ryhO haft to podstawa :P bynajmniej moim zdaniem
problem z ABSem po wymianie łożyska
Zwiń
X
-
problem z ABSem po wymianie łożyska
Witam
po wymianie łożyska w przednim kole mam problem z ABSem. Hamując, prawie juz przy samym zatrzymaniu włącza mi się ABS, dzieje się to nie za każdym razem. Problem rowniez występuje czasem skręcając. Pytając u ludzi ktorych wymieniałem łożysko twierdzą że wymiana łożyska nie ma z tym nic wspolnego. Mial ktoś z was wcześniej taki problem?harsh
-
-
A oponki wymieniałeś ?? Wiem ze u znajomego byl podobny problem przy zmianie opon . Od siebie dodam sprawdz czy nie ma zabrudzenia na czujniku ABS-u. Może jakieś bicie powoduje właczenie układu?? Przy skrencaniu jak hamujesz włancza sie ABS czy bez hamowania przy skrecaniu sie wlancza ??Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI
_
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez phrixOd siebie dodam sprawdz czy nie ma zabrudzenia na czujniku ABS-uSkoda Octavia II RS 2.0 Tdi BLACK MAGIC.
Pozdrawiam Wszystkich klubowiczów!!!
Komentarz
-
-
Zarówno Maicroft jak i Michał Dorobisz maja racje ! Sprawdz jak wyglada ta "tarcza" a dokładnie kratkowana część do której dochodzi czujnik . Może jest zabrudzona , do czujnika lubią przylepiać sie opiłki i inne nieciekawe rzeczy. Sprawdz czy nie jest zwichrowana co też może mieć miejsce ( jeżeli mechanik nie wie co robi :-(
Od siebie dodam , że cos tu jest dziwnego bo w szkole uczyli mnie , że ABS nie może się włączyć bez nacisniecia hamulca ( to wydaje mi się logiczne ). Dlaczego u Ciebie przy skrecie bez hamulca sie wlancza ?? Może przyczyna nie jest ABS ??Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI
_
Komentarz
-
-
ASR działa na czujnikach ABS-u tak jak reszta tych systemów, gdzieś wyczytałem, że ASR jest odpowiedzialny za stabilizację toru jazdy na zakręcie (ale nie wiem dokładnie o co chodzi) więc jeżeli ta tarcza od ABS-u jest zwichrowana lub czujniki zasyfione to może i przy skręcie tak jak piszesz zaczyna głupieć ASR i się włącza ale to tylko moje przemyślenia. Tu coś wyczytałem: http://www.sciaga.pl/tekst/24708-25-...mami_abs_i_asrSkoda Octavia II RS 2.0 Tdi BLACK MAGIC.
Pozdrawiam Wszystkich klubowiczów!!!
Komentarz
-
-
ASR to nie ESP, ESP to stabilizacja toru jazdy, ASR tylko zapobiega buksowaniu kół i jak zerwiesz przyczepność to ujmuje "gazu". Pmijając ten detal to też bym się przyjrzał co mechaniki porobiły i porównał z drugą stroną nie ruszaną na wygląd. Przedmuchanie z syfów nie zaszkodzi. Poziom wiedzy i dbałości o cudze mienie serwisantów jest czasem trudny do zaakceptowania. Ewentualnie poszukaj na forum jakiego polecanego mechanika z Twojej okolicy, wydaję mi się to najlepszym rozwiązaniem.
Komentarz
-
-
Sprawdz kabel od czujnika ABS-u , tez mialem podobnie co prawda w vw ale objaw byl ten sam , a mianowicie przetarl sie (przelamal) robiac zwarcie wlasnie podczas skretuJeśli nie chcecie zrezygnować z radości picia kawy, ale chcecie dbać o zdrowie, rozwiązanie znajdziecie tutaj. www.zbyszek.ganodermakawa.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez harshPytając u ludzi ktorych wymieniałem łożysko twierdzą że wymiana łożyska nie ma z tym nic wspolnego.
kolejna sprawa to czy podpieli Ci dobrze kostkę od czujnika przy tym właśnie kole? (powinno wyjść na VAG-u sygnał przyrywany jeśli jest coś nie tak)
kolejna: sprawdź czy czasem nie urwali śruby mocującej czujnik ABS-u (często się zdarza jak niepotrzebnie demontowany jest czujnik)
oraz ogólnie to co koledzy piszą powyżej
aaaaa jak już załatwisz z nimi sprawe to zmień serwis :wink:NFPNorth-West
2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
WARSZTAT www.dsize.pl
->CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]
Komentarz
-
Komentarz