[O1] Czyżby padła pompa wody????

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Quaki
    Classic
    • 2007
    • 10

a zestawy zimowe? :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech
  • rad10
    Ambiente
    S_OCP Member
    • 2006
    • 180

Witam. Mój problem zaczął się wczoraj, gdy rano chciałem odpalić auto i był z tym bardzo duży problem choć wcześniej się to nigdy nie zdarzyło. Jak już udało mi się odpalić zapailiła się kontrolka cieczy chłodzącej, więc odrazu zgasiłem auto. Sprawdziłem poziom płynu i było go mało, więc dolałem i komtrolka się już nie odezwała. Myślałem, że to koniec problemu, ale dzisiaj powtórzyła się sytuacja tj. problem z odpaleniem. Troche pojeżdziłem i nie było żadnego problemu aż w końcu ponownie zapaliła się kontrolka cieczy chłodzącej tylko tym razem płyn wyciekała, a wcześniej nie było widać oznak wycieku. Jakoś dotoczyłem się do mechanika, który po oględzinach auta od dołu stwierdził, że to pompa wody najprawdopodobniej!!! ;o( Moje pytanie brzmi czy wymieniać samą pompę czy raczej z rozrządem (10

[ Dodano: Czw 14 Cze, 07 17:52 ]
    Soory problemy techniczne. Przebieg mam (160 kkm) czy moze pompe regenerować?

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Bo jak sie mowi, zeby wymieniac pompe z rozrzadem przy 90kkm i potem przy 180kkm to zaraz pada, a po co, a szkoda itd.

Jak rozrzad jest do roboty, to zrobic, a jak byl robiony przy 120kkm to mozna zmienic tylko pasek i pompe a rolki tylko skontrolowac.
      Spritmonitor.de

Komentarz

• -Piotr-
        L&K
        S_OCP Member
        • 2006
        • 1018
        • Octavia III (5E3)
        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Maicroft
        jak rozrząd jest do roboty, to zrobić, a jak był robiony przy 120kkm to można zmienić tylko pasek i pompę a rolki tylko skontrolować.
        Dokładnie, powiem więcej są mechanicy którzy nie założą ponownie starego paska rozrządu przy naprawach międzyczasowych.

Zamieszczone przez rad10
        czy moze pompe regenerować?
        Czy warto zaryzykować?
        Nowe pompy wody nie są aż takie drogie. W dziale Giełda-Kupię-Sprzedam można sprawdzić ile kosztuje nowa pompa wodna (100-170 PLN nowa).
        O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
        KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
        O III czarna liftback - reaktywacja

Komentarz

• daneczek76
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 3642
          • Toyota

tu masz koszt pompy: http://katalog.fota.pl/Katalog/(S(cexfzzyo2negzr55wtwl4h55))/Samochod1.aspx co do rozrządu jeśli przy 120 to tak jak pisze Maicroft jeśli przy 90 tyś wymienił bym całość.
          [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• rad10
            Ambiente
            S_OCP Member
            • 2006
            • 180

Rozrząd był zrobiony przy 105kkm. Zdecyduję się raczej na wymianę pompy razem z rozrządem, bo i tak za chwilę musiałbym go zrobić!!! Możecie polecić jakąś dobrą firmę jeśli chodzi o pompę, bo trochę szukałem i jest pare na rynku, ale nie wiem co dobre...

[ Dodano: Pią 15 Cze, 07 15:03 ]
            Mam mozliwość kupić dość tanio pompę Dolz, ale nie wiem czy to jest dobra firma czy mam olać to, bo kiepska?????!!!!!

Komentarz

• daneczek76
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 3642
              • Toyota

Zamieszczone przez rad10
              Dolz
              osobiście nie słyszałem złej opini ale ja bym na twoim miejscu szukał w tych firmach:Febi , SKF ,KAGER
              [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• rad10
                Ambiente
                S_OCP Member
                • 2006
                • 180

No i jutro jadę zrobić tą nieszczęsną pompę razem z rozrządem. Rozrząd kupiłem oryginał, a pompę wziałem Hepu, bo miałem spory problem, żeby dostać jakąś inną na Śląsku tzn. były, ale te najtańsze chyba chińskie. Jak mi się juz trafiła jakas inna to sprzedawca nie wiele umiał o niej powiedzieć tzn. jakiej jest jakości. Kupiłem jeszcze G12 i mam jeszcze pytanie czy coś potrzebuję oprócz wymienionych rzeczy???

Komentarz

• JanuszSz
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 2835
                  • Superb II combi (3T5)

Wskazane byłyby śruby mocujące łapę silnika.SA zaleca przy każdym wykręceniu wymieniać.Jeśli będziesz robił wymianę w ASO to nie ma problemu,mają na składzie.
                  Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• rad10
                    Ambiente
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 180

Zamieszczone przez JanuszSz
                    Wskazane byłyby śruby mocujące łapę silnika.SA zaleca przy każdym wykręceniu wymieniać.Jeśli będziesz robił wymianę w ASO to nie ma problemu,mają na składzie.
                    Mam jakieś sruby w pudełku z rozrządem, ale nie wiem czy o te chodzi, ale jeśli nie te to wezmę w ASO, bo tam będę robił tą "operację"

[ Dodano: Wto 19 Cze, 07 22:13 ]
                    No i rozrząd wymieniony!!! Jak sie okazało pompa wody była całkowicie zajechana!!! ( Mechanik stwierdził, że miałem dużo szcześcia że nie byłem gdzieś w trasie, bo by się to żle skończyło dla mojej Czeszki. Strach pomyśleć o kosztach skoro już sama zabawa z rozrządem nie należy do najtańszych...

Komentarz

Pracuję...