[O1] Olej Motul

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • aciu
    Rider
    • 2005
    • 685

[O1] Olej Motul

Zamieszczone przez misiek^wro
    Odnosnie zblizajacych sie Andrzejek ... dzis pewnie sie juz nie zbierzemy, ale fajnie bedzie gdzies razem wyjsc, ja namowie Kame, zreszta juz jest namowiona, tylko musimy wymyslic jakis madry sobotni termin
    czekam na propozycję.
  • herman
    Rider
    • 2005
    • 456

[O1] Olej Motul

Witam

Szybkie pytanko odnosnie w/w tematu

Obecnie jezdze na Mobilu Super Synt S Special 5w 40(taki byl od poczatku)

Chce wlac Motul tyle ze mam maly dylemat ktory:Wiadomo ze ma miec 505.01

Chodzi mi konkretnie z tych tzrech linkow
    1. http://moto.allegro.pl/item216205976..._5l_rally.html

2.

3.

Wszystkie to 505.01. Poztrebuje do ASZ z chipsem na 168KM przebieg to malutkie 44tys, wymieniam co 15tys
    Nie rozumie tutaj tych połsyntetyk, 100% syntetic, technosyntese bo one chyba tym sie roznia..Ten mobil co mam to tez podobno półsynetetyk na bazie syntetycznej czy jakos tak..

Prosilbym o rozjasnienie tematu, zebym nie kupil złego
    --------------

Komentarz

• jaro4444
      Rider
      • 2006
      • 508

Zamieszczone przez herman
      Wszystkie to 505.01. Poztrebuje do ASZ z chipsem na 168KM przebieg to malutkie 44tys, wymieniam co 15tys
      Nie rozumie tutaj tych połsyntetyk, 100% syntetic, technosyntese bo one chyba tym sie roznia..Ten mobil co mam to tez podobno półsynetetyk na bazie syntetycznej czy jakos tak..
      Więc - z tych linków co podałeś to sprawdzonym sprzedawcą jest mammoth2002 (tak jak Nexus z tego forum).

Co do olejów - Mobil Super Synt S Special V 5w40 jest półsyntetykiem (jak większość olejów klasy 505.01 5W40).

Motule:
      - technosyntese to technologia uzyskiwania bazy półsyntetycznej więc taki olej to półsyntetyk - http://moto.allegro.pl/item219373377...osynthese.html to ten sam olej co: http://moto.allegro.pl/item216205976..._5l_rally.html - do tej pory sprawdzony i użytkowany w wielu wysilonych silnikach PD,
      - http://moto.allegro.pl/item217941774..._5l_rally.html - ten olej to nowość, obiecująco spełnia ważniejsze normy VW i podobno jest w 100% syntetyczny, to następca poprzedniego,
      Osobiście brałbym ten ostatni ale od Mammutha albo Nexusa.
      Był czarny Leon jest Superb 2.0 CFGB+

Komentarz

• herman
        Rider
        • 2005
        • 456

149 zł to bdb cena za ten olej u mamotha to 185zł wiec roznica ok 20% jesli to to samo to jest spora..Spzredajacy tamte ma sporo pozytywow..Dodam ze roznica 30zł nie jest jakas dla mnie potezna bo chce miec pewnosc o auto, ale skoro to ten sam czemu mam przeplacac?
        Rozumie jaro444 ze spokojnie zamiast tego mobila co mam moge wlac tego motula??
        Ale skoro jak piszesz ten co mam jest pólsynetetyk a ten niby najnowszy jest napisane ze to 100% syntetic to go raczej nie powinno sie zmieniac..

Ale skoro ten technosyntese jest ok to pewnie kupie taki zeby czegos nie popsuc i nie bede sie sugerowal jakimis nowosciami
        --------------

Komentarz

• jaro4444
          Rider
          • 2006
          • 508

149 zł to bdb cena za ten olej u mamotha to 185zł wiec roznica ok 20% jesli to to samo to jest spora..Spzredajacy tamte ma sporo pozytywow..Dodam ze roznica 30zł nie jest jakas dla mnie potezna bo chce miec pewnosc o auto, ale skoro to ten sam czemu mam przeplacac?
          Wybór należy do Ciebie - jak napisałem Mammuth jest sprawdzony. 30 zł to niedużo jak za pewność....

Rozumie jaro444 ze spokojnie zamiast tego mobila co mam moge wlac tego motula??
          Możesz lać tego i tego Motula. Choć zalałbym tego nowego bo jest syntetykiem 100% (jeden z nielicznych olejów klasy 505.01 w pełni syntetyczny!!!) i spełnia ostrzejsze normy. Generalnie jest bardziej uniwersalny jak starszy Specyfic i chyba jest bardziej zbliżony do doskonałego 8100 X-cees.

Przy Twoim przebiegu nie masz się co bać przejścia na full syntetyk. Poza tym jak widać za chwilę nie będzie Specyfika 505.01 (tego starszego) już w ofercie. Więc po co znów zmieniać olej???

[ Dodano: Sro 25 Lip, 07 22:59 ]
          Poztrebuje do ASZ z chipsem na 168KM przebieg to malutkie 44tys, wymieniam co 15tys
          Trochę dużo. Wymieniaj co 10-12 kkm. Będzie bezpieczniej dla silnika.

Komentarz

• sontario
            Rider
            • 2007
            • 260
            • Octavia II (1Z3)
            • BKD 2.0 TDI 140 KM

Podepnę się pod temat, bo ja również niedługo muszę zalać nową oliwę (mam obecnie 42500 km) i też zastanawiam się nad tym Motulem 505.01 pełnym syntetykiem. Czy ktoś ma już doświadczenie z tym nowym olejem? Do tej pory serwis zalewał u mnie Castrola Special Plus a ja chcę od 45 kkm przejść na Motula i teraz mam dylemat - którego?
            OII Elegance 2.0 TDI

Komentarz

• Nexus6
              RS
              S_OCP Member
              • 2004
              • 4847
              • Volkswagen

sontario, teraz to juz tylko syntetyk, jak półsyntetyk to tylko z "czyszczenia magazynów"
              With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• sontario
                Rider
                • 2007
                • 260
                • Octavia II (1Z3)
                • BKD 2.0 TDI 140 KM

Nexus6, dzięki za wsparcie, rozumiem, że mówimy konkretnie o tym produkcie: http://moto.allegro.pl/item217941774..._5l_rally.html

??
                OII Elegance 2.0 TDI

Komentarz

• Tytus
                  Drive
                  • 2005
                  • 93

Zamieszczone przez jaro4444
                  [http://moto.allegro.pl/item217941774..._5l_rally.html - ten olej to nowość, obiecująco spełnia ważniejsze normy VW i podobno jest w 100% syntetyczny, to następca poprzedniego,
                  Osobiście brałbym ten ostatni ale od Mammutha albo Nexusa.
                  ale tanio, ja płaciłem 250

ale różnicy po nim w stosunku do Mobila żadnej nie widziałem...

Zamieszczone przez sontario
                  Podepnę się pod temat, bo ja również niedługo muszę zalać nową oliwę (mam obecnie 42500 km) i też zastanawiam się nad tym Motulem 505.01 pełnym syntetykiem. Czy ktoś ma już doświadczenie z tym nowym olejem? Do tej pory serwis zalewał u mnie Castrola Special Plus a ja chcę od 45 kkm przejść na Motula i teraz mam dylemat - którego?
                  a czy ktoś wie jak turbognojówki reagują na pełny syntetyk?
                  mam niemiłe doświadczenia z rozszczelnianiem silnika...

Komentarz

• Nexus6
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 4847
                    • Volkswagen

Zamieszczone przez Tytus
                    ale różnicy po nim w stosunku do Mobila żadnej nie widziałem...
                    widocznie nie wykorzystywałeś na autostradzie potencjału swojego auta

Zamieszczone przez Tytus
                    a czy ktoś wie jak turbognojówki reagują na pełny syntetyk?
                    nijak, leje się i jeździ
                    With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• jarek_wt
                      Ambiente
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 154

Zamieszczone przez sontario
                      Przy okazji ostatniego przegl¹du zalałem silnik tymże synstetykiem. Jak na razie ( 5 ty? km ) nic się specjalnego nie zdarzyło. Na oko to praktycznie też nic nie ubyło.
                      A tak wogóle to praktycznie od nowo?ci auto było eksploatowane na Motulu, fabryczny olej spu?ciłem może po 2 ty? km.

pozdrawiam
                      Jarecki
                      Octavia II, 2.0 TDI, Elegance

Komentarz

• Tytus
                        Drive
                        • 2005
                        • 93

Zamieszczone przez Nexus6
                        widocznie nie wykorzystywałeś na autostradzie potencjału swojego auta
                        mylisz się i to bardzo, własnie biorąc pod uwagę, że mam przeloty po 1,5kkm w jeden dzień i przez Niemcy średnią prędkość na kompie ok 140kmh a po dwóch latach na liczniku przejechane 80kkm jest w stanie powiedzieć w tym temacie sporo

i powiem tyle, że Motul mnie nijak nie zaskoczył, jak pisałem kiedyś wydaje mi się, że Mobila silnik bierze mi wyraźnie mniej i pali także ciut mniej na setkę...

ale to moje osobiste wrażenia

Komentarz

• sontario
                          Rider
                          • 2007
                          • 260
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez Tytus
                          i powiem tyle, że Motul mnie nijak nie zaskoczył
                          A mnie wręcz przeciwnie. Jeździłem Fabią ATD, gdzie serwis lał Castrola 505.01 Przy 120 kkm postanowiłem zalać Motula i od którejś z kolei wymiany już na Motulu przestałem praktycznie dolewać oliwy. Na całym przebiegu od wymiany do wymiany wystarcza oliwy z max granicy miarki do minimalnej. Castrola zżerał więcej...
                          OII Elegance 2.0 TDI

Komentarz

• leszekmw
                            RS
                            • 2005
                            • 5356

zalałem motula przy przebiegu 5 tyś km . do tego przebiegu nic mi nie ubywało po zalaniu motulem po 6 tyś km zapaliła mi się kontrolka oleju :!: sam nie wiem co o tym myśleć :? .
                            jeżeli olej jest w porządku to jedynym powodem może być zachipowanie auta które zrobiłem mniej więcej w tym samym czasie ,
                            O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                            GVI 1.4TSI
                            LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                            tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• sontario
                              Rider
                              • 2007
                              • 260
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez leszekmw
                              zalałem motula przy przebiegu 5 tyś km . do tego przebiegu nic mi nie ubywało po zalaniu motulem po 6 tyś km zapaliła mi się kontrolka oleju :!: sam nie wiem co o tym myśleć :? .
                              jeżeli olej jest w porządku to jedynym powodem może być zachipowanie auta które zrobiłem mniej więcej w tym samym czasie ,
                              Trochę szybko zachipowałeś wg mnie... silnik się jeszcze nie zdążył dobrze ułożyć... ja mam 42500 i jeszcze się zastanawiam, choć bardziej ze względu na gwarancję niż przebieg :|
                              OII Elegance 2.0 TDI

Komentarz

• leszekmw
                                RS
                                • 2005
                                • 5356

sontario, nie , no nie przesadzaj , 40 tys i sie zastanawiasz :?: ile czasu ma samochód ?
                                do tych 5 tyś jeżdziłem bardzo delikatnie tak więc powinien sie w miarę dotrzeć . te silniki podobno lubia olej jak sie szybciej jeżdzi i to też może być tym spowodowane że te pierwsze 5 tyś jeżdziłem bardzo spokojnie i w zasadzie powoli - w porywach do 120
                                O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                GVI 1.4TSI
                                LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• jaro4444
                                  Rider
                                  • 2006
                                  • 508

Panowie Wam to się chyba OPR należy :evil:

Kto pytał o wyższość Motula nad Mobilem czy odwrotnie?????

Kolega Herman zadał konkretne pytanie. Odpowiedzmy więc konkretnie. Z tego co wiem i Motul i Mobil 505.01 są dobrymi olejami. Znam ASZ++ (ponad 200 KM) latającego na Mobilu i nic się nie działo. Znam też ARL ponad 200 KM (czasem grubo ponad 200 :diabelski_usmiech ) ganiające na Motulu i chodzą dobrze. Ważne są terminowe wymiany (10-12 kkm), pewne źródło oleju i rozsądek kierowcy.

Przy VP oraz Corsie 1.0 12V żony śmigam na Motulu 8100 X-Cees 5W40 i jest super. :szeroki_usmiech

Zamieszczone przez Tytus
                                  ale tanio, ja płaciłem 250
                                  Polski dystrybutor Motula tnie w pręta. 260 zł za 8100 X-Cees 5W40 lub za 505.01 to skandal!!! :shock:
                                  W Niemczech te oleje kosztują ok 40-45 E za bańkę 5l... :P

Komentarz

• sontario
                                    Rider
                                    • 2007
                                    • 260
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez leszekmw
                                    sontario, nie , no nie przesadzaj , 40 tys i sie zastanawiasz :?: ile czasu ma samochód ?
                                    do tych 5 tyś jeżdziłem bardzo delikatnie tak więc powinien sie w miarę dotrzeć . te silniki podobno lubia olej jak sie szybciej jeżdzi i to też może być tym spowodowane że te pierwsze 5 tyś jeżdziłem bardzo spokojnie i w zasadzie powoli - w porywach do 120
                                    Sorry za OT, ale odpowiem jeszcze koledze
                                    Auto zakupiłem w zeszłym tygodniu. Ma niecały rok i do 30.08.2008 jest jeszcze na gwarancji. Tak więc jestem 2-gim właścicielem. Zastanawiam się jeszcze nad chipsem zamiast od razu chipować ze względu na gwarancję. Czytam też o tych słabych turbulum w BKD i trochę się obawiam, że wysra mi się, jak podniosę moc do 170-180 kopyt i moment do prawie 400 niutów! Mam skrzynię manual, więc tak się bardzo o nią nie boję, jak o turbinę. Dobra, to był naprawdę ostatni OT z mojej strony w tym wątku hehe 8)
                                    OII Elegance 2.0 TDI

Komentarz

• Tytus
                                      Drive
                                      • 2005
                                      • 93

Polski dystrybutor Motula tnie w pręta. 260 zł za 8100 X-Cees 5W40 lub za 505.01 to skandal!!! :shock:
                                      W Niemczech te oleje kosztują ok 40-45 E za bańkę 5l... :P
                                      gdzie??? za litr w DE ostatnio płaciłem 22 euro, chyba za Castrola

Komentarz

• jaro4444
                                        Rider
                                        • 2006
                                        • 508

Zamieszczone przez Tytus
                                        za litr w DE ostatnio płaciłem 22 euro, chyba za Castrola
                                        Pewnie za "zielonego" Castrola SLX. W Polsce on kosztuje około 80 zł/l więc nic dziwnego, że tyle płaciłeś. Ja pierdzielę taki olej i wymiany wydłużone. Wolę kupić olej za 40 zł/l i wymienić go co 12 kkm :diabelski_usmiech

[ Dodano: Czw 26 Lip, 07 16:09 ]
                                        Zamieszczone przez Tytus
                                        gdzie???
                                        Np tu:

lub tu:

lub tu:

Afrikas digitale Zukunft – Zukunftstechnologien des Kontinents - Finde hier Inspirationen für deinen Lifestyle in und rund um Österreich. Ob Mode, Beauty, Wohnen, Kulinarik oder Reisen – ich teile mit dir meine Geheimtipps, damit du das Beste aus deiner Zeit in Österreich herausholen kannst.

Starczy? :P :diabelski_usmiech

P.S. Tytus Ty masz chyba dużo $ skoro tak wszędzie przepłacasz 8)

Komentarz

• Tytus
                                          Drive
                                          • 2005
                                          • 93

P.S. Tytus Ty masz chyba dużo $ skoro tak wszędzie przepłacasz 8)
                                          jak to wszędzie?, do tej pory za dwa Motule i jednego Castrola

za to chciałbyś OII kupić w takiej cenie jak ja :diabelski_usmiech

Komentarz

• jarek_wt
                                            Ambiente
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 154

Zamieszczone przez Tytus
                                            za to chciałbyś OII kupić w takiej cenie jak ja :diabelski_usmiech
                                            Nowa czy używana ?
                                            A jeżeli nowa z salonu, to o jaki % ściąłeś cenę. O ile to nie tajemnica ))))

pozdrawiam
                                            Jarecki
                                            Octavia II, 2.0 TDI, Elegance

Komentarz

• Zibi
                                              Rider
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 491

Dyplomaci (a tak mi wyglada z lokalizacji i podpisu) maja dosc duze rabaty i na placowce za granica chyba rowniez nie placa takich duperel jak clo czy akcyza.

Pozdrawiam
                                              Zibi

Komentarz

• Piotr_T
                                                Rider
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 479

jaro4444, a gdzie w PL (moze w W-wie) sprzedaja "zielonego" Castrola (domyslam sie, ze to Castrol Syntec) ? Swego czasu szukalem tego oleju, ale nikt nic nie wiedzial, a jak mowilem, ze zielony to sie smiali...

Komentarz

• rollcage
                                                  Ambiente
                                                  • 2006
                                                  • 168

Sorry ze sie wtrace, ale nie chce zakładac nowego tematu. Musze wymienic za pare dni olej. Chciałem zalac Motula 8100 X-Cess 5W-40, bo wiem ze to dobry olej, a jeszcze bede go mial z pewnego źródła. Moje pytanie brzmi czy bedzie sie on dobrze sprawował w seryjnym TDi 110 km (ASV)??? Samochód ma przyejechane z 60 000 kilometrów. Gdzies kiedys wyczytalem ze motul'a zaleca sie zalewac do wysilonych jednostek, a jak jest z tymi seryjnymi??? Sorrki wielkie jesli gdzies to bylo napisane a nie zauważyłem

Komentarz

Pracuję...