[O1] Szyby atermiczne w Octavii I...?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lLeniuchMichał
    Classic
    • 2008
    • 27

Ja bym nie brał 1.4 przecież to porażka wiem bo jeździłem Życze wszystkim uśmiechu na twarzy podczas jakiejś podróży na wakacje + załadowane auto Tak samo te silniki 1.4 TDI w Fabi gnioty jakich mało wszystkimi autkami skody jeździłem we wszysktich wersjach silnikowych jedynie co najbadziej mi sie spodobało to 2.0 TDI 140KM 320NM fajnie tym się jeździ
  • Kajtiii
    Rider
    S_OCP Member
    • 2007
    • 291

Panowie i Panie! Mam pytanie które może wydać się śmieszne ale dla mnie dość istotne. Czy w Octavii I z 2000 roku są szyby atermiczne? Pytam bo mam zamiar zainwestować w pewne pomocne urządzenie - anty radar :diabelski_usmiech a dowiedziałem się że jeśli szyby są atermiczne to trzeba kupić specjalny sprzęt, bo ponoć takie szyby zakłócają pracę "zwykłego". Jak macie jakas wiedzę na ten temat to podzielcie się [/b]

Komentarz

• Forest
      Ambiente
      • 2004
      • 133

Na 99% w Octavii nie było szyb atermicznych. Szybę taką możesz poznać patrząc z przodu z pewnej odległości - będzie ona miała fioletowy odcień, inny niż pozostałe. Pozdrawiam.

Komentarz

• Kajtiii
        Rider
        S_OCP Member
        • 2007
        • 291

No i wszystko jasne Sprawdziłem i u mnie jest normalna - biała. Dzięki kolego

Komentarz

• koja86
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 3178

Kajtiii, powiem ci szczerze ,że pierwszy raz słyszę aby szyby atermiczne miały wpływ na fale radarowe gdzieś to wyczytałeś ? zapodaj stronę chętnie poczytam :szeroki_usmiech
          Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• Kajtiii
            Rider
            S_OCP Member
            • 2007
            • 291

koja86 dla Ciebie wszystko :wink: http://www.antyradary.strefa.pl/html...antyradar.html to właśnie tam wyczytałem

Komentarz

• koja86
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 3178

Kajtiii, dzięki za stronkę może ma to jakieś szersze zastosowanie dlatego pytałem :diabelski_usmiech
              Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• b707
                L&K
                S_OCP Member
                • 2006
                • 1272

Zamieszczone przez koja86
                Kajtiii, powiem ci szczerze ,że pierwszy raz słyszę aby szyby atermiczne miały wpływ na fale radarowe gdzieś to wyczytałeś ? zapodaj stronę chętnie poczytam :szeroki_usmiech
                Potwierdzam... Szyby atermiczne wykonuje sie poprzez wzbogacenie szkła w jony metali [zresztą tak sie wykonuje duża cześć szyb barwionych w masie] które odbijają promieniowanie cieplne i zapobiegają nagrzewaniu sie auta... I to właśnie one sa odpowiedzialne za zakłócanie fal radiowych [a dokładnie elektromagnetycznych]...

Zresztą podobny wpływ na fale maja szyby ogrzewane elektrycznie... Mogą one zakłócać sygnał GSM a nawet GPS... Ale dużo zależy od szyby i od urządzenia bo przykładowo niektóre odbiorniki GPS oparte na Sirf III radzą sobie w samochodach Renault.
                pzdr
                Adam

Komentarz

• Kajtiii
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 291

No tego to nie wiedziałem... ale człek się uczy całe życie :wink:

Komentarz

• JanuszSz
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 2835
                    • Superb II combi (3T5)

Kajtiii, a nie lepiej CB :?: Też Cię poinformuje o niespodziankach na drodze ,a także pomoże na drodze. :szeroki_usmiech
                    Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• krzynol
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 10957
                      • Superb II combi (3T5)
                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Wożę antyradar od trzech lat i nie zauważyłem, żadnego wpływu szyby na jego działanie. Może faktycznie szyby atermiczne zakłócaj¹ fale elektromagnetyczne. W każdym razie w OI z 2003 ich w takim razie nie ma.

Zamieszczone przez JanuszSz
                      Kajtiii, a nie lepiej CB Też Cię poinformuje o niespodziankach na drodze ,a także pomoże na drodze.
                      To też mam

Reguła jest taka: antyradar wskazuje działaj¹ce stacjonarne fotoradary, przeno?ne fotoradary i ręczne suszarki. Natomiast CB ostrzeże przed przeno?nymi fotoradarami i kontrolami suszarkowymi.

Jedno i drugie daje maksymalny komfort. :twisted:
                      ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                      ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                      poprzednie modele:
                      ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                      ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                      O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• Janusz
                        Rider
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 598

Zamieszczone przez JanuszSz
                        a nie lepiej CB :?:
                        tez jestem za i ma to o wiele wieksze zastosowanie , mozna skutecznie omijac korki, jak nie wiesz jak trafic gdzies to Cie pod sam adres poprowadza... za posiadanie CB nie wlepia mandatu a za posiadanie antyradaru ( chyba :?: ) tak..

[ Dodano: Sob 07 Lip, 07 19:29 ]
                        Zamieszczone przez krzynol
                        Natomiast CB ostrzeże przed przeno�nymi fotoradarami i kontrolami suszarkowymi.
                        oraz przed nieoznakowanymi miskowozami z wideo rejestratorami

Komentarz

• b707
                          L&K
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 1272

Zamieszczone przez Janusz
                          a za posiadanie antyradaru ( chyba :?: ) tak..
                          Nie chyba a napewno... zgodnie z Art 66 ust. 4 pkt 4 ustawy Prawo o ruchu drogowym z 20 czerwca 1997r: "Zabrania się wyposażania pojazdu w urządzenia informujące o działaniu sprzętu kontrolno-pomiarowego używanego przez organy kontroli ruchu drogowego lub działanie to zakłócające albo przewożenia w pojeździe takiego urządzenia w stanie wskazującym na gotowość jego użycia ..."
                          pzdr
                          Adam

Komentarz

• Janusz
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 598

b707, napisalem chyba bo wiem ze takie cos kiedys bylo a ze nie jestem na czasie w prawie wiec niewiem czy cos nie zmienilo sie ( poprostu nie interesowalem sie antyradarami ostatnio )
                            pzdr

Komentarz

• b-bar01
                              Elegance
                              • 2007
                              • 985
                              • Octavia I (1U2)
                              • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez Forest
                              Na 99% w Octavii nie było szyb atermicznych.
                              wydaje mi się że O1 ma szyby atermiczne, w moim porzednim aucie (Fiat Siena) było napisane w instr. wyposażenia "szyby atermiczne" i były takie same jak mam teraz w Skodzie (zielone)
                              Zamieszczone przez b707
                              Szyby atermiczne wykonuje sie poprzez wzbogacenie szkła w jony metali
                              zgadza się, zielone szkło powstaje w wyniku dodania do niego sodu (Na).
                              żeby sprawdzić wystarczy uchylić szybę w dźwiach i podłożyć białą kartkę, kolor części kartki za szybą powinien różnić się od tego co wystaje poza szybę.
                              *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• Rapist
                                Drive
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 99

ja też mam atermiczne, z czego jestem bardzo rad OI 99/00 SLX z Niemiec
                                Była:
                                ASV + chip
                                HP: coś z <124.6, 138.6> [KM] - zależnie od hamowni
                                Teraz: S2C fiolet amethyst

Komentarz

• RomanS
                                  Elegance
                                  • 2004
                                  • 804

Zamieszczone przez Rapist
                                  ja też mam atermiczne, z czego jestem bardzo rad OI 99/00 SLX z Niemiec
                                  Ja też mam takową tyle, że z Polski.

Generalnie zdaje się, że zależy to od wersji wyposażeniowej. Przed liftem np w SLX był to zdaje się standard, a sąsiad ma kilka lat młodszą po liftową Drive i ma niestety szyby zwykłe, czyli białe.
                                  Jak ktoś nie wie jakie ma, to może zobaczyć na szybie, barwione mają napis TINTED i pokryte rosą lub parą mają wyraźnie zielonkawy kolor.

A antyradar działa :wink: (wyjaśniam, że sprawdziłem to w czasach gdy nie było to karalne. Teraz nie, bynajmniej oczywiście.... :!: )
                                  Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• b707
                                    L&K
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 1272

Zajrzałem do Cedrycha i znalazłem cos co pomoże...
                                    Ogólnie oznaczenia szyb:

Przepraszam ze nie przekręcone ale zauwazyłem to dopiero po wrzuceniu na serwer:/

oraz wyposażenie Octavii... ale juz w postaci zipa [kiedyś wrzucałem na forum]

pzdr
                                    Adam

Komentarz

Pracuję...