Zamieszczone przez LordVere
[O1] TDI - duza predkosc = wpieprza olej ?
Zwiń
X
-
Gość
Tagi: Brak
-
lec
Witka,
jak w temacie. Od czerwca zaobserowalem takie zjawisko. Jesli sie zdarzy ze przegonie furacza po austradach, i mowie to o odcinkach ponad 100KM pokonywahych z predkosciami ~180-200 km/h to dosyc znacząco ubywa oleju. Nie w sposob alarmujacy ale na tyle ze raz dolewalem 2.5l w czerwcu , a przedwczoraj wlalem kolejne 0,5l bo bylo juz mało... i mam teraz stan bliski minimum.....
Na razie temat obserwuje.... martwic sie tym czy przywyknac? Podobno ma prawo przy ostrym auostradowym palowaniu troche tego oleju zeżreć a auto tez nie jest juz pierwszej mlodości....
Aha - wyciekow zadnych nie ma - bylo sprawdzane. Rozruch tez tez bez zadnego bialego dymu. A jak lece te 200 na autobanie i przycisne to troche "kurzu" za mna zostaje, jednakze nie jest on bialy rowniez, rzeklbym ciemnoszary sklaniacy sie bardziej w strone czarnego niz bialego....
bede wdzieczny za sugestie. Olej lany od poczatku to Mobil 0W-40
-
Re: TDI - duza predkosc = wpieprza olej ?
Zamieszczone przez lec(...)
bede wdzieczny za sugestie. (...)
a i zużycie oleju wówczas znacząco spadnie. :shock:Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie.
Komentarz
-
-
Re: TDI - duza predkosc = wpieprza olej ?
Zamieszczone przez hsurimZamieszczone przez lec(...)
bede wdzieczny za sugestie. (...)
a i zużycie oleju wówczas znacząco spadnie. :shock:
...a co zlego( z wyjatkiem duzego zuzycia paliwa) jest w pomykaniu na autostradzie z predkosciami 180-200kmh, w niemczech jakos nie odnotowano zwiekszonej ilosci wypadkow lub wiekszej liczby ofiar na odcinkach bez ograniczen.
Darek
[ Dodano: Sro 05 Wrz, 07 15:58 ]
lec, kupiles nowa turbine? na starej turbinie tego nie miales?
Mysle ze kolega Dojczas ma racje, tylko ta ilosc mnie przeraza troche, ile zrobiles kilometrow na 2,5l oleju.
Komentarz
-
-
mój AXR tak ma jak piszesz Tomek (fakt to PDek a ponoć bardziej lubią olej)
z tym że u mnie wychodzi do przy wyjazdach do DE, A, ITA itp gdzie na autostradach mknę po pareset kilometrów po 150-180km/h z tym że mnie łyka tak koło 0,5l na taki "pałujący" wyjazd rzędu 2500km
[ Dodano: Sro 05 Wrz, 07 16:20 ]
Aha - tak było przed jak i po wirusie
Komentarz
-
-
lec
Zamieszczone przez paf180km/h z tym że mnie łyka tak koło 0,5l na taki "pałujący" wyjazd rzędu 2500km
to by sie zgadzalo, bo ja teraz tez zaliczylem czechy, niemcy i austie - wyszlo ponad 3kkm z czego 80% to austrada, i po polsce z 1kkm zrobilem tez na a4/a4 wiec akurat by sie mnie wiecej pokrywalo z tym co piszesz.....
no nic to , trzeba wozic literek ze soba i monitorowac
dariuspolo, objawy dot. setupu na turninie ze 130PD
mad_mark, no bez przesady, ile to bylo kilometrow ? 30 ? a predkosci nie byly tez zawrotne.... no ale skoro juz wtedy CI zezarlo to u mnie tez bedzie to usprawiedliwone - odcinki jak i predkosci duzo wieksze
djczas, dzieki za info. No moja sie niezle rozgrzewala, bo po demontazu Ali mowil ze az na wylocie platynowa sie zrobilaDostawala w dupe ode mnie a nadal chodzi jak zloto i nic jej nie mozna zarzucic
Nie ma to jak KKK.
hsurim, chyba troche nie na temat, nie uwazasz? nie bede powielal tego co napisal Darek w swoim poscie.
Komentarz
-
lec
Maicroft, ja mowilem ze podejrzana ? chodzi jak zloto. ALbo cos zle zrozumiales albo ja sie zle wyrazilem...
Tez juz slyszalem ze moze przejsc na 5W40 ale co to da jak i tak bedzie brac po autostradach.....
Komentarz
-
normalka - odpowiedz dostanie sie po zamontowaniu termometru mierzacego temp, oleju ew. spalin - przynajmniej 15st wyzsza przy takim palowaniu niz normalnie wiec i olej sie szybciej "traci"Zamieszczone przez Maicroftalbo czas zmienic olej na jakis 5W-40, a nie 0, bo przy nim moze tak sie wlasnie dziacnasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Jabar1975bo ta druga cyfra (jesli pamietam dobrze) jest od tem maks w jakich pracuje olej
olej 0W jest zbyt rzadki do turbin i przy długim butowaniu może wyciekać z uszczelnień -> więcej nagaru-> więcej sadzy na kierowniczkach-> wiadomo
tu jest link do specyfikacji temperaturowych, warto zobaczyć
Komentarz
-
-
lec
-
Zamieszczone przez pafmój AXR tak ma jak piszesz Tomek (fakt to PDek a ponoć bardziej lubią olej)
z tym że u mnie wychodzi do przy wyjazdach do DE, A, ITA itp gdzie na autostradach mknę po pareset kilometrów po 150-180km/h z tym że mnie łyka tak koło 0,5l na taki "pałujący" wyjazd rzędu 2500km
[ Dodano: Sro 05 Wrz, 07 16:20 ]
Aha - tak było przed jak i po wirusie
BTW: Jak byś ocenił satysfakcję po chipsie AXR'a w skali od 1 do 10 ? Też się przymierzamOctavia off-road edition
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lecMaicroft, tak
zawsze mozna przesniesc lub zainstalowac dod. chlodnice oleju gdzies za atrapa albo w miejscu starego ICkanasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez filutJa z kolei zaobserwowałem, że na autostradach przy Vavg~ 140 km/h mój AXR wcale nie bierze oleju. Bierze natomiast przy krótkich odcinkach po mieście.
Zamieszczone przez filutBTW: Jak byś ocenił satysfakcję po chipsie AXR'a w skali od 1 do 10 ? Też się przymierzam
no i poza tym pamiętaj że najprawdopodobniej nie masz 101KM/240Nm tylko tak koło 115/260
Komentarz
-
-
lec
Jabar1975, bedzie focal za jakis czas - dla bezpieczenstwa. Nie wiem czy znaczaco to wplynie na ubytki oleju.... musialby sie Luca wypowiedziec.
Komentarz
-
U mnie tez na wyjezdzie tdi wciagnal oleju. Na ~2000km ~0,5l oraz w powrotna strone 0,4l.
Olej Mobil1 0w40 TD, predkosc na autostradzie min 150km/h (to byla zalozona predkosc podrozna), ale czasmi bylo i 170km/h przez sporo km oraz 210km/h na jakims odcinku.
Przez 70% trasy jechalem na klimie. W aucie 4osoby i auto wypakowane po full bagazami.
Komentarz
-
-
Ile na 1000 tego oleju Ci wciąga???
Moje doświadczenie z CRDi w Tucsonie:
Jak go przejąłem miał 70kkm nalatane i zalany minerał :!: w ASO Hu...daj w Warszawie :evil:
Wpieprzał olej jak wściekły ( jakieś 0,4l/1000 km) przy butowaniu (tym autem inaczej się nie da, cały czas gaz do dechy).
Przy wymianie na syntetyk nic nie bierze :shock: .
Także rodzaj oleju MA ZNACZENIE. Może zalej Motul :wink:Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Komentarz
-
-
Zauważyłem, że przy dużych prędkościach ok. 160 i to nawet na krótkim odcinku od Wroclawia do Jeleniej Góry i z powrotem - to przecież kawałek autostrady we Wrocławiu zapaliła się żółta lampka z olejarką, zatrzymałem się i musiałem dolać 0,5 l oleju. Natomiast podczas podróży do Chorwacji z dużą przyczepą kempingową - na autostradach cały czas ok. 100 km/godz i w piekielnym upale na południu Chorwacji w temp. do 37 st. i po zjeździe z autostrady w górach ostre podjazdy - nie wziął ani grama oleju. Prawdopodobnie oznacza to, że nie lubi wysokich obrotów.
Komentarz
-
Komentarz