dzięki i wzajemnie
Oklepana sprawa - jakie opony na jakie felgi.
Zwiń
X
-
Oklepana sprawa - jakie opony na jakie felgi.
Szperałem w historii ale jakoś nie znalazłem jednoznacznych informacji czy że tak powiem vademecum.
Potrzebowałbym dane dla felgi 16 i oponki 205 ( lub ciut szerszej )przy dość jasno sprecyzowanym efekcie końcowym:
koło powinno wypełniać nadkole mieszcząc się pod jego rantem " na styk " bez ingerencji w blacharkę i oczywiście bez ocierania, opona powinna ułożyć się na feldze z zachowaniem kątów prostych ( nie tworząc wypukłej buły lub trójkąta ), zestaw opona / felga nie powinien wpływać na skręt kół .
Czyli: jaka szerokość felg i jakie ET w powiązaniu z szerokością opony. Szerokość i profil opony max zbliżony do optimum- jak najmniejsza różnica.
Pozdrawiam i z góry dziękuję.
Rudi
Ps: Felg 17'' nie przekreślam , jednak wolałbym zostawić sobie troszkę gumy ze względu na przewagę walorów użytkowych nad lansem.W wyborach miss, stwierdzenie "Dać za wygraną" nabiera zupełnie innego znaczenia.
-
-
O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
O III czarna liftback - reaktywacja
Komentarz
-
-
Maxymalna szerokość felgi dla opony 205/55/16 to 7,5 cala ET 35
Innej opony o szerokości 205 i profilu 16 nie założysz i nie warto szukać bo rozmiar 205/55/16 jest teraz opolularnym rozmiarem w rozsądnej cenie.
Felgi 17 to max 8.0 cala i ET35 i opony 225/45/17 ewentualnie 215/45/17MECHANIKA # WULKANIZACJA # MYJNIA # SPRZEDAŻ NOWYCH OPON # PROSTOWANIE FELG #
Zapraszamy : http://ww.facebook.com/navigator.auto
# # # # # # # # # # #
Moja O2
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=51159
Komentarz
-
-
Ja w poprzednim wozie miałem felgi 7",a opony o szer. 205 i musze powiedziec,ze nie miałem patrząc z boku żadnej "buły".Generalnie radził bym ci dobrac do opony felge węższą o jakieś 2-3cm nie mniej nie wiecej żeby dobrze wyglądało.Przy mniejszej różnicy musisz sie juz liczyc niestety z mozliwoscią uszkodzenia felgi lub starcia ją o np:krawężnik,przy większej z kolei bedzie rosła "buła".Są oczywiscie opony z tzw rantem ochronnym,ale i tak bym nie ryzykował.Polska to jeszcze nie niemcy gdzie na wystające fele mogą sobie pozwolic.Jaro
Komentarz
-
-
yyyy ..... szczerze mówiąc takiej praktyki nigdy nie widziałem. Chyba,że to jakaś nowa technika dobierania felgi do opony - to sorka.Zamieszczone przez jlupino.Generalnie radził bym ci dobrac do opony felge węższą o jakieś 2-3cm nie mniej nie wiecej żeby dobrze wyglądało.
Jeśli już rozmawiamy o konkretnym rozmiarze 205/55/16 to minimalna szerokość felgi to 5,5(osobiście nigdy bym nie założył na taką szerokoc felgi), max to 7,5 , gdy mamy stalówkę to zazwyczaj są 6,5. Większość felg w tym rozmiarze i do tego samochodu będzie o szerokości 7,0 cala.MECHANIKA # WULKANIZACJA # MYJNIA # SPRZEDAŻ NOWYCH OPON # PROSTOWANIE FELG #
# # # # # # # # # # #
Moja O2
Komentarz
-
-
Jak dla mnie bomba. Tylko że nie o to pytałem :] . Producenta opon i felg dobiorę sobie w stosownym czasie gdy już będę wiedział jakie parametry powinien mieć optymalny ( wg moich wymagań ) zestaw.Zamieszczone przez -Piotr-Na szybkiego -opony;
felgi
Ale dziękuję i za to .
PozdroW wyborach miss, stwierdzenie "Dać za wygraną" nabiera zupełnie innego znaczenia.
Komentarz
-
-
Tak jest najłatwiej inie sposób sie pomylic,zeby efekt był zgodny z oczekiwaniami.W zaleznosci od tego jakie Rudi chce miec szerokie opony potrafi bez problemu dobrac sobie szer. felgi,lub odwrotnie.Zawsze wyjdzie na to samo.Zamieszczone przez Dobayyyy ..... szczerze mówiąc takiej praktyki nigdy nie widziałem. Chyba,że to jakaś nowa technika dobierania felgi do opony - to sorka.
Oczywiscie tak jak Doba pisze złotym srodkiem jest 205/55/16 na feli 7".Jaro
Komentarz
-
-
I właśnie to mnie zastanawia Koledzy. Miałem kiedyś alusy 7 '' z oponkami 195. Co prawda oponki miały rant ochronny ale ogólny ich układ na feldze był bardziej niż zadowalający. Więc jak sobie tak czytam i liczę to wychodzi mi że jak założę 205 na 7" to będzie buła .Oczywiscie tak jak Doba pisze złotym srodkiem jest 205/55/16 na feli 7".W wyborach miss, stwierdzenie "Dać za wygraną" nabiera zupełnie innego znaczenia.
Komentarz
-
-
Bedzie dokladnie tak jak chcesz - czyli "kat prosty" zeby byla bula to musialbys zalozyc przynajmniej 225Zamieszczone przez RudiWięc jak sobie tak czytam i liczę to wychodzi mi że jak założę 205 na 7" to będzie buła .nasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
-
ja mam 205 na 6,5 i IMHO specjalnej parówy nie ma - opony z rantemZamieszczone przez Jabar1975Bedzie dokladnie tak jak chcesz - czyli "kat prosty" zeby byla bula to musialbys zalozyc przynajmniej 225Zamieszczone przez RudiWięc jak sobie tak czytam i liczę to wychodzi mi że jak założę 205 na 7" to będzie buła .saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Powiem Ci tak : nie masz co tam liczyć i mnożyć. Możesz śmiało zakładać 7 cali bo trochę setek opon i felg w takiej konfiguracji przewineło się przez moje ręce i wygląda to wszystko oki. Ja sam mam na swojej O1 205/55/16 i 7,5 cala i wszystko gra, tylko, że mało jest wzorów felg o takiej szerokoci felgi.Zamieszczone przez RudiI właśnie to mnie zastanawia Koledzy. Miałem kiedyś alusy 7 '' z oponkami 195. Co prawda oponki miały rant ochronny ale ogólny ich układ na feldze był bardziej niż zadowalający. Więc jak sobie tak czytam i liczę to wychodzi mi że jak założę 205 na 7" to będzie buła .Oczywiscie tak jak Doba pisze złotym srodkiem jest 205/55/16 na feli 7".
Moim zdaniem to jest najbardziej optymalny rozmiar na lato oczywiście. Zima tylko 195/65/15.MECHANIKA # WULKANIZACJA # MYJNIA # SPRZEDAŻ NOWYCH OPON # PROSTOWANIE FELG #
# # # # # # # # # # #
Moja O2
Komentarz
-
-
Doba : I to jest konkretna informacja :kciukgora . Przyczaiłem się do Alessio F1 i występują one w układzie 7,5x16. napisz tylko jeszcze jakie ET masz i będę maił komplet informacji. A i tak pewnie zaatakuję Cię na priv. A na zimę będzie standard rozmiar na blachach.
Szkoda: Sugerujesz , że jak dłubnę szkodnika to będę zwijał dywan ? Znaczy się że 205 będzie za wąsko ? Możesz rozwinąć, bo faktycznie w planie jest zrobienie kiedyś tam jakichś modyfikacji ale po Twoim poście zaczynam się bać
.
PozdroW wyborach miss, stwierdzenie "Dać za wygraną" nabiera zupełnie innego znaczenia.
Komentarz
-
-
pisałem o 195 :idea:Zamieszczone przez RudiZnaczy się że 205 będzie za wąsko ?
oczywiście da sie jeździć, to jasne, ale dla mnie było to strasznie irytujące, tej zimy wypróbuję 205 i zobaczymy, moze bedzie choć trochę lepiej.
[ Dodano: Sro 22 Sie, 07 20:40 ]
plus to, że na balonie 65 średnio da się jeździć w miarę dynamicznie i nie mowie tu o jakichs wyscigach itp.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
No to dorzuce tu swoje pińć groszy...
Co do zimy to reguła taka: im węższa opona tym lepiej - oczywiście w pewnych granicach. Tak więc ja proponuje na zime bez względu na moc 195/65/15.
Jest to opona węższa od 205 a dzięki temu jest większy nacisk powierzchniowy rzeźby bieżnika na śniegu itp.. Im większa siła nacisku, tym lepsza przyczepność na śliskim. Kolejne to większy profil i dzięki temu większy komfort, mniejsza podatność uszkodzenia opony i felgi na dziurach... itd ...itp..
Rudi, Co do felg Alessio to do kody wytępują tylko w szerokoci 7,5 cala, jeśli chodzi o tą F1. Ja sam mam 7,5 i opone 205/55/16 tak więc śmiało możesz zakładać i nie będzie, żadnego balonu itp...MECHANIKA # WULKANIZACJA # MYJNIA # SPRZEDAŻ NOWYCH OPON # PROSTOWANIE FELG #
# # # # # # # # # # #
Moja O2
Komentarz
-
-
ja pocinam na letnich w takim rozmiarze jakieś jokochamy....Zamieszczone przez BaD-BoYA powiedzcie mi ... co sądzicie o takiej konfiguracji :
ET 30
7x17"
205/40/17
Wejda bez problemów chyba do standardowej Octavki ... jakie minusy ? Co sądzicie ??
Zależy mi na szybkiej opinii ... z góry dziękuje
rozmiar bardzo fajny bo autko już wygląda, a jeszcze nie muli i nie nie ma specjalnego wariowania na koleinach. Tylko ceny opon dla tego rozmiaru jakieś dziwne :lol:
edit
sprawdziłem i ja mam 205x50x17r twoje bedą miały mniejszą średnice niż orginalna guma więc będą przekłamania na prędkościomierzu. Niższy profil pociąga za sobą większe ryzyko uszkodzenia opomu i rantu felgi. Natomiast jeśli chodzi o felgi to odsadzenia Ci nie podam bo niemam jak sprawdzić jednak im węższa fela tym lepsza bo trudniej ją zgiąć.- No nic. Życie jest piękne, ale trzeba się pchać do przodu.Kulturalnie, ale pchać. o. Rydzyk
Komentarz
-
-
OK. Jeśli chodzi o ET sprawa załatwiona - i tutaj dziękuje elc`owi - zapodam z ET35 ...A co do profilu to niemam sie w zasadzie co obawiać bo w UK drogi ładneZamieszczone przez michuja pocinam na letnich w takim rozmiarze jakieś jokochamy....Zamieszczone przez BaD-BoYA powiedzcie mi ... co sądzicie o takiej konfiguracji :
ET 30
7x17"
205/40/17
Wejda bez problemów chyba do standardowej Octavki ... jakie minusy ? Co sądzicie ??
Zależy mi na szybkiej opinii ... z góry dziękuje
rozmiar bardzo fajny bo autko już wygląda, a jeszcze nie muli i nie nie ma specjalnego wariowania na koleinach. Tylko ceny opon dla tego rozmiaru jakieś dziwne :lol:
edit
sprawdziłem i ja mam 205x50x17r twoje bedą miały mniejszą średnice niż orginalna guma więc będą przekłamania na prędkościomierzu. Niższy profil pociąga za sobą większe ryzyko uszkodzenia opomu i rantu felgi. Natomiast jeśli chodzi o felgi to odsadzenia Ci nie podam bo niemam jak sprawdzić jednak im węższa fela tym lepsza bo trudniej ją zgiąć.
Komentarz
-

Komentarz