Pytanie do kolegówo ON

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Pytanie do kolegówo ON

No w sumie zapomnielismy :roll:
    Najwyzej swoja oddam.

Pytanie do kolegówo ON

Jako ze diesla mam od kilku tygodni - nigdy się nie orientowałem co do jakości ON.
    Wiadomo są stacje lepsze i gorsze ale nie oto mi chodzi. Wiem ze miały być a może już są biopaliwa czy jakoś tak na oleju rzepakowym chyba. I powiedzcie mi co z tym jest ? Czy każdy ON ma już te biopaliwa czy nie weszło to do nas. A może jest to w tych paliwach Ultimate na BP ?
    Pytam dlatego ze dziś znajomy przywiózł do siebie dosyć sporo ON. Powiedział ze odstąpi mi karnisterek jeśli poczesuje. Powiedział ze to dobre paliwo na oleju rzepakowym. Długo już na nim jeździ. Skusiłem się miałem pół baku i wlałem sobie 20l. Jak wlewałem widziałem ze było takie jasno żółte.

Dlatego pytam:

czy coś wam wiadomo na temat tego rzepaku w ON
    czy BP Ultimate ma w sobie ten rzepak
    czy szkodzi takie rzepak naszym VW Diezelkom

Dzięki za pomoc

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

W skrocie: dawka bio komponentu, ktora nasz rzad chcial dodac byla najwieksza w Europie i dlatego to nie przeszlo. Sadze ze jakas sladowa ilosc, to producenci dodaja caly czas, a sam dodatek bio moze brac sie jeszcze z czegos innego (sztuczny-stad ta cena).

Na olej kupowany z beczki trzeba tylko uwazac, zeby nie okazalo to sie odbarwionym opalem bo wtedy moze byc wielka lipa.

Istnieje sposob alternatywny zasilania diesla czystym olejem rzepakowym, takim jak do gotowania uzywamy i jest to duzo tansze rozwizania niz sztuczne osiagniecie z oleju rzepakowych estrow rzepakowych a to nasze panstwo chcialo nam zafundowac.
      Co do tej alternatywy to w Mikolowie jest gosc ktory tym sie zajmuje. W skrocie przerobka w wypadku silnikow D TD oraz TDi VP polegala na zmianie wtryskiwaczy na inne (ksztalt rozpylacza sie rozni) oraz dla bezpieczenstwa silnika montaz dodatkowego filtra paliwa, bo czasem cos moze byc w takim oleju bo roznie to firmy wytlaczaja.

BP Ultimate to zwykly ON ktory jeszcze nie jest podrabiany z jakimis extra dodatkami zmniejszajacymi dymienie i takie tam.

W Niemczech wiem ze tez jest jakis ON bio, ale jego np nie mozna tankowac do pewnych silnikow i producent to wyraznie zaznacza w instrukcji. Taki olej tam jest tanszy o ok 0,20€ od zwyklego, a u nas mialo byc na odwrot i bez mozliwosci wyboru.
      Spritmonitor.de

Komentarz

• Samiec
        RS
        S_OCP Member
        • 2004
        • 4287
        • Octavia I (1U2)
        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
        • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez Maicroft
        a u nas mialo byc na odwrot i bez mozliwosci wyboru.
        Taka u nas demokracja :evil: :roll: niech ten co to wymyslil :fuck1
        Dobrze ze to nie przeszlo ale pies wie co znowu wymysla :roll:
        TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
        SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
        SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• wasyl
          L&K
          • 2005
          • 1084

oficjalnie nie przeszło, ale skąd wiesz co lejesz na stacji :diabelski_usmiech
          ASV + Aligator MT K-ce 150 KM 320Nm
          www.wasilewski-foto.pl
          KIA 2,2 d (245KM i 523Nm)

Komentarz

Aaa. to mam jasność .. - dzięki ..

Czyli jeżeli ten ON ktory wlałem okazałby sie normalnym ON zrobionym z rzepaku, a nie samym rzepakiem, i nie był by to odbarwiony opał. To moge spokojnie jezdzić ni stanie sie nic skodziance TDI VP ? Czy dla pewności lac 50/50.

No i jeszcze jedno chyba tez glupie pytanie ale wybaczcie ops: Bo nie wiem czy dobrze rozumiem ten ON rzepakowy to jest właśnie to biopaliwo ? ops:

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Zamieszczone przez neck
              No i jeszcze jedno chyba tez glupie pytanie ale wybaczcie ops: Bo nie wiem czy dobrze rozumiem ten ON rzepakowy to jest właśnie to biopaliwo ? ops:
              Trzeba rozgraniczyc czysty olej rzepakowy(roslinny, tani w produkcji) od oleju napedowego z estrami rzepakowymi (to te slynne bio-komponenty)ktory jest duzo drozszy w produkcji niz zwykly ON jaki teraz mamy na stacji, bo ktos ten bio-komponent musi dostarczyc. Wg mnie to sa dwa rozne oleje.
              Spritmonitor.de

Komentarz

Okej czyli mamy jasność przynajmniej ja

Więc ostatnie pytanie : to co zalalem bylo ON z estrami rzepaku czyli bio-ON. I czy on jest szkodliwy dla naszych TDI ? czy VW pozwala na stosowanie dodatków BIO. No i czy to nie zaszkodzi silnikowi.

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

Zaszkodzic moze jazda tylko i wylacznie na takim paliwie, a i to nie zostalo do konca udowodnione. Skoda pisze w instrukcji cos na ten temat, ale to trzeba by bylo sprawdzic, bo nie pamietam. Wiem ze Renault zabrania stosowania bio-paliw bo sie uszczelki wytopia. Ale to jest w wypadku ciaglego stosowania takiego paliwa. Przy sporadycznym jego uzywaniu i w dodatku mieszaniu, to solidna konstrukcja VP powinna przyzyc :wink:

Twierdza, ze na wschodzie Europy jest do dupy paliwo. Bedac na Ukrainie i przejezdzajac ponad 2000km na ich paliwie, zadnych roznic nie bylo czuc. Fakt tankowac tam trzeba na duzych stacjach, bo przed stacjami mozna kupic ich ON ktory jest czarny przeznaczony do ciezarowek i innego chlamu.
                  Spritmonitor.de

Komentarz

oki wielkie dzieki

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

Dla silnika Diesla najwazniejszym parametrem jest liczba cetanowa i parametr odpowiadajacy za suchosc paliwa. Ale w tym temacie juz nie mam dostatecznej wiedzy.

Standardowy ON ma chyba liczbe cetanowa rowna 48-49, ale tego tez nie jestem pewien.
                      Spritmonitor.de

Komentarz

pokukam w instrukcji co VW sadzi o bio
                        i poszukam jaka liczbe cetanowa maja bio

W instrukcji właśnie wyczytałem :

W samochodach z silnikami wysokoprężnymi można używać także paliwa ekologicznego. Paliwo ekologiczne wytwarzane jest w procesie chemicznym z oleju roślinnego. Pod pojęciem paliwa ekologicznego rozumie się ester metylowy oleju rzepakowego. Osiągi mogą być nieco gorsze a spalanie nieco większe. Można mieszać z dowolnym innym paliwem w stosunku dowolnym. Nie zaleca się stosować poniżej -10 stopni C

Komentarz

Czy ktos wie co jest lepszego w paliwie BP Ultimate?
                          Ktos na tym jezdzi i czuje poprawe? Warto dopałacac 10gr na litrze?

Komentarz

Wiadomo są stacje lepsze i gorsze
                            u mnie od zawsze ON z Orlenu, a jak kiedys raz sie wlalo na innej (juz nie pamietam jakiej) to jakby z 90KM zrobilo sie z 50 :| :|

Komentarz

• Purchawa
                              Admin
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 8007

Jako ze diesla mam od kilku tygodni - nigdy się nie orientowałem co do jakości ON.
                              Chcesz zeby Ci dieselek dluuuugo sluzyl ?
                              To nie oszczedzaj na paliwie i lej tylko na sprawdzonych/markowych stacjach :!:

[ Dodano: 11 Kwi 2005 02:07 pm ]
                              Zamieszczone przez BioBogon
                              Czy ktos wie co jest lepszego w paliwie BP Ultimate?
                              Ktos na tym jezdzi i czuje poprawe? Warto dopałacac 10gr na litrze?
                              IMO nie ma sensu przeplacac. Wyjezdzilem chyba w sumie ze 4 baki i nie widzialem zadnych roznic.
                              "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                              Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

Czyli jednak nie pozostaje nic innego jak Orlen, Neste, Slovnaft

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

Ja tam tankuje w wiekszosci na Jet-cie, Slovnafcie i Shellu, ojciec to samo i zadnych problemow. Te stacje mam najblizej i jakos tam mi zawsze najlepiej. A jeszcze jedna: Oszolom - ale obok tej przejezdzam zdala :twisted:
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

O tak tak stacje przy hipermarketach trzeba omijać na kilometr. A propos Ultimate diesel różnicę zauważyłem przy odpalaniu zimą podczas niskich temperatur. Zdeecydowanie łatwiej

Komentarz

• Martinez
                                      L&K
                                      • 2004
                                      • 1366
                                      • Audi

Ja oprócz Shella czasem tankuje na Rafinerii Gdańskiej - jako jedyna sieć ma paliwo nie z Orlenu. Jak na razie sie nie zawiodłem.

Natomiast strasznie podpadło mi BP - po zalaniu zaczął kopcić bardziej niż normalnie i od tamtej pory jak nie musze to nie tankuje na BP.
                                      Tak se wspominający Octavię - byly jej posiadacz
                                      teraz: stalowe A4 B7 2.0 TFSI tiptronic
                                      czarna AR 156 1.8 T.Spark

Komentarz

Ja oprócz Shella czasem tankuje na Rafinerii Gdańskiej - jako jedyna sieć ma paliwo nie z Orlenu
                                        mam z tego rozumieć ze Orlen Ci podpadł ? słyszałem ze Orlen ma dobre palifko .. a moze sie myle ?

Komentarz

• BioBogon
                                          Elegance
                                          • 2005
                                          • 921

Na tdi.pl jest test porównawczy BP ultimate ze zwykłym:

Wygląda na to, że nie ma co przepłacać.
                                          Leon FR 2.0TDI 170KM

Komentarz

• wasyl
                                            L&K
                                            • 2005
                                            • 1084

Najbardziej denerwujące na BP jest to że Ultimate pistolety są oznaczone , a zwykłe paliwo nie. Powyciągali naklejki, żeby klient kierował się intuicyjnie (przyznam że działa), jak sobie przypominam jak tankowałem też wolałem wziąść pistolet oznaczony. W paliwie nie ma najmniejszej różnicy ale ...Światem rządzi marketingowy pieniądz !!!! :!: :szeroki_usmiech
                                            ASV + Aligator MT K-ce 150 KM 320Nm
                                            www.wasilewski-foto.pl
                                            KIA 2,2 d (245KM i 523Nm)

Komentarz

• Qulek
                                              RS
                                              • 2005
                                              • 1630
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                                              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

My do naszej Octavii wlaliśmy od początku(czyli od 5 dni) BP Ultimate... narazie nie wiem co mam powiedziec bo nie mam porównania....
                                              BEST Czesci i artykuly motoryzacyjne

Było O1 jest O3

Komentarz

• Martinez
                                                L&K
                                                • 2004
                                                • 1366
                                                • Audi

Zamieszczone przez AWARIA!

mam z tego rozumieć ze Orlen Ci podpadł ? słyszałem ze Orlen ma dobre palifko .. a moze sie myle ?
                                                Orlen - raczej przeciętne, ale bardziej chodzi mi o to że wszystkie koncerny kupują paliwo od Orlenu.
                                                Tak se wspominający Octavię - byly jej posiadacz
                                                teraz: stalowe A4 B7 2.0 TFSI tiptronic
                                                czarna AR 156 1.8 T.Spark

Komentarz

• arturv3
                                                  Ambiente
                                                  • 2006
                                                  • 100

Mam pytanie, czy ktoś z Was tankował biopaliwo, np. z Rafinerii w Trzebini i jak się zachowuje samochód na takim paliwie ?

Komentarz

Pracuję...