5000 km po serwisie olejowym zapaliła się kontrolka informująca o niskim poziomie oleju. Tak więc norma wynik powtarzający sie u mnie poraz kolejny
[O2] Ile wam bierze oleju
Zwiń
X
-
ja może nie z BXE ale AXRek to też PD i ponoć dość podobny
przez pierwsze 15.000km wziął ok litra oleju - z tym że przez pierwsze 6000 nic a dopiero po trasie 3000km do Italii i lekkim pośmiganiu po autostradach zapaliła się kontrolka pomarańczowa zolejem - czyli "Dolej mi"
przez kolejne 15.000km wziął 0,7l - ale kontrolka dopiero przy 29000 i generalnie ostatnio po wirusie nieco częściej go deptam i to pewnie dlatego :wink:
aha to się działo na oleju 5W-40 Mobil1
teraz zalany Motul Specific 5W-40 i zobaczymy co i jak
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Darek79W naszej firmie 1.9 tdi biorą od 0,5 - 1,5 oleju na 15 000 km. To chyba normalne, użytkownicy twierdzą że jak się ostrzej jeżdzi, dokręcając często do wysokich obrotów to wtedy więcej oleju bierze.W zyciu jest jak w szachach, albo posuwasz królową albo bijesz konia.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez RadiatorZamieszczone przez Darek79W naszej firmie 1.9 tdi biorą od 0,5 - 1,5 oleju na 15 000 km. To chyba normalne, użytkownicy twierdzą że jak się ostrzej jeżdzi, dokręcając często do wysokich obrotów to wtedy więcej oleju bierze.
[ Dodano: Pon 10 Wrz, 07 20:38 ]
No i pikła żółta kontrolka stan 8500
Komentarz
-
-
Re: Ile wam bierze oleju
U mnie 0,5l na 7500 km przebieg 37500 km czyli po 30000 km nie przestała brać
dodam że silnik jest zrobiony na około 140 km no i ciagnie na 4 łapy :wink:
Przy tym stale z bagaznikami lato rowery - zima box , a teraz dostanie jeszcze przyczepkę :szeroki_usmiechADVENTURE 4x4
Komentarz
-
-
Mój bierze ok 1 litra na 10 kkm. Dzisiaj zmieniłem olej na Motul 5W30 w normie 507.000 zobaczymy jak będzie na nim. Od razu po wymianie zauważyłam że silnik pracuje DUŻO ciszej i jakoś łagodniej stuka, a może to moja psycha.BYŁO: 2,0 TDI Kombi Elegance Beż Sahara + (od: 22.10.06 - xenony, 28.10.06 - navi, 17.11.06 działający hak .....)
JEST: Volvo S80 II D5
JEST: BMW R1200GS Adventure
Komentarz
-
-
Ja mam w tej chwili ponad 14.000 km (ten albo next tydzien przeglad) i zauwazylem, ze przez ostatni tysiac km ubylo jednak troche oleju. Malo, bo malo, ale zawsze...
Mozliwe, ze jest to samo co mialem kiedys w Hondzie - Nie brala w ogole oleju, nawet kropelki, a na jakies 1-2kkm przed przegladem potrafilo troche ubyć.TDI 205PS
Komentarz
-
-
Moja ma na budziku 18500 i łyknęła nieco ponad litr świecąc lampką już dwa razy. Pierwszy raz po przejechaniu około 400 km z nogą w podłodze przy przebiegu 7000 km. Drugi po ostrej jeździe po mieście przez jakieś 2 godziny (przebieg około 16500 tys). Czyli wychodzi, że w normie. Ciekawe czy jak nieco ją podkręcę to będzie łykać więcej... hm
supervisior powiedz jak Ci ciągnie przy tych 140 km, czy ta różnica przy 4x4 jest odczuwalna? Noszę się z zamiarem podniesienia mocy w mojej Octavii, ale mało jest opinii nt 4x4...Sprzedam lub zamienię na Jeepa XJ z dopłatą: O2 1.9TDI BXE 4X4 + 4xMOMO X-43
JETTA Highline 1.4 TSI 160
Komentarz
-
Komentarz