[O1] 90,110,130 km

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szkoda
    RS
    S_OCP Member
    • 2005
    • 22543

Zamieszczone przez Lukas81
    Normalne, że dzielimy się na zwolenników szybkiej jazdy nie liczących się ze spalaniem i tych którzy szukają kompromisu pomiędzy V, a ilością paliwa.
    Lukas81, jak zwykle IMHO, w tym przypadku nie ma sensu szukać kompromisu w kwestii spalania, bo jest ono na takim poziomie, ze ja to po prostu pomijam, zwłaszcza przy wartościach średniego spalania podawanych przez ciebie wcześniej (dla mnie nieosiagalnych, w żadnym z aut, które miałem okazję posiadać).
    poza tym dla mnie akurat większa moc to nie jest jednoznaczne z "szybką jazdą", dla mnie MOC bardzo kojarzy się też z bezpieczeństwem i ogólną sprawnością na drodze, zwłaszcza na naszych drogach.

wydaje mi się, że twój podpis świadczy o tym, że troszkę wiekszą MOCĄ raczej byś nie pogardził, oczywiscie kupno 130 w żadnym wypadku nie wyleczy kierownika z chęci jej "dłubnięcia", bedzie wtedy po prostu jeszcze lepiej.

nie wiem, czy to ja "pieprzę o Bachu"? bo nie bardzo rozumiem :?
    mam nadzieję, że ja też mogę prezentować mój punkt widzenia...
    saport techniczny baj DGW
    była BKD+DSG '05 120kkm
    była BXE '08 190kkm
    no i nie ma :-)

Komentarz

ja uważam ze "110-ka" jest takim rozsadnym kompromisem pomiedzy moca/zuzyciem paliwa a cena zakupu. Nie wiem dokladnie jakie teraz sa roznice, ale kiedy ja kupowalem Octe to byla spora roznica miedzy 130 a 110 (nieadekwatna jak mi sie wtedy wydawalo jak tylko dla 20KM wiecej...). Wtedy jednakze nawet nie mialem takiego wyboru bo wiedzialem ze chce 110-ke.....

Podobnież jak Grzes wpakowalem juz w mody worek pieniedzy i wpakuje pewnie kolejny, i mialbym dzis duzo wiecej. Ja mam jednak troche inna filozofie w tym przypadku wiec sobie z tego tytułu w morde nie pluje. Jednakze, gdymym dzis mial stac przed takim wyborem to bralbym ASZ, nawet gdyby mnie to mialo kosztowac 5k wiecej i jedyna roznica to motorowna. Najeczesciej jednak 130-ki to przeciez i skrzynia 6-ka, czesto xenon no i pomijana sprawa taka jak np lepsze hamulce z przodu - ja to wszystko musialem dokladac samodzielnie i kazdorazowo wykladac niemala kasiore..... Zapewne jeszcze jakies roznice in plus sie znajda bo auto nie to sama motorownia przeciez.

Moja klasyfikacja reasumujac wyglada tak:

1. AGR - 90KM ale do doladowany diesel wiec da sie tym jezdzic. Dobrze eksploatowany zrobi nam milion kilometrow. Prosta budowa, prosta exploatacja nastawiona na przebiegi a nie na emocje.

2. 110-ki - troszke wiecej pod butem lecz troszke wiecej komplikacji pod maska wiec i wiecej ew. do popsucia. Jezdzi żwawiej ale F1 to tez nie jest. Taka klasa średnia

3. 130-ka - topowy silniczek w O1 dla diesla wiec z reguly i cale auto lepiej wyposazone. To jezdzi sensownie juz w serii, PD ma tez wieksza kulture pracy. Baaardzo duze mozliwosci dla tuningu. Ja wlozylem 7k PLN a kolega 1.4k PLN i mamy generalnie to samo [jeszcze.... :roll: ] Cos za cos - wieksze emocje na drodze i przy dystrybutorze.

Jesli ktos nie mysli o dlubaniu to niech bierze 110-ke i wyjedzi zaoszczedzona kase. Dla dlubania niech bierze 130-ke a zaoszcedzone pieniadze na modyfikacjach przepije :P

Komentarz

• DGW
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 2330

Zamieszczone przez szkoda
        nie wiem, czy to ja "pieprzę o Bachu"? bo nie bardzo rozumiem :?
        Oj Paweł... to do mnie i również pozdrawiam szopenów :wink: :P

znalazłem plus wielki silnika mego oraz wersji Classic :jump:
        mianowicie jest to niezmierna przyjemność, satysfakcja po każdej wymienionej, zamontowanej rzeczy. Tomek vel lec, pewnie też to potwierdzi i wiele innych osób które mają hopla na tym punkcie. Nie wiem jak reszta ale ja dodatkowo samemu grzebie przy swojej suce wiec przyjemność podwójna
        NFPNorth-West
        2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
        WARSZTAT www.dsize.pl
        ->
        CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
        spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]

Komentarz

Grzes, ja juz dawno stwierdzilem ze jak juz nie bede mial co zmienic/ulepszyc to sprzedam, a ze lista jest jeszcze dluga to masa zabawy przede mna. Mnie dokladnie tak samo kreci sama modyfikacja, ze ciagle cos nowego, lepszego/innego.... bez tego auto jest dla mnie tylko nudnym narzedziem do pracy - trace nim zainteresowanie.

Komentarz

• szkoda
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 22543

Zamieszczone przez dobrygrzeswawa
            Oj Paweł... to do mnie i również pozdrawiam szopenów :wink: :P
            ok, no jestem zmeczony bardzo

1. AGR - 90KM ale do doladowany diesel wiec da sie tym jezdzic. Dobrze eksploatowany zrobi nam milion kilometrow. Prosta budowa, prosta exploatacja nastawiona na przebiegi a nie na emocje.

2. 110-ki - troszke wiecej pod butem lecz troszke wiecej komplikacji pod maska wiec i wiecej ew. do popsucia. Jezdzi żwawiej ale F1 to tez nie jest. Taka klasa średnia

3. 130-ka - topowy silniczek w O1 dla diesla wiec z reguly i cale auto lepiej wyposazone. To jezdzi sensownie juz w serii, PD ma tez wieksza kulture pracy. Baaardzo duze mozliwosci dla tuningu. Ja wlozylem 7k PLN a kolega 1.4k PLN i mamy generalnie to samo [jeszcze.... :roll: ] Cos za cos - wieksze emocje na drodze i przy dystrybutorze.
            niezłe
            była BKD+DSG '05 120kkm
            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• herman
              Rider
              • 2005
              • 456

Witam

Tak jak koledzy napisali sa emocje pod dystrybutorem, szcegolnie jak leje na full i zobacze ze moja 170KM skoda spala paliwa za grosze..przy normlanje jeszdzie spokojnie mozna zejsc na 5,5L a mozna i ponizej 5l przy ekonomii..ostatnio machnalem 930km po tankowaniu..Kiedys zrobilem prawie 1100 na zbiorniku...
              ASZ Rulezz
              --------------

Komentarz

Zamieszczone przez herman
                ASZ Rulezz
                chyba raczej TDI ogolnie, bo to nie jest domeną ASZ'a tylko. A Twoja "170KM skoda" spala za grosze wtedy gdy jedziesz nia jak 80KM Skoda raczej - jak sie dusi to nie ma sily: w skrócie nastepuje reakcja wyssania ON z baku leci to sobie do silniczka zeby potem zrobic takie "PUFF" z tego chromu z tylu co masz pod zderzakiem Za dobre słowo to to jeszcze nie jezdzi...

Sorrki ale nie lubie takiej demagogi rodem z reklam..... 200KM a pali tylko 3.3 na sto.... :roll:

Komentarz

• herman
                  Rider
                  • 2005
                  • 456

Zamieszczone przez lec
                  ASZ Rulezz
                  chyba raczej TDI ogolnie, bo to nie jest domeną ASZ'a tylko. A Twoja "170KM skoda" spala za grosze wtedy gdy jedziesz nia jak 80KM Skoda raczej - jak sie dusi to nie ma sily: w skrócie nastepuje reakcja wyssania ON z baku leci to sobie do silniczka zeby potem zrobic takie "PUFF" z tego chromu z tylu co masz pod zderzakiem Za dobre słowo to to jeszcze nie jezdzi...

Sorrki ale nie lubie takiej demagogi rodem z reklam..... 200KM a pali tylko 3.3 na sto.... :roll:
                  Nie martw sie o moja jazde a twoje porownanie ze jezdze nia jak 80KM to juz totalny bezsens..Jak sie dusi..To mnei rozbawilo najbardziej chyba..NIe masz zielonego pojecia jak jezdze..Ale w sumie wez mi napisz jak sie jezdzi 80KM skoda?? Pewnie latanie w trasie 120 to malo..Bo jak masz 170KM to powinno sie jezdzic 180km/h zeby bylo normalnie??
                  Poza tym przykro miz e masz auto po extra tuningu co ci wcina paliwska od cholery..trzeba bylo jak pisales: kupic sobie mocniejszy silnik i oszczedzic na modach no i pewnie na paliwie tez)
                  --------------

Komentarz

• AdamSkoda
                    Drive
                    • 2007
                    • 55

jesli mowa o oszczedzaniu i pakowaniu to najlepiej kupic sdi i sie bawic :diabelski_usmiech

Komentarz

• mirek_mazury
                      Ambiente
                      • 2006
                      • 125

to i ja dodam kilka słów , OI 130km 102ktys przebieg, zero awarii,hula aż miło,spalanie srednie 6,2; pozdrawiam

Komentarz

Ale w sumie wez mi napisz jak sie jezdzi 80KM skoda
                        przeciez wiesz, wtedy Ci wlasnie pokazuje te 5l /100 :wink:
                        ...I kazdy z nas, a 3/4 tego forum do diesle, wie kiedy auto pokazuje 5l a kiedy 8 czy 10. I nie bierz prosze personalnie do siebie tego co napisalem (a po reakcji sadze ze wziales), bo nie mialem takiej intencji i nie wyjezdzaj z zaczepkami z moim autem.

Nie wyskakuje sie z tekstami o duzej mocy i malym spalaniu kiedy sie z tej mocy nie korzysta. Chyba ze TEN ASZ jest jakis inny niz u innych klubowiczów.

O moje spalanie sie nie boj - nigdy na nie nie narzekalem. Pali tyle ile mu kierownik przydusi.

ps
                        I na sam koniec: wyraznie zaznaczylem , ze ogolnie rzecz biorąc RELATYWNIE niskie spalanie jest domena TDI a nie tylko Twojego ASZ'a.

ps
                        jesli chodzi o mnie to trasa i 120 to malo. Osobiscie mam wieksze predkosci przelotowe, rowniez autami duzo slabszymi niz Twoje czy moje.

pozdr

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratoRS
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

lec, I tu sie z Toba do konca nie zgodze. Zwroc uwage, ze jesli silnik ma wyzszy moment obrotowy jest mu latwiej jezdzic. Jesli latwiej mu jezdzic to moze palic mniej, tak wiec fura o mocy 170KM i lepszy rozlozeniu momentu obrotowego moze palic mniej niz seria 130
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• misiek^wro
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 8321

Zamieszczone przez Krzych
                            tylko PD 130 !! bo za rok , 90 czy 110 będzie ci za mało :twisted:

POTWIERDZAM :P
                            Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                            Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                            ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• MiKruS
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 7976

Przede wszystkim to miejcie na uwadze, to ze każdy ma inne oczekiwania od samochodu.
                              Jeden zrobi sobie 200KM z TDI i nadal będzie chory, ze to mało, bo się przyzwyczai, bo nadal sąsiad w BMW jest szybszy, bo kolega zrobił 202 konie, bo… itd.
                              Natomiast dla drugiego 115konny 2.0 8V będzie burzą…

Po prostu nie każdy ma potrzebe posiadania dużej mocy. Malo tego – niektórzy boją się dużej mocy, bo nie są w stanie nad nią zapanować.
                              Ludzie są różni… Warto mieć to na uwadze.

Natomiast co do tego spalania, to nie przesadzałbym za bardzo. Ja miałem 110-kę, a teraz mam samochod o większej pojemności, o duzo wiekszej mocy i sporo cięższy. I srednie spalanie mam raptem o 1litr do maks 1,5 większe.
                              Więc ile to jest? 4 zeta na 100km? 40 na 1000km, 400 na 10.000km i raptem 4.000 PLN na 100.000 km czyli na jakies 3 lata jezdzenia.

A tak jak napisal Grześ – nie tylko moc jest większa.

Ja miałem 110-kę, bo jak ją kupowałem, to nie było w Octavii ASZ. Weszla kilka miesięcy pozniej. Uwierzcie mi, ze nie chcielibyście stac kolo mnie w dniu, w którym się dowiedziałem, ze trafi taka do oferty… , a ja sfrajerowałem.

Ale nie ma co przesadzac – 130-ke uzywnaną w dobrym stanie, nie po dzwonach będzie wielokrotnie trudniej znaleźć niż 110-ke, 90-kę… Wiec jeśli nie będzie 130-ki to śmiało można brac wersje VP – to są tez bardzo dobre i po chiptuningu dynamiczne samochody.
                              TDI 205PS

Komentarz

• AdamSkoda
                                Drive
                                • 2007
                                • 55

ja sie przesiadlem z samochodu ktory mial 10s do setki do skodziny 1,9tdi 90km majacej 13s do setki. Tak naprawde po co duza pojemnosc i dobre przyspieszenie? zeby ze swiatel buraczyc? Rozumiem ze przy wyprzedzaniu sie przydaje, ale jak wyprzedzamy to zawszez duzym dystansem, tylko dawcy narzadow koncza manewr 2metry przed autem z naprzeciwka. Tak naprawde moc samochodu nie jest wazna, gdy ktos chce mocny samochod to nie kupuje octy tylko jakas 3.0tdi 230km i wtedy mozna szalec. Octavia byla nastawiona od poczatku na oszczednosc, ekonomicznosc przeciez

[ Dodano: Pią 24 Sie, 07 11:24 ]
                                na portfelu strasznie odczulem przesiadke z auta ktorym potrafilem spalic 16l/100km do auta ktore spala max 7-8/na 100km przy tej samej predkosci

Komentarz

AdamSkoda, niech zgadne : beznyna na diesla ? ten topik dotyczy jednakze samych diesli , a dyskusja samych diesli o roznych mocach.

Maicroft, masz racje - w codziennej ekploatacji tak to wychodzi, ale na codzien nie wykorzystujemy extra konikow. Jesli zas jezdzimy dynamicznie , czyli wykorzystujemy ten wiekszy moment i moc to nie ma sily spali nam wiecej. Inna sprawa ze jak bedziemy slabym autem dusic zeby jezdzic tak samo dynamicznie (w przyblizeniu) to wezmie nam 2x wiecej paliwa niz na tym mocnym aucie. Dla mnie to jest troszeczke bez sensu w obu przypadkach. Tzn miec mocne auta by jezdzic jak slabym i cieszyc sie malym spalaniem, jak i miec slabe auto i palowac je.

Dlatego tez, i mniej wiecej Mikrus o tym napisal, wybór mocy jednostki napedowej powinen byc dobrany do naszego stylu jazdy i potrzeb. Bardziej obrazowo: jezeli ktos nastawia sie na ekonomie to IMO AGR nawet jesli spali 0,5l-1l na te 100km wiecej niz przy podobnej jezdzie ASZ to roznica w cenie zakupu powoduje ze w skali 3-5 lat AGR bedzie dla nas i tak duzo ekonomiczniejszy. Jesli natomiast bedziemy dusic AGR'a i bawic sie wyscigi to polknie nam 8-9l (w jedzie miejskiej) i w tym momencie juz ekonomiczniej pojedzie ASZ.

Komentarz

• MiKruS
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2004
                                    • 7976

Zamieszczone przez AdamSkoda
                                    Tak naprawde po co duza pojemnosc i dobre przyspieszenie? zeby ze swiatel buraczyc? Rozumiem ze przy wyprzedzaniu sie przydaje, ale jak wyprzedzamy to zawszez duzym dystansem, tylko dawcy narzadow koncza manewr 2metry przed autem z naprzeciwka.
                                    Z duzym zapasem mowisz? No jakos ja duzo jezdze w trasach i stwierdzam, ze najczesciej problemy z wyprzedzaniem "na samobuja" mają stare pterodaktyle i samochody o śladowej mocy.
                                    Po prostu masz 300 metrow do zakretu, bierzesz sie za wyprzedzanie TIRa i jak jestes w polowie TIRa to z zakretu wypada auto jadące 140km/h i zaczyna sie klopot, bo nie masz mocy.

Dla mocnego auta problemu nie ma - kilak sekund i TIR jest polkniety.
                                    No i wlasnie przede wszystkim o to chodzi. Na naszych zatloczonych, dwukierunkowych drogach, gdzie tiry jadą kolumnami mocnym autem wyprzedzasz taką kolumnę za jednym zamachem, albo na 2-3 tury – a mając auto słabe po prostu za nimi jedziesz i ewentualnie przedrzesz się dopiero po wielu kilometrach z potem na czole.

Wiec jak czytam Twoją wypowiedz, ze duza moc jest do buraczenia, to się zastanwiam czy Cię coś chwilowo zamroczyło, czy może jestes złośliwy i zawistny? :?
                                    TDI 205PS

Komentarz

• DGW
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 2330

Tak naprawde po co duza pojemnosc i dobre przyspieszenie? zeby ze swiatel buraczyc?
                                      To czemu masz aż 90KM?? trzeba było kupić O1 1.4 60KM :lol:
                                      A z obserwacji warszawskich dróg wynika że 95% kierowników buraczy w autach o znikomej mocy :idea:
                                      Zaraz pewnie napiszesz że w szczecinie tak nie jest :wink: tylko gdzie można spotkać najwięcej aut przyciągniętych z zachodu, ospojlerowanych jak kible i do tego 1.0 pod maską??? Wydaje mi się że w zachodniej części kraju (bez obrazy Zachodnio-Polanie)

Rozumiem ze przy wyprzedzaniu sie przydaje, ale jak wyprzedzamy to zawszez duzym dystansem,
                                      Dokładnie taki sam przykład chciałem dać jak MiKruS, lub jeszcze zagmatwam wyprzedzasz właśnie TIRa na wąskiej drodze i gdy jesteś na wysokości jego szoferki ok 100m przed Tobą, z bocznej, leśnej drogi wyjeżdża Ci na czołówkę auto. I co robisz??? Przyspieszasz :lol: czym ??? hamujesz??? ile Ci to zajmie??? Wyrobisz się??? A może po prostu skorzystasz z opcji RÓW :twisted:
                                      A co zrobi kierownik mocnego auta z dobrymi hamulcami??? Albo porostu dociśnie gaz i bezstresowo wjedzie przed TIRa albo najzwyczajniej w świecie wyhamuje. Tylko że przy dobrym przyspieszeniu kierownik mocnego auta będzie już dawno z przodu TIRa i do niebezpiecznej sytuacji nie dojdzie

Tak naprawde moc samochodu nie jest wazna
                                      ad: ad: ad: tekst miesiąca w kategorii: nie trzeba pisać jakiej, każdy wie... :haha:

na portfelu strasznie odczulem przesiadke z auta ktorym potrafilem spalic 16l/100km do auta ktore spala max 7-8/na 100km przy tej samej predkosci
                                      czegoś tu nie rozumiem,
                                      7-8l/100km O1 AGR :shock: co ty z tym autem robisz??? jeździsz w zakresie obr. 3500-4500 ??? jeszcze napisałeś że przy tej samej prędkości co można zrozumieć że w trasie... :shock:
                                      A może właśnie jeździsz mocno żyłując silnik bo Ci mocy brakuje??? Jestem pewien że w ASZ-cie spalanie miałbyś mniejsze
                                      NFPNorth-West
                                      2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
                                      WARSZTAT www.dsize.pl
                                      ->
                                      CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
                                      spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]

Komentarz

• Lukas81
                                        Ambiente
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 232

Są jeszcze dwie sprawy, które sądzę, że należy wziąść pod uwagę jeżeli rozmawiamy o wadach i zaletach poszczególnych silników. Co do pierwszej jestem pewien, bo nie dalej jak 5 miesięcy temu szukałem używanej O1 i parenaście egzemplarzy przerobiłem (aczkolwiek pewnie można i tu zarzucić mi przesadę). Co do drugiej to jest to analiza na tzw. "chłopski rozum".
                                        1. Prawdopodobieństwo znalezienia używanej 130 konnej, niezajeżdżonej O1 - jest bliskie zeru. Z pewnością jest to spowodowane tym, że jest to samochód, który potęguje potrzebę sportowego stylu jazdy. 90 i 110 łatwiej trafić po tzw. "tatusiach rodzin" i kierownikach, którzy jeździli zdecydowanie bardziej spokojnie. Miałem okazję przejechać się 3 używanymi ASZ-tami i były to niestety zajebiście wytłuczone auta.
                                        2. Jeżeli już wchodzimy na koszty eksploatacji i wyliczamy, że po 100 tys. km zaoszczędzimy na AGR lub ASV tylko 4 tys zł, to może uderzymy dalej w ten nurt. Wszelkie naprawy i wymiany części w ASZ są z racji jego większego zaawansowania technologicznego droższe. A nie jest powiedziane, że dłużej wytrzymują. Co za tym idzie np. naprawa 6-biegowej skrzyni może rozwalić porfel użytkownika.

A tak poza konkursem:
                                        Zamieszczone przez MiKruS
                                        Ja miałem 110-kę, bo jak ją kupowałem, to nie było w Octavii ASZ. Weszla kilka miesięcy pozniej. Uwierzcie mi, ze nie chcielibyście stac kolo mnie w dniu, w którym się dowiedziałem, ze trafi taka do oferty… , a ja sfrajerowałem.
                                        Ja mam 110, mogłem mieć 130 i absolutnie nie czuję się sfrajerowany. Może unikajmy takich określeń, bo Wszyscy jeździmy różnymi autami i jesteśmy do nich w pewien sposób przywiązani...

A co do tych wywodów o wyprzedzaniu - każdy kij ma dwa końce. Można jeździć tak żeby nie doprowadzać do takich sytuacji (zaraz ktoś napisze, że można w ogole nie jeździć). Niestety na polskich drogach ostatnio nie ważna jest moc i przyśpieszenie samochodu, ale cierpliwość i refleks.
                                        Były:
                                        Skoda Octavia 2004, 1.9 TDI 110 km, ASV,
                                        Fiat Croma 2006, 1.9 MultiJet 150 km
                                        Jest:
                                        Volkswagen CC 2013, 1.4 TSI 160 km

Komentarz

• bendi
                                          Rider
                                          S_OCP Member
                                          • 2004
                                          • 465

Wszelkie naprawy i wymiany części w ASZ są z racji jego większego zaawansowania technologicznego droższe. A nie jest powiedziane, że dłużej wytrzymują. Co za tym idzie np. naprawa 6-biegowej skrzyni może rozwalić porfel użytkownika.
                                          teoretyzujesz za bardzo, dlaczego np. wymiana synchronizatora w 6 ma być droższa niż w 5 :?:

Niestety na polskich drogach ostatnio nie ważna jest moc i przyśpieszenie samochodu, ale cierpliwość i refleks.
                                          moim zdaniem jednak rozsądek, który mówi nie wyprzedzaj bo nie zdążysz. Zapętliłeś sie Lukas'u81
                                          Outlander
                                          była OII 4x4 BMM
                                          już nie ma Octa ASZ super fajna była

Komentarz

• Lukas81
                                            Ambiente
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 232

Zamieszczone przez bendi
                                            moim zdaniem jednak rozsądek, który mówi nie wyprzedzaj bo nie zdążysz. Zapętliłeś sie Lukas'u81
                                            Dla Ciebie kolego jedna uwaga - ze złośliwymi komentarzami to biegiem na onet czat, a nie tutaj. Zresztą zaraz może moderator wybije Ci z głowy te personalne zaczepki...
                                            Były:
                                            Jest:

Komentarz

• Maicroft
                                              Moderator
                                              S_OCP MemberModeratoRS
                                              • 2004
                                              • 25757
                                              • Audi

2. Jeżeli już wchodzimy na koszty eksploatacji i wyliczamy, że po 100 tys. km zaoszczędzimy na AGR lub ASV tylko 4 tys zł, to może uderzymy dalej w ten nurt. Wszelkie naprawy i wymiany części w ASZ są z racji jego większego zaawansowania technologicznego droższe. A nie jest powiedziane, że dłużej wytrzymują. Co za tym idzie np. naprawa 6-biegowej skrzyni może rozwalić porfel użytkownika.
                                              No to juz Cie naprowadze Zywotnosc pompek jak i wtryskow nie zostala blizej okreslona. Cena jednych i drugich jest praktycznie ta sama. Dodatkowo w VP masz pompe wtryskowa ktora tez moze kleknac. No tak powiesz, ze w PD jest pompa paliwa w baku Rozrzad o jakies 150zl jest tanszy w PD z uwagi na mniejsza liczbe rolek. Co dalej, sprezarki, sprzegla to sa praktycznie te same ceny. Skrzynia, koszt obu na rynku wtornym jest praktycznie identyczny, a uszkodzenia skrzyn to temat marginalny IMO.
                                              Reszta, no tak olej do silnika PD jest ciut drozszy, filtry w tej samej cenie, ale z drugiej strony silnik PD moze byc tez o mocy 101KM w rocznikach ktore bierzemy pod uwage

Wiec teoria nie do konca sprawdzona. Jak dla mnie wlasnie ta skrzynia 6 przewazylaby przy wyborze z uwagi na to ze wlasnie ten 6 bieg mozna w trasie wrzucic i zawsze bedzie ciszej bo silnik zamiast 3 tys obr/min ma cos kolo 2500-2600
                                              Spritmonitor.de

Komentarz

• szkoda
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 22543

tak, przede wszystkim nie rozumiem o co ta cała napinka?
                                                w dyskusji niekoniecznie chodzi o to, żeby adwersarzowi wbić do głowy swój punkt widzenia :idea:
                                                spokojnie proszę :x
                                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Lukas81
                                                  Ambiente
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 232

Zamieszczone przez szkoda
                                                  tak, przede wszystkim nie rozumiem o co ta cała napinka?
                                                  w dyskusji niekoniecznie chodzi o to, żeby adwersarzowi wbić do głowy swój punkt widzenia
                                                  spokojnie proszę
                                                  Ja już odpuszczam wszelkie ciśnienia

Maicroft, - dzięki za rozkmienienie tematu, jak mówiłem, z racji braku kompletnej wiedzy zakładałem czysto teoretycznie. Oszczędność minimalna fakt, ale zawsze jest
                                                  Były:
                                                  Jest:

Komentarz

• bendi
                                                    Rider
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2004
                                                    • 465

Zamieszczone przez bendi
                                                    Dla Ciebie kolego jedna uwaga - ze złośliwymi komentarzami to biegiem na onet czat, a nie tutaj. Zresztą zaraz może moderator wybije Ci z głowy te personalne zaczepki...
                                                    poniżasz się Lukas'u81, a wydaje Ci się że mnie punktujesz :czerwona: - bądź zdrów

przepraszam za offtopic ale prostactwa nie znoszę
                                                    Outlander
                                                    była OII 4x4 BMM
                                                    już nie ma Octa ASZ super fajna była

Komentarz

Pracuję...