Płaskie wycieraczki

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Evil
    Rider
    • 2009
    • 721

ok, dzięki za info, to jak się będę na wiosnę brać za wymianę wycieraczek, to jednak na płaskie się zdecyduje jeżeli będzie bezproblemowy montaż (czyt. bez zmian ramion - tylko adaptery).
    Maru 123, z tyłu u mnie nie ma wycieraczki, a więc problem z głowy
    pstrykacz, masz nałożone na zwykły uchwyt ramienia wycieraczki " U?

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• wojtisek1
      Rider
      S_OCP Member
      • 2007
      • 429

Valeo ostatnio mocno upadły na jakości, mam porównanie , ostatnio kupione maja inną sztywność i gorzej zbierają przy prędkości w okolicach 120km/h. Poza tym płaskie wycieraczki zdecydowanie gorzej od zwykłych wycieraja w zimowe dni i bardziej obmarzaja.
      Następne będą Bosch.
      NOWA TWARZ http://www.wrzuta.pl/obraz/x1NMSALRtR/
      Bilstein B4+tarcze ATE PD+klocki ATE - SUPER ZESTAW !!
      Wojtisek - bokiem do przodu to jest to !!!!
      171 KM ; 402 Nm obr/min
      Nie sztuką jest zabić muchę przednią szybą, sztuką jest zabić ją boczną...

Komentarz

• RABIN
        Rider
        • 2009
        • 450
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

a jak u was z wycieraczką na tylnej szybie?? moja doprowadza mnie do szału nie zbiera centralnie na samym środku szyby zostawiając ślad w kształcie koła poza tym krawędzie ładnie i czysto zebrane! Dodam że chodzi o wersje kombi autko ma 2 tygodnie :x

Komentarz

• splawik
          L&K
          S_OCP Member
          • 2006
          • 1292

Zamieszczone przez RABIN
          a jak u was z wycieraczką na tylnej szybie?? moja doprowadza mnie do szału nie zbiera centralnie na samym środku szyby zostawiając ślad w kształcie koła poza tym krawędzie ładnie i czysto zebrane! Dodam że chodzi o wersje kombi autko ma 2 tygodnie
          Latem bywa lepiej, no ale szyba jak jako wypukła to i problemy same.
          A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
          AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
          O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
          -------------------------------------------------
          Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG

Komentarz

• Sebastian_S
            Ambiente
            • 2009
            • 172

Zamieszczone przez Sebastian_S
            Ja ostatnio 28 września z ciekawości kupiłem wycieraczki "CarCommerce" pakowane po 2sztuki - cena za paczkę 6.99zł.
            Za podwójny komplet na samochód zapłaciłem 20.97zł (2x530mm + 2x480mm + 2x330mm) hehe.
            Wycieraczki na całe auto wyszły 10.48zł.
            Zamontowałem, pojeździłem i:
            1 Lewa przednia (od kierowcy) bez zastrzeżeń (początkowo po nałożeniu zostawały malutkie smugi. Przeczysciłem gumki wszystkich wycieraczek płynem i szmatką kilkukrotnie i szybę - bo miałem woskowane auto w myjni automatycznej).
            2 Prawa przednia (od pasażera) nie ścierała dokładnie od szczytu w 1/3 (przy ruchu powrotnym zostawała na chwilę smuga około 10cm (odpowiednie dogięcie pióra i ściąga całą powierzchnią.
            3 Tylnia (kombi) 330mm ścierała gorzej niż zurzyta championa (wcześniej miałem 350mm). Zostawał większy "daszek" dogiąłem pióro i wycieraczka ściąga mi praktycznie cały "pół okrąg" w ruchu powrotnym zostaje około 1cm pas od połowy okna w prawą stronę. Chciałem to poprawić więc dogiąłem sam czubek i lekko końcowy uchwyt gumki, ale nie pomogło. Ale i tak jest super zaznaczam jeszcze raz, że cały komplet przód + tył wyszedł mnie 10.48zł.

Jedyny minus tych wycieraczek - są bez spojlera (akurat w tym praktikerze nie było ze spojlerem tej firmy, na stronie www mają w asortymencie). Jak znajdę to sobie kupie.
            Za tydzień pojadę do małopolski, jak będzie padało, to zobaczę jak się sprawują przy większej prędkości na autostradzie i opiszę...

No i zobaczymy ile wytrzymają.

Wcześniej miałem championa - w sumie wycierały dobrze, tylko zaczęły już czasami smugi powstawać...
            Gdy przyszły mrozy, to guma z wycieraczek CarCommerce zamarzała i coraz mniejszy obszar wycierała. Na postoju trzeba było opukać wycieraczkę z lodu - co zwiększało elastyczność gumy. Ale w trakcie jazdy wystarczyło popsikać parę razy płynem i po jakimś czasiem guma twardniała. Przy "normalnej" temperaturze wyciarąją dobrze.

Wymieniłem na komplet REAL'owskich wycieraczek SISCAR kierowcy ze spojlerem i idealnie pokrywają całą powierzchnię. Nie zamarzają nic nie trzeba było doginać. Tylko, że mam wymienioną kilka miesięcy temu szybę i pokrytą warstwą nano. Komplet kosztował mnie około 17zł.

Komentarz

• Sev
              L&K
              • 2007
              • 1295

Z plaskich do O1 przetestowałem tanie UniTec czy jakoś tak i wszystko fajnie tylko że po około miesiącu przy mrozach guma zrobiła się twarda i wycieraczka nie układała sie jak powinna i "pierdziała" w jedną stronę. Wymieniłem na motgumy i te znów mają jedną wadę, na wycieraczce od strony kierowcy po środku - przy mocowaniu - nie przylegają jak powinny do szyby. Po prostu odstają. Trzeba tą blaszkę sprężynującą dopasować (poodginać) żeby przylegała na środku. Poza tym mrozy jej nie straszne i cicho pracuje, raczej dobrze zbiera ale ten środek jednak nie zawsze tak jak powinien.

Motgumy mają dodatkowo plastiki usztywniające zintegrowany gumowy spoiler co przydaje się przy wyższych prędkościach. Unitec bardzo dobrze zbierały przy prędkościach rzędu 130-150km/h na calej powierzchni szyby nie pozostawiając wody na środku jak klasyczne wycieraczki.

Płaskie łatwiej oczyścić z lodu, mniej podatne są na sztywnienie (zamarzanie) niż klasyczne. Tak więc są i w moim mniemaniu lepsze niż tradycyjne.
              6Y20VT codename FiA - v.1.5 - 213KM/339Nm
              Polecam NETCAR.PL - Opony i Felgi, VAGSerwis.pl

Komentarz

• pstryczek
                RS
                • 2009
                • 10797
                • Superb III (3V3)

Ja mam zamontowane klasycznie, na U
                Marek

Komentarz

• Arti_r1
                  RS
                  • 2008
                  • 2626

Zamieszczone przez Evil
                  oglądając tą aukcje faktycznie widzę, że na zwykłe "U" da się nałożyć.
                  Evil ja mam te wycieraczki od jakiegoś tyg. i na razie nie narzekam. Jak zbierają przy prędkości wyższej niż 130 to jeszcze nie wiem :P
                  Fabryka Barw :]

Czarna O1 rs-line tdi
                  Srebrna O2 Scout

DACAR.team

Komentarz

• wojtisek1
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 429

z wycierałką tylnmiej szyby to jest całkowicie inny temat , chyba również wart zainteresowania, chocia nie aż tak bardzo wpływa na bezpeczeństwo.
                    U mnie dobrze wycierała tylko pierwsza , oryginalna. Później były inne , różne , Valeo , Bosch, no name i ze wsystkimi było mniej lub bardziej kiepsko.
                    Rozwiązałem temat nastepująco , wycieraczkę która nie spełniała juz wymogów przedniej szyby obciąłem i założyłem na tył.Mam teraz Valeo płaską z tyłu , wyciera super i fajnie wygląda
                    NOWA TWARZ http://www.wrzuta.pl/obraz/x1NMSALRtR/
                    Bilstein B4+tarcze ATE PD+klocki ATE - SUPER ZESTAW !!
                    Wojtisek - bokiem do przodu to jest to !!!!
                    171 KM ; 402 Nm obr/min
                    Nie sztuką jest zabić muchę przednią szybą, sztuką jest zabić ją boczną...

Komentarz

Pracuję...