[O1] TDI - duza predkosc = wpieprza olej ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• [O1] TDI - duza predkosc = wpieprza olej ?

Zamieszczone przez LordVere
    Racej chodzilo mi o to czy moze sie rozsypac ...??? bo jednak obroty swoje turbo ma
    a po zlozeniu juz moze miec pewne luzy potem wibracje ...
    nic nie będzie mieć luzów większych niż przed czyszczeniem, gdzieś na forum było opisane jak sprawnie przeczyścić kierowniczki

[O1] TDI - duza predkosc = wpieprza olej ?

Witka,

jak w temacie. Od czerwca zaobserowalem takie zjawisko. Jesli sie zdarzy ze przegonie furacza po austradach, i mowie to o odcinkach ponad 100KM pokonywahych z predkosciami ~180-200 km/h to dosyc znacząco ubywa oleju. Nie w sposob alarmujacy ale na tyle ze raz dolewalem 2.5l w czerwcu , a przedwczoraj wlalem kolejne 0,5l bo bylo juz mało... i mam teraz stan bliski minimum.....

Na razie temat obserwuje.... martwic sie tym czy przywyknac? Podobno ma prawo przy ostrym auostradowym palowaniu troche tego oleju zeżreć a auto tez nie jest juz pierwszej mlodości....

Aha - wyciekow zadnych nie ma - bylo sprawdzane. Rozruch tez tez bez zadnego bialego dymu. A jak lece te 200 na autobanie i przycisne to troche "kurzu" za mna zostaje, jednakze nie jest on bialy rowniez, rzeklbym ciemnoszary sklaniacy sie bardziej w strone czarnego niz bialego....

bede wdzieczny za sugestie. Olej lany od poczatku to Mobil 0W-40

Komentarz

• hsurim
      Elegance
      • 2006
      • 788
      • Kia
      • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Re: TDI - duza predkosc = wpieprza olej ?

Zamieszczone przez lec
      (...)
      bede wdzieczny za sugestie. (...)
      Stosuj się do prędkości zdroworozsądkowych (przepisowych) a będziesz - w razie czego - miał większe prawdopodobieństwo przeżycia ...
      a i zużycie oleju wówczas znacząco spadnie. :shock:
      Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie.

Komentarz

• djczas
        RS
        • 2005
        • 9612

lec, przy długotrwałym obciążeniu turbina nagrzewa sie i lekko rozszczelnia i zaczyna puszczać olej nie ma nic w tym dziwnego więc nie martwił bym sie dopóki nie zacznie brać po mieście lub powoli na trasie

Komentarz

• dariuspolo
          L&K
          S_OCP Member
          • 2007
          • 1168

Re: TDI - duza predkosc = wpieprza olej ?

Zamieszczone przez hsurim
          Zamieszczone przez lec
          (...)
          bede wdzieczny za sugestie. (...)
          Stosuj się do prędkości zdroworozsądkowych (przepisowych) a będziesz - w razie czego - miał większe prawdopodobieństwo przeżycia ...
          a i zużycie oleju wówczas znacząco spadnie. :shock:
          OT
          ...a co zlego( z wyjatkiem duzego zuzycia paliwa) jest w pomykaniu na autostradzie z predkosciami 180-200kmh, w niemczech jakos nie odnotowano zwiekszonej ilosci wypadkow lub wiekszej liczby ofiar na odcinkach bez ograniczen.

Darek

[ Dodano: Sro 05 Wrz, 07 15:58 ]
          lec, kupiles nowa turbine? na starej turbinie tego nie miales?
          Mysle ze kolega Dojczas ma racje, tylko ta ilosc mnie przeraza troche, ile zrobiles kilometrow na 2,5l oleju.
          T4 CARAVELLE AXG 150PS/295Nm
          SEAT ALHAMBRA BLT 180PS/385Nm
          Zuzycie paliwa

Komentarz

• mad_mark
            Rider
            S_OCP Member
            • 2007
            • 413

lec, a pamietasz jak mi przegoniliscie AGR'a z przybrodzina do gniezna? po tej akcji musialem dolac jakies 0,3-0,4.

jak wrocilem do swoich predkosci (100-120) przestala brac olej.

TTTM

Komentarz

• paf
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 3140

mój AXR tak ma jak piszesz Tomek (fakt to PDek a ponoć bardziej lubią olej)
              z tym że u mnie wychodzi do przy wyjazdach do DE, A, ITA itp gdzie na autostradach mknę po pareset kilometrów po 150-180km/h z tym że mnie łyka tak koło 0,5l na taki "pałujący" wyjazd rzędu 2500km

[ Dodano: Sro 05 Wrz, 07 16:20 ]
              Aha - tak było przed jak i po wirusie

Komentarz

Zamieszczone przez paf
                180km/h z tym że mnie łyka tak koło 0,5l na taki "pałujący" wyjazd rzędu 2500km

to by sie zgadzalo, bo ja teraz tez zaliczylem czechy, niemcy i austie - wyszlo ponad 3kkm z czego 80% to austrada, i po polsce z 1kkm zrobilem tez na a4/a4 wiec akurat by sie mnie wiecej pokrywalo z tym co piszesz.....

no nic to , trzeba wozic literek ze soba i monitorowac

dariuspolo, objawy dot. setupu na turninie ze 130PD

mad_mark, no bez przesady, ile to bylo kilometrow ? 30 ? a predkosci nie byly tez zawrotne.... no ale skoro juz wtedy CI zezarlo to u mnie tez bedzie to usprawiedliwone - odcinki jak i predkosci duzo wieksze

djczas, dzieki za info. No moja sie niezle rozgrzewala, bo po demontazu Ali mowil ze az na wylocie platynowa sie zrobila Dostawala w dupe ode mnie a nadal chodzi jak zloto i nic jej nie mozna zarzucic Nie ma to jak KKK.

hsurim, chyba troche nie na temat, nie uwazasz? nie bede powielal tego co napisal Darek w swoim poscie.

Komentarz

• hsurim
                  Elegance
                  • 2006
                  • 788
                  • Kia
                  • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

lec, prosiłeś o sugestię i ... otrzymałeś (moją).
                  Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie.

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

Albo ta turbina juz lyka, bo kiedys mowiles ze jest juz podejrzana, albo czas zmienic olej na jakis 5W-40, a nie 0, bo przy nim moze tak sie wlasnie dziac :?
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• bubuDE
                      Elegance
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 763
                      • Octavia III (5E3)
                      • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

djczas, myslisz ze w benzynowej turbinie utrata oleju moze byc rowniez od szybkiej jazdy? A ile oleju przeslizguje sie nad pierscionki?
                      PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex

Komentarz

Maicroft, ja mowilem ze podejrzana ? chodzi jak zloto. ALbo cos zle zrozumiales albo ja sie zle wyrazilem...

Tez juz slyszalem ze moze przejsc na 5W40 ale co to da jak i tak bedzie brac po autostradach.....

Komentarz

• djczas
                          RS
                          • 2005
                          • 9612

bubuDE, tak jest ponieważ turbo pod wpływem gorąca ze spalin rozszerza sie wiec przy większym katowaniu odrobinę łyknie

Komentarz

• Jabar1975
                            RS
                            • 2006
                            • 3331

normalka - odpowiedz dostanie sie po zamontowaniu termometru mierzacego temp, oleju ew. spalin - przynajmniej 15st wyzsza przy takim palowaniu niz normalnie wiec i olej sie szybciej "traci"
                            Zamieszczone przez Maicroft
                            albo czas zmienic olej na jakis 5W-40, a nie 0, bo przy nim moze tak sie wlasnie dziac
                            wedlug mnie lepiej na cos z indeksem xW-50 bo ta druga cyfra (jesli pamietam dobrze) jest od tem maks w jakich pracuje olej.
                            nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratorr
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

Jabar1975, To tym bardziej nie ma problemu chyba oleju 5W-50 spelniajacego norme 505.00 bo taki tu jest potrzebny.

lec, Masz zalozona chlodnice oleju z ASZ-ta i plyte pod silnikiem od Mrov??
                              Spritmonitor.de

Komentarz

• b-bar01
                                Elegance
                                • 2007
                                • 985
                                • Octavia I (1U2)
                                • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez Jabar1975
                                bo ta druga cyfra (jesli pamietam dobrze) jest od tem maks w jakich pracuje olej
                                zgadza się, pisał o tym Masters na forum.
                                olej 0W jest zbyt rzadki do turbin i przy długim butowaniu może wyciekać z uszczelnień -> więcej nagaru-> więcej sadzy na kierowniczkach-> wiadomo

tu jest link do specyfikacji temperaturowych, warto zobaczyć

*** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

Maicroft, tak

Komentarz

• filut
                                    Classic
                                    • 2006
                                    • 33

Zamieszczone przez paf
                                    mój AXR tak ma jak piszesz Tomek (fakt to PDek a ponoć bardziej lubią olej)
                                    z tym że u mnie wychodzi do przy wyjazdach do DE, A, ITA itp gdzie na autostradach mknę po pareset kilometrów po 150-180km/h z tym że mnie łyka tak koło 0,5l na taki "pałujący" wyjazd rzędu 2500km

[ Dodano: Sro 05 Wrz, 07 16:20 ]
                                    Aha - tak było przed jak i po wirusie
                                    Ja z kolei zaobserwowałem, że na autostradach przy Vavg~ 140 km/h mój AXR wcale nie bierze oleju. Bierze natomiast przy krótkich odcinkach po mieście.

BTW: Jak byś ocenił satysfakcję po chipsie AXR'a w skali od 1 do 10 ? Też się przymierzam
                                    Octavia off-road edition

Komentarz

• Jabar1975
                                      RS
                                      • 2006
                                      • 3331

Zamieszczone przez lec
                                      Maicroft, tak
                                      - po zdjeciu plyty temp bardzo szybko spadnie o ladnych pare stopni - niestety ta zabudowa dosc ogranicza chlodzenie oleju

zawsze mozna przesniesc lub zainstalowac dod. chlodnice oleju gdzies za atrapa albo w miejscu starego ICka
                                      nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• paf
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 3140

Zamieszczone przez filut
                                        Ja z kolei zaobserwowałem, że na autostradach przy Vavg~ 140 km/h mój AXR wcale nie bierze oleju. Bierze natomiast przy krótkich odcinkach po mieście.
                                        a to ciekawe no ale widać że sztuka sztuce nie równa
                                        Zamieszczone przez filut
                                        BTW: Jak byś ocenił satysfakcję po chipsie AXR'a w skali od 1 do 10 ? Też się przymierzam
                                        tak gdzieś w granicach 15 :lol:

no i poza tym pamiętaj że najprawdopodobniej nie masz 101KM/240Nm tylko tak koło 115/260

Komentarz

Jabar1975, bedzie focal za jakis czas - dla bezpieczenstwa. Nie wiem czy znaczaco to wplynie na ubytki oleju.... musialby sie Luca wypowiedziec.

Komentarz

• Samiec
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2004
                                            • 4287
                                            • Octavia I (1U2)
                                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                            • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

U mnie tez na wyjezdzie tdi wciagnal oleju. Na ~2000km ~0,5l oraz w powrotna strone 0,4l.
                                            Olej Mobil1 0w40 TD, predkosc na autostradzie min 150km/h (to byla zalozona predkosc podrozna), ale czasmi bylo i 170km/h przez sporo km oraz 210km/h na jakims odcinku.
                                            Przez 70% trasy jechalem na klimie. W aucie 4osoby i auto wypakowane po full bagazami.
                                            TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                                            SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                                            SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• Masmo
                                              L&K
                                              • 2005
                                              • 1145

Ile na 1000 tego oleju Ci wciąga???

Moje doświadczenie z CRDi w Tucsonie:
                                              Jak go przejąłem miał 70kkm nalatane i zalany minerał :!: w ASO Hu...daj w Warszawie :evil:
                                              Wpieprzał olej jak wściekły ( jakieś 0,4l/1000 km) przy butowaniu (tym autem inaczej się nie da, cały czas gaz do dechy).
                                              Przy wymianie na syntetyk nic nie bierze :shock: .
                                              Także rodzaj oleju MA ZNACZENIE. Może zalej Motul :wink:
                                              Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

• Samiec
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2004
                                                • 4287
                                                • Octavia I (1U2)
                                                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                                • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez Masmo
                                                Ile na 1000 tego oleju Ci wciąga???
                                                Na 1000km z 0,3l, od nastepnego przgladu przesiadam sie na motula, zobaczymy za co wszyscy go tak chwala :wink:
                                                TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                                                SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                                                SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• sławek_w
                                                  Drive
                                                  • 2007
                                                  • 41

Zauważyłem, że przy dużych prędkościach ok. 160 i to nawet na krótkim odcinku od Wroclawia do Jeleniej Góry i z powrotem - to przecież kawałek autostrady we Wrocławiu zapaliła się żółta lampka z olejarką, zatrzymałem się i musiałem dolać 0,5 l oleju. Natomiast podczas podróży do Chorwacji z dużą przyczepą kempingową - na autostradach cały czas ok. 100 km/godz i w piekielnym upale na południu Chorwacji w temp. do 37 st. i po zjeździe z autostrady w górach ostre podjazdy - nie wziął ani grama oleju. Prawdopodobnie oznacza to, że nie lubi wysokich obrotów.

Komentarz

Pracuję...