Zdarzenie wypadku

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gary110
    Classic
    • 2008
    • 1

Zdarzenie wypadku

łosiek, sprawdz auto na VAGu. Czujniki bardzo czesto lubia sypac bledami.
  • grzeswisniewski
    Classic
    • 2007
    • 4

Zdarzenie wypadku

Witam,

Poszukuję informacji o możliwości przechwycenia zdarzenia wypadku - np. otwarcie poduszki powietrznej. Czy jest to w ogóle możliwe, czy Skoda przygotowała takie wyjście?

Nie bardzo chce się podłączać pod przewodu idące bezpośrednio do poduszki - by przypadkiem jej nie otworzyć, ale coś w rodzaju wyjścia typu 'doszło do wypadku' by się przydało. Nie ma znaczenia forma tego sygnału - dostosuję się

Pozdrawiam,
    Grzegorz

Komentarz

• daneczek76
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 3642
      • Toyota

WIesz po wypadku sterownik poduszki jest wymieniany także nie sądze żebyś mógł taki bład z czytac z auta które miało np: wypadek i potem było zrobione. Najlepiej Odpiąc poduszke kierowcy jeśli ma tą samą date produkcji co samochód to jest to jakis znak że auto nie miało wysadzonych poduch.
      [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• grzeswisniewski
        Classic
        • 2007
        • 4

Chodzi mi trochę o coś innego. Robie urządzenie, które w chwili wypadku wyśle wiadomość głosową na numer alarmowy, ale nie wiem jak sprawdzić czy doszło do wypadku

Więc sobie pomyślałem, że mogę sprawdzić czy otwiera się poduszka powietrzna i wtedy włączyć urządzenie, które wyśle wiadomość.

Komentarz

• Highspeed
          Rider
          • 2006
          • 298

Gdzieś niedawno o tym czytałem właśnie ... że auta mają mieć cuś takiego co będzie dokładniej pozycjonowało miejsce wypadku . ... qrcze .. pamięć zawodzi

choć jak np wjedziesz komuś do kufra i odpali Ci poduszka.... co wtedy?
          dzwonisz żeby odwołać alarm bo tylko to lekka stluczka była?
          nawigację mam - ram pa pa pa pam

Komentarz

• grzeswisniewski
            Classic
            • 2007
            • 4

Taka sytuacja mogła być nie właściwa Stąd wymyśliłem sobie coś w rodzaju dezaktywacji zgłoszenia, którą trzeba wykonać w przeciągu 30 sek. od zdarzenia.

Dezaktywacja będzie polegać na umieszczeniu karty z kodem w schowku - która de facto będzie tam przyczepiona na rzepie

Wydaje mi się, że taka informacja o zdarzeniu wypadku musi być jakoś wysyłana, ponieważ wydaje mi się, że drzwi się otwierają jeśli są zablokowane - nie wiem, nigdy wypadku nie miałem.

Komentarz

• Jabar1975
              RS
              • 2006
              • 3331

wez sygnal z kontrolki airbagu - jak strzela poduszka to sie zapala wskaznik
              nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• dariuspolo
                L&K
                S_OCP Member
                • 2007
                • 1168

Zamieszczone przez Jabar1975
                wez sygnal z kontrolki airbagu - jak strzela poduszka to sie zapala wskaznik
                ...tak tylko jezeli wylatuje poducha to zostaje rowniez wystrzelona +klema akumulatora w nowszych autach. Wiec nic sie juz nie zapali wntedy nie wyslesz juz zadnego sygnalu, chyba ze bedzie to mialo wlasne zasilanie.
                T4 CARAVELLE AXG 150PS/295Nm
                SEAT ALHAMBRA BLT 180PS/385Nm
                Zuzycie paliwa

Komentarz

• Jabar1975
                  RS
                  • 2006
                  • 3331

Zamieszczone przez dariuspolo
                  zostaje rowniez wystrzelona +klema akumulatora w nowszych autach
                  w ktorych tak sie dzieje? W Skodzie? nie widze tam zadnego ladunku ktory powodowalby odlaczenie klemy. Druga rzecz to ja rozumiem ze kolega potrzebuje impuls ktory trwa tak naprawde ulamek sekundy- a co sie potem stanie z zasilaniam itd nie ma znaczenia...
                  nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• dariuspolo
                    L&K
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 1168

Zamieszczone przez dariuspolo
                    zostaje rowniez wystrzelona +klema akumulatora w nowszych autach
                    w ktorych tak sie dzieje? W Skodzie? nie widze tam zadnego ladunku ktory powodowalby odlaczenie klemy.
                    ...na 100% wszystkie BMW i Merole po 2000r. jakie jeszcze niewiem, ale ma to wejsc w standard u wszystkich zachodnich producentow( USA i Azja niekoniecznie)

Druga rzecz to ja rozumiem ze kolega potrzebuje impuls ktory trwa tak naprawde ulamek sekundy- a co sie potem stanie z zasilaniam itd nie ma znaczenia...
                    ...pytanie czy ten impuls zdazy dojsc do kontrolki? bo mozna przyjac ze w tym samym momencie wyskoczy poducha i odpadnie akumulator.
                    T4 CARAVELLE AXG 150PS/295Nm
                    SEAT ALHAMBRA BLT 180PS/385Nm
                    Zuzycie paliwa

Komentarz

• tomek
                      L&K
                      • 2005
                      • 1078

aaa, czy przypadkiem nie odocina rowniez doplywu paliwa?? moze tam sie podpiac.. czyli pod jakis zawoerk w baku lub okolicach.. tak sobie rozmyslam
                      O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• Purchawa
                        Admin
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 8007

O2 ma system pokolizyjny. Poza tym inofrmacje o kolizji (przy wystrzelonych poduszkach) sa rejestrowane w sterowniku poduszek.
                        "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                        Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• 2pac
                          L&K
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 1476
                          • Octavia I (1U2)
                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

ktos sie zbytnio naogladal die hard 4
                          President Johnny II + President Florida/ ML-145
                          O1 - 122KM@141KM 261Nm@303Nm By Rogalotti
                          OII - 140KM@178KM 320Nm@374Nm By CompSport

Komentarz

• grzeswisniewski
                            Classic
                            • 2007
                            • 4

Jeden, nawet najmniejszy sygnał powinien wystarczyć Chyba, ze kontrolka się nie zapali bo akumulator wcześniej wyleci.

Co do mojego układu, to ma zasilanie awaryjne które pozwoli mu pracować przez 7 dni

W grę jeszcze wchodzi instalacja czujnika zderzeniowego, albo podłączenie się pod już istniejące. Niebawem wybieram się do serwisu i obgadam temat co tu można z tym zrobić

Jak skończę układ, wystawie go dla świata - koszty budowy nie duże, a poziom bezpieczeństwa dużo większy.

Pozdrawiam,
                            Grzegorz

Komentarz

• abstinent
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 4842
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

najlepszym rozwiązaniem bedzie chyba załozenie osobnego sterownika to da 100% skutecznosci poza tym przy uderzeniu z tyłu albo dachowaniu nie zawsze muszą się otworzyć poduszki pozdr

ps to jest super pomysł sam w maju miałem wypadek :cry: i cos takiego by sie przydało.A teraz przymierzam się do kupna octavi :lol:

Komentarz

Pracuję...