Zbiornik paliwa

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • shados
    Drive
    • 2009
    • 41

Przeczytalem watek i az wierzyc sie nie chce - to znaczy mam problem. Czytam ile Wy wlewacie do baku, a mnie wiecej niz 47 litrow nie udalo sie wlac. Dzis np. po zapaleniu sie rezerwy przejechalem jeszcze pare kilometrow do staci i weszlo mi troszke ponad 40l do wybicia pistoletu. Potem jeszcze 2 razy probowalem dobic, ale juz ropa trysnelo na zewnatrz. W sumie weszlo 42,5l. (temp. powietrza -4 jesli to ma znaczenie).
    Wskazowka wskaznika poziomu paliwa doszla do przedostatniej kreski na skali - dotad nigdy nie byla na full.
    Co moze byc powodem tego? Mam O1 Kombi.
    www.microworks.pl

Komentarz

• arturas03
      L&K
      • 2009
      • 1298
      • Toyota
      • AGN 1.8 20V 125 KM
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

shados, Jest na to wypróbowany sposób: Ładujesz do bagażnika odmieżoną ilość paliwa (5 lub 10 l) i jeździsz, aż ci się zapali rezerwa, zerujesz przebieg tymczasowy i dalej jeździsz aż ci auto na dobre nie stanie. Wtedy wlewasz to co masz w bagażniku, dolewasz na najbliższej stacji do pełna i już wiesz ile ci wchodzi do zbiornika i ile możesz na rezerwie przejechać.
      Mi ostatnio weszło 50 litrów, a wg kompa mogłem jeszcze przejechać 90 km.
      Octavia II FL 1,9 TDI 2009 r.
      Toyota Auris II TS Hybrid 2016r.

Komentarz

• Damianjg
        Rider
        • 2008
        • 621

Ja wyjeździłem do zera W bagażniku miałem 5 litrów w razie czego. Na rezerwie zrobiłem 185 km w trybie 60% miasto reszta po górach. Wlałem te 5 litrów (akurat pod stacja paliw ) a z dystrybutora nalałem równe 55 czyli zbiornik ma 60 litrów. Jak wlałem ta piątkę to wskazówka ani drgnęła. Ale ze średniego spalania wyszło mi ze rezerwa ma jakieś około 10 litrów. Możliwe że wyszło by więcej bo samochód sam nie zgasł, ja go zgasiłem jak poszedłem do sklepu, jak wróciłem to już nie odpalił

Komentarz

• matrix_pl
          Elegance
          • 2010
          • 758

panowie a mam pytanie czy pochylenie samochodu o 10 stopni czyli wjazd na kołeczki coś poprawi?

wiem ze dla kogoś kto to właśnie przeczytał jest mało logiczne przy takiej gęstej sieci stacji benzynowych w Polsce, ale u wschodnich sąsiadów paliwo jest tasze a każdy litr wlany więcej to kilka kilometrów więcej.

w Passacie pochylenie samochodu skutkuje możliwością wlania nawet do 10 l więcej no ale przy 90 litrach.

orientuje się ktoś?
          Foty ze Spotu http://forum.octaviaclub.pl/album_cat.php?cat_id=33

Komentarz

• Carolco
            Ambiente
            • 2010
            • 116

Zamieszczone przez matrix_pl
            panowie a mam pytanie czy pochylenie samochodu o 10 stopni czyli wjazd na kołeczki coś poprawi?

wiem ze dla kogoś kto to właśnie przeczytał jest mało logiczne przy takiej gęstej sieci stacji benzynowych w Polsce, ale u wschodnich sąsiadów paliwo jest tasze a każdy litr wlany więcej to kilka kilometrów więcej.

w Passacie pochylenie samochodu skutkuje możliwością wlania nawet do 10 l więcej no ale przy 90 litrach.

orientuje się ktoś?
            Słyszałem, że można po pochyleniu samochodu więcej dolać, ale nie orientuję się ile i w jakim samochodzie. I chyba tak jest.

1.4 TSI MINT

Komentarz

• Iqwan
              Elegance
              • 2010
              • 758

A ile jest napisane w książce serwisowej że ma zbiornik ?
              Po tym co mówicie zacząłem się przerażać, ostatnio przejechałem na pełnym zbiorniku 950km (dużo po mieście) i zaświeciła się rezerwa i przejechałem 100km jeszcze, zatankowałem 49 litrów pod sam korek, po przejechaniu 150km paliwo spadło do 1kreski? ale podczas trasy raz było więcej, raz mniej.. czy to możliwe zeby się coś zawiesiło czy coś?
              była Skoda Octavia 1.9 TDI 110KM 2000
              a teraz Skoda Octavia 1.8T 180 RS 2004
              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=87072

https://goo.gl/photos/NaMK4R1TM5eWMCQZA <-- album

Komentarz

• laurin
                Rider
                • 2009
                • 727

Zamieszczone przez Iqwan
                ostatnio przejechałem na pełnym zbiorniku 950km (dużo po mieście) i zaświeciła się rezerwa i przejechałem 100km jeszcze
                Fajnie masz... ja dobijam w mieście do 720 czasami a do baku najwięcej nalałem 52 litry przy czym komp pokazywał mi tylko 20 km...

Komentarz

• Iqwan
                  Elegance
                  • 2010
                  • 758

Ciężka noga? może dlatego, że studiuję i nie pracuję i bolą ceny paliw ?:P
                  ok 55 litrów ma zbiornik tak skoda napisała, 7 litrów rezerwy = 55 razem z rezerwą czy 55+7 ??

Komentarz

• Mihau
                    RS
                    • 2009
                    • 7460
                    • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez Iqwan
                    ale podczas trasy raz było więcej, raz mniej.. czy to możliwe zeby się coś zawiesiło czy coś?
                    obstawiam, że masz problem z pływakiem w zbiorniku paliwa.

ps. raczej nie masz AVF silnika. Popatrze na naklejce pod matą bagażnika masz AGR/ATD/ASV/AHF któryś z tych
                    O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• Iqwan
                      Elegance
                      • 2010
                      • 758

Wiem wiem, już to zmieniłem, zapomniałem o tym.
                      A czy mogło się to stać przez to, że lało się pod korek? miałem przez wakacje tańsze paliwo i lałem z własnych zbiorników pod korek, jak ostatnio zalałem to tak się dziwnie zaczęło dziać.

Komentarz

• Mihau
                        RS
                        • 2009
                        • 7460
                        • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

A tego to już nie wiem. Wydaje mi się, że to jakaś przypadłość w Octavii, bo znam ze 3 przypadki z takim samym problemem.
                        O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• Iqwan
                          Elegance
                          • 2010
                          • 758

Chyba po prostu się nie przejmować i jeździć dalej...

a pytanko powtórzę 55l ( razem z rezerwa ) czy 55+7 litrów rezerwy?

Komentarz

• mkz
                            Ambiente
                            • 2008
                            • 138

55 l razem z rezerwą jest. Wchodzi więcej jak się leje pod korek.

Komentarz

• kateb
                              Classic
                              • 2009
                              • 32

Plus tzw. powietrzna poduszka. Jak się odpowietrzy to wejdzie z 10 a może i 15 litrów więcej.

Komentarz

• phoneman
                                RS
                                • 2008
                                • 3374
                                • Octavia I (1U2)
                                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

kateb, To ile ci wchodzi ? Bo u mnie po odpowietrzeniu na max 54 l wejdzie
                                .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• Bialy
                                  Rider
                                  • 2009
                                  • 306

Ja zalałem niemal pusty bak i weszły 63 litry.

Komentarz

• Grisza
                                    Drive
                                    • 2008
                                    • 71

U mnie po zapaleniu rezerwy i przejechaniu na niej 70 km, maksymalnie weszło 45.66 l (do pełna) - dystans przejechany : 752.6 km, (mam sedana).
                                    Jeszcze pytanie:
                                    Czy wypalając do końca paliwo układ nie zapowietrzy się (tzn. czy jest odcięcie)? ops:

Komentarz

• Iqwan
                                      Elegance
                                      • 2010
                                      • 758

Wiecie gdzie w Olsztynie ktoś mógłby sprawdzić mi ten pływak ? dość uciążliwe to jest, dziś zatankowałem do pełna po przejechaniu trasy 130km i spalanie 4.7l pokazuje ze nie ma 1.3 zbiornika, a lane pod korek.

Komentarz

• pgasper1983
                                        Classic
                                        • 2010
                                        • 24

mi ostatnio weszlo do zbiornika 58 litrów, tylko lałem z odblokowaniem poduszki powietrznej pod korek.
                                        stan przed tankowaniem był 1/8 zbiornika wg wskaźnika,
                                        pozdr
                                        To jest do tej pory mój najlepszy samochód

Komentarz

• Kapitan Zbik
                                          Classic
                                          • 2007
                                          • 31
                                          • Seat
                                          • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
                                          • BWA 2.0 TSI RS 200 KM

podepnę się pod temat z pytaniem technicznym dotyczącym tankowania z odpowietrzaniem
                                          próbowałem już ze 2 razy przesunąć ten "cycek" pistoletem i jakoś mi to nie wychodzi, poprzednim razem lałem powoli paliwo myśląc że go trzymam i patrzyłem na dystrybutor aż ropa buchnęła przez wlew i nawet parę kropel na buty poszło (śmierdzi teraz ropą szafa z butami )
                                          dzisiaj za każdym razem jak pistolet odbił to ruszałem palcem cycek i syczało, później udawalo się trochę dolać, ale zajmowało to nieco czasu, za mną kolejka i dziwnie się patrzą wszyscy (tym bardziej że nigdy nie gaszę silnika podczas tankowania)
                                          po tankowaniu jak zwykle wskaźnik nie doszedł do ostatniej kreski

czy tak to tankowanie z odpowietrzeniem ma wyglądać czy jest jakaś lepsza metoda?
                                          może jedną ręką palcem trzymać cycek a drugą ręką lać wachę?

czytałem już tematy na forum ale nigdzie nikt nie opisał dokładnie techniki

Komentarz

• laurin
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 727

Zamieszczone przez Kapitan Zbik
                                            (tym bardziej że nigdy nie gaszę silnika podczas tankowania)

Można też palić papierosa, jointa i fajkę jednocześnie rozmawiając przez telefon.
                                            Ryzyko niby niewielkie, ale nadal istnieje, pal licho jak ci dres okopci, ale szkoda postronnych ludzi... :diabelski_usmiech

Komentarz

• Michał G
                                              Drive
                                              • 2008
                                              • 95

Kolejny temat do odgrzania,
                                              czy ktoś znalazł rozwiązanie tego problemu? do mnie do O1 kombi z 2005 roku tour wchodzi max 45 l i dla auta jeżdzącego w trasie jest to problem bo zamiast 1000 km robi 750.

Komentarz

Pracuję...