Przeciek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • radeko
    Classic
    • 2008
    • 1

Przeciek

Zamieszczone przez greszczyn
    Pavulon pewnie dostał , bo zabardzo szalał w WK .
    jednym slowem luzny gosc (moze go wioza do Łodzi?? ) :diabelski_usmiech
    radeko
  • jarekjack
    Drive
    • 2007
    • 40

Przeciek

Witam,
    Mam problem, w czasie jak auto stoi na dworze i pada deszcze (mniej gdy jest w ruchu),
    gromadzi sie gdzies woda. Póxniej jesli zaczynam jechać (np. rano po nocnym deszczu), ciurkiem leci woda na miejsce pasażera (tam gdzie są jego stopy), zupełnie z przodu.
    Zjawisku przeciekania, towarzyszy chlupot/dziwne syczenie w kokpicie, który emitowane jest w czasie brania ostrego zakrętu.
    Zaznaczam, że schowek jest całkowicie suchy, równiez suche jest miejsce kierowcy.

czy któs może mam pomysł ?
    Pozdrawiam Jarek

Octa 01, Combi Elegance, r 2000
    AHF - 1.9 VP - 110KM (235Nm) [135/303] Po tuningu MTM

Komentarz

• daneczek76
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 3642
      • Toyota

Zatkane masz odpływy na podszybiu i jak się woda nagromadzi i zwiększy sie poziom przez filter cieknie ci do środka woda. Odpływy znajduja się przy błotniku samochodu musisz ściągmnąc plastik l siegnąć w kierunku błotnika ku dołowi i wyciągnąc to gowno ktore tam naleciało np liscie i takie tam.
      [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• Porter
        Ambiente
        • 2006
        • 144

to już było przerabiane parę razy. W moim przypadku woda ciekła wentylacją. Zajrzyj do filtra przeciwpyłkowego i sprawdź czy jest suchy. Jeśli tak to sprawdź wszystkie odpływy pod osłoną podszybia. Czasem zajrzeć od strony kół i wyczyścić błoto. Ponoć niektórym ciekło poprzez skrzynkę bezpieczników od strony kierowców, ale tą w podszybiu. Oczywiście nie wspominam już o przeciekaniu drzwi. U mnie też były różne dźwięki w kokpicie - okazało się, że woda przelewała się w wentylacji. Wszystkie odpływy miałem zapchane, a do tego po zmianie filtra kolesie złamali rynienkę i woda lała się prosto na filtr przeciwpyłkowy. Przy wentylacji na maksa woda pryskała na zewnątrz. Suszenie potrwa, no i trochę śmierdzi, ale należy to załatwić jak najszybciej.
        pozdrawiam
        Every man dies. Not every man really lives.
        1.6i 74kW [101KM] AKL, '01, KOMBI, AMBIENTE

Komentarz

• jarekjack
          Drive
          • 2007
          • 40

Mechanik sprawdzał: FILTR jest wilgotny, niestety :-(, stwierdził, że wypadła zatyczka w podszybiu, i zatkał ją, ale nie pomogło,

A jesli filtr jest mokry, to co to może być, skąd tam woda sie dostaje ?
          Pozdrawiam Jarek

Komentarz

• hubert78
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 1576

Sprawdź czy płynu chłodzącego nie ubywa, bo jeśli tak to może byc nagrzewnica lub przewody doprowadzające płyn (miałem tak w renaulcie ale wtedy czuć płyn w środku) jeśli nie to trzeba szukac do skutku.

Komentarz

• Porter
              Ambiente
              • 2006
              • 144

czy sprawdziłeś rynienkę nad filtrem? Jest przymocowana do podszybia, może tu Ci puszcza.

Komentarz

• jarekjack
                Drive
                • 2007
                • 40

Zamieszczone przez hubert78
                Sprawdź czy płynu chłodzącego nie ubywa, bo jeśli tak to może byc nagrzewnica lub przewody doprowadzające płyn (miałem tak w renaulcie ale wtedy czuć płyn w środku) jeśli nie to trzeba szukac do skutku.
                Płyn jak zaczarowany, nie ubywa,
                Pozdrawiam Jarek

Komentarz

• hubert78
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 1576

Zamieszczone przez jarekjack
                  Płyn jak zaczarowany, nie ubywa,
                  No to nie pozostaje Tobie nic innego jak zastosować się da rad wyżej opisanych bo ja jeszcze do swojej skodziny od tej strony się nie dobierałem.

Komentarz

• b707
                    L&K
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 1272

Ostatnio zdejmowałem podszybie i zauważyłem jedna sprawę... Bardzo łatwo jest je za słabo wcisnąć podszybie w rynienki [czerwone strzałki]... w miejscu gdzie podszybie styka się z szyba jest gumka... Gdy za słabo wciśniemy podszybie spływająca z szyby woda może wpłynąć pomiędzy gumę a szybę i się przedostać szczeliną pomiędzy rynienkami prosto na filtr [niebieska]

Jak założyłem u siebie wyglądało ze jest ok... Przejechałem szmatka żeby je oczyści i poczułem nierówność. Okazało się że jest za słabo wciśnięte. Zacząłem je dociskać mocniej dłońmi to czułem/słyszałem jak wchodzi na miejsce a guma zaczęła idealnie przylegać. Najlepiej dociskać przy zamkniętej masce. Dobrze jest tez usunąć z nich ewentualny brud.

Zdjęcie wykonane przez -Piotr-, mam nadziej że nic się nie stało że pożyczyłem. Inne foty są też tutaj.

Podejrzewam ze Porterowi chodziło o inną rynienkę niż mi.
                    pzdr
                    Adam

Komentarz

• jarekjack
                      Drive
                      • 2007
                      • 40

Dzięki za tak wyczerpujące info,

będę sprawdzał
                      Pozdrawiam Jarek

Komentarz

• Porter
                        Ambiente
                        • 2006
                        • 144

Zamieszczone przez b707
                        . Bardzo łatwo jest je za słabo wcisnąć podszybie w rynienki
                        to też jest ważna uwaga. jak podszybie nie jest dobrze "spasowane" i guma, która zachodzi na szybę nie trzyma dobrze to woda leje się do środka jak szalona. mimo wszystko pod samą szybą karoseria profilowana jest w ten sposób, że woda tak powinna spływać na lewo i prawo do odpływów prowadzących po nadkolach. tymczasem mnie rzeczywiście chodziło o inną rynienkę - to ta przeklejona do podszybia, która znajduje się nad samym filtrem przeciwpyłkowym. jest ona tak wyprofilowana, że woda, która zcieknie pod gumą (między szybą a podszybiem) wpada do niej i odprowadzana jest do odpływu po prawe stronie auta (lewej patrząc od maski). nie jest to intergralna część podszybia lecz doklejona. kolesie, ktorzy zmieniali mi filtr nie umieli wyciągnąć podszybia i ją złamali. dodatkowo skleili ją, ale ...odwrotnie. cała woda lała się na filtr i do wentylacji. mnie pomogło sklejanie na gorąco rynienki z podszybiem.

Komentarz

• jarekjack
                          Drive
                          • 2007
                          • 40

[quote="b707"]Ostatnio zdejmowałem podszybie

A w jaki sposób zdjąć podszybie ?
                          Pozdrawiam Jarek

Komentarz

• Porter
                            Ambiente
                            • 2006
                            • 144

podnosisz machę, i cóż, jak to mówią "delikatnie acz stanowczo" wyciągasz tek kawał plastiku, który jest złączony z szybą. oczywiście wpierw ściągasz gumę uszczelniającą. podciągniesz podszybie do góry by wyszło z tego, jak by to nazwać, (cholera, znowu rynna..) z tej rynny, i potem polnymi ruchami wysuwasz je w kierunku przeciwnym niż szyba. możesz sobie pomóc ruchami poprzecznymi. u mnie np. nie chciało łatwo iść. jak ściągniesz podszybie to wszystko o czym piszemy stanie Ci się jasnym jak słońce.

Komentarz

• b707
                              L&K
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 1272

Tu masz bardzo dobry opis i foty kolegi Piotra

Przy czym wycieraczki warto po prostu zatrzymać w gdy sa na szybie poprzez wyłączenie zapłonu... Wtedy nie trzeba ich wciągać pod maskę i nie przeszkadzają...
                              W miejscu gdzie podszybie sie stykają jedno nachodzi na drugie... Ciebie w zasadzie interesują te co jest na górze czyli po stronie pasażera...
                              Ja po prostu wsadziłem palce pod ta listwę... można sobie pomóc łyżką lub czymś podobnym co nie pokaleczy plastiku... Jak wspomniani w w/w temacie grunt to ciągnąć prostopadle od szyby... mi zajęło to około 30 sekund najgorszy jest kawałek przy zawiasie klapy trzeba tam trochę pokombinować ale da rade
                              pzdr
                              Adam

Komentarz

• jarekjack
                                Drive
                                • 2007
                                • 40

Dzięki bardzo za wszystkie informacje

Udało się zdjąć podszybie, wyczyścić kanalik odpływowy przy samym błotniku, (był zaklejony szlamem i liśćmi), wymienić filtr, oraz zamontować wszystko z powrotem.

Robiliśmy to razem z kolegą, więc jakoś daliśmy radę wyjąc podszybie (właściwie jego połowę od strony pasażera), ale nie poszło łatwo: cały czas podczas prób wyjmowania, istniało niebezpieczeństwo, że pęknie a nie wyjdzie, w pewnym momencie, od strony środka szyby, puścił zaczep i wylazło.

Nie jestem pewien czy pomoże wyczyszczenie kanalików odpływowych przy błotnikach (kanalik od strony kierowcy, tez nie odprowadzał wody, ale udało się go przetkać bez demontażu drugiej połowy podszybia).

Próbowaliśmy potem zatkać woreczkiem foliowym kanalik, od strony pasażera i lać wodę w miejsce pod podszybie - woda stała na całej szerokości szyby, ale podstawka plastikowa pod filtrem nie przepuszczała wody. Wniosek jest taki, że chyba wody zbierały się takie ilości, że przelewała się górą przez filtr, i dalej na dół aż do dmuchawy.

Chyba, że gdzieś jeszcze jest jakiś przeciek i nie zlikwidowałem go jeszcze. Jeśli tak, to wkrótce się przekonam:-( i dam znać.

Dzięki wszystkim za pomoc :-)
                                Pozdrawiam Jarek

Komentarz

• Porter
                                  Ambiente
                                  • 2006
                                  • 144

dzięki za punkcik :wink:
                                  mam nadzieję, że to koniec Twoich problemów. Szkoda tylko, że nie laliście wody przed wyczyszczeniem. Być może odpływ nie był, aż tak zapchany i problem tkwił gdzie indziej. Odpływy rzeczywiście można dość dobrzy wyczyścić nie ściągając podszybia, ale zawsze lepiej tam zajrzeć, bo tam też nieraz zbierze się sterta liści. Rozumiem, że rynienka nad filtrem jest cała. A co się dzieje jak włączysz wentylację na max? Jak wszystko jest ok to wysusz jeszcze tapicerkę pod dywanikami i śmigaj. To dobra lekcja na przyszłość jak "pierdółki" mogą uprzykrzyć życie...
                                  pozdrawiam

Komentarz

• jarekjack
                                    Drive
                                    • 2007
                                    • 40

Witam szanownych kolegów i koleżanki.

Spieszę donieść, że samochód stał pod chmurką w noc z piatku na sobotę (24/25.08) kiedy to była straszzzna burza w Krakowie, po czym w środku było suchutko jak na pustyni :-)

Zatem wasze rady pomogły, jeszcze raz dziękuję serdecznie
                                    Pozdrawiam Jarek

Komentarz

• Porter
                                      Ambiente
                                      • 2006
                                      • 144

to cieszy
                                      pozdrawiam

Komentarz

• oktawian_gt
                                        Classic
                                        • 2007
                                        • 16

mam pytanie czy ma ktos z Szanownych kolegow plastik prawy podszybia na sprzedaz ??
                                        Ten o ktorym jest mowa w temacie

Komentarz

• jarekjack
                                          Drive
                                          • 2007
                                          • 40

Zamieszczone przez oktawian_gt
                                          mam pytanie czy ma ktos z Szanownych kolegow plastik prawy podszybia na sprzedaz ??
                                          Ten o ktorym jest mowa w temacie
                                          Niestety nie mam, interesowałem się z wiadomych powodów,
                                          w sklepie skody proponowano mi za 110 PLN.
                                          Pozdrawiam Jarek

Komentarz

• b-bar01
                                            Elegance
                                            • 2007
                                            • 985
                                            • Octavia I (1U2)
                                            • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez oktawian_gt
                                            plastik prawy podszybia na sprzedaz ??
                                            zobacz tu:
                                            *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• oktawian_gt
                                              Classic
                                              • 2007
                                              • 16

Dziekuje za szybka odpowiedz :]
                                              chyba skusze sie na oferte b-bar01
                                              musze kupic bo nie trzyma sie to jak nalezy

Komentarz

Pracuję...