Maicroft, dokładnie najczęściej ludziska się pytają o rozmiar fleg, naklejki od Djczas, problem z hamulcem :P
Jak wymienic termostat w classic 1.6 2002???
Zwiń
X
-
Jak wymienic termostat w classic 1.6 2002???
Witam
W zeszla niedziele zauwazylem podczas jezdy ze mi wskaznik temp. nie wskazuje 90 stopni (jak zwykle) tylko ok 70 przy jezdzie ok 80-90 km/h. A jak stanalem na swiatlach to mi podskoczyl do 90 (ale nie przekroczyl) w zwiazku z tym sadze ze blokuje sie termostat a nie wiem gdzie on w mojej skodzinie jest (znalazlem foto ale do 1.9 TDI). Dodam ze czujnik temp silnika wymienialem w zeszlym roku gdzies w okolicy Listopada. A i na uszczelke pod glowica na razie tez to nie wyglada bo plyn jest w normie a temp nie skacze pozwyzej 90 stopni.
Prosze o pomoc z gory dziekowka :-)))
-
-
1. Zdejmujesz górną osłonę silnika
2. Wylewasz płyn odkręcając ręką korek na dole chłodnicy ( więc warto przy okazji wymienić płyn)
3. Po spuszczeniu płynu odkręcach obsadę termostatu ( po prawj stronie silnika, obsada jest przykręcona do całej obudowy plasykowej z krućcami tam gdzie masz również czujnik temperatury)
Przed wykręceniem termostatu trzebą z niego zdjąć przewód idący do chłodnicy.
Obsada termostatu, w której jest termostat, jest przykręcona dwoma śrubami to tej całej obudowy
4. Wymieniasz termostat oraz koniecznie jego obsade i jego oring ( w aso będą wiedzieć o co chodzi bo mają zalecenie zmiany całości)
5. Zalewasz zbiorniczek do lini max.
6. Włączasz silnik, po otwarciu termostatu układ się odpowietrzy a płyn ze zbiorniczka zostanie zassany
7. Uzupełniasz zbiorniczek wg. pkt 6 tak aż układ będzie stabilny
koniecSeria 188KM/270Nm na 95RON
Komentarz
-
-
Witam
Sebastian_M26 dzieki serdeczne za info mam nadzieje ze sobie z tym poradze bo mam cholerna awersje do ASO (zwlaszcza ASO w Glogowie goscie sie nie znaja tam na niczym poza wymiana plynow i filtrow ale dlaczego tak jest to osobna historia) ja kupilem termostat z oringiem (komplet) a co do obsady to nie wiem bo nie mam i jesli jest w komplecie (razem z termostatem) to ok a jak nie to bedzie problem skoro mowisz ze obsade trzeba wymienic takze. Aha plyn mialem wymieniany w zeszlym roku tez w listopadzie do naszego typu idzie G12 prawda??? Mozna go dostac w sklepie czy trzeba jechac i kupic w ASO???
Komentarz
-
-
G12+ najlepiej w aso lub sklepie (nie kupuj podróbek G12).
1,5 L koncentratu wymieszaj z 1 L wody destylowanej, powinno starczyć
Krucieć termostatu lepiej wymienić gdyż na jego elemencie plastykowym trzymie się trzpień termostatu, jeśli "zmęczony czasem" plastyk pęknie termostat na stałe jest zamknięty a resztki plastyku idą w układ,
przykre skutki jeśli jesteś w trasie...Seria 188KM/270Nm na 95RON
Komentarz
-
Komentarz