Zamieszczone przez greszczyn
Przeciek
Zwiń
X
-
Przeciek
Witam,
Mam problem, w czasie jak auto stoi na dworze i pada deszcze (mniej gdy jest w ruchu),
gromadzi sie gdzies woda. Póxniej jesli zaczynam jechać (np. rano po nocnym deszczu), ciurkiem leci woda na miejsce pasażera (tam gdzie są jego stopy), zupełnie z przodu.
Zjawisku przeciekania, towarzyszy chlupot/dziwne syczenie w kokpicie, który emitowane jest w czasie brania ostrego zakrętu.
Zaznaczam, że schowek jest całkowicie suchy, równiez suche jest miejsce kierowcy.
czy któs może mam pomysł ?Pozdrawiam Jarek
Octa 01, Combi Elegance, r 2000
AHF - 1.9 VP - 110KM (235Nm) [135/303] Po tuningu MTM
-
-
Zatkane masz odpływy na podszybiu i jak się woda nagromadzi i zwiększy sie poziom przez filter cieknie ci do środka woda. Odpływy znajduja się przy błotniku samochodu musisz ściągmnąc plastik l siegnąć w kierunku błotnika ku dołowi i wyciągnąc to gowno ktore tam naleciało np liscie i takie tam.[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
-
to już było przerabiane parę razy. W moim przypadku woda ciekła wentylacją. Zajrzyj do filtra przeciwpyłkowego i sprawdź czy jest suchy. Jeśli tak to sprawdź wszystkie odpływy pod osłoną podszybia. Czasem zajrzeć od strony kół i wyczyścić błoto. Ponoć niektórym ciekło poprzez skrzynkę bezpieczników od strony kierowców, ale tą w podszybiu. Oczywiście nie wspominam już o przeciekaniu drzwi. U mnie też były różne dźwięki w kokpicie - okazało się, że woda przelewała się w wentylacji. Wszystkie odpływy miałem zapchane, a do tego po zmianie filtra kolesie złamali rynienkę i woda lała się prosto na filtr przeciwpyłkowy. Przy wentylacji na maksa woda pryskała na zewnątrz. Suszenie potrwa, no i trochę śmierdzi, ale należy to załatwić jak najszybciej.
pozdrawiamEvery man dies. Not every man really lives.
1.6i 74kW [101KM] AKL, '01, KOMBI, AMBIENTE
Komentarz
-
-
Mechanik sprawdzał: FILTR jest wilgotny, niestety :-(, stwierdził, że wypadła zatyczka w podszybiu, i zatkał ją, ale nie pomogło,
A jesli filtr jest mokry, to co to może być, skąd tam woda sie dostaje ?Pozdrawiam Jarek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez hubert78Sprawdź czy płynu chłodzącego nie ubywa, bo jeśli tak to może byc nagrzewnica lub przewody doprowadzające płyn (miałem tak w renaulcie ale wtedy czuć płyn w środku) jeśli nie to trzeba szukac do skutku.Pozdrawiam Jarek
Komentarz
-
-
Ostatnio zdejmowałem podszybie i zauważyłem jedna sprawę... Bardzo łatwo jest je za słabo wcisnąć podszybie w rynienki [czerwone strzałki]... w miejscu gdzie podszybie styka się z szyba jest gumka... Gdy za słabo wciśniemy podszybie spływająca z szyby woda może wpłynąć pomiędzy gumę a szybę i się przedostać szczeliną pomiędzy rynienkami prosto na filtr [niebieska]
Jak założyłem u siebie wyglądało ze jest ok... Przejechałem szmatka żeby je oczyści i poczułem nierówność. Okazało się że jest za słabo wciśnięte. Zacząłem je dociskać mocniej dłońmi to czułem/słyszałem jak wchodzi na miejsce a guma zaczęła idealnie przylegać. Najlepiej dociskać przy zamkniętej masce. Dobrze jest tez usunąć z nich ewentualny brud.
Zdjęcie wykonane przez -Piotr-, mam nadziej że nic się nie stało że pożyczyłem. Inne foty są też tutaj.
Podejrzewam ze Porterowi chodziło o inną rynienkę niż mi.
pzdrAdam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez b707. Bardzo łatwo jest je za słabo wcisnąć podszybie w rynienkiEvery man dies. Not every man really lives.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jarekjackA w jaki sposób zdjąć podszybie ?Every man dies. Not every man really lives.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jarekjackA w jaki sposób zdjąć podszybie ?
Przy czym wycieraczki warto po prostu zatrzymać w gdy sa na szybie poprzez wyłączenie zapłonu... Wtedy nie trzeba ich wciągać pod maskę i nie przeszkadzają...
W miejscu gdzie podszybie sie stykają jedno nachodzi na drugie... Ciebie w zasadzie interesują te co jest na górze czyli po stronie pasażera...
Ja po prostu wsadziłem palce pod ta listwę... można sobie pomóc łyżką lub czymś podobnym co nie pokaleczy plastiku... Jak wspomniani w w/w temacie grunt to ciągnąć prostopadle od szyby... mi zajęło to około 30 sekund najgorszy jest kawałek przy zawiasie klapy trzeba tam trochę pokombinować ale da rade
pzdrAdam
Komentarz
-
-
Dzięki bardzo za wszystkie informacje
Udało się zdjąć podszybie, wyczyścić kanalik odpływowy przy samym błotniku, (był zaklejony szlamem i liśćmi), wymienić filtr, oraz zamontować wszystko z powrotem.
Robiliśmy to razem z kolegą, więc jakoś daliśmy radę wyjąc podszybie (właściwie jego połowę od strony pasażera), ale nie poszło łatwo: cały czas podczas prób wyjmowania, istniało niebezpieczeństwo, że pęknie a nie wyjdzie, w pewnym momencie, od strony środka szyby, puścił zaczep i wylazło.
Nie jestem pewien czy pomoże wyczyszczenie kanalików odpływowych przy błotnikach (kanalik od strony kierowcy, tez nie odprowadzał wody, ale udało się go przetkać bez demontażu drugiej połowy podszybia).
Próbowaliśmy potem zatkać woreczkiem foliowym kanalik, od strony pasażera i lać wodę w miejsce pod podszybie - woda stała na całej szerokości szyby, ale podstawka plastikowa pod filtrem nie przepuszczała wody. Wniosek jest taki, że chyba wody zbierały się takie ilości, że przelewała się górą przez filtr, i dalej na dół aż do dmuchawy.
Chyba, że gdzieś jeszcze jest jakiś przeciek i nie zlikwidowałem go jeszcze. Jeśli tak, to wkrótce się przekonam:-( i dam znać.
Dzięki wszystkim za pomoc :-)Pozdrawiam Jarek
Komentarz
-
-
dzięki za punkcik :wink:
mam nadzieję, że to koniec Twoich problemów. Szkoda tylko, że nie laliście wody przed wyczyszczeniem. Być może odpływ nie był, aż tak zapchany i problem tkwił gdzie indziej. Odpływy rzeczywiście można dość dobrzy wyczyścić nie ściągając podszybia, ale zawsze lepiej tam zajrzeć, bo tam też nieraz zbierze się sterta liści. Rozumiem, że rynienka nad filtrem jest cała. A co się dzieje jak włączysz wentylację na max? Jak wszystko jest ok to wysusz jeszcze tapicerkę pod dywanikami i śmigaj. To dobra lekcja na przyszłość jak "pierdółki" mogą uprzykrzyć życie...
pozdrawiamEvery man dies. Not every man really lives.
Komentarz
-
-
Witam szanownych kolegów i koleżanki.
Spieszę donieść, że samochód stał pod chmurką w noc z piatku na sobotę (24/25.08) kiedy to była straszzzna burza w Krakowie, po czym w środku było suchutko jak na pustyni :-)
Zatem wasze rady pomogły, jeszcze raz dziękuję serdeczniePozdrawiam Jarek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez oktawian_gtmam pytanie czy ma ktos z Szanownych kolegow plastik prawy podszybia na sprzedaz ??
Ten o ktorym jest mowa w temacie
w sklepie skody proponowano mi za 110 PLN.Pozdrawiam Jarek
Komentarz
-
Komentarz