Jestem pod wrażeniem :shock: Jakie siedzi u Ciebie sprzęgło?
Szarpanie przy 1800RPM, OII 1.9TDI PD
Zwiń
X
-
Szarpanie przy 1800RPM, OII 1.9TDI PD
Przegladnalem kilka postów nt. szarpania, ale wygląda, że nie chodzi o ta sama usterkę.
Opis: podczas przyspieszania w okolicach 1600-1850 RPM silnik delikatnie szarpie. Przy okazji slychac, ze dzwiek zasysanego powietrza jest rowniez przerywany. Praktycznie na kazdym biegu. Najbardziej irytujace jest to na 2 tak sie najczesciej po miescie jezdzi przy tych remontach:-)
Kiedy: w lecie bardziej niż w zimie, oczywiscie pod gorke bardziej czuc niz przy jezdzie po plaskim terenie.
Serwis Skody byl juz nawiedzany 3 razy i wszelkie pomiary pokazuja, ze wszystko gra. No nie gra:-(
-
-
Dla mnie to są za małe obroty do jazdy i jak mocno ciśniesz to dlatego szarpie. Nie wiem jak to robisz ale ja u siebie nie słyszę dźwięku zasysanego powietrza.PerfectService by DGW
Skoda Octavia 2FL Combi L&K 2.0 TDI BKD+
Skoda Octavia 1 Combi 1.9 TDI AHF
Skoda Fabia RS 1.9 TDI ASZ+
Komentarz
-
-
Po podlaczeniu do komputera wszystkie parametry sa OK.
Padlo na uszkodzenie mechaniczne.
Sprobuje wytlumaczyc co sie dowiedzialem, ale sluchalem tego po niemiecku, wiec tak naprawde musicie przetumaczyc teraz z polskiego na polski:-)
Jest takie cos przy turbinie co sie zowie AGF (Abgasfuhrung) i miesza to czyste powietrze z powietrzem z rury wydechowej. Jesli mu sie odlaczy wezyk od turbo to nie szarpie. Wyglada wiec, ze to cudo jest zepsute. W srodku ma jakies sprezynki, ktore moga sie zacinac i stad ten problem (mam nadzieje, ze ta diagnoza jest prawidlowa).
Komentarz
-
-
Również podpinam sie pod temat. Jeżdżąc "ala PSJ" wszystko jest ok. Ostatnio dwa razy zdarzyło sie, za jadąc A4 (autostradą :lol: ) troszke jechałem, że tak sie wyraże, dynamiczniej, po zjeździe z a4 na Bielsko jechałem już spokojnie i nie ustępowało. A mianowicie: pomiędzy ok 2000 a 2500-2600 obr/min podczas nawet bardzo delikatnego przyspieszania odczuwam drgania. Na 1, 2, 3 biegu nie. Tylko 4, 5, 6. Jak cały czas jade bardzo spokojnie to tego nie ma. Moge spokojnie przyspieszyc na 4 czy 5 od 2000 i idzie idealnie gładko. Czy to moze byc ten EGR? Auto ma 55tys km / 2 lata. Moc ma jak nalezy, oleju nie bierze (tzn w normie bierze, niewiele), nie dymi.
[ Dodano: Czw 28 Cze, 07 09:50 ]
Tak więc, nie wytrzymałem nerwowo, rozebrałem mechanizm zamykania dopływu powietrza oraz EGR. Tzn odłączyłęm te dwa ustrojstwa z układu, wybrałem tyle sadzy, że jeszcze w życiu nie widziałem takiej ilości :shock: . Wszystko wyczyściłęm w środku na końcu na błysk benzyną ekstrakcyjną. Złożyłem. Błędy nie wyskoczyły, silniczek chodzi jak nalezy. Nie podłączając jeszcze tej czrnej rury i przy pomocy latarki upewniłem się, ze zawór EGR działa poprawnie (zamyka i otwiera), klapka także. Turbo przybrało zupełnie inny wydźwięk - taki jak za młodu. Piękny, wysoki gwizd. Powstaje jak sądzę, gdy powietrze opływa tę klapke z ostrymi krawędziami. Jutro sprawdze na trasie czy występują te drgania.
I jeszcze musze dodac, ze najbardziej mnie ucieszyło, ze była tam tylko sadza a nie olej :lol: .Audi A6 allroad, 300KM, 570Nm
ttp://www.modpro.pl/ - Engine Tuning
http://www.termowizja.bielsko.pl/
Komentarz
-
-
Jak się okazało dziś na trasie, problem zniknął :lol: . Nic nie warczy i nie wpada w te nieprzyjemne drgania. W nagrodę kupiłem mojej Skodzie welurowe dywaniki.[/b]
Audi A6 allroad, 300KM, 570Nm
ttp://www.modpro.pl/ - Engine Tuning
http://www.termowizja.bielsko.pl/
Komentarz
-
Komentarz