wkładka zamka tylnej klapy -OI kombi - jak zbudowana?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ArekBinek
    Rider
    S_OCP Member
    • 2007
    • 447

Witam,

szukam jak w temacie szukam pracy. Może słyszał ktoś z was o pracy dla młodej osoby, uczciwej, pracowitej, szybko uczącej się i niebojącej się wyzwań.

Praca obojętnie jaka. Ważne żeby była od poniedziałku do piątku bo w weekendy studiuje.

Skończyłem hotelarstwo, turystykę, obecnie ekonomia i gospodarka.
  • Marian
    Ambiente
    S_OCP Member
    • 2006
    • 225

Problem opisany ponizej, ale wkładka już wyciagnięta i przeczyszczona. Wyleciała tona malutkich kamyczków i innego syfu.. Wielkie dzięx za wcześniejsze wskazówki.
    Ale dalej jest kłopocik.
    Jak podniose blaszkę zasłaniającą wejście do dziurki :twisted: :szeroki_usmiech to wewnatrz widać dwie prostokątne "przeszkody" na srodku, nieco przesuniete względem siebie. Jedna z góry, jedna z dołu. jak stalaktyty i stalagmity w jaskinii :szeroki_usmiech . Wygląda, że sa usytuowane mniej więcej tak aby wejść w szczelinę wyfrezowana na kluczyku (kluczyk scyzoryk).
    Tyle, ze grot kluczyka wchodzi do wkładki do połowy i dalej nic. Ale jak się zajrzy do środka to nie widać żadnych przeszkód.
    I teraz się zastanawiam:
    -czy te "przeszkody" nie powinny czasem sie rozsuwać pod wpływem kluczyka? moze sa jeszcze tak zasyfine, że nie drgną?
    -może ktoś wcześniej włożył mi na tył wkładkę od zupełnie innego kluczyka? :shock: Ale to mało prawdopodobne, bo zaglądałem do wkładki w drzwiach kierowcy i te 'blokady" mają podobny ukałd, a tam kluczyk bangla :wink: Tyle, że we wkłądce w drzwiach widac jakby zwoje soręzynki wzdłuż wkładki, a w zasyfinej z bagażnika nic takiego nie widać. :roll:
    Może ktos mi wyjaśni na jakiej zasadzie działa ta wkładka, może wtedy będę umiał znależć rozwiązanie.

[Pierwotny problem- częściowo rozwiązany]
    Moja zaliczyła pad od nieuzywania - jest tak zasyfiona, że nie można włozyć klucza.
    Koleś mi mówił wczoraj, że wymienił w służbówce - koszt wkładki 500 pln :shock:
    Chyba ich Pan Bóg opuścił :twisted: !!!
    Czy istnieje możliwość wymontowania tego i wyczyszczenia własnoręcznie lub czy ktoś próbował dorobić wkładkę poza aso i czy jest rozsądniej cenowo? :szeroki_usmiech
    20v

Komentarz

• daneczek76
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 3642
      • Toyota

Oczywiscie że jest mozliwośc wyczeszczenia poprostu masz w niej duzo syfu. Jak wyciągniesz napewno sobie poradzisz , poprostu przest że jest syf w niej zapadki które w niej są sie nie ruszają po włożeniu kluczyka a powinny po włożeniu kluczyka zrównac się równo z wkładką . wycziągni pokopleji każdą wycągni wyczyść i załóz i bedzie chodzic jak nowa.
      [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Marian, A po co Ci to Ja nawet nie wiem, czy u mnie cos takiego jest :twisted:

Od poczatku uzywam tylko centralnego i jest dobrze :diabelski_usmiech

A wyjac pewnie sie da, kwestia czy sama wkladka da sie rozebrac, ale pewnie tak, bo to bedzie tak samo jak z drzwiami
        Spritmonitor.de

Komentarz

• Marian
          Ambiente
          S_OCP Member
          • 2006
          • 225

po co mi to?
          padło mi sterowanie centralnym zamkiem i jakoś nie mam nastroju, żeby się tym zająć :szeroki_usmiech zresztą sam tego nie zrobie.
          więc w tej chwili mam tylko jedną drogę dostępu do auta - drzwi kierowcy.
          Wystraczy np. jakiś nieudolny złodziej samochodów co mi rozpierd...i jedyny działąjący zamek -tfu, tfu, tfu :szeroki_usmiech i kwiczę :P
          20v

Komentarz

• morgam
            Classic
            • 2007
            • 22

Zamieszczone przez Maicroft
            Marian, A po co Ci to Ja nawet nie wiem, czy u mnie cos takiego jest :twisted:

Od poczatku uzywam tylko centralnego i jest dobrze :diabelski_usmiech
            Też tak mówiłem Tylko że jak padł mi centralny to zaczęły się schody.

Zamieszczone przez Marian
            Czy istnieje możliwość wymontowania tego i wyczyszczenia własnoręcznie lub czy ktoś próbował dorobić wkładkę poza aso i czy jest rozsądniej cenowo?
            Na dobry początek spróbuj psikać jakimś dobrym penetrantem i stopniowo rozruszać wkładkę,tylko nie za mocno żeby nie ułamać klucza.U mnie taka półgodzinna operacja pomogła.Dobrze byłoby zdjąć do tej operacji tapicerkę od środka
            Octavia 1.9 tdi ASV 110 KM 2000r

Komentarz

• Arek
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 3143

Marian, było troche takich tematów,poszukaj w szukajce
              ale na poczatek proponuje WD tak jak kolegamorgam,
              -----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM

Komentarz

• daneczek76
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 3642
                • Toyota

Zamieszczone przez Arek
                WD tak jak kolegamorgam
                jak jest dobrze zasyfione to WD nie pomaga. Wyciągni i czyść.

Komentarz

• huwe
                  Elegance
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 976

ooo tak , jak się dobrze usyfiła, to wd nie da rady. w okci tego pilnuję, ale w poprzednim autku też stanąłem przed takim wyzwaniem jak padnięty bębenek tylnej klapy. pomogła mu dwudniowa kąpiel w nafcie, a potem porządne smarowanie olejem maszynowym.
                  Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• Marian
                    Ambiente
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 225

Zamieszczone przez daneczek76
                    Zamieszczone przez Arek
                    WD tak jak kolegamorgam
                    jak jest dobrze zasyfione to WD nie pomaga. Wyciągni i czyść.
                    jakieś niespodzianki napotkam przy wyciąganiu wkładki?
                    20v

Komentarz

• marekzu
                      L&K
                      • 2007
                      • 1412
                      • Superb II combi (3V5)

no u mnie jest tak zasyfione ze nawet wkladki nie da sie wyciagnac

[ Dodano: Pon 16 Lip, 07 18:14 ]
                      przyrosla do plastkiu )

Komentarz

• b-bar01
                        Elegance
                        • 2007
                        • 985
                        • Octavia I (1U2)
                        • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

jakieś niespodzianki napotkam przy wyciąganiu wkładki?
                        dasz radę wyjąć, tylko nie rozbieraj samej wkładki bo możesz pogubić sprężynki.
                        wytrzyj z syfu i wrzuć do ropy. powinno odpuścić.
                        *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• marekzu
                          L&K
                          • 2007
                          • 1412
                          • Superb II combi (3V5)

no u mnie nie udlo sie wycignac wkladki z plastikowej obudowy - przymurowalo ja

Komentarz

• daneczek76
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 3642
                            • Toyota

Zamieszczone przez b-bar01
                            dasz radę wyjąć, tylko nie rozbieraj samej wkładki bo możesz pogubić sprężynki
                            jak juz to pojedynczo wyciagaj czyść i wkładaj na miejsce dasz rade tylko uważaj na malutkie sprężynki.

Komentarz

• Marian
                              Ambiente
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 225

daneczek76,
                              czy żeby ewenti rozmontowac wkładkę, trzeba zdjąć taki czarny plastik po przeciwnej stronie dziurki do kluczyka?
                              20v

Komentarz

• hubert78
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 1576

W poprzednim Aucie miałem miałem bardzo podobnie z tym że WD i kąpiel w nafcie nie pomogły. Zaspawała się jedna lub dwie zapadki. wymontowałem wkładkę poszedłem do magika od zamków naprawił wkładkę za 50 zł ( rozebrał i wymienił zapadki -jakoś tam dopasował nie wiem jak bo się nie znam na zamkach)
                                Także jak kąpiele naftowe nie pomogą proponuje poszukaj kogoś od naprawy zamków (popytaj w punktach dorabiających klucze, jak tak znalazłem dobrego magika od zamków)

Komentarz

• rogoz
                                  Rider
                                  • 2006
                                  • 397

Re: wkładka zamka tylnej klapy -OI kombi - jak zbudowana?

Może ktos mi wyjaśni na jakiej zasadzie działa ta wkładka, może wtedy będę umiał znależć rozwiązanie.
                                  Podłączam się do autora wątku. Właśnie walczę z doprowadzeniem do stanu używalności zamka klapy. Objaw mam taki, że kluczyk wchodzi poprawnie do końca ale można go przekręcić. Możliwość ruchu to kilka stopni prawo/lewo.
                                  Wkładka została wymontowana, wyczyszczona i przeszła kąpiel w nafcie. Niestety klucz nadal nie można przekręcić. Zacząłem więc rozbierać wkładkę na czynniki pierwsze. Zdjąłem tak: zawleczka, czarny plastik, sprężyna, "dzinks" z dwiema wypustkami. Dalej niestety nie da rady wyciągnąć bębenka.

Jak to wygląda w sprawnej wkładce? W którą stonę powinien wyjść bębenek?

Komentarz

Pracuję...