Jak wymienic termostat w classic 1.6 2002???

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wachu81
    Classic
    • 2008
    • 1

Maicroft, dokładnie najczęściej ludziska się pytają o rozmiar fleg, naklejki od Djczas, problem z hamulcem :P
  • oollggiieerroo
    Classic
    S_OCP Member
    • 2007
    • 3

Witam
    W zeszla niedziele zauwazylem podczas jezdy ze mi wskaznik temp. nie wskazuje 90 stopni (jak zwykle) tylko ok 70 przy jezdzie ok 80-90 km/h. A jak stanalem na swiatlach to mi podskoczyl do 90 (ale nie przekroczyl) w zwiazku z tym sadze ze blokuje sie termostat a nie wiem gdzie on w mojej skodzinie jest (znalazlem foto ale do 1.9 TDI). Dodam ze czujnik temp silnika wymienialem w zeszlym roku gdzies w okolicy Listopada. A i na uszczelke pod glowica na razie tez to nie wyglada bo plyn jest w normie a temp nie skacze pozwyzej 90 stopni.
    Prosze o pomoc z gory dziekowka :-)))

Komentarz

• Sebastian_M26
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 1823
      • Superb II (3T4)

1. Zdejmujesz górną osłonę silnika
      2. Wylewasz płyn odkręcając ręką korek na dole chłodnicy ( więc warto przy okazji wymienić płyn)
      3. Po spuszczeniu płynu odkręcach obsadę termostatu ( po prawj stronie silnika, obsada jest przykręcona do całej obudowy plasykowej z krućcami tam gdzie masz również czujnik temperatury)
      Przed wykręceniem termostatu trzebą z niego zdjąć przewód idący do chłodnicy.

Obsada termostatu, w której jest termostat, jest przykręcona dwoma śrubami to tej całej obudowy
      4. Wymieniasz termostat oraz koniecznie jego obsade i jego oring ( w aso będą wiedzieć o co chodzi bo mają zalecenie zmiany całości)
      5. Zalewasz zbiorniczek do lini max.
      6. Włączasz silnik, po otwarciu termostatu układ się odpowietrzy a płyn ze zbiorniczka zostanie zassany
      7. Uzupełniasz zbiorniczek wg. pkt 6 tak aż układ będzie stabilny
      koniec
      Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• oollggiieerroo
        Classic
        S_OCP Member
        • 2007
        • 3

Witam

Sebastian_M26 dzieki serdeczne za info mam nadzieje ze sobie z tym poradze bo mam cholerna awersje do ASO (zwlaszcza ASO w Glogowie goscie sie nie znaja tam na niczym poza wymiana plynow i filtrow ale dlaczego tak jest to osobna historia) ja kupilem termostat z oringiem (komplet) a co do obsady to nie wiem bo nie mam i jesli jest w komplecie (razem z termostatem) to ok a jak nie to bedzie problem skoro mowisz ze obsade trzeba wymienic takze. Aha plyn mialem wymieniany w zeszlym roku tez w listopadzie do naszego typu idzie G12 prawda??? Mozna go dostac w sklepie czy trzeba jechac i kupic w ASO???

Komentarz

• Sebastian_M26
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 1823
          • Superb II (3T4)

G12+ najlepiej w aso lub sklepie (nie kupuj podróbek G12).
          1,5 L koncentratu wymieszaj z 1 L wody destylowanej, powinno starczyć
          Krucieć termostatu lepiej wymienić gdyż na jego elemencie plastykowym trzymie się trzpień termostatu, jeśli "zmęczony czasem" plastyk pęknie termostat na stałe jest zamknięty a resztki plastyku idą w układ,
          przykre skutki jeśli jesteś w trasie...
          Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

Pracuję...