 1.9 CDTI Zdrowa seria :twisted: (miało być 150KM/320Nm a jest 164.9KM/362.3Nm)

Komentarz

powinien się wyświetlic napis po przekręceniu kluczyka "Service" 1500 km tak przynajmniej pokazuje u mnie O1, ilość kilometrów bedzie odejmowana od tej wartości a pózniej pozostanie tylko komunikat "serwis" który pewnie po jakimś czasie również zniknie ....... chyba

Komentarz

• nosferatus
                Rider
                S_OCP Member
                • 2006
                • 601

dokładnie tak jak piszecie - tylko ,że u mnie napis service pokazał sie 1000km przed przeglądem - pokazuje się zaraz po przekręceniu stacyjki na jakieś 5s a potem znika.
                Silnik BFQ + sekwencja KME
                CB President Johnny II ASC+President HAWAII

Kenwood KDC-BT92SD
                Hertz HSK 165
                Hertz DBX 250
                KICX Kap 45
                KICKER ZX 200.2
                Kable - Dietz, Caliber
                Kondzio 1F
                wygłuszenie drzwi

Komentarz

• ===Tomy===
                  Rider
                  • 2006
                  • 552

Zamieszczone przez nosferatus
                  dokładnie tak jak piszecie - tylko ,że u mnie napis service pokazał sie 1000km przed przeglądem - pokazuje się zaraz po przekręceniu stacyjki na jakieś 5s a potem znika.
                  Dokładnie - to jedno z prawidłowych zachowań.
                  Pytałem kiedyś w ASO i powiedzieli, że jest różnie 1000 lub 1500km w zależności od zaprogramowanej szafy.
                  Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
                  Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
                  Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• Dzida
                    RS
                    • 2006
                    • 2253

Hm, to dziwne bo u mnie nic się nie pokazuje a do przeglądu został niecały tysiąc. Czy można w jakiś sposób zdiagnozować ile komp pokazuje jeszcze do przeglądu?

Dzięki za ewentualne info.

Komentarz

• ===Tomy===
                      Rider
                      • 2006
                      • 552

Zamieszczone przez Dzida
                      Hm, to dziwne bo u mnie nic się nie pokazuje a do przeglądu został niecały tysiąc. Czy można w jakiś sposób zdiagnozować ile komp pokazuje jeszcze do przeglądu?

Dzięki za ewentualne info.
                      Czy to nie jest przypadkiem tak, że szafa pokazuje service 1500km od ostatniego wykasowanego przebiegu? Coś mi świta, że raz tak miałem. Po prostu komputer pamięta przebieg ostatniego kasowania i od tego czasu zlicza dystans 15.000km.
                      W zależności od rodzaju informuje kierowcę od 1500 lub 1000km w dół.

Z tego co pamiętam to sterownik chyba nie ma na stałe wprogramowane 15,30,45,60,85,90,kkm itd. Zlicza service od kasowania do kasowania.
                      Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
                      Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
                      Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• szkoda
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 22543

Dzida, tu w któryms poscie to opisałem:
                        saport techniczny baj DGW
                        była BKD+DSG '05 120kkm
                        była BXE '08 190kkm
                        no i nie ma :-)

Komentarz

• Dzida
                          RS
                          • 2006
                          • 2253

Zamieszczone przez szkoda
                          Dzida, tu w któryms poscie to opisałem:
                          szkoda, dzięki wielkie za info, ale niesetety obawiam się iż w OI to nie działa.
                          Testowałem przed chwilą wciśnięty trip + zapłon: pojawił się faktycznie napis service i tyle. Bez kluczyka, bez przebiegu, bez ilości dni, jednym słowem qpa. :|

Komentarz

• Piotr_T
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 479

Dzida, u mnie to samo, w OI jest albo inny sposob, albo nie ma zadnego.

Komentarz

• jarek_wt
                              Ambiente
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 154

Re: Przeglad 15kkm "nie zglasza sie"

Zamieszczone przez Piotr_T
                              Witam,
                              Jak odbieralem auto to mily pan sprzedawca powiedzial mi, ze Octavia zglosi przy 13500km przebiegu, .
                              Po 13,5 ty? km ??. To chyba trochę za wcze?nie. U mnie wy?wietla komunikat dopiero po przekroczeniu 14-14,5 ty? km.

pozdrawiam
                              Jarecki
                              Octavia II, 2.0 TDI, Elegance

Komentarz

• arci9
                                RS
                                • 2004
                                • 2007

Zamieszczone przez ===Tomy===
                                Czy to nie jest przypadkiem tak, że szafa pokazuje service 1500km od ostatniego wykasowanego przebiegu? Coś mi świta, że raz tak miałem.
                                Tak, dokładnie.U mnie jest identyko, jeśli zrobiłem przeglądzik powiedzmy po 14,5tyś. i została skasowana inspekcja, to kolejny przegląd liczony jest po 14 tyś. od ostatnio skasowanego przeglądu, pewnie z jakimś zaokrągleniem do 100km.

Komentarz

• Piotr_T
                                  Rider
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 479

Odswiezam topic bo sprawa sie wyjasnila. Wczoraj bylem wymienic olej i poprosilem o sprawdzenie jak jest ustawiona moja Octavia. Okazalo sie, ze jest QG1 i do zaswiecenia sie kontrolki pozostalo jeszcze duuuuzo kkm (zrobilem 15kkm). Zaproponowano mi przestawienie na QG2, ale poki co poprosilem tylko o wymiane oleju i zastanowie sie czy zmienic ustawienie przy nastepnym przegladzie.

Komentarz

• karmel
                                    L&K
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 1363

zmień sobie to nie ma wpływu na nic poza tym ze bedie ci przypominało ze przeglad idzie
                                    TURBO ŻYJE - TURBO PIJE

Zobacz fotoblog

Komentarz

• brutus
                                      Rider
                                      • 2006
                                      • 329

no ma ... bo są częstsze przeglądy, czyli więcej kasy zostawiamy w ASO
                                      ale ja przeszedłem na QG2,
                                      najsmieszniesze jest to że EMIDA w krakowie odgórnie nakazała mi przyjazd po 15 tys, a w INTER-AUTO poinformowało mnie o alternatywach
                                      OII Golas ale z 1.9 TDI BXE

Komentarz

• karmel
                                        L&K
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 1363

na QG2 olej jest drozszy! a jesli robisz co 15tyś km to sa inspekcje olejowe które sa tansze od przegladów. sam musisz zdecydowac co jest lepeze dla ciebie ja wybrałem co 15 tysiecy bo wiem ze moje auto jest tyrane i to lepiej dla niego bedie służyć
                                        TURBO ŻYJE - TURBO PIJE

Zobacz fotoblog

Komentarz

• dinderi
                                          Ambiente
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 129

Ja mam auto kupione w Czechach. O1 Benzyna 1,6/100 PH zaprogramowany 1 przegląd po 30.000 km. Serwis zaczął się zgłaszać 1000 km przed, przez kilka sekund po przekręceniu kluczyka. Po przegladzie w AutoWimar na Jerozolimskich, serwisant (smutny jakiś taki był) wpisał mi nastepny przeglad po 45.000. Po chwili zastanowienia przekreslił i wpisał, ze ma przyjechać po zgłoszeniu się komunikatu 'service'.
                                          Tak się zastanawiam, czyzby była znaczaca różnica, między potrzebą przeglądów aut wyprodukowanych w Polsce, i w Czechach?
                                          Takie są i tak najpiekniejsze...

Komentarz

• Maicroft
                                            Moderator
                                            S_OCP MemberModeratorr
                                            • 2004
                                            • 25757
                                            • Audi

dinderi, Potrzeba jest znana. Gowniane paliwo, podrabiane oleje, niechlujstwo wlascicieli, beznadziejna obsluga serwisowa, gdzie nieraz mimo 'wykonania' przegladu olej w aucie ma przebieg np 100kkm, a filtry nie sa wymieniane od nowosci
                                            Spritmonitor.de

Komentarz

• dinderi
                                              Ambiente
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 129

Maicroft, no tak, ale biorac pod uwagę, ze to nowy samochód i nikt poza autoryzowanym serwisem go nie tyka, a tankuje się tylko na firmowych stacjach (to moze nie dobry przykład, bo kiedyś po zatankowaniu na BP w Częstochowie, tak woda szarpała, ze myslalem, ze nie dojade do Opola ) równiez zakładają, ze auto potrzebuje częstszych przeglądów? Dealer czeski obiecywał przeglądy obowiazkowe po 30.000, a nastepny po 60.000.
                                              Takie są i tak najpiekniejsze...

Komentarz

• karmel
                                                L&K
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 1363

Zamieszczone przez dinderi
                                                Dealer czeski obiecywał przeglądy obowiazkowe po 30.000, a nastepny po 60.000.
                                                i ma racje bo pomiedzy sa inspekcje olejowe
                                                TURBO ŻYJE - TURBO PIJE

Zobacz fotoblog

Komentarz

• Piotr_T
                                                  Rider
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 479

karmel, z tym olejem to bez przesady, na QG1 mozna lac 504 00 / 503 00 - a zapewne i 503 01, te ostatnia norme spelnia Mobil1 0W40, ktory zalalem, gdybym sie uparl na 504 00 to juz drozej bo Mobil1 ESP 5W30 kosztuje jakies 300zl/5l wiec o 50% wiecej od 0W40. Na QG2 tez lalbym 0W40 wiec wyszloby 2x200zl=400zl czyli jednak drozej niz 1x300zl na QG1 z olejem 504 00.

Komentarz

Pracuję...